18-07-09

DUITSLAND: MEER DAN 4 000 NEONAZI’S OP NPD-BIJEENKOMST MET LANDSER-ZANGER LUNIKOFF

Terwijl in Antwerpen een 400 mensen op een 11 juli-viering van de Gulden Sinjoren meezongen met de brave liedjes van het Scheldekoor, kwamen zaterdag 11 juli in Gera, in de Duitse deelstaat Thüringen, meer dan 4 000 neonazi’s bijeen op een meeting en concert van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

De NPD nam niet deel aan de Europese Verkiezingen op 7 juni, onder andere wegens de problematische financiële situatie nadat haar penningmeester geld uit de partijkas versluisde naar zijn eigen rekeningnummer en een deel van de overheidssubsidies ingehouden werd na nog andere malversaties in de partijboekhouding. In de deelstaat Saksen, dezelfde deelstaat als waar op 1 juli Marwa El-Sherbini in een rechtszaal vermoord werd na haar getuigenis over racistische uitlatingen, nam de NPD op 7 juni wel deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het bezorgde haar 73 nieuwe gemeentelijke mandaten. De aanhang van de NPD situeert zich vooral bij ouderlingen (de oorlogsgeneratie) en hun kleinkinderen (de jongeren van vandaag). Zoals vorige zaterdag in Antwerpen is de tussenliggende generatie grotendeels afwezig. Een aantal ex-leden van de Rote Armee Fraktion (RAF) hebben de NPD-rangen wel vervoegd, en in de deelstaten Saksen en Brandenburg groeit het aantal aanhangers van zogenaamde Rechtsrock van maand tot maand. In dat klimaat richtte de NPD samen met rechtsradicale 'autonome krachten' vorige zaterdag een meeting annex Rock für Deutschland-concert in (foto’s 1 en 2). Vanuit ons land was er voor gemobiliseerd door het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

Maar 4 000 bezoekers, de NPD spreekt zelfs van 5 000, dat had de NPD niet verwacht. Het beste bewijs daarvan is dat men in geen tijd door de biervoorraad zat. De (meer dan) 4 000 aanwezige neonazi’s kwamen dan ook vooral voor het eerste optreden van Michael ‘Lunikoff’ Regener (foto 3), de pas uit de gevangenis ontslagen zanger van Landser. Landser is een neonazi-muziekgroep die in 1992 in het oostelijk deel van Berlijn is opgericht, aanvankelijk onder de naam Final Solution. Gezien het Duitse verbod op gebruik van nazi-symboliek en de indicering van c.d.’s die oproepen tot geweld en/of verwijzingen bevatten naar de heroïsche tijden van het nazi-regime, treedt Landser op in een semi-clandestien circuit. In 2001 start een onderzoek tegen Landser als criminele organisatie, dat eind 2003 uitmondt in gevangenisstraffen en geldboetes voor de vier leden van de groep. Zanger Michael ‘Lunikoff’ Regener gaat in beroep tegen de uitspraak; op 10 maart 2005 bevestigt de rechtbank de gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden voor zanger en tekstschrijver Michael ‘Lunikoff’ Regener. Ook de veroordeling van Landser als criminele organisatie wordt bevestigd.

Landser heeft met haar racistische, haatzaaiende en tot geweld oproepende nummers een cultstatus in het neonazi-milieu. Landser keert zich tegen Afrikanen, Polen, Turken, Joden en communisten. Hun liedjes worden dan ook vaak gecoverd door groepen die optreden in het Blood and Honour-circuit. Om niet meteen weer in de gevangenis te belanden zong Lunikoff zaterdag zijn meest aangebrande nummers niet luidkeels, maar liet hij ze vooral zingen door het aanwezige publiek die de teksten maar al te goed kende. Die Lunikoff Verschwörung was de laatste groep die optrad. Eerder op de dag speelden de groepen Brainwash (in plaats van het aangekondigde Frontkraft), Blitzkrieg en Sleipnir. Sprekers waren NPD-voorzitter Udo Voight en enkele plaatselijke NPD-notabelen en rechtsradicale 'vrije krachten'. De Duitse politie hield zich vooral onledig met de 700 tegenbetogers die opdaagden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, autonomen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.