03-09-09

ÉÉN KEERT TERUG NAAR DE VB-SCHAAPSTAL

Tegenover het opstappen van drie VB-gemeenteraadsleden die voortaan als onafhankelijke gaan zetelen, staat dat één onafhankelijk gemeenteraadslid terugkeert naar de VB-schaapstal. Marleen Govaerts (foto) maakte haar rekening en stelde vast dat het financieel interessanter was als VB’ster in de gemeenteraad van Sint-Truiden te zetelen.

Marleen Govaerts was jarenlang de sterkhouder van het VB in Sint-Truiden, samen met haar man Rik Beckers en hun dochter Roosmarijn Beckers. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 overklasten ze alle drie alle andere VB-kandidaten in Sint-Truiden. Marleen Govaerts kreeg 1 904 voorkeurstemmen, Rik Beckers 978 en Roosmarijn Beckers 1 024. Rik Beckers was één van de eersten die een lidkaart van het Vlaams Blok kocht, Roosmarijn Beckers schitterde als VB-jongere in het tv-programma Bracke & Crabbé in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2003, en Gerolf Annemans vroeg Marleen Govaerts zich kandidaat te stellen voor die parlementsverkiezingen in 2003. Marleen Govaerts werd rechtstreeks verkozen, maar een verpletterende indruk maakte ze niet in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze kwam eenmaal in beeld. Toen bleek dat VB-Kamerlid Guido Tastenhoye bemiddelde voor de regularisatie van een gezin zonder geldige verblijfspapieren uit Kazachstan, vroeg VRT-journaliste Linda De Win een reactie aan Marleen Govaerts. Govaerts’ ogen toonden paniek. De Sint-Truidense wreef haar handen nerveus over elkaar en stamelde dan: “Wilt u mijn persoonlijke mening? Dat moet u Filip Dewinter vragen.”

Bij de parlementsverkiezingen in 2007 treuzelde Gerolf Annemans naar de mening van Marleen Govaerts te lang voor het samenstellen van de lijst, en viste Annemans voor een plaats op de lijst daarenboven meer naar Govaerts’ telegeniekere dochter Roosmarijn Beckers. Marleen Govaerts deed de deur dicht en maakte bekend niet langer op een VB-lijst te willen staan. Ook Roosmarijn Beckers wilde niet langer opdraven in het VB-circus. Gepolst naar haar beste herinnering uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers zei Marleen Govaerts: “Mijn wetsvoorstel dat de fiscale problemen van de grensarbeiders had kunnen oplossen. (…) Helaas is mijn wetsvoorstel nooit op de agenda van de Kamer geraakt. Ik heb de grensarbeiders dan maar aangeraden om het eens bij de meerderheid te proberen, wij komen toch nooit aan de macht.” Een goede indruk hadden haar collega’s in het parlement niet achtergelaten. Marleen Govaerts: “Een pak mensen dat hier rondloopt, is sterk overroepen. Bovendien slokt het parlement zoveel geld op. Als ik zie hoeveel parlementsleden verdienen en hoe we in de watten worden gelegd… Ik vraag me af of het niet met wat minder kan.”

Toen het VB bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in juni dit jaar in Sint-Truiden meer dan tien procent verloor, wees Marleen Govaerts in reactie op een artikel in Het Belang van Limburg erop welke goede persoonlijke uitslag zij in het verleden haalde, maar hoe ze toch opzij werd geschoven voor een “grote, blonde”. Waarmee ze Linda Vissers bedoelde. Het ongenoegen zat in juni nog diep, maar vorige week heeft Marleen Govaerts toch opnieuw een VB-partijlidkaart gekocht. In 2007 weigerde ze nog langer op een VB-lijst te staan, en nam ze ontslag als VB-fractieleidster in de gemeenteraad van Sint-Truiden maar zetelde ze verder in die gemeenteraad als onafhankelijke. Nu sluit ze zich terug aan bij de driekoppige VB/VLOTT-fractie in de gemeenteraad van Sint-Truiden. Naar eigen zeggen om zo als fractie in voldoende aantal te zijn om te kunnen zetelen in de commissievergaderingen en recht te hebben op de daarbij horende vergoedingen. Volgens Het Belang van Limburg is het niet duidelijk of de brokken tussen Marleen Govaerts en de Limburgse VB-partijtop inmiddels gelijmd zijn, maar is er in de hemel niet meer vreugde voor een zondaar die terugkomt dan… ?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, vb |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.