06-07-09

MARIE-ROSE MOREL NOEMT NAMEN VOOR PARTIJVERNIEUWING. DEWINTER HOUDT VAST AAN 'ESCALATIE- EN CONFRONTATIESTRATEGIE'

In Humo zei Filip Dewinter vorige week nog: “We hebben in het partijbestuur gepraat over de vraag welke richting de partij uitmoet, maar zelf ben ik er helemaal nog niet uit, en het partijbestuur ook niet. Moeten we ons discours matigen of moeten we net een tandje bijsteken en onze identiteit extra in de verf zetten? De enige conclusie van het partijbestuur is dat er nog geen conclusie is. Wie zo kort na de verkiezingen al een analyse klaarheeft, is een superman. Eerlijk: ik kan dat niet.”

VB-voorzitter Bruno Valkeniers formuleerde anders wel voorzichtig waar het met het VB naartoe zou moeten, in een column gepubliceerd op 15 juni. Dat is de eerste werkdag na de bijeenkomst van het partijbestuur “in een rustige afspanning in Vlaams-Brabant” waarover wij eerder schreven (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7092730) en meer dan drie weken vóór de Humo waarin Filip Dewinter zegt dat hij het nog niet weet. Volgens Bruno Valkeniers, op 15 juni op de VB-website, is het “tijd voor bezinning en herbronning. Voor vernieuwing en verjonging. Voor het uitdragen van ons programma, op een jonge, frisse, eigentijdse en 21ste eeuwse manier. (…) Mensen overtuigen, met kwaliteit, stijl en nuchtere argumenten.” Intussen zijn die woorden toch tot Dewinter doorgedrongen. Bij een etentje aan de boorden van de Leie op kosten van De Standaard, zei Dewinter: “Als ik (…) op een zogenaamd stijlvolle manier naar buiten treed, luistert niemand. Vlaams Belang kan alleen politiek blijven bestaan door een escalatie- en confrontatiestrategie. Als we dat niet volhouden, worden we in no time gereduceerd tot een marginaal partijtje, nog kleiner dan Groen! (…) We moeten verjongen en vernieuwen, en ons taal- en stijlgebruik aanpassen. Maar een minimum aan assertiviteit om in beeld te komen, zal altijd nodig zijn. Ik geloof niet in de goede bedoelingen van onze tegenstanders, hetzij in de politiek, hetzij in de media.” Tja. Wij geloven ook niet in de goede bedoelingen van het VB.

In De Standaard zaterdag zegt Dewinter het nog een tweede keer. “Men zal altijd wel een stok vinden om mee te slaan. Als het niet die ‘pocket van Mohammed’ is, dan is het iets anders. Vlaams Belang moet zichzelf blijven en geen angst hebben van zijn schaduw. Natuurlijk, als je een derde van je kiezers verliest, moet je zelfkritisch zijn. Wat stijl en taalgebruik betreft, moeten we opletten dat we onze tegenstanders niet te veel wapens in handen geven. Maar ik wil geen N-VA-plus of LDD-bis worden. Op koers blijven is wat telt.” Zoals bekend heeft Marie-Rose Morel daar een andere mening over. Eén probleem echter: normalerwijze kan ze niet langer in het partijbureau blijven zetelen nu ze nog enkel VB-gemeenteraadslid is in Schoten en geen partijfunctie vervult die automatisch toegang geeft tot het partijbureau. Ze heeft aan partijvoorzitter Bruno Valkeniers gezegd dat ze graag lid wil blijven van het partijbureau, en die heeft daar wel oren naar als we Morel tussen de lijnen door van haar interview in Gazet van Antwerpen zaterdag (foto) mogen geloven. Maar of men dat gaat toelaten, is natuurlijk nog wat anders. Wij denken dat Filip Dewinter nog vlugger een overtuigd moslim zal worden dan dat men Morel op haar wenken zou bedienen. Overigens wil Morel nu met een public relations-bureau starten, zit daar een Slangen-constructie in om meer greep te krijgen op de partijlijn?

Inhoudelijk zitten Valkeniers en Morel wel op dezelfde lijn. Morel, zaterdag in Gazet van Antwerpen: “Met ons programma en onze ideologie is niks mis. Maar als je een goed product niet meer verkocht krijgt, dan moet je sleutelen aan je marketing. Onze boodschap moet veel positiever worden. (…) We moeten niet langer alleen alles afbreken in de oppositie, maar ook realistische oplossingen aandragen in een boodschap van hoop. Daar hebben we de juiste mensen voor, maar die moeten wel een mentale klik willen maken.” Kan zo’n vernieuwing wel met Filip Dewinter? Morel: “Je mag ervaring nooit weggooien. Maar je moet je wel afvragen of dezelfde figuren geloofwaardig overkomen in een nieuwe stijl. Guy Verhofstadt met een bles en een nieuwe bril: persoonlijk vond ik dat nogal belachelijk. (Wij ook trouwens, nvdr.) Misschien moet je nieuwe mensen naar de voorgrond schuiven en daarachter de ervaren rotten posteren. (…) De samenleving van 2009 is heel anders dan die van 1979, de beginperiode van het Vlaams Blok. Je krijgt de seksuele moraal van de jaren ’40 nu ook niet meer verkocht, zelfs als je erachter zou staan.” Dat is dan weer een sneer naar Johan Demol die in zijn Humo-interview (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7090142) zich afvroeg waarom er in het VB-partijbestuur geen plaats meer is voor Alexandra Colen.

Morel: “We hebben mensen met grote mogelijkheden en voldoende charisma om uit de schaduw te treden, maar die hebben de steun van de oude garde nodig, want anders zijn ze reddeloos verloren. Ik denk dan aan Bruno Stevenheydens uit Beveren en aan Barbara Pas uit Dendermonde, een jong talent van 26 jaar. Zij mogen geen klonen worden van hun charismatische voorgangers. Ze staan stevig op hun benen en hebben een eigen mening. Nu moeten ze speelruimte krijgen. Maar dat mag niet gebeuren in een clash van generaties, want daarbij verlies je alleen maar als partij.” Met alle respect maar Bruno Stevenheydens vecht al jaren tegen de ongebreidelde uitbreiding van de Antwerpse haven, maar zijn partij heeft hem daarvoor nog nooit écht gesteund (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7041730). En Barbara Pas, zus van VB-cartoonist Frederik ‘Fré’ Pas, doet ons voorlopig nog maar alleen denken aan een mus. Alles kan keren maar het idee van het VB dat zichzelf opvreet (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7100678) lees je ook elders. P-Magazine vorige week over het Vlaams Belang: “De partij verloor bijna 9 % en is daarmee gecastreerd. (…) Na zo’n pak slaag is vernieuwing aan de top een logische keuze. Bij het Belang is dat echter geen optie. Verruimingsfiguren bijten hun tanden stuk op de strakke leiding van de partij en eigenlijk is er gewoon geen nieuwe generatie die de fakkel kan, mag en durft over te nemen.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, morel, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.