16-07-09

VB VINDT (BIJNA) GEEN VRIENDEN IN HET EUROPEES PARLEMENT

Dinsdag kwam het Europees Parlement (foto 1) voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bijeen. In de kranten gisteren was er vooral aandacht voor Jerzy Buzek, de nieuwe Poolse voorzitter van het Europese Parlement. En ook wel voor Isabelle Durant (Ecolo) die één van de veertien ondervoorzitsters is van het Europees Parlement. Over de Vlaams Belang-verkozenen geen woord. Dat begint al goed.

Terwijl alle andere Belgen onderdak vonden bij een Europese politieke familie, blijven Frank Vanhecke en Philip Claeys achter in de groep van niet-ingeschrevenen. Slechts 26 van de 736 Europese parlementsleden behoren daartoe. Een bonte groep met naast Frank Vanhecke en Philip Claeys, vier leden van Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid; drie leden voor de Hongaarse Jobbik Magyarországért Mozgalom; drie leden van de Roemeense Partidul România Mare; drie leden van de Oostenrijkse lijst Dr. Martin – für Demokratie, Kontrolle, Gerechtigkeit; de drie verkozenen voor het Front national: Jean-Marie Le Pen, dochter Marine en “valiezendrager” Bruno Gollnisch; twee leden van de British National Party onder wie Nick Griffin; twee verkozenen van het Bulgaarse Attack; twee leden voor de Oostenrijkse Freiheitliche Partei Osterreichs, onder wie VB-vriend Andreas Mölzer; een lid van de Democratic Unionist Party (Northern Ireland) en een verkozene van de Spaanse Unión Progresso y Democracia. Met zesentwintig verkozenen uit negen verschillende landen zouden ze een technische fractie kunnen vormen, wat hen meer spreektijd, personeel en geld oplevert. Maar daarvoor zijn de onderlinge meningsverschillen te groot.

De droom van een extreemrechtse fractie, zoals in de vorige zittingsperiode er even een was met Bruno Gollnisch als voorzitter en Philip Claeys als ondervoorzitter, moesten Vanhecke en Claeys opbergen. Het VB hoopte daarom aan het sluiten bij de ‘Europa van vrijheid en democratie’-groep met de Britse eurosceptische United Kingdom Independence Party van Nigel Farage als grootste partij daarbinnen. Ook de Italiaanse Lega Nord en de Deense Dansk Folkeparti zijn er lid van. Philippe de Villiers, van het Franse partijtje waar de burgemeester van Orange zich bij aansloot nadat hij bij het Front national was buitengegooid, maakt ook deel uit van deze groep. Het VB zocht aansluiting bij die 'Europa van vrijheid en democratie'-groep maar botste daarbij op het veto van de enige Nederlander in die groep, Bastiaan Belder die in het Europees Parlement zetelt voor de ChristenUnie - Staatkundig Gereformeerde Partij. Hij zetelt al sinds 1999 in het Europees Parlement en mede om taalredenen weet hij beter dan wie ook welk vlees ze in de kuip zouden krijgen met het VB erbij. Het VB moet dus zoals in het verleden als niet-ingeschrevene verder in het Europees Parlement. Vlaams Belang gaat door op zelfde elan, heet dat dan op de VB-website.

Wie de persoonsgegevens van de niet-ingeschrevenen op de website van het Europees Parlement bekijkt, geraakt ongetwijfeld onder de indruk van dat van Slavi Binev, van de ultranationalistische Bulgaarse Attack. Het c.v. van Binev gaat voor meer dan de helft over zijn verdiensten bij de Taekwondo-sport. Maar het c.v. van ‘onze’ Frank Vanhecke mag er natuurlijk ook zijn. Frank Vanhecke is “Algemeen voorzitter Vlaams Blok (sinds 1996)” (zie rode kader op illustratie 2, klik eenmaal op de afbeelding voor een grotere versie). Dat Frank Vanhecke sinds 2 maart 2008 niet langer voorzitter is van het Vlaams Blok/Vlaams Belang heeft hij blijkbaar nog niet verteld in het Europees Parlement. Ofwel loopt hij achter bij het up date houden van zijn persoonsgegevens. Dat kan ook.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, europa, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.