31-07-09

ELKE VB-MILITANT IS ER TEGENWOORDIG TWEE WAARD

Zoals hier aangekondigd organiseerde het VB woensdag aan de hoofdzetel van het OCMW-Antwerpen een eerste actie tegen de regularisatie van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Volgens het VB namen “een 80-tal mandatarissen en militanten” deel aan de actie, later spraken ze over “een honderdtal”. Op foto’s op de website van Filip Dewinter zijn echter hooguit maar een 40-tal mensen te zien.

 

Volgens Gazet van Antwerpen waren er “enkele tientallen aanhangers van het VB”. De Nieuwe Gazet, de Antwerpse variant van Het Laatste Nieuws, noemt geen cijfers. Op de website van Het Laatste Nieuws is sprake van “honderd manifestanten”, maar dat zouden er dan meer zijn dan de organisatoren aanvankelijk zelf als cijfer verspreid hebben. De Antwerpse editie van Het Nieuwsblad vond de actie niet de moeite waard om er over te schrijven. Opmerkelijk is dat, terwijl men op de nationale website van het VB aanvankelijk sprak van een tachtigtal mensen, later van een honderdtal, op de foto’s die Filip Dewinter op zijn eigen website plaatste hooguit een veertigtal militanten en sympathisanten te zien zijn. En het is toch nogal onwaarschijnlijk dat Dewinter maar de helft van wie opdaagde in beeld zou brengen. Hij zal toch zijn eigen volk niet discrimineren, niet?

 

Op de foto’s herkennen we naast Filip Dewinter onder andere de VB-senatoren Anke Van dermeersch en Freddy Van Gaever, de VB-volksvertegenwoordigers Jan Penris, Pieter Huybrechts, Wim Wienen, Marleen Van den Eynde, Johan Deckmyn, Marijke Dillen en Barbara Pas, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren Hans Verreyt, Oost-Vlaams VB-provincieraadslid Tanguy Veys, Antwerps gemeenteraadslid Suzy Lismont-Cools, Berchems districtsraadslid Albrecht Cleymans, het Deurnese VLOTT-districtsraadslid Hendrik Boonen en de familie Neel: voormalig SP-gemeenteraadslid Staf Neel, zijn broer Theo Neel en diens dochter Sandy Neel. Op een VB-website is sprake van “de inderhaast opgeroepen protesteerders”, maar intern was al een week geleden opgeroepen voor de actie. Volgens Gazet van Antwerpen ging het er vrolijk aan toe. Toen de VB-manifestanten “Illegalen terug naar eigen land” riepen, reageerde een voorbijganger met: “En Dewinter terug naar Brugge!”

 

Met een petitie op het internet wil het VB honderdduizenden handtekeningen tegen de regularisaties verzamelen. In het verleden had het VB anders wel kritiek op internetpetities omdat er wel eens fictieve ondertekenaars kunnen bij zijn. Dinsdag 15 september plant het VB een tweede actie in Antwerpen. Dan wordt in een betoging opgestapt naar de Grote Markt. Van de bevolkingsdienst, waar zich die dag de eerste mensen melden die de regularisatie van hun verblijf willen aanvragen, naar het stadhuis. Steden en gemeenten zijn overigens maar uitvoerder van het beleid, het is de federale regering die beslist. Antwerps OCMW-ondervoorzitter Marco Laenens (Open VLD) zei gisteren dan ook: “Het VB vergist zich van deur. Het moet gaan protesteren in Brussel, bij de federale regering.” (Illustratie: Een vreemdeling wordt in een Lucky Luke-album de regels van het spel uitgelegd.)

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, sociaal |  Facebook | | |  Print

VB-KANDIDATE HIELP GEVANGENEN MERKSPLAS VLUCHTEN

Raar toch dat het VB voor een actie aan het Antwerpse OCMW volk moet optrommelen uit Wommelgem, Kontich, Boom, Herentals, Lille, Dendermonde en Gent, en dan nog eens iedereen dubbel moet tellen in een poging om indruk te maken. Maar hier en daar valt er wel eens een Antwerpse VB-militant weg.

 

Het VB maakte zich woensdag vrolijk over de ontsnapping van zes gevangenen in Merksplas, en al zeker omdat één van de ontsnapten omschreven werd als de “uiterst gevaarlijke” Annemans. “Annemans sloeg rivaal een hersenbloeding”, kopte Het Nieuwsblad. Maar het bleek toch niet te gaan over dé Annemans, VB-kopstuk Gerolf Annemans. Maar over ene Dave Annemans, overigens geen familie van Gerolf Annemans. Met de moeder van Dave Annemans komt het VB echter wel in beeld. Gaby Van Loo, de 62-jarige vrouw die met haar kleine Toyota Yaris Dave Annemans en een paar van zijn kompanen oppikte toen die ontsnapten uit de strafinrichting in Merksplas. Even verder, in Rijkevorsel, werd ze al tegengehouden. Uit een gevangenis ontsnappen is niet strafbaar, maar hulp bieden bij een ontsnapping wel. En dat geldt ook voor familieleden. Gaby Van Loo verschijnt vandaag voor de raadkamer in Turnhout die over haar verdere aanhouding beslist.

 

Gaby Van Loo woont nu in een weekendhuisje in Stekene, maar was in 2006 nog VB-kandidate bij de districtsraadsverkiezingen in Hoboken. Als derde laatste op de lijst kreeg ze er 177 voorkeurstemmen. Gaby Van Loo had zich in Hoboken opgeworpen als ‘straatverantwoordelijke’, en is er nog altijd bekend voor de vele verbale ruzies die ze uitvocht met de Marokkaanse bewoners in de Kloosterstraat. De voorbije maanden bood Gaby Van Loo haar collectie Coca Cola-prullaria te koop op het internet. Op 8 juli zette ze ook nog zeven boeken te koop die je bij de krant Het Laatste Nieuws kon krijgen, met als eerste titel in die reeks Hendrik Conscience’s De Leeuw van Vlaanderen. Gerolf Annemans gaat Bruno Valkeniers vragen om Gaby Van Loo uit de partij te zetten. “Wij willen afstand van haar nemen en we veroordelen wat ze deed”, zegt Gerolf Annemans vanuit zijn vakantieverblijf in het buitenland.

 

Op de VB-website werd in de loop van de dag gisteren het aantal aanwezigen bij de protestactie aan het OCMW-Antwerpen (zie hierboven) van “een 80-tal” veranderd in “een honderdtal”, maar over Gaby Van Loo werd niet gerept. Niet in een apart bericht, niet door een aanpassing van het artikel over Merksplas. (Illustratie: Lucky Luke-album Mama Dalton.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, criminaliteit, vb |  Facebook | | |  Print

30-07-09

VLAAMSE BELANGSTELLING VOOR NAZIKABOUTERS

“Is hij te koop? En wat kost het?”, vroeg ene Timmuhh uit Sint-Niklaas (foto 1) half april op het neonazistische discussieforum Stormfront. Die “hij” waren de tuinkabouters van de Duitse kunstenaar Ottmar Hörl die de Hitlergroet brengen (foto 2) en geëxposeerd waren in een kunstgalerij in het Beierse Neurenberg. ‘Timmuhh’, tot dan al 114 keer een boodschap gepost bij Stormfront, volgt blijkbaar de culturele activiteit in eigen land niet goed op, want de tuinkabouters waren eind vorig jaar al in Gent tentoongesteld.

Hörl maakt regelmatig ‘multiples’, tientallen verkleinde figuren (honden, konijnen, engelen…) die samen een nieuwe rol vervullen. Over zijn tuinkabouters met opgestoken rechterarm die opgesteld waren aan de ingang van de Leneart-tentoonstelling in Gent zei Hörl destijds: “Een kabouter is een symbool van onschuld, maar van deze versie van kabouters met een opgestoken arm heb ik een publieke figuur gemaakt. Ik noem mijn werk Dance of the Devil, Dans van de duivel. Ik noem hem de vergiftigde kabouter. Hij toont aan dat de mensen een gevaarlijke massa kunnen vormen, als er rituelen en gebaren worden gebruikt die veeleer mensvernederend zijn dan sociale bedoelingen hebben. Denk aan de gestrekte arm van de Hitlergroet.” Wat ons toen wel wat stoorde, was dat de kunstenaar zijn nazikabouters te koop aanbood. “Al is het maar voor het plezier om hem achteraf te verbrijzelen”, zei Hörl. Naar onze smaak nam hier de commercie de overhand op de kunst en de goede bedoelingen.

In Gent zei de kunstenaar nog dat zijn tentoonstelling nooit in Duitsland zou kunnen opgebouwd worden, maar in een galerie in Neurenberg, in de Duitse deelstaat Beieren, heeft hij het pas toch kunnen doen. Het opstellen van zijn nazikabouters op een plein werd niet toegelaten. In Duitsland, waar men heel gevoelig is voor het terug publiek vertonen van de nazi-symboliek, stelde het Duitse parket een onderzoek in naar de bedoelingen van de galerijhouder en de kunstenaar. Het kwam niet tot een vervolging en in beslag name van de gewraakte kabouters. Terwijl Ottmar Hörl met zijn nazikabouters wilde wijzen op de gevaren van politiek opportunisme en rechtse ideologieën, kwam het parket tot de conclusie dat de kunstenaar “het nationaalsocialisme belachelijk wilde maken.” Een nuanceverschil, maar slecht nieuws voor ‘onze’ Timmuhh want dat geeft een heel andere betekenis aan de nazikabouter die hij graag wil(de) kopen. En nog slecht nieuws voor Timmuhh: in Gent kostte zo’n nazikabouter slechts 40 euro. In Neurenberg is de prijs opgelopen tot 50 euro.

Timmuhh is 28 jar oud en woont in Sint-Niklaas. Zijn interesses gaan uit naar het nationaalsocialisme, muziek en geschiedenis. Timmuhh werkte eerst in de bouwsector, en werkt nu in een metaalconstructiebedrijf. Hij wil naar eigen zeggen “het systeem bevechten” en “de revolutie voorbereiden”. Timmuhh heeft drie tatoeages, waaronder het in gotische letters ACAB (All Cops Are Bastards). Nog meer dan op het Stormfront-forum is Timmuhh actief op het forum van de Combat 18-versie van Blood and Honour. Hij is een fan van het huisorkest van Combat 18, de groep Oidoxie. En hij heeft geluk: de voorbije drie jaren trad Oidoxie al zesmaal op bij Blood and Honour-concerten in ons land. Zondag 23 augustus heeft Timmuhh is zijn agenda genoteerd om naar de IJzerwake te gaan. Op zijn nachtkastje ligt momenteel het boek van Saul Friedländer Nazi-Duitsland en de joden 1933-1945 en niet een kabouterboek van Rien Poortvliet.  

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

29-07-09

REPLIEK OP RACISTISCHE KETTINGMAIL: “WAT NIET IS, KAN NOG KOMEN”

Bij de bekendmaking van het jongste jaarverslag van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) haalde vooral het toenemend racisme op het internet, in het bijzonder met kettingmails, de pers. Mails die aanzetten tot haat en discriminatie, maar een zekere geloofwaardigheid hebben omdat ze op een zogenaamd objectieve bron steunen; soms gepaard gaan met een vleugje humor, en we mogen toch eens lachen, niet?… Op de website van het CGKR staan een twintigtal van die kettingmails mét een weerlegging van de onzin. In ’t Pallieterke reageren ze deze week op een nieuwe kettingmail met: wat niet is, kan nog komen.

 

Iemand die zich bedient van de schuilnaam “G. van Gisbergen” signaleert na een lange inleiding over de vorige en de huidige burgemeester van Parijs een brief die in april naar een kabinetsmedewerkster van de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë zou zijn gestuurd. Ene Ilda Vrospinos op het kabinet-Delanoë zou een brief gekregen hebben van de allochtone vereniging Paris-Beurs-Cités om de groene kruisen die apotheken aangeven te verwijderen, omdat niet-christelijke gelovigen die kruisen als een discriminatie en zelfs als een provocatie kunnen aanzien. In een officieel antwoord zou de kabinetsmedewerkster van de burgemeester geantwoord hebben dat zij de opmerking helemaal begrijpt, de vraag “met de meest verregaande aandacht zal onderzoeken” en “zal voorleggen aan Bertrand Delanoë (…) die grote aandacht heeft voor de goede verstandhouding tussen de gemeenschappen (…) en zich bewust is van het nefaste karakter van sommige anachronismen.”

 

Met enig gegoogle leerde ’t Pallieterke dat de mail een hoax is. Verzonnen informatie is. Er is nooit zo’n brief toegekomen op het kabinet van de Parijse burgemeester, de geciteerde vereniging bestaat niet, de genaamde Ilda Vrospinos werkt niet op het kabinet van de burgemeester, haar naam is een anagram van… “poisson d’avril”. Voeg daarbij de datum waarop het bericht oorspronkelijk verstuurd is, 1 april 2009, en het is helemaal duidelijk dat het om een verzonnen verhaal gaat. Maar de medewerker van ’t Pallieterke kreeg de e-mail pas vorige zondag 26 juli. ’t Pallieterke: “Stelt zich dan niemand de vraag hoe het toch zou kunnen komen dat zo velen, eerst in Frankrijk en nadien in het buitenland (waar men gelijkaardige toestanden kent), wel aannemen en te goeder trouw geloven dat dit bericht waar is? Dat is toch alleen maar omdat iedereen die kan lezen en schrijven en zijn ogen en oren gebruikt, wéét dat wat vandaag nog een fantasietje lijkt te zijn, morgen voor hetzelfde geld de bizarre werkelijkheid is.”

 

“Laat die organisatie en de persoon dan momenteel puur verzinsel zijn, de erin weergegeven mentaliteit, houding, verhoudingen en toonaard zijn dat allerminst: die zijn – driewerf helaas! – dagelijkse realiteit in ons Avondland.” Voilà. Als een leugen maar lang genoeg verspreid wordt, zal het wel een grond van waarheid hebben? Het is toch niet omdat de mail over de zogenaamde familie Bouziane al enkele jaren circuleert, dat het toch allemaal waar is wat er in verteld wordt! In Vlaams-nationalistische kringen trekken ze zich echter wel meer op aan een verkeerde voorstelling van zaken. Het Grondwettelijk Hof heeft nooit geëist dat er een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde moet komen, wél dat er een einde moet gemaakt worden aan een “onaanvaardbare ongelijkheid” en de splitsing van die kieskring is één van de mogelijke oplossingen om tegemoet te komen aan de bezwaren van het Grondwettelijk Hof. Maar kunnen er over die materie meningsverschillen bestaan, het kan niet dat men een racistische mail enige grond van waarheid toedicht louter omdat hij al zolang circuleert. Maar zoveel ethiek hebben ze niet bij ’t Pallieterke en haar donkerbruine lezerskring.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

De volgende dagen op deze blog.

 

         -       Vlaamse belangstelling voor nazikabouters (foto).

         -       Hangjongeren gezocht.

         -       Rob Verreycken in de wachtzaal bij de dokter.

         -      

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

28-07-09

PLEIDOOI VOOR EEN ORGANISATIE ALS HET IRA IN VLAANDEREN, "MISSCHIEN MINDER GEWELDDADIG"

Niet iedereen is in verlof vertrokken. Het VB plant voor morgen, woensdag 29 juli, om 11 uur, een actie aan het OCMW-Antwerpen tegen “de algemene regularisatie van illegalen”. Premier Herman Van Rompuy heeft nog zo benadrukt dat het om individuele beslissingen zal gaan, maar dat wil er bij het VB niet in. Geblakerd door de zon denken sommigen die uit verlof terugkeren al aan volgende acties.

Janice Laureyssens (foto 1), de onovertroffen voorzitster van het VB-Borgerhout, was de voorbije weken op vakantie in Engeland. Eerlijk gezegd had ze nog niet veel zin om terug te komen, maar de plicht roept. Allicht zal ze er morgen bij zijn als het VB actie voert, want terug in ons land heeft ze vastgesteld dat “er weer massaal zal geregulariseerd worden.” Ze vindt het daarbij “zeer verontrustend dat het in handen is van Franstaligen.” “Wat is er hier gebeurd terwijl ik weg was?”, vraagt Janice Laureyssens zich vertwijfeld af op haar blog. “Is Turtelboom niet meer in de picture?” “Wij zijn het enige land ter wereld waar de meerderheid wordt bestuurd door de minderheid, hoelang gaan we dat nog slikken? Hoelang gaan we verdragen dat er meer Waalse ministers dan Vlaamse in de federale regering zitten en bovendien alle belangrijke posten, waar veel Vlaams geld is mee gemoeid mogen bekleden? In andere landen was er al lang een burgeroorlog uitgebroken, of was er een coup gepleegd op de regering. Maar wij, geduldige Vlamingen, wachten af. (…) Zijn wij gek of onnozel? Ik denk beide. Er MOET iets gebeuren. Vlaanderen MOET onafhankelijk worden en haar eigen huishouden beheren. (…) Soms hoop ik op een organisatie als de IRA, misschien minder gewelddadig, maar toch genoeg om de schrik erin te krijgen en de zaken te bespoedigen.”

Toen wijlen Guido Tastenhoye zei dat Brussel maar moest uitgehongerd worden als Brussel zich niet spontaan bij het onafhankelijke Vlaanderen aansluit – “Je kan (…) een sluis dichthouden. De treinen rijden over Vlaanderen Brussel binnen: die kan je tegenhouden aan de grens. De Ring ligt praktisch volledig op Vlaams grondgebied. Die kan je desnoods afsluiten. En je kan de luchthaven van Zaventem dichthouden. Op dat moment leg je Brussel gewoon droog. Je hongert ze uit en ze zullen verplicht zijn om, als ze niet op ons royale aanbod willen ingaan, toch aan te sluiten bij Vlaanderen.” – zei Gerolf Annemans dat Tastenhoye bij het afnemen van het interview allicht “een neut teveel op had.” Heeft Janice Laureyssens ook al te diep in het glas gekeken toen ze vorige week, donderdag 23 juli, op haar blog voor Vlaanderen pleitte voor “een organisatie als de IRA, misschien minder gewelddadig, maar toch genoeg om de schrik erin te krijgen”? Maar kent Janice Laureyssens (foto 2, Janice Laureyssens oefenend in IRA-outfit?) het IRA wel goed genoeg? Ze moet het anders maar eens vragen aan Sharon Dunn, Laureyssens’ voorgangster als voorzitster van het VB-Borgerhout en nog steeds VB-districtsraadlid. Geen volbloed Vlaamse maar van Ierse afkomst, wat nog goed te horen is aan het Nederlands dat ze bezigt.

Janice Laureyssens is een zware fan van Israël. Naast haar blog over “Janice Laureyssens’ visie”, heeft ze samen met een Israëlische vriendin ook nog een “Het andere klokje”-blog over het Midden-Oosten. De stellingen pro Israël druipen ervan af, maar blijkens een muurschildering hebben ze bij het IRA wel sympathie voor de PLO van Yasser Arafat (foto 3). Janice Lauryssens moet er toch maar eens een keer meer over nadenken vooraleer te pleiten voor IRA-methodes in ons land.

·         Janice Laureyssens als districtsraadslid in Borgerhoutals redacteur van ‘De Borger’ en als kandidaat-volksvertegenwoordiger.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

DE TOP-50 WEDSTRIJD

top50Boekenpakket-1Boekenpakket-2Volgende week maandag presenteren we hier de top-50 van wie, vanuit zijn of haar provincie, de meeste voorkeurstemmen aanbrengt voor het VB. Op basis van de resultaten op 7 juni in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel en de score voor de Europese lijst. Wanneer nodig herberekend als men in 2007 door een betere plaats op de lijst meer voorkeurstemmen haalde, en ook rekeninghoudend met wie in 2007 wél en wie in 2009 niet op een lijst stond. Intussen kan je een pronostiek maken, en er een VB-boekenpakket mee winnen.

Wie ons uiterlijk zondag met de mailknop in de rechterkolom van deze blog de juiste top-10 bezorgt, maakt kans een boekenpakket te winnen waarin vijf boeken van het Vlaams Blok/Belang steken. Vooreerst drie boeken over en uit de ontstaansjaren van het VB. Om te beginnen de Grondbeginselen van het Vlaams Blok. De bijbel, de koran, de thora van het Vlaams Blok. Om in de sfeer te komen de slotparagraaf: “Zo streeft het VLAAMS BLOK naar de verwezenlijking van een organisch volks- en Europese volkerengemeenschap, welke zowel de consumptie-, verspil- en afgunstmaatschappij, als de anarchiserende verdwazing en de linkse collectivistische dwangmaatschappij verwerpt om een hiërarchisch gestructureerde natuur- en volksverbonden gemeenschap op te bouwen waarin de vrijheid en orde, recht en tucht, bescherming van persoonlijkheid en gemeenschap waarborgen zijn voor het recht op eigenheid en levensvreugde.” Voilà.

In ons boekenpakket ook het allereerste boekje van Filip Dewinter, Eigen volk eerst. Gepubliceerd door uitgeverij De Roerdomp in Brecht, en geschreven in samenwerking met een werkgroep bestaande uit Eric Luykx, Jan Penris, Jan Stalmans, Frank Ter Walle, Frank Vanhecke en Johan Wouters. Een fragment: “Het heeft dan ook geen enkele zin om van West-Europa één groot asielland voor politieke en vooral economische vluchtelingen te maken. Helpen kan trouwens alleen wanneer we erin slagen ons te handhaven zowel op sociaal-economisch, op industrieel als op technologisch gebied. Zoniet maken we de grote egalisatie mee – de droom van ieder voorstander van de pluriculturele maatschappij – waarbij onze achterkleinkinderen in plaats van computers te bedienen, uit de Derde Wereld geïmporteerde maniok stampen in afgedankte soepketels.” (blz. 106-107).

Het derde boek is Vlaams Blok: 20 jaar Rebel. Een boek dat de eerste twintig jaar van het Vlaams Blok in beeld brengt. Uit het voorwoord van Karel Dillen: “Is de foto, het fotoboek minder dan het streng historisch werk, de foto is ook meer. De foto is de flits, inslaand met de kracht van de ditmaal weldoende bliksem. De foto richt zich zonder omwegen, zonder zijwegen rechtstreeks tot hart en geest, tot de gehele mens. Hij herkent zich in de jaren, ook al ligt ze een generatie terug en al liep hijzelf nog in zijn eerste korte broek op het ogenblik van het geflitste treurige, afgrijselijke, dan wel roemvolle, glorieuze, maar altijd eervolle gebeuren. De foto neemt bezit van ons hele wezen. Ze maakt ons niet alleen tot kijker, tot toeschouwer, tot getuige van wat geflitst werd. Neen, we zijn erbij, we maken deel uit van het gebeuren. We stappen mee op in die betoging. We luisteren naar de spreker op die en die vergadering. We leggen bloemen neer op het graf van Borms, Van Severen, Brouns en De Clercq. We zijn erbij en in die ene foto zien we het gehele Vlaanderen.” Mét foto’s van AFF-betogingen.

En dan hebben we nog twee recente boeken. Zeggen wat u denkt is het achtste boek van Filip Dewinter, een verzameling van negentien toespraken van De Grote Baas: Rechts zonder complexen (VBJ-congres 13 januari 1987), Europa aan de Europeanen (VBJ-congres 4 februari 1989), Eigen volk eerst (boekvoorstelling, 6 november 1990), Immigratie: het Westen voor de keuze (toespraak op het colloquium waar het beruchte zeventigpuntenplan werd voorgesteld, 6 juni 1982), Voor een Vlaams Vlaanderen en een Europees Europa (eerste nationalistische conventie, 24 november 1992), Werk voor eigen volk eerst (toespraak bij de eerste 1-meimanifestatie van het VB, 1 mei 1996), Immigratie, de tijdbom tikt! (boekvoorstelling, 16 oktober 1996), Criminaliteit, harde aanpak (meeting, 11 maart 1998), Baas in eigen land (boekvoorstelling, 4 april 2000), Stop immigratie, veilige stad (meeting 14 maart 2002), 11 september 2002: 1 jaar later (VBJ-meeting, 11 september 2002), Vlaanderen vrij (derde nationalistische conventie, 6 oktober 2002), Het groene totalitarisme: de kolonisatie van Europa (colloquium, 8 december 2002), Zerotolerantie tegen criminaliteit (boekvoorstelling, 16 april 2003), Geen stemrecht voor vreemdelingen (meeting, 4 november 2003), “Stand, men of the West and fight” (congres, 14 maart 2004), Stichtingscongres ‘Vlaams Belang’ (14 november 2004), Antwerpen eerst (A-conventie, 9 oktober 2005) en Uw veiligheid, onze prioriteit (meeting, 11 april 2006). Volgens Dewinter kon het met de stichting van het Vlaams Belang alleen nog beter worden. Dewinter: “Laat mij toe te eindigen met de legendarische woorden van de gewezen Amerikaanse president Ronald Reagan: ‘You ain’t seen nothing yet!’.”

En tenslotte steekt in ons boekenpakket nog Inch’ Allah?, het boek van Filip Dewinter over de islamisering van Europa waarvan Benno Barnard het spijtig vindt dat het niet in elke boekhandel voor het grijpen ligt. Hier is het dus te winnen, samen met nog vier andere boeken van het Vlaams Blok/Belang. Zeg niet langer dat wij enkel onze versie van de feiten geven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: top-50 |  Facebook | | |  Print

27-07-09

GELUK

Hopelijk is Alexandra Colen op verlof in een land ver van Vlaanderen, want het is tegenwoordig al bloot dat de covers van de bladen in Vlaanderen haalt. En het heeft nog uitlopers in de kranten ook. Vorige week brachten enkele kranten het verlossend antwoord op de vraag of de blote borsten op de cover van Humo (foto 1) die van Roos Van Acker zijn. Het antwoord is: neen. Ché presenteert het beste wat de Open VLD te bieden heeft nu Bart Somers van het toneel verdwenen is: het Lokerse Open VLD-gemeenteraadslid Barbara Steeman in haar pure natuur (foto 2). En in de krantenwinkel is de voorraad Goedele’s, met daarbij het boekje met erotische verhalen Alles kan heter, geslonken als boter in de zon.

De meeste ministers zijn op verlof vertrokken. Vlaams minister-president Kris Peeters hoopt dat men hem niet te vaak zal storen, maar zit toch wel met een bang hart als zal blijken dat hij de Opel-fabriek in Antwerpen niet zal kunnen openhouden. En eerste-minister Herman Van Rompuy stelt vast dat na het regularisatieakkoord “een zekere rust over de Wetstraat is neergedaald” maar “dat is echter de enige troost, want de problemen zijn niet minder groot” gebleven. Mensen zonder geldige verblijfspapieren infomeren zich over hun kans om alsnog geldig in ons land te mogen verblijven, Antwerps OCMW-voorzitster Monica De Coninck maakt zich ongerust, en het laat zich aanzien dat nogal wat kandidaat-geregulariseerden gaan struikelen over het criterium legale tewerkstelling kunnen bewijzen. Zoals oppositie- én meerderheidspartijen hebben aangehaald blijven er nog problemen liggen (de volgmigratie bijvoorbeeld), zodat de regering maar nog minder de betrokkenen zelf en de mensen uit de volkswijken uit de problemen zijn.

Maar wat kan het leven mooi zijn voor iemand die naar België vlucht en hier mag blijven. Cabaretière Gorcha Davidova vertelt in de jongste Goedele (foto 3): “Negen jaar geleden ben ik uit Kazachstan naar België gekomen. Ik ben als jong meisje uitgehuwelijkt. Verkocht, noem ik het. Voor 250 euro. Niet veel. Ik ben samen met mijn zoontje weggevlucht. In Kazachstan was ik letterlijk en figuurlijk een boerin. Opstaan voor de koeien. Elke dag brood bakken. Voor de schapen zorgen. Poetsen, koken en zwijgen. Mijn schoonouders gehoorzamen. Als vrouw ben je niets waard. Het was altijd werken, werken, werken. Ik mocht mezelf – zoals alle mensen in mijn kleine dorp – maar één keer per week wassen. In een soort sauna. De rest van de week liep iedereen te stinken. Je kon er geen bad nemen, want baden waren er niet. Als ik zo lig te werken in mijn bad in Turnhout, kan ik niet anders dan vergelijken. Mijn leven nu en mijn leven toen. Dan zit ik in dat water en ervaar ik een ontzettend groot geluk.” Geluk drijft boven. Geluk is voor sommige mensen iets waar anderen niet meer bij stilstaan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie |  Facebook | | |  Print

26-07-09

DE VOORKEURSTEMMEN EN VERKOZENEN IN HET EUROPEES PARLEMENT

top50Wie met Mozilla Firefox werkt, heeft dit vrijdag misschien al gelezen. Internet Explorer-gebruikers konden het echter maar gedeeltelijk lezen. Daarom hernemen we hier de voorkeurstemmen zoals ze uitgebracht zijn bij de Europese verkiezingen op 7 juni. Een (e) achter een naam betekent dat betrokkene op de lijst van effectieve kandidaten stond, een (o) dat hij of zij op de opvolgerslijst stond. In vet gemarkeerd: de twee die voortaan voor het VB in Brussel en Straatsburg zetelen. Volgende keer de top-50 van VB’ers in Vlaanderen, op basis van alle kieskringen in 2007 en 2009 wanneer nodig herberekend in functie van de invloed van de plaats op de lijst.

 

Er werd uitgekeken naar het resultaat van Marie-Rose Morel bij de Europese verkiezingen. Met haar kankerdagboek haalde ze bijna elke week kranten en weekbladen. Met 7,3 % minder dan vijf jaar geleden doet de Europese lijst van Frank Vanhecke (foto 1) het beter dan de Vlaamse lijsten van Filip Dewinter die 8,9 % achteruit gingen. Met dank aan Vanhecke’s hartsvriendin Marie-Rose Morel en de media die Morels lotgevallen uitgebreid coverden. Enkel in Humo werd Marie-Rose Morel kritisch bevraagd. De Schotense kwam evenwel een 40 000 stemmen tekort om Filip Dewinter als verkozene voorbij te steken. Philip Claeys (foto 2) doet een Wienenke: helemaal niet populair maar via de opvolgerslijst toch aan een parlementaire wedde geraakt. Met dank aan Filip Dewinter die rechtstreeks verkozen is voor het Europees Parlement, maar liever in het Vlaams Parlement blijft. Door sommigen ook wel oneerbiedig een Vlaamse Parochiezaal genoemd.

 

    1. Frank Vanhecke (e, 147 331)

    2. Filip Dewinter (e, 139 090)

    3. Marie-Rose Morel (e, 98 698 als effectieve kandidate, 56 539 als opvolgster)

    4. Marijke Dillen (e, 40 070)

    5. Anke Van dermeersch (e, 37 589)

    6. Gerolf Annemans (o, 36 311)

    7. Bruno Valkeniers (e, 30 218)

    8. Linda Vissers (e, 27 902)

    9. Johan Demol (e, 27 166)

  10. Hugo Coveliers (o, 27 114)

  11. Alexandra Colen (e, 25 301)

  12. Philip Claeys (als eerste opvolger 25 239, als derde effectieve kandidaat 24 662)

 

Veel plezier heeft Philip Claeys nog niet beleefd aan zijn nieuw mandaat. Op zijn blog klaagt hij over zijn verblijf in Straatsburg: “De fractieloze parlementsleden hebben de oudste kantoren toegewezen gekregen (…). Die kantoren zijn niet alleen ver verwijderd van de plenaire zaal, ze zijn ook niet van de properste en modernste.” Europarlementslid zijn voor het VB, het is een hondenstiel.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

25-07-09

OLIE OP HET VUUR NA DE RELLEN MET GERMINAL BEERSCHOT-VOETBALHOOLIGANS

Vandaag zou in het kader van haar fandag voetbalclub KV Mechelen partij geven tegen het Nijmegense NEC. Nadat zaterdag hooligans van Germinal Beerschot in het vooruitzicht van een oefenwedstrijd in Nijmegen op de vuist gingen met zowat iedereen is het plezier voor de mensen van Nijmegen er af. Ze komen vandaag daarom niet naar Mechelen. In hun plaats komt nu tweedeklasser SK Beveren.

 

“Beangstigend”, zeiden getuigen van de ongeregeldheden (foto 1). Tussen de opwarming en de aftrap raakten een tachtigtal relschoppers van Germinal Beerschot onderling slaags. Daarbij werden ook supporters van de thuisploeg bestookt met projectielen. “Vrouwen, kinderen, invaliden en fotografen zijn aangevallen”, vertelde een woordvoerder van NEC. “Er zijn mensen met gebroken jukbeenderen in het ziekenhuis opgenomen. Bij één persoon werd gruis van een baksteen in het gezicht gevonden: hij werd geslagen met een baksteen en ligt met gaten in zijn wang in het ziekenhuis.” Toen de Nijmeegse doelman zijn ongenoegen uitte bij de Antwerpse supporters omdat zijn vrouw lichtgewond was geraakt, stormde een deel van de amokmakers het terrein op, de hele Nijmeegse voetbalploeg geraakte in het gewoel betrokken en de scheidsrechter kon niet anders dan de wedstrijd afgelasten. Een aantal relschoppers waren naar verluidt betrokken bij de rellen op Lokeren eind vorig seizoen. Zij wachten nog op hun stadionverbod en/of andere straf. Eind april waren er ook al rellen rond het Beerschot-stadion in Antwerpen-Kiel, rellen tussen Germinal Beerschotsupporters en allochtonen na afloop van de wedstrijd tegen Club Brugge. Volgens burgemeester Patrick Janssens houden hooligans met een stadionverbod zich bij wedstrijden op in de café’s rond het voetbalstadion, en bij de minste provocatie kan het er dan op zitten. Germinal Beerschot-trainer Aimé Antheunis probeerde in Nijmegen de goederen te bedaren, maar slaagde daar niet in. Aimé Antheunis: “Er viel met die gasten niet te praten. Ze hadden een glazige blik in de ogen, waren niet in voetbal geïnteresseerd en bleken enkel op geweld uit.”

 

Sommigen willen nu nog wat olie op het vuur gieten en organiseren op 31 oktober in de provincie Antwerpen een concert met het Duitse Kategorie C bovenaan de affiche (foto 2). Kategorie C is een extreemrechtse muziekgroep uit Bremen die genoemd is naar het catalogeren van voetbalsupporters door de Duitse politie. ‘Kategorie A’ zijn de gewone voetbalsupporters; ‘Kategorie B’ zijn de voetbalsupporters die niet de bedoeling hebben gewelddaden te plegen maar in het vuur van de strijd erbij betrokken kunnen geraken; ‘Kategorie C’ zijn zij die niet echt in het voetbal geïnteresseerd zijn, maar wel in het op de vuist gaan met supporters van de tegenstrever en de politie.  Ook neonazi’s gebruiken de term ‘Kategorie C’ om hun bereidheid tot gebruik van geweld uit te drukken. Kategorie C speelde dan ook regelmatig op concerten georganiseerd door neonazi’s. In oktober 2006 speelde Kategorie C op een manifestatie voor de begin dit jaar uit de gevangenis vrijgelaten Michael ‘Lunikoff’ Regener, zanger van de als criminele organisatie veroordeelde groep Landser. Hannes Ostendorf, frontman en zanger van Kategorie C, is ook zanger van de Duitse aan Blood and Honour gelinkte groep Nahkampf. Meerdere cd’s van Nahkampf staan op de Duitse indiceringslijst van cd’s die niet mogen verkocht worden wegens verheerlijking van het nazisme en/of geweld. Ook enkele verzamelcd’s met muziek van Kategorie C staan op die lijst: Die Deutschen kommen II uit 2000 en Zu Gast bei Uns uit 2006. Tegen die laatste cd loopt in Duitsland nog een landelijke inbeslagnemingsprocedure. Omwille van die cd werd in juli 2006 een huiszoeking gedaan bij Kategorie C. Op de cd 6 maakt Kategorie C reclame voor het neonazi-kledijmerk Thor Steinar.

 

Op 16 mei 2009 trad Kategorie C op in zaal Molendorp in Kinrooi. De kranten titelden dat het een Blood and Honour-concert was, maar dat was niet zo. Anderzijds is de reactie van de burgemeester, politie en pers in Kinrooi ook wel te begrijpen, want veel verschil in het uiterlijke van de bezoekers is niet vast te stellen. De inrichter van het concert, de Nederlander Patrick De Bruin, is lid (geweest) van talloze extreemrechtse groeperingen. Op 11 juli dit jaar richtte hij ook nog een concert met Kategorie C in het Nederlandse Arnhem in, waar zowel ‘gewone’ voetbalsupporters als neonazi’s rondliepen. Het concert op 31 oktober wordt aangekondigd als “100 % underground, 0 % politics”. Dat van die “underground” klopt, die “0 % politics” niet. Daarvoor zitten Kategorie C, de inrichters van hun concerten en (sommige van) hun fans wat teveel in de rechtsradicale tot neonazistische hoek. Of het de inrichters zal lukken horden Germinal Beerschot- en andere voetbalsupporters aan te trekken, is nog wat anders. Eén Blood and Honour’er gebruikt(e) ‘Kielse rat’ als schuilnaam op neonazistische discussiefora, naar de bijnaam die de Beerschot-supporters zichzelf geven. Maar niet elke Germinal Beerschot-supporter is extreemrechts, laat staan een neonazi. De meerderheid van de Germinal Beerschot-supporters is heel anders, en allicht zijn er ook meer liefhebbers bij van Laura Lynn en Lady Linn dan van Kategorie C-muziek. Rechtsradicalen beginnen te kwijlen als ze denken aan de supportersclub van Lazio Roma, maar België is Italië nog niet waar nogal wat topvoetballers zich uitspreken ten gunste van het fascisme (foto 3:  Voormalig Lazio Roma-speler Paolo Di Canio groet zijn supporters).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

24-07-09

DE PIKORDE IN VLAAMS-BRABANT

top50Vandaag aflevering 3 in onze reeks over de voorkeurstemmen en de verkozenen van het VB na 7 juni. Volgende keer de Europese lijst, en de keer daarna de ultieme Top-50: wie brengt de meeste stemmen aan voor het VB, op basis van de federale verkiezingen in 2007 en de Vlaamse en Europese verkiezingen dit jaar. Vandaag, na de stemvoorkeuren in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg, de populariteit van de VB’ers in Vlaams-Brabant en Brussel.

 

Ook in Vlaams-Brabant zetelen de populairste VB-kandidaten op de lijst voor 7 juni niet noodzakelijk in het Vlaams Parlement waarvoor ze zich nochtans kandidaat stelden. Felix Strackx (foto 2), uit de Damiaan-gemeente Tremelo, mag zijn twee handen (en lijstsamensteller Filip Dewinter) kussen voor de derde plaats op de lijst waar hij nog een aantal lijststemmen kon vergaren om verkozen te geraken. Je weet het intussen waarschijnlijk al: een (e) achter een naam, betekent dat betrokkene effectieve kandidaat was, een (o) dat hij of zij op de opvolgerslijst stond, en een markering in vet dat hij voortaan in het Vlaams parlement zetelt.

 

    1. Joris Van Hautem (foto 1) (e, 13 980 voorkeurstemmen)

    2. Filip De Man (e, 7 607)

    3. An Michiels (e, 6 783)

    4. Christine De Winter (e, 5 660)

    5. Jan Laeremans (e, 5 597)

    6. Felix Strackx (e, 4365)

    7. Wim Van Dijck (als effectieve kandidaat 3 952, als opvolger 4 278)

    8. Hilde Roosens (e, 3 945)

    9. Gerda Van Hecke-Veldeman (e, 3 834)

  10. Dries Devillé (e, 3 304)

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams-brabant, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

KIESKRING BRUSSEL + BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD

Johan Demol (foto) is veruit de populairste Brusselse VB’er. Voor het Vlaams Parlement laat hij zijn plaats aan ‘cultuurspecialist’ Erik Arckens over. In de Brusselse Hoofdstedelijke Raad neemt Johan Demol zijn mandaat wel effectief op. Zo kan hij er rustig verder studeren over het stripverhaal.

  

 

Hieronder achtereenvolgens de top-5 voor het Vlaams Parlement en de top-5 voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Als uitzondering op de regel in heel Vlaanderen zijn het de populairste VB’ers die effectief gaan zetelen in het Brussels Parlement.

 

    1. Johan Demol (e, 3 599)

    2. Carine Lootens-Stael - Van Mol (e, 794)

    3. Valérie Seyns (e, 756)

    4. Erik Arckens (o, 726)

    5. Erland Pison (o, 493)

 

    1. Johan Demol (e, 3 176)

    2. Dominiek Lootens-Stael (e, 799)

    3. Greet Van Linter (e, 640)

    4. Erland Pison (e, 616)

    5. Frédéric Erens (als effectieve kandidaat 561, als opvolger 604)

 

Valérie Seyns, de nieuwe mevrouw Bart Debie, vorige keer verkozen als Brussels Parlementslid, valt net buiten de top-5 met 447 stemmen. Maar wat wil je als je campagne voert in een boerka? Met nog maar drie in plaats van zes VB-parlementsleden grijpt Seyns nu naast de parlementaire wedden die in Brussel te verdienen zijn.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

23-07-09

ALLE TRADITIES GERESPECTEERD OP 21 JULI

Na 11 juli is nu ook 21 juli achter de rug. Twee nationale feestdagen op amper twee weken tijd, waar een klein land groot in kan zijn. Veel animo merkten we anders niet rond die feestdagen. De ‘hoogwaardigheidsbekleders’ halen hun beste pak uit de kast, het gewone volk interesseert het vooral of het een vrije dag is of niet… om indien het een verlofdag is zowat alles te doen behalve zich te storten in het feestgedruis voor die nationale feestdag.

Met 11 juli is er in elke stad of gemeente wel een 11 juli-manifestatie, maar als cultuurminister Bert Anciaux het feesten bij gelegenheid van 11 juli niet zo gesubsidieerd zou hebben, zou er heel wat minder volk voor op de been zijn. 21 juli baadt veel meer in een sfeer van traditie. Met het Te Deum, dat weer eens bewijst dat de scheiding van kerk en staat enkel geëist wordt als het over de islam gaat. En het militair défilé, dat dit jaar 120 000 mensen trok. Naar verluidt meer volk dan vorig jaar, en alleszins meer volk dan welke Vlaams-nationalistische manifestatie ook trekt. Volgens journalist-historicus Marc Reynebeau is de keuze voor 21 juli als nationale feestdag overigens nogal ongewoon. “Staten herinneren met hun nationale feestdag graag aan meer symbolisch geladen historische feiten of glorieuze veldslagen. België niet, of toch niet meer sinds 1890, toen 21 juli als nationale feestdag werd geprikt. Tevoren was dat 27 september, een moment uit de onafhankelijkheidsstrijd van 1830. Met de nieuwe feestdag van 21 juli verbond de elite van toen de glorie van het land met het moment dat voor het eerst een koning zijn trouw aan de grondwet uitsprak.” Het verklaart allicht waarom op 21 juli meer nog dan België het koningshuis in the picture staat.

“Belgen zijn nooit erg royalistisch geweest”, zegt Marc Reynebeau nog. “Al tonen ze zich nog minder republikeins gezind.” Als Belgen al aanhankelijk zijn voor hun Koningshuis, gaat het gepaard met een geamuseerde afstandelijkheid. Een paar mensen nemen een en ander echter nog altijd ernstig op, en gaan traditioneel “België barst!” enzomeer roepen in de omgeving waar het Koningshuis zich vertoont. Op 21 juli was het niet anders. VB-medewerkster Sandy Neel (foto 1) en een tiental N(J)SV’ers schreeuwden hun kelen schor met "België barst!"-slogans. Niet aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel waar het Te Deum met koning Albert II en koningin Paola plaatsvond (foto 2), maar bij het Te Deum in Antwerpen. VB'ers voeren nog wel actie, maar als het kan liefst niet te ver uit de buurt van De Beest (café De Leeuw van Vlaanderen, aan de Jezuïetenrui in Antwerpen). Al even traditioneel werden de roepers door de politie opgepakt en moesten ze enkele uren in een politiecel doorbrengen. Televisiestations noch kranten reppen er over. Enkel deze blog heeft oog voor het kleine leed van de VB- en aanverwante militanten. Het is voor hen niet altijd feest als op 11 juli. (Foto Sandy Neel op het 11 juli-feest van de Gulden Sinjoren.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie |  Facebook | | |  Print

22-07-09

DE VB-TOP IN OOST-VLAANDEREN

top50Wie valt het best in de smaak van de VB-kiezers? Zoals met de VB-lijst in Antwerpen hebben we de voorkeurstemmen van de VB-kandidaten in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg op 7 juni op een rijtje gezet. Een (e) achter een naam betekent dat betrokkene op de lijst van de effectieve kandidaten stond; een (o) wil zeggen dat hij of zij ze op de opvolgerslijst stond. In vet gemarkeerd wil zeggen dat die man of vrouw in de prijzenpot is gevallen en vijf jaar in het Vlaams Parlement mag gaan zetelen.

 

Eerst de top-10 en de verkozenen in Oost-Vlaanderen. Kamerlid Guy D’Haeseleer werd in de provincie Oost-Vlaanderen rechtstreeks verkozen voor een mandaat in het Vlaams Parlement maar laat zijn zitje daar over aan eerste opvolger Erik Tack (foto 2). Erik Tack, die ook nog huisarts is, viel tijdens de verkiezingscampagne in positieve zin op door op Radio 1 duidelijk geen punt te maken van de taal (Franstaligen in Ronse) noch van de verblijfssituatie (mensen zonder geldige verblijfspapieren) als het erop aankomt medische hulp te verlenen.

 

    1. Karim Van Overmeire (foto 1) (e, 21 318 voorkeurstemmen)

    2. Gerda Van Steenberge (e. 10 517)

    3. Guy D’Haeseleer (e, 9 796)

    4. Erik Tack (als effectieve kandidaat 8 227, als opvolger 7341)

    5. Johan Deckmyn (e, 7 245)

    6. Frans Wymeersch (e, 7 231)

    7. Francis Van Den Eynde (e, 6 463)

    8. Kristina Colen (e, 5 947)

    9. Alain Cleyman (e, 5 932)

  10. Barbara Pas (o, 4 754)

 

Pas op de vijfde plaats in de populartiteitspoll vinden we een Gentenaar, Johan Deckmyn op 7 juni nochtans op een zichtbare derde plaats op de lijst gepositioneerd. Hij wordt vooraf gegaan door respectievelijk iemand uit Aalst, Erpe-Mere, Ninove en Ronse. Tijdens de campagne voor 7 juni vormde Johan Deckmyn team met VB-provincieraadslid Tanguy Veys, die zelf maar twaalfde staat in de lijst (met 4 652 voorkeurstemmen).

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oost-vlaanderen, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

WEST-VLAANDEREN

In West-Vlaanderen liet VB-lijsttrekker Frank Vanhecke zijn plaats in het Vlaams Parlement over aan eerste opvolger Stefaan Sintobin. Frank Vanhecke is na Filip Dewinter de Vlaamse politicus die het meest een mandaat niet opneemt en doorgeeft aan een brave plaatsvervanger. Dewinter is recordhouder met zes niet opgenomen mandaten. Vanhecke nam vijf keer zijn mandaat niet op.

 

Na Frank Vanhecke is de populairste in West-Vlaanderen de zestigjarige Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt (foto). Heb je nog nooit van haar gehoord? Wij ook niet. In West-Vlaanderen ligt dat blijkbaar anders. In Brugge is ze gemeenteraadslid en voerde ze campagne tegen “de toenemende druk van de islam en de voortdurende toevloed van vreemdelingen die zich weigeren aan te passen.” Een mens kan niet vroeg genoeg waarschuwen dat de kathedralen en belforten dreigen omgebouwd worden tot moskeeën.

 

    1. Frank Vanhecke (e. 28 805)

    2. Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt (e. 5 442)

    3. Christian Verougstraete (e, 5 210)

    4. Koen Bultinck (e, 5 186)

    5. Nancy Six (e, 5 157)

    6. Stefaan Sintobin (o, 5 104)

    7. Johan Sanders (e, 4 290)

    8. Sandra De Schuyter (VLOTT) (e, 3 842)

    9. Georg Barbary (e, 3 743)

  10. Peter Verniers (e, 3 677)

 

De eerste twee uit deze top-10 wonen in Brugge, in Ieper en aan de kust wonen telkens ook twee mensen uit deze top-tien, de anderen wonen respectievelijk in Diksmuide, Izegem, Ingelmunster en Zwevegem.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: west-vlaanderen, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

LIMBURG

In Limburg moest een en ander verschoven worden nadat Vlaams parlementslid Annick Ponthier haar mandaat niet opnam om plaats te laten voor eerste opvolgster Katleen Martens, terwijl Ponthier als tweede opvolgster op de Kamerlijst in 2007 naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers verhuist nu Linda Vissers (foto) van de Kamer terugkeert naar het Vlaams Parlement. Volgt u nog?

 

Niet dat het verdwijnen van Linda Vissers uit de Kamerfractie van Gerolf Annemans, en het verschijnen van Annick Ponthier daar, een wezenlijk verschil betekent. Het Belang van Limburg interviewde twee jaar geleden, naar aanleiding van de federale verkiezingen, beide diva’s. Het YouTube-filmpje van dit interview met Linda Vissers is redelijk bekend; Annick Ponthier blijkt niet beter te scoren.

 

    1. Linda Vissers (e, 19 975)

    2. Bert Schoofs (e, 10 032)

    3. Chris Janssens (e, 8 803)

    4. Katleen Martens (o, 8 555)

    5. Annick Ponthier (e, 7 401)

    6. Marijke Geraerts (e, 6 895)

    7. Leo Pieters (e, 6 748)

    8. Ludo Diliën (e, 6 449)

    9. Veronique Bartels (e, 6 395)

  10. Eddy Van Buggenhout (e, 5 905)

 

De helft uit deze top-10 woont in het noorden van de provincie Limburg, vier wonen in een voormalige mijngemeente, in het zuiden van de provincie woont geen stemmentrekker voor het VB. De kandidaten op de VB-lijst in Limburg halen elk veel voorkeurstemmen. Dat blijkt ook uit de Top-50 die we aan het einde van deze artikelenreeks publiceren, met de vijftig mensen in Vlaanderen die de meeste stemmen binnenbrengen voor het VB.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

21-07-09

DIRK VAN DUPPEN, WINNAAR VAN DE ‘PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE 2009’

Vandaag worden in Gent, om 19u30 op het groot podium Bij Sint-Jacobs, de achttiende Prijs voor de Democratie en de eerste Prijs Jaap Kruithof uitgereikt. Twee jaar geleden werd de Prijs voor de Democratie uitgereikt aan Tom Barman, vorig jaar aan het comité Red de Solidariteit. Dit jaar gaat de Prijs naar Antwerpenaar Dirk Van Duppen.

Dirk Van Duppen is voorzitter van de PvdA-groepspraktijken Geneeskunde voor het Volk, zelf werkzaam in de praktijk in Deurne, en promotor van het Kiwimodel om tot goedkopere geneesmiddelen te komen. Volgens dit model zou de overheid voor geneesmiddelen een openbare aanbesteding uitschrijven, en enkel het goedkoopste en voor het overige volledig gelijkwaardig geneesmiddel zou dan vergoed worden door de ziekteverzekering. Het principe van openbare aanbestedingen geldt voor de overheid voor alles van enige omvang, maar voor het drukken van de prijs van geneesmiddelen is het revolutionair. Nochtans wordt het al toegepast in een aantal landen: in Nieuw-Zeeland (vandaar de naam), in meerdere Canadese provincies en in Nederland. De toepassing ervan in België zou voor de patiënten jaarlijks 1 miljard euro besparen en de ziekteverzekering zou er 1,6 miljard euro bij winnen. Dankzij een wetenschappelijk goed onderbouwde arumentatie, onder andere verwoord in het boek De Cholesteroloorlog uit 2004, en geduldig overtuigingswerk heeft Dirk Van Duppen een breed maatschappelijk draagvlak voor het Kiwimodel gecreëerd. Het wordt gesteund door het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit waarin de twee grootste ziekenfondsen en vakbonden samenwerken met Geneeskunde voor het Volk, een reeks kleine organisaties en een aantal vooraanstaande academici. Het Kiwimodel is intussen ook tot de regeringstafel doorgedrongen, maar echt werk maken ze er nog niet van.

De strijd voor het Kiwimodel past in een bredere strijd voor de democratisering en toegankelijkheid van de gezondheidszorg dat sinds het ontstaan het waarmerk is van Geneeskunde voor het Volk. Lees er maar het aangrijpend boek van Kris Merckx op na. De toepassing van terugbetalingtarieven voor de consultaties, de strijd voor het openhouden van openbare ziekenhuizen en tegen de betaling per prestatie in de gezonheidszorgen passen in deze strijd. Geneeskunde voor het Volk hecht groot belang aan preventie, met name in het leef-, woon- en werkmilieu. Geneeskunde voor het Volk laat het daarbij niet bij vaststellingen, maar probeert er ook iets aan te doen. Historisch is de actie tegen de loodvervuiling in Hoboken, en in de strijd tegen de Lange Wapper-brug in Antwerpen staat Geneeskunde voor het Volk, en met name Dirk Van Duppen, mee vooraan in de strijd. Kenmerkend voor Geneeskunde voor het Volk is ook dat zij, om het met een moeilijk woord te zeggen, de participatieve democratie hoog in het vaandel draagt. Om het eenvoudiger te zeggen: als het Erasmusziekenhuis in Borgerhout bedreigd wordt in haar voortbestaan, worden de (toekomstige) patiënten gemobiliseerd. Desnoods met een protestbetoging in pyjama. Meer over Dirk Van Duppen lees je in een recent interview en Dirks blog.

Tweede laureaat van de Prijs voor de Democratie zijn Ludo De Brabander en Georges Spriet van vzw Vrede. Derde laureaat zijn de actiecomités die de Walk and don’t look back-uitspraak van Patrick Janssens en de Lange Wapperbrug in Antwerpen aan het wankelen brachten: Ademloos en stRaten-generaal. Andere genomineerden voor de Prijs voor de Democratie waren onder andere ex-kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove, het Forum Asiel en Migraties, het Vlaams Netwerk van Verenigingen waar armen het woord nemen, de KifKif-website, de politici Anne Van Lancker en Peter Mertens, en Lucie van Crombrugge van het Gents Kollektief Antikonceptie.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

FRANS WUYTACK WINT EERSTE ‘PRIJS JAAP KRUITHOF’

Zoals wij al vertelden bij de voorstelling van de Gentse Feesten-debatten dit jaar wordt dit jaar ook de eerste Jaap Kruithof-prijs uitgereikt, genoemd naar de op 25 februari overleden filosoof-publicist en vaste gast op de vorige edities van de debatten tijdens de Gentse Feesten. Voormalig priester-arbeider Frans Wuytack wint de eerste ‘Recht voor de Jaap’-prijs.

De laureaat voldoet meer dan volledig aan de inhoudelijke voorwaarden van de Prijs Jaap Kruithof: iemand die in de loop van zijn bestaan ofwel een bijdrage geleverd heeft aan een vernieuwend en radicaal denken over de democratische samenleving ofwel radicale actie gevoerd heeft om wantoestanden in onze samenleving aan te klagen. De prijs wil ook het door Jaap Kruithof beleden internationale engagement beklemtonen van linkse dwarsliggers. Overal waar Frans Wuytack woonde, werkte of verbleef organiseerde hij het verzet tegen dictatoriale machten en streed hij aan de kant van de zwaksten voor een rechtvaardige en sociale samenleving. Of het nu in de barrio’s, de sloppenwijken, van Caracas in Venezuela was als priester-arbeider, tijdens de grote dokwerkersstaking in 1973 als havenarbeider in Antwerpen, in Spanje tijdens een staking tegen fascistische nep-syndicaat van het Francoregime in Tarragona (Catalonië), en opnieuw in Venezuela, eerst in de guerrilla en daarna in de sloppenwijken van La Vega. Intussen had Rome hem al het priesterschap ontnomen en werd hij ook uit Venezuela verbannen.Een man, vervolgd als rebel, verbannen als priester, veroordeeld als politiek gevangene, geliefd als vader”, zoals zijn zoon Fabio Wuytack hem omschrijft in de aangrijpende documentaire Persona non grata die hij over zijn vader heeft gemaakt.

Frans Wuytack werd geboren in een arbeiderswijk in Sint-Niklaas, kreeg het strijdbare socialisme met de paplepel binnen en begon op zijn veertiende te werken op de Boelwerf in de scheepsbouw. Na een opleiding van vier jaar werd hij onderpastoor in de parochie Sint-Vincentius, in het noorden van Gent. Een aantal jaren later besloot hij naar het buitenland te trekken. Hij volgde lessen aan het Latijns-Amerikacollege in Leuven. De plaats waar sociaal geëngageerde priesters als bisschop Romero en Camillo Torres ook passeerden. Frans Wuytack koos resoluut voor de bevrijdingstheologie die in die jaren opgang maakte. Eind jaren 70 trouwde hij met Leen Van Renterghem. Ze trokken naar Italië waar Wuytack marmeren beelden maakte. In 1984 vertrokken ze met hun twee kinderen Fabio en Serena naar Costa Rica. Daar richtte Frans Wuytack een illegaal syndicaat van koffieplukkers en het kunstenaarscollectief Jade op. Het koppel kreeg er nog twee dochters: Maya en Francesca. Terug in België legde Wuytack zich toe op het beeldhouwen. Met de regelmaat van de klok duikt Frans Wuytack op in de brandhaarden van eind twintigste en begin eenentwintigste eeuw. We treffen hem onder andere ook als vredesactivist in Irak en Bosnië.

 

Zijn kracht om anderen in beweging te brengen, haalt hij niet uit de theorie maar uit de praktijk en de directe actie. Hij schrijft gedichten en met zijn beeldhouwwerken valt hij meermaals in de prijzen. Niet alleen zijn verzet en strijd tegen politieke machten en multinationals, maar ook zijn gedichten en beeldhouwkunst zijn volledig doordrongen van zijn buitengewoon humanisme, zijn verlangen naar sociale rechtvaardigheid voor iedereen, zijn groot geloof in de mens, vooral in de ‘kleine mens’. Voor de jury van de Prijs Jaap Kruithof is dit strijdbare mensenleven een laureaat boven alle twijfel, maar ook boven alle modes en trends verheven. Frans Wuytack bleef altijd trouw aan zijn keuze voor de zwaksten en de gemarginaliseerden. In de ultieme discussieronde voor de toekenning van de eerste Prijs Jaap Kruithof ging het tussen Frans Wuytack en kanunnik François Houtart, medestichter van het Wereld Sociaal Forum. Andere genomineerden waren Ludo De Witte, Jan Blommaert en Anja Hermans.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

20-07-09

DE TOP-50 BIJ HET VB

top50Filip Dewinter (foto 1) en Bruno Valkeniers (foto 2) verschillen van mening over de stijl waarin het VB best verder gaat. Filip Dewinter pleit in De Standaard en in het Vlaams Belang Magazine voor het verder zetten van de agressieve stijl; Bruno Valkeniers pleit voor het overtuigen van mensen met “kwaliteit, stijl en nuchtere argumenten.” Of dat verf pakt bij Dewinter is maar de vraag. De aard van het beestje verandert niet zo vlug, en alvast Johan Demol gelooft er niet in. Maar Dewinter heeft een argument dat Valkeniers niet heeft: zijn populariteit.

In Dag Allemaal wuift Dewinter de verschillen in stijl weg. “Zachter of harder? Ik lig niet wakker van de verpakking, zolang de inhoud maar blijft wat ze is.” Maar Dewinter is gedecideerd als de vraag gesteld wordt of er andere boegbeelden moeten komen. Dewinter (in Dag Allemaal van 7 juli): “Daar beslis ik niet over. De kiezer beslist wie een boegbeeld is en wie niet. En als ik de resultaten bekijk, lijkt het me vrij duidelijk wie die kiezer als boegbeelden naar voor schuift.” Dat klinkt goed, maar dat klopt niet. Als de kiezer werkelijk had mogen beslissen wie de VB-boegbeelden zijn zou Antwerps gemeenteraadslid Wim Wienen geen Vlaams volksvertegenwoordiger geworden zijn, en Philip Claeys geen Europees parlementslid. Wij zochten uit wie de grootste stemmentrekkers waren bij het VB op 7 juni. Eerst per kieskring, en dan het totaalklassement.

In het totaalklassement maakten we een correctie tegenover de resultaten per provincie omdat of je bijvoorbeeld lijsttrekker bent of niet een groot verschil maakt. Gerolf Annemans kreeg op 7 juni op de 17de plaats van de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement 18 174 stemmen. Twee jaar eerder kreeg hij als lijsttrekker bij de federale verkiezingen nog 88 154 stemmen. Als we rekening houden met de terugval van het VB op twee jaar tijd van 24,1 % in 2007 in de provincie Antwerpen naar 19,2 % nu in dezelfde kieskring, zou dat stemmenaantal terugvallen tot 70 231. In het totaalklassement namen we daarom die 70 231 stemmen als aanduiding voor Annemans’ populariteit en niet de 18 174 stemmen nu. Hetzelfde deden we bij de anderen die omwille van hun plaats op de lijst in 2007 beter scoorden dan in 2009. Zo maakten wij een top-50 van wie de meeste stemmen binnenbrengt bij het VB.

Vandaag en de volgende dagen – afhankelijk van de actualiteit wanneer – de resultaten van de populariteitspoll bij het VB. Lijstjes die ze bij het VB niet willen publiceren. In het jongste nummer van het Vlaams Belang Magazine publiceerden ze wel de voorkeurstemmen van de VB’ers die nu een zitje veroverd hebben in het Vlaams, Brussels en Europees parlement, maar sommigen van zij die parlementslid zijn geworden, halen het niet in populariteit van andere niet-verkozen VB-kandidaten. Wij brengen iedereen in beeld.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

ANTWERPEN: NIEUWBAKKEN VB-PARLEMENTSLID WIM WIENEN SLECHTS 41ste IN POPULARITEITSPOLL

We moeten al tot de 41ste plaats zakken om voormalig Gents en huidig Antwerps VB-gemeenteraadslid Wim Wienen (foto) terug te vinden in de populariteitspoll bij de VB’ers in de provincie Antwerpen. Toch werd hij na 7 juni Vlaams volksvertegenwoordiger voor het VB.

 

In Antwerpen nemen drie verkozenen hun mandaat als Vlaams parlementslid niet op: Anke Van dermeersch, Gerolf Annemans en Bruno Valkeniers. Omdat Marijke Dillen als zevenste en laatste VB-parlementslid in de provincie verkozen geraakte vanop de lijst van effectieve kandidaten (verderop aangeduid met: e) heeft ze haar positie als eerste op de opvolgerslijst (verderop aangeduid met: o) niet nodig om opnieuw in het Vlaams Parlement te zetelen. Zo worden de tweede (Jan Penris), derde (Marleen Van den Eynde) en vierde op de opvolgerslijst (Wim Wienen) in het parlementaire pluche gezet. De top-41 in Antwerpen ziet er als volgt uit. De in vet gemarkeerde namen zijn zij die voortaan voor het VB in het Vlaams Parlement zetelen.

 

    1. Filip Dewinter (e, 95 409 voorkeurstemmen)

    2. Anke Van dermeersch (e, 19 002)

    3. Gerolf Annemans (e, 18 174)

    4. Marijke Dillen (als effectieve kandidaat 7 489, als eerste opvolgster 12 433)

    5. Hugo Coveliers (VLOTT) (o, 10 316)

    6. Bruno Valkeniers (e, 8 929)

    7. Frank Creyelman (e, 5 308)

    8. Hilde De Lobel (e, 5 089)

    9. Pieter Huybrechts (e, 4 810)

   10. Alexandra Colen, Kasterlee (o, 4 768)

   11. Tim Willekens, Schoten (e, 4 759)

   12. Jan Penris (o, 4965)

   13. Annick Buggenhout (e, 4540)

   14. Freddy Van Gaever (e, 4 539)

   15. Hans Verreyt (e, 4 427)

   16. Hilde Van Echelpoel (e, 4 318)

   17. Isabelle Huysmans (e, 3 984)

   18. Marleen Van den Eynde (o, 3 627)

   19. Rita De Bont (e, 3 497)

   20. Paul Meeus (e, 3 432)

   21. Barbara Bonte (o, 3 304)

   22. Sandy Neel (o, 3 282 – zie: …)

   23. Philip Maes (VLOTT) (e, 3 132)

   24. Mieke De Moor (e, 3 122)

   25. Sabine De Wit (e, 3 081)

   26. Janice Laureyssens (e, 3 009)

   (…)

   41. Wim Wienen (o, 2 136)

 

Van de eerste zesentwintig woont de helft in Antwerpen of het Antwerpse. In de Voorkempen en de Kempen hebben ze elk een drietal stemmentrekkers. In Mechelen en de Rupelstreek telkens maar twee. In het noorden van de provincie niemand.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, 7 juni, top-50 |  Facebook | | |  Print

19-07-09

NELSON MANDELA-DAG VOORLOPIG AFGEVOERD. ZEG NIET DAT HET VB NOOIT IETS BEREIKT IN DE BELGISCHE POLITIEK

Gisterenavond was er in de befaamde Radio City Music Hall in New York een concert in het kader van de jaarlijkse Nelson Mandela Day (foto 1: Nelson Mandela in een T-shirt van de naar hem genoemde Dag). Zowel Aretha Franklin als Carla Bruni (foto 2) traden er op. Wat waren wij er graag bij geweest! Een poging van volksvertegenwoordigers van verschillende strekking om Nelson Mandela ook in ons land onder de aandacht te brengen, liep deze week faliekant af door toedoen van het VB.

Het concert gisterenavond kreeg in een paar Vlaamse kranten aandacht omdat het voormalig lief van Mick Jagger en Eric Clapton, maar tegenwoordig Franse presidentsvrouw, Carla Bruni er voor naar New York afreisde. Na haar huwelijk vorig jaar met de Franse president Nicolas Sarkozy zei de zangeres van Quelqu’un m’a dit en andere fluisterpopnummers niet meer op te treden, maar voor Nelson Mandela en zijn 46664-stichting tegen de verspreiding van aids en voor de gelijkheid tussen men en vrouw maakte ze graag een uitzondering. Carla Bruni zou gisterenavond samen met Dave Stewart, de mannelijke helft van The Eurythmics, het al genoemde Quelqu’un m’a dit en eigen versie van Bob Dylans Blowin’ in the Wind zingen. Onder andere Aretha Franklin, Stevie Wonder, Alicia Keyes, Cindy Lauper, Zucchero en The Soweto Gospel Choir zouden er ook optreden. Volgend jaar is Madrid gaststad voor het jaarlijks Nelson Mandela Day-concert. Nicolas Sarkozy vloog mee naar New York als ‘echtgenoot van’, voor een keer waren de rollen omgedraaid. Het paar vloog overigens met een gewone lijnvlucht naar de Big Apple.

Op 1 juli dienden de Kamerleden Hilde Vautmans (Open VLD), Nathalie Muylle (CD&V), Bruno Tuybens (SP.A), Wouter De Vriendt (Groen!) en hun Franstalige geestesgenoten een voorstel van resolutie in om de regering aan te sporen zich aan te sluiten bij de jaarlijkse viering van Nelson Mandela Day op 18 juli, geboortedatum van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar voor de vrede en voormalig president van Zuid-Afrika. De regering werd gevraagd “namens de Belgische bevolking de beste wensen aan te bieden aan de heer Nelson Mandela” en te wijzen op het voorbeeld van Mandela voor zijn “inzet voor vrede, verzoening en goed bestuur” als inspiratiebron voor Afrikaanse en westerse leiders. In een amendement vroegen Wouter De Vriendt en Ecolo-collega  Juliette Boulet die inzet te preciseren als zijn “vreedzame verzetsacties tegen apartheid”, “strijd tegen extremisme, (…) strijd voor de eerbiediging van de mensenrechten en de bestrijding van aids.” De Vriendt en Boulet vroegen ook te wijzen op de individuele macht van mensen om “de wereld rondom hen ten goede (te) helpen veranderen.”

Maar dat was allemaal buiten het VB gerekend, en de weinig standvastige houding van de commissieleden die dit ‘voorstel van resolutie’ en amendement woensdag zouden bespreken in de Kamercommissie Buitenlandse betrekkingen. Het verslag van die commissievergadering is nog niet beschikbaar, maar volgens een persmededeling van het Gentse VB-Kamerlid Francis Van den Eynde (foto 3) was het de bedoeling “ultiem dat de dag aan het lange rijtje van dagen zou toegevoegd worden als de Wereldmilieudag (…) en tal van andere internationale dagen.” We kunnen Van den Eynde niet geheel ongelijk geven als hij spreekt van “een inflatie van zulke dagen”, maar hij vond het “een filibusternummer in de commissie” waard, commissie waar hij ook nog zou verklaard hebben “dat men best respect kan hebben voor de persoon van Nelson Mandela, maar dat het toch iets te vroeg is om de man al heilig te verklaren voor zijn dood.” Of het VB de positieve rol van Mandela na zijn dood zal willen erkennen, blijft echter maar de vraag. Bij zijn eerste interview als VB-voorzitter zei Bruno Valkeniers dat de apartheid in Zuid-Afrika hem niet stoorde.

“De commissievoorzitter (Geert Versnick, Open VLD - nvdr.) voelde de bui hangen en heeft de behandeling van het voorstel uitgesteld tot na het zomerreces”, besluit de VB-persmededeling. Meteen werd de kans verknald om nog net voor de Nelson Mandela Day dit jaar een statement te maken ten gunste van Nelson Mandela en de strijd waarvan Mandela het toonbeeld is. Zeg niet dat het VB nooit iets bereikt in de Belgische politiek.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

18-07-09

DUITSLAND: MEER DAN 4 000 NEONAZI’S OP NPD-BIJEENKOMST MET LANDSER-ZANGER LUNIKOFF

Terwijl in Antwerpen een 400 mensen op een 11 juli-viering van de Gulden Sinjoren meezongen met de brave liedjes van het Scheldekoor, kwamen zaterdag 11 juli in Gera, in de Duitse deelstaat Thüringen, meer dan 4 000 neonazi’s bijeen op een meeting en concert van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

De NPD nam niet deel aan de Europese Verkiezingen op 7 juni, onder andere wegens de problematische financiële situatie nadat haar penningmeester geld uit de partijkas versluisde naar zijn eigen rekeningnummer en een deel van de overheidssubsidies ingehouden werd na nog andere malversaties in de partijboekhouding. In de deelstaat Saksen, dezelfde deelstaat als waar op 1 juli Marwa El-Sherbini in een rechtszaal vermoord werd na haar getuigenis over racistische uitlatingen, nam de NPD op 7 juni wel deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het bezorgde haar 73 nieuwe gemeentelijke mandaten. De aanhang van de NPD situeert zich vooral bij ouderlingen (de oorlogsgeneratie) en hun kleinkinderen (de jongeren van vandaag). Zoals vorige zaterdag in Antwerpen is de tussenliggende generatie grotendeels afwezig. Een aantal ex-leden van de Rote Armee Fraktion (RAF) hebben de NPD-rangen wel vervoegd, en in de deelstaten Saksen en Brandenburg groeit het aantal aanhangers van zogenaamde Rechtsrock van maand tot maand. In dat klimaat richtte de NPD samen met rechtsradicale 'autonome krachten' vorige zaterdag een meeting annex Rock für Deutschland-concert in (foto’s 1 en 2). Vanuit ons land was er voor gemobiliseerd door het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).

Maar 4 000 bezoekers, de NPD spreekt zelfs van 5 000, dat had de NPD niet verwacht. Het beste bewijs daarvan is dat men in geen tijd door de biervoorraad zat. De (meer dan) 4 000 aanwezige neonazi’s kwamen dan ook vooral voor het eerste optreden van Michael ‘Lunikoff’ Regener (foto 3), de pas uit de gevangenis ontslagen zanger van Landser. Landser is een neonazi-muziekgroep die in 1992 in het oostelijk deel van Berlijn is opgericht, aanvankelijk onder de naam Final Solution. Gezien het Duitse verbod op gebruik van nazi-symboliek en de indicering van c.d.’s die oproepen tot geweld en/of verwijzingen bevatten naar de heroïsche tijden van het nazi-regime, treedt Landser op in een semi-clandestien circuit. In 2001 start een onderzoek tegen Landser als criminele organisatie, dat eind 2003 uitmondt in gevangenisstraffen en geldboetes voor de vier leden van de groep. Zanger Michael ‘Lunikoff’ Regener gaat in beroep tegen de uitspraak; op 10 maart 2005 bevestigt de rechtbank de gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden voor zanger en tekstschrijver Michael ‘Lunikoff’ Regener. Ook de veroordeling van Landser als criminele organisatie wordt bevestigd.

Landser heeft met haar racistische, haatzaaiende en tot geweld oproepende nummers een cultstatus in het neonazi-milieu. Landser keert zich tegen Afrikanen, Polen, Turken, Joden en communisten. Hun liedjes worden dan ook vaak gecoverd door groepen die optreden in het Blood and Honour-circuit. Om niet meteen weer in de gevangenis te belanden zong Lunikoff zaterdag zijn meest aangebrande nummers niet luidkeels, maar liet hij ze vooral zingen door het aanwezige publiek die de teksten maar al te goed kende. Die Lunikoff Verschwörung was de laatste groep die optrad. Eerder op de dag speelden de groepen Brainwash (in plaats van het aangekondigde Frontkraft), Blitzkrieg en Sleipnir. Sprekers waren NPD-voorzitter Udo Voight en enkele plaatselijke NPD-notabelen en rechtsradicale 'vrije krachten'. De Duitse politie hield zich vooral onledig met de 700 tegenbetogers die opdaagden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal, autonomen |  Facebook | | |  Print

17-07-09

DEWINTER: “U HEBT ALWEER NIET GOED GELUISTERD”

Meerderheid tegen minderheid is de beleidsverklaring van de regering Peeters II (foto) goedgekeurd. Joke Schauvliege kan beginnen studeren over wat in het bestuursakkoord staat over cultuur, en wat er niet in staat. Eerste spreker in het debat dat volgde op de regeringsverklaring was – noblesse oblige – Filip Dewinter.

De Standaard noteerde: “De Vlaams Belang-fractieleider ging door op het oude, bekende Dewinter-sarcasme. Met een hand in de broekzak en de andere ergens in de lucht herinnerde hij ministers en partijvoorzitters aan hun verklaringen van voor de verkiezingen. Het klonk voorspelbaar. (…) Dewinter had het zo druk met de politique politicienne dat hij amper nog tijd overhad om inhoudelijke kritiek te leveren.” De krant noteerde ook nog dat Dewinter lik op stuk kreeg van Bart De Wever. “In het vorige Vlaamse Parlement werd al eens de schouders opgehaald bij de zoveelste toespraak van Filip Dewinter. Dat was nu niet het geval.” Volgens Dewinter zal “het mystiek huwelijk tussen SP.A en N-VA (…) – en ik ga geen nogal voorspelbare woordspeling maken over nationalisme en socialisme – in de toekomst vooral zorgen voor een incoherent en een onsamenhangend beleid zonder duidelijke visie.” Dat “mystiek huwelijk” is een verwijzing naar een overeenkomst in 1920 in Antwerpen tussen Frans Van Cauwelaert en Camille Huysmans, en volgens Bart De Wever “zijn uit dat mystieke huwelijk enorme realisaties voortgekomen die zowel Vlaams als sociaal waren”. Dewinter hernam ook het woord van zijn voorzitter over het buiten de lijnen kleuren, De Wever repliceerde: “Ik neem aan dat u legalist bent, geen burgeroorlog wilt ontketenen en beseft dat we een akkoord moeten bereiken. (…) Op het moment dat u ooit een meerderheid vindt, zullen we daarover nog eens spreken. (…) Alles wat we hebben aan Vlaamse autonomie tot en met het bestaan van dit parlement en deze regering is op deze manier opgebouwd. Nooit vond u dat de moeite waard, in geen dertig jaar. Het was allemaal veel te weinig, te veel gepruts, te laat. Ik zeg u dat alles wat we hebben opgebouwd, er op deze manier is gekomen. Wij willen op die manier stappen vooruit zetten. Ik begrijp echter dat u niet geïnteresseerd bent.”

Interessanter werd het wanneer Dewinter uitlegde dat hij meer zou besparen. Dewinter: “Mijnheer de minister-president, in tijden van crisis moet de tering naar de nering worden gezet, dat weten we. U kondigt besparingen aan. Het verwondert ons in dat verband dat niet bespaard wordt op de budgetten van Cultuur, dat u niet echt een vermindering van het aantal Vlaamse ambtenaren nastreeft, dat u niet bespaart door een aantal nutteloze bestuursniveaus zoals de provincies (…) en de arrondissementen af te schaffen en die bevoegdheden op een efficiënte manier over te hevelen naar andere niveaus.” Parlementsvoorzitter Jan Peumans merkt op: “Mijnheer Dewinter, u hebt nog 2 minuten en 50 seconden. Er zijn nog zeventien sprekers na u, waaronder drie van uw eigen partij. Ik ken u al vijf jaar en ik weet dat u altijd de spreektijd overschrijdt.” Dewinter: “Mijn collega’s zullen zich dan een beetje beperken.” Dewinter gaat dan verder over de besparing op de jobkorting, die hij “een structurele belastingverhoging van 585 miljoen euro” noemt. Waarna Bart De Wever het woord neemt: “Mijnheer Dewinter, u hebt een constructieve oppositie aangekondigd. Dat betekent dat u wellicht ook alternatieve voorstellen klaar hebt. Wij zullen 2,1 miljard euro besparen. Dat is acht percent van het bruto binnenlands product. Dat is een onwaarschijnlijk grote oefening. (…) Maar hoe zou u dat nu eigenlijk doen? Enerzijds vindt u het een schande dat er in 2011 nog geen evenwicht zal zijn, maar pas in 2012, en dat er eenmalige maatregelen komen. Elke besparing die we doen, vindt u echter ook een schande. Wat is het nu eigenlijk? In het kader van uw constructieve oppositie zou ik graag horen hoe u die begroting in evenwicht zou krijgen.” Parlementsvoorzitter Jan Peuman: “U krijgt 33 seconden om dat even uit te leggen.” Dewinter: “Ik heb uitdrukkelijk gezegd akkoord te gaan met het tijdspad. Dat heb ik hier toch gezegd? U hebt niet goed geluisterd.” Dat zal wel.

Dewinter: “Wat de besparingen betreft, zou ik op andere posten besparen. Dat heb ik ook gezegd. U hebt alweer niet goed geluisterd. Ik heb gezegd: waarom geen besparingen op het departement Cultuur? Zijn die er? Dan zullen we dat zien in de begroting, maar ik geloof er niets van. In de periode-Anciaux is het cultuurbudget verdubbeld, op nauwelijks zeven à acht jaar tijd. Daar kan worden bespaard. Waarom geen besparingen op Mobiliteit. Nu kondigt de regering aan overal opnieuw tramlijnen aan te leggen. (…) Ik heb gezegd dat we willen besparen door het aantal Vlaamse ambtenaren te reduceren en niet alleen door een aanwervingstop zoals u voorstelt. Ik stel dat we willen besparen op het overheidsapparaat. Dat zijn net zovele besparingen waarvoor we een concreet voorstel hebben, en dat is naar mijn normen al meer dan genoeg constructieve oppositie.” In het verkiezingsprogramma van het VB stond geen woord over besparingen op cultuur, maar Dewinter had zich tijdens de campagne al wel laten ontvallen dat hij zou besparen op cultuur. Het aantal ambtenaren verminderen stond wel in het verkiezingsprogramma. Met 25 %. Maar zo met zoveel nadruk als Dewinter het nu vertelt, verkondigde hij het niet in de aanloop naar 7 juni.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, de wever |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

top50De volgende dagen op deze blog.

 

-          Morgen: Vierduizend neonazi’s op meeting-concert in Duitsland.

-          Eén van de volgende dagen: De Top-50 van het VB. De top-10 (of meer) van stemmentrekkers per provincie. De populairsten worden niet altijd parlementslid, en omgekeerd: je moet niet populair zijn maar goed liggen bij de partijtop om parlementslid te kunnen worden. En de top-50 van wie het meeste stemmen aanbrengt voor het VB in heel Vlaanderen.

 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

16-07-09

VB VINDT (BIJNA) GEEN VRIENDEN IN HET EUROPEES PARLEMENT

Dinsdag kwam het Europees Parlement (foto 1) voor het eerst in haar nieuwe samenstelling bijeen. In de kranten gisteren was er vooral aandacht voor Jerzy Buzek, de nieuwe Poolse voorzitter van het Europese Parlement. En ook wel voor Isabelle Durant (Ecolo) die één van de veertien ondervoorzitsters is van het Europees Parlement. Over de Vlaams Belang-verkozenen geen woord. Dat begint al goed.

Terwijl alle andere Belgen onderdak vonden bij een Europese politieke familie, blijven Frank Vanhecke en Philip Claeys achter in de groep van niet-ingeschrevenen. Slechts 26 van de 736 Europese parlementsleden behoren daartoe. Een bonte groep met naast Frank Vanhecke en Philip Claeys, vier leden van Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid; drie leden voor de Hongaarse Jobbik Magyarországért Mozgalom; drie leden van de Roemeense Partidul România Mare; drie leden van de Oostenrijkse lijst Dr. Martin – für Demokratie, Kontrolle, Gerechtigkeit; de drie verkozenen voor het Front national: Jean-Marie Le Pen, dochter Marine en “valiezendrager” Bruno Gollnisch; twee leden van de British National Party onder wie Nick Griffin; twee verkozenen van het Bulgaarse Attack; twee leden voor de Oostenrijkse Freiheitliche Partei Osterreichs, onder wie VB-vriend Andreas Mölzer; een lid van de Democratic Unionist Party (Northern Ireland) en een verkozene van de Spaanse Unión Progresso y Democracia. Met zesentwintig verkozenen uit negen verschillende landen zouden ze een technische fractie kunnen vormen, wat hen meer spreektijd, personeel en geld oplevert. Maar daarvoor zijn de onderlinge meningsverschillen te groot.

De droom van een extreemrechtse fractie, zoals in de vorige zittingsperiode er even een was met Bruno Gollnisch als voorzitter en Philip Claeys als ondervoorzitter, moesten Vanhecke en Claeys opbergen. Het VB hoopte daarom aan het sluiten bij de ‘Europa van vrijheid en democratie’-groep met de Britse eurosceptische United Kingdom Independence Party van Nigel Farage als grootste partij daarbinnen. Ook de Italiaanse Lega Nord en de Deense Dansk Folkeparti zijn er lid van. Philippe de Villiers, van het Franse partijtje waar de burgemeester van Orange zich bij aansloot nadat hij bij het Front national was buitengegooid, maakt ook deel uit van deze groep. Het VB zocht aansluiting bij die 'Europa van vrijheid en democratie'-groep maar botste daarbij op het veto van de enige Nederlander in die groep, Bastiaan Belder die in het Europees Parlement zetelt voor de ChristenUnie - Staatkundig Gereformeerde Partij. Hij zetelt al sinds 1999 in het Europees Parlement en mede om taalredenen weet hij beter dan wie ook welk vlees ze in de kuip zouden krijgen met het VB erbij. Het VB moet dus zoals in het verleden als niet-ingeschrevene verder in het Europees Parlement. Vlaams Belang gaat door op zelfde elan, heet dat dan op de VB-website.

Wie de persoonsgegevens van de niet-ingeschrevenen op de website van het Europees Parlement bekijkt, geraakt ongetwijfeld onder de indruk van dat van Slavi Binev, van de ultranationalistische Bulgaarse Attack. Het c.v. van Binev gaat voor meer dan de helft over zijn verdiensten bij de Taekwondo-sport. Maar het c.v. van ‘onze’ Frank Vanhecke mag er natuurlijk ook zijn. Frank Vanhecke is “Algemeen voorzitter Vlaams Blok (sinds 1996)” (zie rode kader op illustratie 2, klik eenmaal op de afbeelding voor een grotere versie). Dat Frank Vanhecke sinds 2 maart 2008 niet langer voorzitter is van het Vlaams Blok/Vlaams Belang heeft hij blijkbaar nog niet verteld in het Europees Parlement. Ofwel loopt hij achter bij het up date houden van zijn persoonsgegevens. Dat kan ook.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, europa, internationaal |  Facebook | | |  Print

15-07-09

DE MOTIEVEN VOOR EXTREEMRECHTS ACTIVISME IN NEDERLAND. JONGSTE GENERATIE VERHARDT

“Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen?”, zou Paul Jambers zeggen. Annette Linden formuleerde het academischer. Per slot van rekening was het voor een proefschrift waarmee ze op 26 juni promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Besmet. Levenslopen en motieven van extreemrechtse activisten in Nederland. Een proefschrift waarvoor ze 36 extreemrechtse activisten uit de jaren negentig interviewde, al noemen zijzelf zich niet extreemrechts. De geïnterviewden beho(o)r(d)en tot de Centrum Democraten, Voorpost Nederland, Centrumpartij ’86, Volksnationalisten, Nederlandse Volksunie, Nederlands Blok, en de Nieuwe Nationale Partij. Alhoewel zwart de hoofdkleur is, hebben ze in Nederland altijd een gevarieerde extreemrechtse scène gehad.

Het waren boze, lieve, gemene, mediageile, bange, aantrekkelijke, domme, stoere, verwarde, galante, eenzame, intelligente, grappige en dreigende mensen. De karakters van de extreemrechtse activisten die sociaal psychologe Annette Linden tussen 1996 en 2000 interviewde liggen mijlenver uiteen. Dat weerlegt het idee dat specifieke persoonlijkheidskenmerken als autoritair, gewelddadig en emotioneel ten grondslag liggen van activisme bij extreemrechts. Ook de motieven voor dat activisme zijn volgens haar uiteenlopender dan vaak wordt aangenomen. Onvrede met de huidige samenleving gaf zeker niet in alle gevallen de doorslag. Het gevoel ergens bij te horen en samen ergens voor te strijden, weegt vaak zwaarder dan de drang om extreemrechts gedachtegoed te verspreiden, zegt Linden. “Meedoen aan demonstraties (‘betogingen’ voor de Vlamingen, nvdr.) geeft een gevoel van kameraadschap. En het creëren van een vijandbeeld versterkt de identificatie met de groep.” Een andere conclusie is dat bijna alle ondervraagden zichzelf niet extreemrechts vinden. Die term vinden ze “nietszeggend”. Liever noemen ze zich nationaal-socialist, radicaal-rechts, liberaal-democraat, anti-parlementair, volksnationalist of nieuw-rechts.

Iedereen interpreteert de ideologie van extreemrechts op zijn eigen wijze, zegt Linden. Wel hebben ze allemaal etnocentrische, xenofobe of racistische overtuigingen. En is men heel negatief, heel wantrouwig tegenover de overheid. Volgens Linden verschilt de motivatie sterk tussen mannen en vrouwen. “De mannen die ik ondervroeg, willen strijdbaar zijn en de wereld verbeteren. Vrouwen vinden het kinderachtig dat mannen soldaatje willen spelen. Zij willen vooral praten of zorgen voor anderen.” Maar Linden interviewde de generatie uit de jaren negentig. Wat is er sinds 2000 veranderd in de extreemrechtse beweging? Linden: “We zien nu (foto) veel radicalere uitlatingen over buitenlanders, meer haat en veel openlijker manifestaties van nationaal-socialistische ideeën op internet. Dat komt mede doordat de beweging tegenwoordig veel minder georganiseerd is. Nu kan je al bij de groep horen als je thuis op internet zit. Je hoeft geen folders meer uit te delen of met naam en toenaam voor je ideeën uit te komen.” Voor alle generaties geldt dat de activisten zich alleen voelden staan voordat ze aansluiting zochten bij een extreemrechtse groepering. Ze willen iets bijdragen, zegt Linden, en ze hopen er zelf beter van te worden. Maar dat laatste is niet altijd het geval.

“Extreemrechts activisme kan veel negatieve maatschappelijke gevolgen hebben. Je raakt besmet en in veel gevallen geïsoleerd. En als je eruit wilt stappen, word je als verrader gezien.” Toch is het mogelijk van koers te veranderen, blijkt uit een proefproject die de Anne Frank Stichting samen met anderen vorig jaar in Winschoten heeft gerealiseerd. Volgens de gemeente is bijna driekwart van de tweeëntwintig extreemrechtse “meelopers” weer “op de rails gezet” door met hen te praten en hun voordelen aan te bieden zoals strafkorting of uitstel van betaling van de huurschuld. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) overweegt geld vrij te maken om deze aanpak op meer plaatsen in te voeren. Eenzelfde project in Eindhoven mislukte echter, naar verluidt vooral door de weigerachtige houding van een aantal overheidspartners die voor het project moeten samenwerken. Linden: “Je moet de jongeren die hun heil zoeken bij extreemrechts een alternatief bieden. Leer hen dat er meer is dan die ene groep waaraan ze hun identiteit ontlenen. Bied ze een stageplek aan. Geef ze een vertrouwenspersoon op school. Ondersteun de ouders, investeer in jongerenwerkers. Je moet geen brave burgers van ze te maken, maar je moet ze wel de ruimte geven om van gedachten te veranderen.”

Ook in ons land wordt getracht extreemrechtsen op een beter spoor te brengen, al is het niet met de bedoeling ze van hun gedachtegoed af te helpen. Laatst zagen we het kopstuk van een neonazistisch clubje, een man die jarenlang leefde van OCMW-bijstand en door het OCMW in een sociaal tewerkstellingsprogramma werd gedropt om hem uitkeringsgerechtigde werkloze te maken. We donderden bijna van onze fiets toen we hem laatst in een kostuum zagen, met een bruine aktentas in de hand. Het leek beter te gaan met onze ‘vriend’, maar zijn auto was nog altijd een vuilnisbak als tevoren en volgens intimi is zijn gedachtegoed niet wezenlijk veranderd. Mensen kunnen zich door omstandigheden anders gaan gedragen, maar hun diepste gedachten veranderen is nog wat anders.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, aanverwant |  Facebook | | |  Print

LOL (BIS)

Gisteren werd weer eens bewezen dat het VB voordeel doet met deze blog dagelijks te raadplegen. Het artikel dat wij hier gisteren publiceerden over de opvolgers in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement bleef niet zonder gevolg.

We signaleerden hier dat ingevolge een ingewikkelde opvolgersdans rechtstreeks verkozen Vlaams parlementslid Annick Ponthier federaal Kamerlid is geworden, en Linda Vissers de Kamer van Volksvertegenwoordigers na twee jaar al verlaten heeft om terug Vlaams parlementslid te worden. Dat artikel werd al een week geleden geschreven, maar omwille van de actualiteit werd het steeds weer naar later verschoven voor publicatie. Vooraleer het dan toch online te zetten, controleerden we nog even de VB-website. En jawel, Linda Vissers stond er nog altijd als Kamerlid, de komst van Annick Ponthier in de VB-Kamerfractie was nog altijd niet opgemerkt (foto 1, klik eenmaal op de afbeelding voor een grotere versie). Maar zie: nadat wij hierop wezen, verdween onmiddellijk de foto en verwijzing naar Linda Vissers bij de voorstelling van de Kamerleden op de VB-website (foto 2). Annick Ponthier is er nog niet toegevoegd, maar Rome is ook niet op één dag gebouwd.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, vb |  Facebook | | |  Print

14-07-09

DE STOELENDANS BIJ HET VB. NIEUWKOMERS MOETEN NOG WERKEN AAN NAAMBEKENDHEID

Bij verkiezingen is het altijd weer maar afwachten wie effectief gaat zetelen. Niet alleen omdat je niet weet of de kandidaat voor wie je stemt voldoende stemmen zal halen, dat is nog normaal. Ook omdat je favoriete kandidaat misschien wel populairder is dan vele andere kandidaten op de lijst, maar toch niet kan gaan zetelen omdat kandidaten voor hem of haar kunnen profiteren van de lijststemmen. Denk aan Erik De Bruyn (SP.A) in Antwerpen. Dat is al minder normaal.

Ook al niet koosjer is het als partijen schijnkandidaten posteren, mensen die wel op een lijst staan maar dat enkel doen om stemmen te trekken, zelf blijven zetelen waar ze tevoren al voor verkozen zijn en plaats laten aan een opvolger op de lijst. Om in Antwerpen te blijven, denk aan de combinatie Europarlementslid Dirk Sterckx en Vlaams parlementslid Annick De Ridder (Open VLD). Helemaal van de pot gerukt is het als kandidaten bij hoog en laag volhouden dat ze voor de nieuwe Hoge Vergadering kiezen, maar uiteindelijk blijven zitten waar ze al zaten. Denk aan VB-senator Anke Van dermeersch die naar het Vlaams parlement zou trekken. “Ze hebben daar immers goede fiscalisten te kort”, zei de blonde diva. Daarmee een andere blonde, VB-Vlaams parlementsmedewerkster en fiscaal specialiste Barbara Bonte (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6895137), op haar plaats zettend. Maar Anke Van dermeersch blijft uiteindelijk in de Senaat zitten… zoals wij hier voorspeld hebben (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20090529).

Laat Anke Van dermeersch in Antwerpen plaats voor Jan Penris die vanaf de opvolgerslijst terug in het Vlaams Parlement geraakt, in Limburg is de stoelendans ingewikkelder. In Limburg kreeg het VB op 7 juni drie Vlaamse parlementsleden, één minder dan vijf jaar eerder. Werden rechtstreeks verkozen: Linda Vissers (uit Overpelt), Chris Janssens (Genk, foto 2) en Annick Ponthier (Bilzen, foto 3). Linda Vissers (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6966647), in 2007 federaal kamerlid geworden, keert terug naar het Vlaams Parlement waar ze vóór 2007 ook al zetelde. In haar plaats in de Kamer is Annick Ponthier gekomen, nochtans rechtstreeks verkozen voor het Vlaams Parlement. Hoezo? Om Katleen Martens (uit Hasselt, foto 1), eerste opvolgster op de Limburgse VB-lijst voor het Vlaams Parlement, terug in het Vlaams Parlement te krijgen moest Annick Ponthier afstand doen van haar rechtstreeks verworven mandaat in het Vlaams Parlement. In de Kamer deed nieuwbakken Vlaams parlementslid Chris Janssens ook afstand van zijn mandaat, want als eerste opvolger had hij normalerwijze Linda Vissers in de Kamer moeten opvolgen. Om plaats te laten voor Annick Ponthier neemt Janssens zijn mandaat in de Kamer dus niet op. En zo kan Annick Ponthier als tweede opvolgster naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers vertrekken alhoewel ze rechtstreeks verkozen is voor het Vlaams Parlement. Haar mandaat in de Kamer geeft haar overigens minder lang jobzekerheid dan in het Vlaams Parlement. De kiezers van Annick Ponthier dachten anders wel dat Ponthier in het Vlaams Parlement zou gaan zetelen.

Alvast Chris Janssens en Annick Ponthier moeten nog werken aan hun bekendheid. De eerste kreeg weliswaar vijf minuten televisiebekendheid door zijn deelname aan één van de Terzake-debatten, op de Wikipedia-pagina over de samenstelling van het Vlaams parlement wordt hij verward met de gelijknamige voetballer bij SK Lierse. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaams_Parlement_(samenstelling_2009-2014). En bij het VB hebben ze nog niet door dat Linda Vissers niet langer in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zetelt en Annick Ponthier in haar plaats is gekomen (zie: http://www.vlaamsbelang.org/7/parlement/2). Overigens is 1/3 van de 21 leden tellende nieuwe VB-fractie in het Vlaams Parlement, parlementslid geworden als opvolger van en niet als rechtstreeks verkozene. Jan Penris, Marleen Van den Eynde en Wim Wienen (Antwerpen); Erik Tack (Oost-Vlaanderen); Stefaan Sintobin (West-Vlaanderen); de al genoemde Katleen Martens in Limburg; en Erik Arckens (Brussel). Hun parlementaire wedde hebben ze niet aan hun kiezers maar aan hun partij te danken. Meer nog dan bij de andere parlementsleden verzekert de partijtop (lees: Filip Dewinter) zich bij deze parlementsleden zo van slaafse trouwheid.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, limburg |  Facebook | | |  Print

LOL

In de politieke en syndicale wereld, en in Antwerpen, is AFF bekend als de afkorting voor het Anti-Fascistisch Front. In de culturele wereld zijn er intussen nieuwe AFF’s.

In Leuven en elders is AFF synoniem geworden voor het Afrika Filmfestival. In Genk, in Limburg, kennen ze nu ook het AFF als het Absolutely Free Festival dat op 8 augustus met Tim Vanhamel en andere muzikale kleppers uitpakt. Een promofilmpje voor dat laatste festival, met een vrouw die voor een spiegel hartstochtelijk kust (klik eenmaal op de derde illustratie), wekt beroering. Bij Het Belang van Limburg online reageerde ene Flipke met: “Promoot die potten nog maar wat, binnenkort kunt ge voor de vergrijzing gaan werken tot uw 90ste.” Tja. AFF blijft voor sommigen controversieel, waar die afkorting ook voor staat.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

13-07-09

MARINE LE PEN, DE MARIE-ROSE MOREL VAN HET FRONT NATIONAL

Aan fotomateriaal over de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Hénin-Beaumont, waar het Front national (FN) bijna opnieuw een burgemeester mocht leveren (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7124117), is er geen gebrek. Van de nieuwe burgemeester Danielle Duquenne zijn er een paar foto’s, van zijn socialistische tegenkandidaat bij de eerste stemronde hebben we één foto gevonden, maar met foto’s van Marine Le Pen, dochter van en tweede op de FN-lijst in Hénin-Beaumont, kunnen we bijna een volledige muur van ons redactielokaal behangen. Marine Le Pen (foto 1, toastend met haar vader en Steeve Briois) is de chouchou van de Franse media. Vergelijkingen lopen altijd wel ergens mank, maar er zijn opvallende parallelen tussen Marine Le Pen en Marie-Rose Morel.

“Eerlijk, denk je dat iemand die op blote voeten danst, kans maakt voorzitster te worden van het Front national?”, vroeg Marine Le Pen zich in 2004 amuserend af. Intussen is het duidelijk dat als iemand Jean-Marie Le Pen opvolgt vooraleer hij sterft, het Marine Le Pen is. En niet alleen omdat ze zijn jongste dochter is. Als voormalige advocate, die nog vreemdelingen die illegaal in het land verbleven verdedigd heeft, werd Marine Le Pen in 1998 hoofd van de juridische dienst van het FN. Na meerdere deelnames aan verkiezingen wordt ze in 1998 ook een eerste keer verkozen, als regionaal afgevaardigde van Nord-Pas-de-Calais. Marine Le Pen verwerft nationale bekendheid als ze tussen twee rondes in voor de presidentsverkiezingen in 2002 door de FN-directeur voor communicatie naar de media wordt uitgestuurd. Het FN krijgt immers zoveel aanvragen voor een praatgast in televisieprogramma’s en andere media, en heeft zo weinig valabele mensen om mee uit te pakken in de media. En Jean-Marie Le Pen kan niet overal zijn. Met haar minder agressieve manier van verdedigen van de traditionele FN-standpunten, zoals de préférence nationale, en het beeld van een moeder van drie kinderen, tweemaal echtgescheiden, zorgt Marine Le Pen voor een verjongd beeld van haar partij.

Door de partijkaders wordt ze uitgespuwd. Bernard Anthony, chef van de traditionele katholieken bij het FN, is haar voornaamste tegenstander. Hij veroordeelt haar levensstijl. De naam Le Pen bezorgt Marine succes bij de basismilitanten, de partijkaders stellen zich op achter Bruno Gollnisch als tweede in bevel bij het FN. Marine Le Pen wordt door haar vader op een strategische post in het partijapparaat gezet. Ze zorgt voor een nieuwe communicatiestijl, met onder andere een FN-affiche waarop een allochtoon zich uitspreekt ten gunste van het FN (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/3978958). Marine Le Pen neemt afstand van haar vader als die nog eens zegt dat het onder de Duitse bezetting toch niet zo kwaad leven was. Op het FN-congres in Nice in 2003 spreken de partijkaders met elkaar af zodat Marine Le Pen slechts als 34ste uit de bus komt bij de verkiezing van de leden van het Centraal Comité. Vier jaar later, bij het FN-congres in Bordeaux in 2007, komt Marine Le Pen als tweede uit bij diezelfde verkiezing. Bruno Gollnisch is eerste, maar zijn rol is tegenwoordig beperkt tot valiezendrager – toch als we Koen Dillen mogen geloven. Nadat enkel nog Jean-Marie en Marine Le Pen en Bruno Gollnisch als FN’er verkozen zijn bij de Europese Verkiezingen op 7 juni (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7065858) schreef Koen Dillen in ’t Pallieterke dat van het FN enkel nog zijn verkozen: “grootvader Le Pen (…), Sturmbannführer Marine die de macht volledig in handen heeft en de brave lakei Bruno Gollnisch. (…) Hij mag de valiezen van zijn twee collega’s dragen. Hondse aanhankelijkheid wordt beloond.”

Er zijn natuurlijk verschillen, maar ook veel gelijkenissen tussen Marie-Rose Morel en Marine Le Pen. De blonde looks, de media-aandacht, het gematigder praten alhoewel niets te willen af doen van de ideologie, de wil om de partij te moderniseren (voor Morel, zie: http://aff.skynetblogs.be/post/7121362). En er is nog iets. Ondanks alles poseren ze graag naast Jean-Marie Le Pen. De foto is voor zover wij weten nog nooit in België gepubliceerd, maar ook Marie-Rose Morel poseert al te graag naast de peetvader van extreemrechts in Europa (foto 2).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, morel, internationaal |  Facebook | | |  Print