28-06-09

CONCERTVERSLAG: HAMMERSKIN NATION, 20 JUNI 2009

Zoals hier vorige zondag gemeld, is men voor het concert dat de Hammerskin Nation-neonazi’s in Wallonië planden (foto 1, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7076888) uitgeweken naar Noordoost-Frankrijk (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7084548). Door dit manoeuvre en de geringe opkomst ontsnapte het concert aan de aandacht van de Franse politie en pers. Maar uit getuigenissen kunnen we toch reconstrueren hoe het er zoal verliep. We wisten wat voor muziek de aangekondigde groepen brengen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7076863 en http://aff.skynetblogs.be/post/7082227), maar hoe werden ze onthaald door de concertgangers?

Het was een immens grote hall die men afgehuurd had, met een navenant grote parking. En met niet zoveel volk, was dat een bevreemdende ervaring. Het Slowaakse Before the War betrad als eerste het podium. Volgens onze correspondent ter plaatse rockten de Slowaken behoorlijk, maar was het publiek helaas nog niet in stemming. Dat veranderde wat met het Duitse Rotte Charlotte die onder meer Flugline 1488 brachten, over de vlucht waarmee vreemdelingen gedeporteerd zouden worden. De stemming steeg toen Rotte Charlotte ook nog hun Alles ist wichtiger als I***** brachten. Overigens heeft Rotte Charlotte enige ervaring met in veel te grote hallen op te treden, getuige een filmpje van hun optreden in Saragossa (Spanje) op 1 mei dit jaar (zie: http://www.youtube.com/watch?v=rULkvqW0xBw). Vervolgens kwam de eerste niet-aangekondigde groep: Ü-Band aus Deutschland, en daarmee is alles gezegd wat er over te vertellen valt. Onze correspondent was evenmin wild van het Duitse Carpe Diem. Je begrijpt wel waarom als je hun bekendste nummer, Europa, Jugend, Revolution, hoort vertolken. Overigens ook al op een nationaal-socialistische 1 mei-manifestatie, in Dortmund (Duitsland) twee jaar geleden (zie: http://www.youtube.com/watch?v=eg5DQJ2eLRE). Het Amerikaanse H8 Machine loste wel alle verwachtingen in.

Met de tweede verrassingsact – het Duitse Gigi – steeg de ambiance ten top. “Es wurde gerockt und gegrölt was das Zeug halt.” Gigi heet voluit ‘Gigi & die Braunen Stadtmusikanten’. De groep speelt Duitse schlagers en covers van andere groepen op extreemrechtse teksten. In die teksten verheerlijkt Gigi het nationaal-socialisme. (foto 3, de cover van hun cd Braun ist Beautiful. De cover van hun cd Braun ist Trumpf publiceerden we hier al eerder, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6791954). Hoogtepunt van de avond waren de Amerikaanse Bully Boys, die er dus toch waren spijts geruchten dat ze hun Europese tournee zouden afgezegd hebben. Maar tegen dat de Bully Boys konden optreden was het al drie uur ’s nachts, en een aantal mensen uit het al weinig talrijke publiek waren tegen dan huiswaarts aan het rijden. “The only thing that was bad: so less skinheads at the gig of the Bully Boys.” Verder maakte deze correspondent ook zijn beklag over het vergevorderd stadium van dronkenschap bij een aantal aanwezigen. ook een Vlaming kloeg dat "er veel zatlappen rondliepen". Het was dus weer business as usually bij neonazi-concerten.

Bij de aanwezige Vlamingen werd volk gezien uit West-Vlaanderen en Antwerpen. Zij vonden dat het “één van de betere concerten” was, met “goeie muziek, goeie sfeer en een uitstekende organisatie.” Voor hen mag er “Meer van dat!” komen. De Franstalige christendemocraten van de cdH, de partij van Joëlle Milquet, hebben intussen gemeld dat ze een wetsvoorstel zullen indienen om dergelijke bijeenkomsten te verbieden. “De tels rassemblements antidémocratiques, véhiculant des idéologies antisémites et racistes, doivent à tout prix être interdits.” In het parlement zijn al wel meer wetsvoorstellen over bijeenkomsten van neonazi’s ingediend (de wetsvoorstellen van Koen T’Sijen/Geert Lambert, van Peter Vanvelthoven en van Raf Terwingen – zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6348030), wetsvoorstellen waar je intussen niets meer over hoort. Maar als Joëlle Milquet “non” zegt, is het – zeggen toch de Vlaamse onderhandelaars bij de communautaire besprekingen – ook “non”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.