10-09-09

DE VOEDINGSBODEM VOOR EXTREEMRECHTS ONTDEKT

“Heftige reportage”, mailde men ons na het zien van de undercoverbeelden bij een onthaalouder in Antwerpen die het VRT-magazine Terzake maandag uitzond. En dat was niet eens alles. ’s Anderendaags toonde Terzake nog niet eerder uitgezonden beelden. Intussen hebben ze bij het VB weer Het Groot Complot ontdekt. “De zeer naïeve en zelfs domme politieke uitspraken van een huismoeder uit Hoboken worden gebruikt om de aandacht van zeer reële problemen af te leiden”, weet Frank Vanhecke. Maar terug over dat "heftige": het gaat er wel meer heftig aan toe in Antwerpen, al is het natuurlijk niet in de hele stad zo.

Vorige week verschenen twee mannen uit de Balansstraat in Antwerpen-Zuid voor de rechtbank in Antwerpen, na een klacht van een Turks gezin dat jarenlang belaagd werd  door de twee mannen, hun linker- en de rechterbuur. Toen één van de twee zichzelf verdedigde voor de rechtbank werd pijnlijk duidelijk wat een racist hij is. De advocaat van de eerste man pleitte voor een milde straf. Zijn cliënt zou alleen in een dronken bui twee briefjes met Turkse klootzak op de deur hebben geplakt, en daar wenste hij zich voor te excuseren. De andere buurman verdedigde zichzelf. Hij verbaasde iedereen in de rechtszaal met zijn harde, racistische taal. “Meneer de rechter”, begon hij. “Die mensen daar (hij bedoelde de Turkse buren, red.) zijn voor mij hondenstront. Ik wandel er met een boog omheen. Kennissen uit het extreemrechtse milieu wilden de Turk in de Schelde gooien, maar ik heb dat afgeraden. We moeten de rivier niet nog meer vervuilen!” Na zijn woordje uitleg tegen de rechter, richtte hij zich nog tot de procureur: “Jullie zijn veel te links en vormen de voedingsbodem van extreemrechts.”

De voorzitter van de rechtbank had de racistische uitlatingen kunnen noteren als zittingsmisdrijf, met een extra straf als gevolg, maar hij deed dat niet. De procureur eist voor de twee mannen achttien maanden cel en 550 euro boete. Op 29 september wordt uitspraak gedaan over deze zaak. (Foto: Antwerpen-Zuid, niet de Balansstraat maar wel met op de achtergrond het nieuwe Justitiepaleis. Klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, racisme, vanhecke |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.