07-07-09

WAT VOORAFGING AAN HET FN-SUCCES IN HÉNIN-BEAUMONT

Veertien jaar na Orange, Marignane en Toulon, twaalf jaar na Vitrolles, maakte het Front national (FN) vorige zondag opnieuw kans in Frankrijk een burgemeesterssjerp te veroveren. Gezien de uitslag bij de eerste stemronde (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7119144) was de kans groter dan ooit, maar uiteindelijk haalde de republikeins-linkse lijst van Daniel Duquenne het met 52,4 % van de FN-lijst aangevoerd door plaatselijk boegbeeld Steeve Briois, met nationaal boegbeeld Marine Le Pen als tweede op de lijst. In Hénin-Beaumont is iedereen nu blij. Ook het FN.

Als het FN zondag de kans kreeg om het bestuur in Hénin-Beaumont over te nemen, is dat in de eerste plaats het gevolg van het ‘socialistisch’ bestuur de voorbije jaren. De miserie begon in maart 2001 als Gérard Dalongeville, oud-directeur van het kabinet van de vorige socialistische burgemeester, zich bij de gemeenteraadsverkiezingen presenteert. Buitengegooid bij de Parti Socialiste (PS) wint hij toch gemakkelijk de gemeenteraadsverkiezingen. Dik twee jaar later blijkt Hénin-Beaumont, een gemeente met een 25 000 inwoners, aan te kijken tegen een schuld van 12,4 miljoen euro. Dalongeville verhoogt daarop de gemeentebelastingen met 85 %. Honderden belastingsbetalers betogen voor het stadhuis. Door links en rechts gecontesteerd mag Dalongeville in maart 2008 toch de PS-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen leiden. De PS zet er wel een vertrouweling bij als waakhond. De PS wint de gemeenteraadsverkiezingen gemakkelijk tegenover het FN. In de zomer van 2008 blijkt de gemeenteschuld tot 12 miljoen euro te zijn gestegen. Het gemeentebestuur wil niets ondernemen en de hogere overheid beslist dan maar om de gemeentebelastingen met 10 % te verhogen. Er komt een politieonderzoek naar de gemeentefinanciën, een deel van de PS-meerderheid weigert de begroting goed te keuren. In april dit jaar wordt een deel van het schepencollege hun bevoegdheden ontnomen. ’s Anderendaags wordt burgemeester Gérard Dalongville aangehouden op verdenking van misbruik van publieke fondsen en schriftvervalsing. Na het ontslag van een grote groep gemeenteraadsleden is men verplicht nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in te richten.

Als tegen de mensen die voor het FN willen stemmen wordt ingebracht dat in Vitrolles de cinemazaal gesloten werd door het FN-bestuur (omdat de programmatie hen niet beviel) antwoordt men in Hénin-Beaumont dat de gemeentelijke filmzaal al gesloten is (omwille van het financieel beleid van Dalongeville), en het FN er enkel maar voor kan zorgen dat de cinemazaal terug geopend wordt. Het FN hamert in Hénin-Beaumont niet op haar traditionele thema’s als de immigratie en de onveiligheid, maar op de corruptie van het socialistisch gemeentebestuur. Het partijlogo wordt weggelaten op alle affiches, al hangt er in het plaatselijk partijlokaal nog wel een FN-affiche mét het partijlogo. Wordt het FN nog niet helemaal aanvaard als een gewone partij, de mensen in Hénin-Beaumont willen vooral een alternatief voor het rampzalig bestuur van de voorbije jaren. Gelukkig is daar ook nog Daniel Duquenne, als twintigjarige als lagere bediende begonnen op het gemeentehuis en zich stilaan opgewerkt tot directeur van de gemeentediensten van Hénin-Beaumont. Als Dalongeville in 2001 burgemeester wordt, neemt Duquenne ontslag uit de gemeenteadministratie, en blijft hij ook niet langer PS-lid omdat de PS Dalongeville steunt. In 2008 richt Duquenne samen met enkele socialistische dissidenten en anderen de Alliance républicaine op die bij de gemeenteraadsverkiezingen drie verkozenen krijgt. In de gemeenteraad verzet Duquenne zich tegen het beleid van Dalongeville, net zoals… Steeve Briois. Bij de tweede stemronde van de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen gisteren won de kalmste, de minste tafelspringer, van de tegenstanders van Dalongeville’s beleid.

Het FN heeft klacht neergelegd tegen het verloop van de kiescampagne de voorbije week, het is dus afwachten of de gemeenteraadsverkiezingen niet nog eens moeten overgedaan worden. Toch is men bij het FN tevreden over de kiesuitslag. Met een iets hogere deelname aan de verkiezingen (62,3 % van de kiesgerechtigden bij de tweede stemronde, tegen 60,1 % de eerste stemronde) steeg het aantal FN-stemmen met nog een duizendtal. Het aantal FN-gemeenteraadsleden verdubbelde van 4 naar 8. Leek het FN bij de Franse presidentsverkiezingen in 2007 van de kaart geveegd, het is nog niet uitgespeeld. Marine Le Pen doet al jaren een serieuze poging om het FN te dediaboliseren. In 2005 distantieerde ze zich zelfs van haar vader toen die nog eens zei dat het leven onder de Duitse bezetting toch niet zo erg was. Marine Le Pen hekelt de corruptie van de elites, en in een stad waar de socialistische burgemeester in de gevangenis zit op verdenking van misbruik van publieke fondsen is dat natuurlijk gesneden brood. Met de regionale verkiezingen in 2010 in het vooruitzicht probeert het FN de arbeiders- en middenklasse te verleiden. Het FN probeert de plaats in te nemen op het terrein waar links afwezig blijft, terwijl het ook de in Nicolas Sarkozy ontgoochelde rechtse kiezers probeert aan te trekken. Men zou uit Hénin-Beaumont dan ook best lessen trekken, kwestie niet weer te moeten schrikken van een FN-succes. (Foto’s: 1. Steeve Briois en Marine Le Pen bij het verlaten van het stemhokje een week geleden. 2. Betoging van het Comité de vigilance antifasciste vorige zaterdag in Hénin-Beamont. 3. Daniel Duquenne.)

  • Lees de volgende weken hier ook: Het leven zoals het was in de FN-steden en Marine Le Pen als de Marie-Rose Morel van het FN.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.