07-08-09

'HAMMERSKIN NATION SPANJE' DOOR RECHTBANK VERBODEN

Zaterdag 20 juni zou de met Blood and Honour verwante neonazistische organisatie Hammerskin Nation een concert in Wallonië inrichten, met de Bully Boys en andere groepen die op tournee waren in Europa. Uiteindelijk vond het concert in het noordoosten van Frankrijk plaats. Waar precies is niet duidelijk, maar het is alleszins doorgegaan. Daags voordien traden drie van de aangekondigde groepen, Bully Boys, H8 Machine en Before the War, op in Madrid op een Hammerskin Nation-concert daar. Uit de Spaanse hoofdstad komt nu het nieuws dat de Spaanse afdeling van Hammerskin Nation eind juli door een rechtbank verboden is, en een aantal leden anderhalf tot tweeënhalf jaar celstraf kregen.

Vrijdag 24 juli sprak de rechtbank in Madrid zich uit over een zaak die aan het rollen ging nadat een fotograaf Hammerskin Nation-leden fotografeerde met nazi-vlaggen, vanaf eind 2003 telefoongesprekken afgeluisterd werden en vijftien verdachten in maart 2004 in Madrid, Barcelona, Valencia en Guadalajara opgepakt werden. Het kopstuk van de Spaanse afdeling van Hammerskin Nations, José Eduardo C.H., alias ‘Chape’, werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf en mag gedurende acht jaar geen openbaar ambt uitoefenen. Een tweede man, Angel M.N., kreeg eenzelfde straf wegens verboden wapenbezit. Dertien andere aanhangers kregen anderhalf jaar cel. En elkeen moet 2 700 euro boete betalen. De rechterbank veroordeelde de Spaanse Hammerskin Nation als een verboden beweging die aanzet tot geweld. Het is de eerste keer dat een Spaanse rechter een neonazistische groepering verbiedt. Het vonnis heeft ook tot gevolg dat cd’s en dergelijke uitgegeven door de Spaanse Hammerskin Nation niet langer verspreid mogen worden.

Cruciaal bij de veroordeling was de getuigenis van een Spaanse journalist die geïnfiltreerd was in de organisatie. Hij legde de rechtbank uit hoe het nationaalsocialisme de Hammerskin Nation-leden verenigde, hun haat jegens communisten, Joden, zwarten en homo’s een gemeenschappelijke noemer was, en ze aanspoorden tot het gebruik van geweld. Het ging de journalist niet om het zwart maken van skinheads. Hijzelf is het ook, tatoeages incluis. Toen de vijftien verdachten voor de rechtbank stonden, verstopten ze hun tatoeages zoveel als mogelijk. Bij één van hen was nog een Duitse adelaar te zien, maar verder zijn er ook nog heel wat foto’s van hen in onbekommerde dagen in omloop. De journalist was aanwezig bij Adolf Hitler-herdenkingen, concerten en meetings van Hammerskin Nation. De verdediging vroeg de journalist te kunnen zien, minstens de stem van zijn getuigenis niet te vervormen, maar dat werd niet toegestaan. De neonazi’s verdedigden zich voor de rechtbank met het argument dat Hammerskin Nation geen echte leden- en organisatiestructuur heeft. Het bij hen thuis gevonden neonazi-materiaal was te verklaren door hun interesse in de Tweede Wereldoorlog.

De infiltrant-journalist publiceerde onder het pseudoniem Antonio Salas eerder al een dagboek over het leven bij de Spaanse neonazistische skinheads (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Het verbod is een goede zaak, maar lost niet alles op. Het concert in Madrid op 19 juni, één maand voor de uitspraak van de rechtbank, werd wel degelijk door Hammerskin Nation georganiseerd maar op de affiche was elke verwijzing naar een organisatie weggelaten. Het is niet bekend of de vijftien veroordeelden in cassatie zijn gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank, de kans daartoe is natuurlijk groot. Een Nederlandse neonazi zegt op het Stormfront-forum de veroordeling niet te begrijpen. “Ik lees enkel iets van verboden wapenbezit. Dat kan van alles zijn, ook al waren het tanks zie ik daar geen probleem. En ‘aanzetten tot geweld/discriminatie’. Daar heb ik al helemaal geen problemen mee.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.