14-07-09

DE STOELENDANS BIJ HET VB. NIEUWKOMERS MOETEN NOG WERKEN AAN NAAMBEKENDHEID

Bij verkiezingen is het altijd weer maar afwachten wie effectief gaat zetelen. Niet alleen omdat je niet weet of de kandidaat voor wie je stemt voldoende stemmen zal halen, dat is nog normaal. Ook omdat je favoriete kandidaat misschien wel populairder is dan vele andere kandidaten op de lijst, maar toch niet kan gaan zetelen omdat kandidaten voor hem of haar kunnen profiteren van de lijststemmen. Denk aan Erik De Bruyn (SP.A) in Antwerpen. Dat is al minder normaal.

Ook al niet koosjer is het als partijen schijnkandidaten posteren, mensen die wel op een lijst staan maar dat enkel doen om stemmen te trekken, zelf blijven zetelen waar ze tevoren al voor verkozen zijn en plaats laten aan een opvolger op de lijst. Om in Antwerpen te blijven, denk aan de combinatie Europarlementslid Dirk Sterckx en Vlaams parlementslid Annick De Ridder (Open VLD). Helemaal van de pot gerukt is het als kandidaten bij hoog en laag volhouden dat ze voor de nieuwe Hoge Vergadering kiezen, maar uiteindelijk blijven zitten waar ze al zaten. Denk aan VB-senator Anke Van dermeersch die naar het Vlaams parlement zou trekken. “Ze hebben daar immers goede fiscalisten te kort”, zei de blonde diva. Daarmee een andere blonde, VB-Vlaams parlementsmedewerkster en fiscaal specialiste Barbara Bonte (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6895137), op haar plaats zettend. Maar Anke Van dermeersch blijft uiteindelijk in de Senaat zitten… zoals wij hier voorspeld hebben (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090529).

Laat Anke Van dermeersch in Antwerpen plaats voor Jan Penris die vanaf de opvolgerslijst terug in het Vlaams Parlement geraakt, in Limburg is de stoelendans ingewikkelder. In Limburg kreeg het VB op 7 juni drie Vlaamse parlementsleden, één minder dan vijf jaar eerder. Werden rechtstreeks verkozen: Linda Vissers (uit Overpelt), Chris Janssens (Genk, foto 2) en Annick Ponthier (Bilzen, foto 3). Linda Vissers (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6966647), in 2007 federaal kamerlid geworden, keert terug naar het Vlaams Parlement waar ze vóór 2007 ook al zetelde. In haar plaats in de Kamer is Annick Ponthier gekomen, nochtans rechtstreeks verkozen voor het Vlaams Parlement. Hoezo? Om Katleen Martens (uit Hasselt, foto 1), eerste opvolgster op de Limburgse VB-lijst voor het Vlaams Parlement, terug in het Vlaams Parlement te krijgen moest Annick Ponthier afstand doen van haar rechtstreeks verworven mandaat in het Vlaams Parlement. In de Kamer deed nieuwbakken Vlaams parlementslid Chris Janssens ook afstand van zijn mandaat, want als eerste opvolger had hij normalerwijze Linda Vissers in de Kamer moeten opvolgen. Om plaats te laten voor Annick Ponthier neemt Janssens zijn mandaat in de Kamer dus niet op. En zo kan Annick Ponthier als tweede opvolgster naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers vertrekken alhoewel ze rechtstreeks verkozen is voor het Vlaams Parlement. Haar mandaat in de Kamer geeft haar overigens minder lang jobzekerheid dan in het Vlaams Parlement. De kiezers van Annick Ponthier dachten anders wel dat Ponthier in het Vlaams Parlement zou gaan zetelen.

Alvast Chris Janssens en Annick Ponthier moeten nog werken aan hun bekendheid. De eerste kreeg weliswaar vijf minuten televisiebekendheid door zijn deelname aan één van de Terzake-debatten, op de Wikipedia-pagina over de samenstelling van het Vlaams parlement wordt hij verward met de gelijknamige voetballer bij SK Lierse. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Parlement_(samenstelling_2009-2014). En bij het VB hebben ze nog niet door dat Linda Vissers niet langer in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zetelt en Annick Ponthier in haar plaats is gekomen (zie: http://www.vlaamsbelang.org/7/parlement/2). Overigens is 1/3 van de 21 leden tellende nieuwe VB-fractie in het Vlaams Parlement, parlementslid geworden als opvolger van en niet als rechtstreeks verkozene. Jan Penris, Marleen Van den Eynde en Wim Wienen (Antwerpen); Erik Tack (Oost-Vlaanderen); Stefaan Sintobin (West-Vlaanderen); de al genoemde Katleen Martens in Limburg; en Erik Arckens (Brussel). Hun parlementaire wedde hebben ze niet aan hun kiezers maar aan hun partij te danken. Meer nog dan bij de andere parlementsleden verzekert de partijtop (lees: Filip Dewinter) zich bij deze parlementsleden zo van slaafse trouwheid.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, limburg |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.