29-06-09

TWEEDE 11-JULIVIERING IN ANTWERPEN. CECI N’EST PAS LE VLAAMS BELANG

Twee jaar geleden kondigde Filip Dewinter aan dat het VB in Antwerpen een eigen 11 juli-viering zou inrichten. Het programma van het Antwerpse stadsbestuur voor de Vlaamse feestdag vond hij maar niets. Vorig jaar palmden Dewinter en de zijnen daarop het Hendrik Conscienceplein(tje) in Antwerpen in voor een eigen 11 juli-viering met Micha ‘Tamboerke’ Marah als grootste vedette op de affiche (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6022584). Dit jaar is het al gedaan met een eigen VB-viering van 11 juli. Alhoewel…

Dit jaar zijn het de Gulden Sinjoren die het Hendrik Conscienceplein in de Antwerpse binnenstad bezetten voor een 11 juli-viering (foto 1). ‘Gulden Sinjoren’, dat klinkt goed tot je leest wie er achter zit. De Gulden Sinjoren is een feitelijke vereniging, met als deelnemende verenigingen een bonte waaier van organisaties gaande van de eerbiedwaardige katholieke culturele vereniging Davidsfonds, over extreemrechtse scholieren- en studentenclubs als NJSV (Nationalistisch JongStudentenVerbond), NSV (Nationalistische Studentenvereniging) en KHVH (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond), tot de extreemrechtse stoottroepen van Voorpost en ook het Bormshuis, genoemd naar collaborateur August Borms. Voorzitster van de Gulden Sinjoren is een in Vorselaar, in de Antwerpse Kempen, wonende vrouw, Lieve Van den Berghe. Volgens de volksmond ben je slechts Sinjoor als jij, je ouders én grootouders in Antwerpen geboren zijn en er wo(o)n(d)en, en volgens de échte Sinjoren moet dat dan nog in het gebied tussen de Leien en de Schelde zijn. Om voorzitster van de Gulden 'Sinjoren' te zijn, is het belangrijker dan waar je woont en van wie je afstamt dat de voorzitster rond de jaarwisseling 2003/2004 van de N-VA, waarvan ze arrondissementsvoorzitster in Turnhout was, overstapte naar het Vlaams Blok. Stap waarvoor ze beloond werd met een plaatsje op de lijst van het VB voor de Europese Verkiezingen in 2004. Ondervoorzitster Ineke Cleymans stond dit jaar op de Antwerpse VB-lijst voor het Vlaams Parlement (waar ze 2 093 voorkeurstemmen verzamelde). Penningmeester Machteld Schollen is ook al uit het goede hout gesneden als weduwe van een oud-Oostfronter, lid van het Sint-Maartensfonds en van de Vrienden van het Bormshuis.

Bij de bestuursleden heeft elk van de deelnemende verenigingen één of meer vertegenwoordigers. Met onder meer Roger Deridder als voorzitter van de Antwerpse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), Koen Van Boghout (gouwleiding VNJ-Antwerpen), Peter Moelants (praeses KVHV-Antwerpen 2006-2008 en woordvoerder van het KVHV bij hun Mars op Brussel op 3 mei dit jaar) en Alan Spanjaers (actief bij de N(J)SV, maar ook bij het VNJ). Spanjaers’ compagnon Tom Van Grieken (praeses Antwerps N(J)SV en VB-gemeenteraadslid in Mortsel, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6795165) is er eveneens bij. De VB-inbreng is verder verzekerd met Jan Boons (voorzitter van de VB-afdeling Berchem) en Sandy Neel (VB-gemeenteraadslid in Lille, in de Antwerpse Kempen, maar vooral ook VB-personeelslid sinds 1995, actief bij Voorpost sinds 1998 en één van de dames die in weerwil van het Antwerps politiereglement wel eens in een boerka verkleed de markt afschuimt – zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7041706). In het Beschermcomité vinden we mensen als Hugo Portier (Algemeen Nederlands Zangverbond), Jürgen Constandt (Vlaams & Neutraal Ziekenfonds), Koen Pauli (Marnixring Vlaemsch Hooft) en Guy Celen (Pro Flandria). Jan Jambon (N-VA) uitgezonderd zijn alle politici in het Beschermcomité van VB-signatuur (Hilde De Lobel, Luk Van Nieuwenhuysen en Jan Penris) of daarbij aanleunend (Hugo Coveliers).

De Gulden Sinjoren worden gesponsord door de Vlaamse Volksbeweging, het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, de Marnixring (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Marnixring), het Taal Aktie Komitee (TAK) en ’t Scheldt, het roddelblad van Bert Murrath (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/1083417). Met het volk dat de dienst uitmaakt bij de Gulden Sinjoren mag je natuurlijk geen eigentijds, fris 11 juli-programma verwachten. Tussen 14 en 18 uur zorgen zij op het Conscienceplein voor: de muziekkapel en de vendeliers van het VNJ, het Scheldekoor onder leiding van Jan Fossey, een toespraak van Jürgen Constandt (algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds), een optreden van De Vaganten (zie: http://www.devaganten.be/HTM/VERHAALtweedeSITE.htm), en samenzang onder leiding van de Fratres Coniuncti (oud-studentenbond van de NSV), de NSV, de NJSV en het KVHV. Kinderen mogen hun ingekleurde tekening afgeven, een doordruk van een advertentie voor het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (foto 2). Voor de vele Nederlandse toeristen die naar Antwerpen afzakken biedt het Hendrik Consciencepleintje op 11 juli een extra attractie: zowat de hele Vlaams-nationalistische tot extreemrechtse fauna en flora die Vlaanderen te bieden heeft, prijst er zijn waar en vertoont er zijn kunsten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.