12-07-09

ONZE 11 JULI

Er kan niet genoeg gefeest worden. En dus vierden we de voorbije dagen de Vlaamse feestdag 11 juli. We begonnen er vrijdagavond al aan.

In het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne treden Stijn Vranken (zie: http://stijnvranken.wordpress.com/about) en De Mens (zie: http://www.demens.be) op. Vooraf is er een toespraak van districtsschepen Marleen De Backer. De Open VLD-schepen krijgt telkens weer applaus als ze zegt niet te lang te zullen spreken, niet te zullen uitweiden over de Vlaamse kwestie, enzovoort. De Mens rockt als de beesten, en wij daarna dan maar naar… De Beest, ook wel bekend als café De Leeuw van Vlaanderen. De Vlaams Belang Jongeren hebben er verzamelen geblazen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7132696), maar veel jong volk zien we er omstreeks 23 uur niet. Zelfs niet veel volk, tout court. In het straatje voor het café etaleert Kempens VB-volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts zijn wijsheid. Pieter Huybrechts had graag dat we zijn naam hier als aanwezige vermelden. Bij deze dan.

Terug thuis horen we op het radionieuws dat Philippe Muyters minister wordt voor de N-VA. Meteen weten we weer wat meer Vlaams-nationalisme met zich brengt: meer patroons aan de macht. N-VA’er Jan Peumans, voor velen het beste parlementslid de voorbije vijf jaar, krijgt als voorzitter van het Vlaams Parlement een bloempotfunctie. Wat hadden we hem graag gezien als minister van Openbare Werken die de BAM-stal zou uitkuisen, BAM die persé de Lange Wapper-brug in Antwerpen wil bouwen. Met Philippe Muyters krijgen we daarentegen een Vlaams minister die nog geen week geleden als gedelegeerd bestuurder van het ondernemersnetwerk Voka een open brief pro de Lange Wapperbrug ondertekende (zie: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=G12CCGAC). Het beeld van Bart De Wever als de Che Guevara van het Vlaams-nationalisme zoals gisteren in De Standaard in een cartoon (foto 1) is een sterk beeld, maar het klopt niet.

Veel tijd om de kranten te lezen is er gisterenmorgen niet, om 14 uur begint immers het 11 juli-feest van de Gulden Sinjoren op het Conscienceplein in Antwerpen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7105224). De VNJ-muziekkapel opent het feest. Ze zijn met dertien, de jongste is een meisje dat misschien zes jaar is, de oudste is een man die behalve een trommel ook een bierbuik torst. Ze trommelen en trompetteren twee nummertjes, zes onder hen zullen later nog terugkeren voor het vendelzwaaien. Twee Nederlandse toeristen kijken verbaasd op uit hun 100 % Antwerpen-gids. De Carolus Borromeuskerk aan het Conscienceplein staat in hun boekje, het vertoon op het plein staat niet bij het beste dat Antwerpen te bieden heeft. De master of ceremony kondigt aan dat er vandaag “geen geween, en geen geklaag” zal zijn, want het is “onze feestdag”. De liederen die het Scheldekoor brengt vallen in de smaak van het overwegend gepensioneerd publiek. Maar het koor is nog niet halverwege de eerste reeks liedjes als het begint te regenen en het publiek de paraplu’s moet bovenhalen. Het blijft niet regenen, maar het regent nog wel herhaaldelijk. Het Belgisch weer is de Vlaams-nationalisten niet gunstig gezind. Dat zal veranderen als Vlaanderen onafhankelijk is.

Bij het begin van het feest zijn er een vierhonderd mensen, na een uurtje zijn er al verschillende stoelen leeg en zien we mensen naar huis gaan. Gepensioneerden vormen de grootste groep aanwezigen, dan is er nog een groep van N(J)SV-studenten en aanverwanten, de leeftijdsgroep daartussen ontbreekt met uitzondering van VB-mandatarissen van die leeftijd. Van Rob Verreycken over Jan Penris tot Bruno Valkeniers. Organisatieverantwoordelijke van het VB-Antwerpen Albrecht Cleymans heeft zich verkleed als Belleman. VB-personeelslid Sandy Neel is fotograaf-van-dienst. Langs de rand van het pleintje staan kraampjes van bevriende organisaties als het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, het VNJ, TAK en het KVHV. Een skinhead, om 14 uur al beschonken, kijkt zijn ogen uit. Hij wil wel Vlaamsgezind zijn, maar de liederen van het Scheldekoor zijn niet zijn ding. Jarno Roppe is in een T-shirt van zijn ‘autonome’ Bockenreyders vanuit Hasselt naar het Conscienceplein in Antwerpen afgezakt. Hij wordt allerhartelijkst begroet door Sandy Neel, maar na een tijdje heeft Roppe het ook wel gezien en druipt hij af naar café De Leeuw van Vlaanderen.

Zelf blijven we ook niet tot het einde. Bij het verlaten van het Conscienceplein wordt ons een plastiek zakje bedrukt met VL – 11 juli: betaalde feestdag! in de handen gestopt. In de zak de jongste folder van het Vlaams Belang en nog maar eens Vlaamse-Leeuwvlag van het VB (foto 2). Het VB is duidelijk nog niet door haar voorraad gadgets die het een dik jaar geleden is beginnen te verspreiden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5813292). We konden niet blijven bij de Gulden Sinjoren, we moesten nog naar de barbecue na het kerkelijk huwelijk van Bart De Wever. Bart De Wever is overigens gehuwd door Didier Vanderslycke, priester bekend voor zijn inzet ten gunste van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Nog winnaar geweest van de 'Prijs voor de Democratie' (zie hieronder). Dat hij Bart De Wever huwt, is puur toeval. Bart De Wever staat niet bekend voor acties ten bate van illegaal verblijvende mensen. De N-VA-voorzitter heeft buiten familie- en partijleden geen andere mensen uitgenodigd, maar voor een AFF-medewerker maakt hij graag een uitzondering. Het belooft een vettige avond te worden. Waarom Bart De Wever geen collega’s van andere partijen heeft uitgenodigd, zelfs niet Caroline Gennez? Bart De Wever (in Het Nieuwsblad): “Dan krijg je meteen een heel ander cachet. Als uw vrienden bij wijze van spreken naast Inge Vervotte lopen, dan moeten ze zich plots veel deftiger gedragen.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vb-vrienden, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.