03-07-09

DE RADICALE SPORENHERDENKING VAN VOORPOST: VERTROUWDE TOESPRAKEN, GEBRUIKELIJKE PROBLEMEN. PREMIÈRE VAN DE ‘ANDERSJEVS’

Vorige week zaterdag vond in zaal Bart in Merksem de traditionele Radicale Sporenherdenking van Voorpost plaats. Gewoonlijk trekt Voorpost voor die Radicale Sporenherdenking naar zaal Harmonie in het gelijknamig Antwerps park, maar niet alleen komt de naam van de zaal niet echt overeen met waar Voorpost voor staat. Het Antwerps stadsbestuur wil niet meer investeren in de infrastructuur van de zaal en maakt er nu maar een stille, interreligieuze gebedsruimte van.

Volgens Hector Van Oevelen, die de Radicale Sporenherdenking voor ’t Pallieterke volgde, was de Radicale Sporenherdenking dit jaar “een van de beste uit de lange reeks” afgezien van “wat kleine tekortkomingen als niet-ontstoken podiumlampen boven het spreekgestoelte van voorzitter Johan Vanslambrouck en een koorbegeleidend orgel dat zijn beste tijd gehad lijkt te hebben.” Het is altijd wat met die Radicale Sporenherdenking. Twee jaar geleden moesten de rechtsradicale Vlaams-nationalistische inrichters noodgedwongen overschakelen op het uitschenken van… Waals bier (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4726530). Met het motto Naar Vlaamse macht op eigen kracht wil Voorpost aangeven “geen vertrouwen te hebben in onderhandelde oplossingen voor communautaire hangijzers en evenmin in stap-voor-staptactieken voor een paar borrelnootjes.” Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck, in de bloemetjes gezet voor twintig jaar voorzitterschap en zijn vijftigste verjaardag, kiest “helemaal in de geest van het rebelse Voorpost, voor bewuste confrontatie en een tactiek van het breekijzer.” Hoe dat dan moet, werd niet verduidelijkt. VB-kamerlid Filip De Man was de gastspreker-van-dienst en hield volgens ’t Pallieterke “een korte en dùs goede rede.” Filip De Man noemde de toekomst van ons volk belangrijker dan “de dode neger Michael Jackson”, wees op de onbetrouwbaarheid van de ‘brave’ Vlaamse partijen, N-VA en LDD inbegrepen, en pleitte voor strijd tegen de vervreemding, de levensgevaarlijke multikul en de boosaardige islam. Kortom, De Man leverde de toespraak die van hem verwacht werd.

Wat ’t Pallieterke niet vermeldt, maar NSV’er/Voorpost’er (en VNJ’er) Yves Pernet wél, is dat er minder volk was dan vorig jaar op de Radicale Sporenherdenking. Wel zou er “een zichtbare toename in jeugdigheid” zijn. Of dat betekent dat er meer jonge Voorpost’ers waren dan wel de oude Voorpost’ers terug kinds worden, laat Pernet in het midden. Pernet vond in elk geval “het muzikale aspect (…) zéér goed!" Later voegde hij eraan toe: "Met extra vermelding voor de Andersjevs!" Zo ondersteboven dat hij vergeten was ze te vermelden?! "Mijn complimenten voor de muzikanten en voor de obligate aanwezigheid van de VNJ-muziekkapel”, schreef Pernet al in de eerste versie van zijn verslag. ’t Pallieterke was ook al onder de indruk van de “Andersjevkes” die instrumentaal en vocaal vier liederen van Jef Elbers vertolkten. “Een echte openbaring”, schrijft ’t Pallieterke. “Vooral Stefaan Peeters blonk uit door zijn sterke imitatie van de muzikale rebel met als orgelpunt het potige lied over Vlaanderen dat België doet barsten en beven! Een fraai nieuw geluid waar naar uit te kijken valt op de komende IJzerwake!” ’t Pallieterke noch Yves Pernet reppen over de bekendste naam bij die Andersjevs/Andersjevkes: Rob 'Klop' Verreycken. Voor Rob Verreycken is het een terugkeer naar zijn muzikale carrière. Wat moet een mens anders doen nu het om allerlei redenen een politiek stillere periode is voor Rob Verreycken? Op de allereerste IJzerwake trad Rob Verreycken al op met zijn koperensemble Piston (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6174484). De namen die Verreycken voor zijn muziekgroepen verzint, zijn wel (euh...) bijzonder.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, verreycken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.