04-08-09

TATOEAGES

Het is zomer en dan zie je overal tatoeages opduiken. In het straatbeeld, natuurlijk. Maar ook op televisie. In het VRT-programma 1000 zonnen is er elke maandag een reportage over iemand die een tatoeage laat zetten. En zelfs in interviews. Deze week nog in De Groene Amsterdammer.

Aanleiding is een dubbelinterview over populisme met de Nederlandse professor en voormalig CDA-ideoloog Anton Zijderveld en de Vlaamse auteur en voormalig wetenschapper David Van Reybrouck. Het interview leest beter dan het debat over het populisme bij de Gentse Feesten-debatten om te aanhoren was. Het slotwoord is voor David Van Reybrouck: “Mijn generatie is getekend door een onversneden dédain jegens de getatoeëerde klasse. We moeten die onderklasse weer, om een christelijk woord te gebruiken, liefhebben. Het volk is te belangrijk om aan populisten over te laten.” Die “de getatoeëerde klasse liefhebben” is meteen ook één van de titels boven het dubbelinterview.

Als de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens in Humo aan het woord komt, laat hij er altijd schijnbaar achteloos een quote achter die bijblijft. Zoals over het door hem gehuldigde Walk and don’t look back-principe van Peter Tosh. Het klinkt goed, maar is daarom nog niet goed. In de Humo van 7 juli becommentarieerde Patrick Janssens de achteruitgang van het VB bij de laatste verkiezingen met: “Ik weet niet of de terugtocht definitief is, maar het Vlaams Belang is een partij als de andere geworden: onderhevig aan ups en downs. Je zal misschien nog wel op het Belang stemmen, maar je zal hun naam niet meer op je arm tatoeëren.” Nou moe, we hebben al veel gezien in dat wereldje – laatst zat nog een man in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen in een T-shirt van… Studio Brussel – maar iemand die zich “Vlaams Belang” laat tatoeëren? Dat niet.

Het kan trouwens nog gekker. Eerst “Vlaams Blok”, en dan “Vlaams Belang” laten tatoeëren. Neen. “Blood & Honour”, dat willen mensen nog wel eens laten tatoeëren (foto's). Maar “Vlaams Belang”, dat toch niet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, blood honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.