19-08-09

FOUTE VERGELIJKINGEN SCHADEN DE GEZONDHEID

Zowel De Standaard als De Morgen publiceerden gisteren een bijdrage waarin de Amerikaanse president Barack Obama zijn plan om de Amerikaanse gezondheidszorg te hervormen uitlegt en motiveert. Maar tegenstanders zijn niet uit op een serieus debat over die plannen, ze willen het plan kelderen door discussie onmogelijk te maken met hysterische uithalen en waanzinnige vergelijkingen. Eén van die vergelijkingen is Barack Obama als een nieuwe Adolf Hitler. Een Amerikaanse blog probeert aan te tonen hoe belachelijk die vergelijking is, maar wordt door anderen dan weer aangehaald om die vergelijking te bevestigen.

Er is reden voor de hervorming. Verenigde Staten-correspondent van De Morgen Tom Vandyck vatte het vorige week zo samen: “Tientallen miljoenen Amerikanen zitten zonder ziekteverzekering. De Verenigde Staten geven dubbel zoveel uit aan gezondheidszorg als Europa, maar komen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie pas op de 27ste plaats qua levensverwachting en op de 39ste wat kindersterfte betreft. Een kind dat in Washington DC geboren wordt, heeft volgens onderzoek van de Harvarduniversiteit dezelfde levensverwachting als een in de Gazastrook.” Het hervormingsplan voor de Amerikaanse gezondheidszorg, zoals uitgelegd door Barack Obama, wil iedereen verzekeren tegen de gevolgen van ziekte, dus ook wie nu door de mazen van het net valt. Ten tweede wil het de torenhoge ziektekosten beperken, vooral door te knippen op het profijt van de verzekeringsmaatschappijen. Met het uitgespaarde geld wil Obama ten derde de eigen kosten van de senioren drukken. Ten vierde wil de hervorming iedereen een basisbescherming geven, als puntje bij paaltje komt weigeren verzekeringsmaatschappijen miljoenen Amerikanen omdat die ooit een ziekte of aandoening hadden, of vragen er een hogere premie voor. Verzekeringsmaatschappijen zullen ten slotte verplicht worden tot meer preventief werk, er op tijd bij zijn redt levens en bespaart geld.

Tom Vandyck: “Toch wordt hier dezer dagen moord en brand geschreeuwd omdat president Obama en de Democratische Partij proberen om hun belofte uit te voeren en de ziekteverzekering te hervormen. Op Democratische meetings duiken duizenden schuimbekkende demonstranten op die Obama met zowel Hitler als Stalin vergelijken (foto). Ze houden borden vast waarop de president met hakenkruis en Hitlersnor is afgebeeld. Het debat, als dat zo mag heten, overschrijdt de grenzen van de waanzin. (…) Indianenverhalen beheersen al twee weken het debat. Tussen het lanceren en ontkrachten van allerlei waanbeelden blijft er nauwelijks tijd over om op een normale toon te discussiëren. Maar daar is het de tegenstanders van de hervorming natuurlijk net om te doen. De Republikeinen, hun conservatieve belangengroepen en hun sponsors uit de farmaceutische en private verzekeringssector hebben een professionele campagne opgezet om de openbare hysterie tot op het kookpunt te drijven en zo het debat onmogelijk te maken.” Al zijn de mensen die protesteren niet allemaal ingehuurde bendes, mensen protesteren ook uit onwetendheid, door verkeerde voorstellingen van het plan zoals dat het plan tot euthanasie van bejaarden en andersvaliden zal leiden, en omdat ze Barack Obama sowieso als zwarte president niet willen.

Obama is literally Hitler is een blog die met humor de absurditeit van de vergelijking tussen de Amerikaanse president en de Duitse Führer wil aantonen: Obama geeft bloemen, en wie deed dat ook? Obama stond op de cover van Times, en wie stond daar ook? Obama viert Kerstmis, en wie… ? Obama leest een krant, en wie… ? Enzovoort. Waarna dus telkens Hitler in eenzelfde setting als Obama getoond wordt. De bedoeling van de maker van de blog, een 24-jarige die in Washington werkt maar anoniem wil blijven, is om te wijzen op het absurde van de vergelijking. Maar sommige bezoekers van de blog doorzien de ironie niet en nemen de vergelijking serieus op. Ter verdediging van de blogger pleit dat de blog aanvankelijk opgezet was om de Democraten op hun plaats te zetten die de vorige Amerikaanse president George Bush vergeleken met Adolf Hitler. De blogger zegt het op verschillende punten oneens te zijn met Barack Obama, maar Obama voldoende competent en correct te vinden. “Obama zal geen wereldoorlog ontketenen en geen zes miljoen Joden laten afslachten.” Er mag natuurlijk wel eens gelachen worden met Hitler en toestanden nu, maar wat nu in de Verenigde Staten gebeurt degradeert zowel de betekenis van Barack Obama als van Adolf Hitler. Om de overmatig grote winsten van de farmaceutische industrie en de verzekeringsmaatschappijen veilig te stellen, zijn alle slagen toegelaten?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.