19-07-09

NELSON MANDELA-DAG VOORLOPIG AFGEVOERD. ZEG NIET DAT HET VB NOOIT IETS BEREIKT IN DE BELGISCHE POLITIEK

Gisterenavond was er in de befaamde Radio City Music Hall in New York een concert in het kader van de jaarlijkse Nelson Mandela Day (foto 1: Nelson Mandela in een T-shirt van de naar hem genoemde Dag). Zowel Aretha Franklin als Carla Bruni (foto 2) traden er op. Wat waren wij er graag bij geweest! Een poging van volksvertegenwoordigers van verschillende strekking om Nelson Mandela ook in ons land onder de aandacht te brengen, liep deze week faliekant af door toedoen van het VB.

Het concert gisterenavond kreeg in een paar Vlaamse kranten aandacht omdat het voormalig lief van Mick Jagger en Eric Clapton, maar tegenwoordig Franse presidentsvrouw, Carla Bruni er voor naar New York afreisde. Na haar huwelijk vorig jaar met de Franse president Nicolas Sarkozy zei de zangeres van Quelqu’un m’a dit en andere fluisterpopnummers niet meer op te treden, maar voor Nelson Mandela en zijn 46664-stichting tegen de verspreiding van aids en voor de gelijkheid tussen men en vrouw maakte ze graag een uitzondering. Carla Bruni zou gisterenavond samen met Dave Stewart, de mannelijke helft van The Eurythmics, het al genoemde Quelqu’un m’a dit en eigen versie van Bob Dylans Blowin’ in the Wind zingen. Onder andere Aretha Franklin, Stevie Wonder, Alicia Keyes, Cindy Lauper, Zucchero en The Soweto Gospel Choir zouden er ook optreden. Volgend jaar is Madrid gaststad voor het jaarlijks Nelson Mandela Day-concert. Nicolas Sarkozy vloog mee naar New York als ‘echtgenoot van’, voor een keer waren de rollen omgedraaid. Het paar vloog overigens met een gewone lijnvlucht naar de Big Apple.

Op 1 juli dienden de Kamerleden Hilde Vautmans (Open VLD), Nathalie Muylle (CD&V), Bruno Tuybens (SP.A), Wouter De Vriendt (Groen!) en hun Franstalige geestesgenoten een voorstel van resolutie in om de regering aan te sporen zich aan te sluiten bij de jaarlijkse viering van Nelson Mandela Day op 18 juli, geboortedatum van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar voor de vrede en voormalig president van Zuid-Afrika. De regering werd gevraagd “namens de Belgische bevolking de beste wensen aan te bieden aan de heer Nelson Mandela” en te wijzen op het voorbeeld van Mandela voor zijn “inzet voor vrede, verzoening en goed bestuur” als inspiratiebron voor Afrikaanse en westerse leiders. In een amendement vroegen Wouter De Vriendt en Ecolo-collega  Juliette Boulet die inzet te preciseren als zijn “vreedzame verzetsacties tegen apartheid”, “strijd tegen extremisme, (…) strijd voor de eerbiediging van de mensenrechten en de bestrijding van aids.” De Vriendt en Boulet vroegen ook te wijzen op de individuele macht van mensen om “de wereld rondom hen ten goede (te) helpen veranderen.”

Maar dat was allemaal buiten het VB gerekend, en de weinig standvastige houding van de commissieleden die dit ‘voorstel van resolutie’ en amendement woensdag zouden bespreken in de Kamercommissie Buitenlandse betrekkingen. Het verslag van die commissievergadering is nog niet beschikbaar, maar volgens een persmededeling van het Gentse VB-Kamerlid Francis Van den Eynde (foto 3) was het de bedoeling “ultiem dat de dag aan het lange rijtje van dagen zou toegevoegd worden als de Wereldmilieudag (…) en tal van andere internationale dagen.” We kunnen Van den Eynde niet geheel ongelijk geven als hij spreekt van “een inflatie van zulke dagen”, maar hij vond het “een filibusternummer in de commissie” waard, commissie waar hij ook nog zou verklaard hebben “dat men best respect kan hebben voor de persoon van Nelson Mandela, maar dat het toch iets te vroeg is om de man al heilig te verklaren voor zijn dood.” Of het VB de positieve rol van Mandela na zijn dood zal willen erkennen, blijft echter maar de vraag. Bij zijn eerste interview als VB-voorzitter zei Bruno Valkeniers dat de apartheid in Zuid-Afrika hem niet stoorde.

“De commissievoorzitter (Geert Versnick, Open VLD - nvdr.) voelde de bui hangen en heeft de behandeling van het voorstel uitgesteld tot na het zomerreces”, besluit de VB-persmededeling. Meteen werd de kans verknald om nog net voor de Nelson Mandela Day dit jaar een statement te maken ten gunste van Nelson Mandela en de strijd waarvan Mandela het toonbeeld is. Zeg niet dat het VB nooit iets bereikt in de Belgische politiek.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.