30-09-09

EXIT ‘OVER & OUT’. BART DEBIE STOPT MET ZIJN POLITIEKE BLOG

We schreven hier zondag terloops dat Bart Debie (foto 1, ex-politiecommissaris, veroordeeld voor racisme, overdadig geweld, schriftvervalsing en diefstal; ex-Antwerps gemeenteraadslid; VB-veiligheidsadviseur en persverantwoordelijke van de VB-fractie in het Vlaams parlement) na bijna drie maanden stilte terug aan het bloggen was geslagen. Na de verkiezingen op 7 juni schreef hij ’s anderendaags nog “een korte reactie na de verkiezingsuitslag” and that was it. Vorige week maandag, 21 september, nam hij de draad terug op. De affaire met Morel en de houding van Bruno Valkeniers zat hem te hoog.

Onder de kop De ‘doorstart’ van deze blog schreef hij: “De verkiezingen liggen nu al wel even achter ons. Het was lange tijd stil op deze blog en dat had zo zijn redenen. Tijd voor een ‘doorstart’, zoals men dat hier in de politiek al wel eens noemt. Naast een nieuwe layout (sic) (waar nog aan gewerkt kan worden) zullen er dus opnieuw dagelijks artikels op deze blog verschijnen. Opiniestukken over actualiteit, meningen, vraagstukken, etc… het zal allemaal aan bod komen. Mijn eigen kijk, mijn eigen ongezouten mening… te nemùen of te laten. (…) Zodus… spread the word: Over & Out is terug!” Waarna dan een lang artikel volgde over de affaire Morel. Het was die dag de ‘internationale dag van de vrede’ en Debie had op zijn Facebook gevraagd of iemand “deze melding op een briefje onder de deur van het partijbestuur wou schuiven. Eigenlijk was dit als grap bedoeld, of toch niet helemaal.” Waarna Bart Debie Staf Neel, Bruno Valkeniers en Marie-Rose Morel de mantel uitveegde.

We hebben niet de kans gekregen de “spread the word” te doen over de doorstart van Over & Out, want ’s anderendaags was Debies blog al veranderd in Sol omnibus lucet (de zon schijnt voor iedereen), een blog over “welness, sport, reizen, gastronomie…” Op de oude blog plaatste Debie donderdag nog een afscheidsbericht: “(…) Ik geef de strijd op. Deze politieke blog zal ophouden te bestaan. Ik wil voorkomen dat ik door het ene of het andere partijbestuurslid in een bepaald ‘kamp’ wordt gestoken. Ik ben werknemer van en voor het Vlaams Belang. Voor iedereen dus. Ik zou hier pagina’s kunnen vullen over wat er fout loopt in onze organisatie, maar ik ga dat bewust niet doen. Het is niet aan mij om conclusies te trekken. Maar misschien kan dit een signaal zijn. Ik ben een trouwe werknemer en een loyale Vlaams-nationalist. De strijd van David tegen Goliath ben ik echter beu. Ik stop met deze blog, maar zal mijn taak binnen de partij naar best vermogen verder zetten. Rest er mij de vele lezers, militanten, aanhangers en geïnteresseerden te danken voor de steun en de aandacht. Ook de politieke tegenstander wil ik danken voor de aandacht voor deze blog.”

Nouja, ’t was graag gedaan. We hebben Debies analyses altijd graag gelezen; dat hij zijn dochtertje in zijn blog opvoerde en het ook nodig vond slechts in een zwembroek gekleed te poseren aan een zwembad in Zuid-Frankrijk vonden we daarentegen niet nodig. Debie kondigde na zijn veroordeling als ex-politiecommissaris een boek aan over wat er allemaal echt zou gebeurd zijn, maar daar hebben we nog niets van gezien. Meer dan een paar keer gaan praten over “de waarheid” bij de Vlaams Belang Jongeren hebben we niet gezien. Fans van Debie moet echter niet treuren: dit najaar schittert Debie in filmpjes die de voorbije zomer opgenomen zijn in het kader van een campagne die het VB bij senioren plant over de veiligheid. Voor de na zijn veroordeling naar Sint-Jans-Molenbeek verhuisde Debie was het de kans om nog een paar keer iets te gaan drinken in het café Berlin, behalve een trendy bar ook een vaste stek voor een aantal politieagenten in de schaduw van de politiekantoren aan de Oudaan in Antwerpen. Ja ja. Dat waren nogal eens tijden, toen. (Foto 2: Het laatste bericht op Over & Out, het eerste bericht verscheen op 24 mei 2005. Klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding.)

 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

29-09-09

SANDY NEEL, NA DE HUMO-FOTO’S

Sandy-NeelHet stond niet eens aangekondigd bij de inhoudsopgave van Humo vorige week, maar het artikel op blz. 25 Vlaams Belang-medewerkers op nazi-feestjes. Hoezo, het VB duldt geen nazi’s? heeft de voorbije week voor gespannen zenuwen gezorgd in de Madou, de hoofdzetel van het VB in Brussel. Niet omdat VB-gemeenteraadslid en -personeelsid Sandy Neel (op foto 1 zelf actief als fotograaf bij de Gulden Sinjoren) in het artikel gesignaleerd wordt in het gezelschap van Blood and Honour’er/Combat 18’er Arnoud Kuipers en Bockenreyder Jarno Roppe. Wel omdat foto’s van het feestje bekend zijn geraakt.

In het Humo-artikel staat dat Sandy Neel in de beruchte Antwerpse kroeg De Leeuw van Vlaanderen een verjaardagsfeestje gaf voor haar partner Yannick D.R. die op de persdienst van het Vlaams Belang werkt. Op de bijgevoegde foto poseert de nicht van Staf Neel met de al genoemde Arnoud Kuipers en Jarno Roppe, en Karin Wolters die op goede voet staat met zowel oude als nieuwe kopstukken van Blood and Honour, zowel in Nederland als in Vlaanderen. In het bijhorend artikel staat ook dat Sandy Neel de geboorteplaats van Adolf Hitler heeft bezocht, en andere bedevaartsoorden voor nazi’s. Aanleiding tot het artikel is de uitspraak van Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers dat mensen met nazistische sympathieën geen plaats hebben in zijn partij. Hij zei dat nadat de onthaalmoeder met nazi-symbolen in haar huis uit het Vlaams Belang was gezet. “Ik was verontwaardigd toen ik het artikel las en heb er van wakker gelegen”, zei de voorbije week burgemeester Jef Van Duppen (CD&V) van Lille waar Sandy Neel de vierkoppige VB-gemeenteraadsfractie leidt. “Dat is ongepast in onze gemeenteraad.”

Sandy Neel reageerde in de gemeenteraad met: “De mensen op de foto behoren tot een bepaalde vereniging, maar dat wist ik niet. Zelf heb ik geen nazistische sympathieën. Op mijn website staat inderdaad dat ik de geboorteplaats van Hitler heb bezocht, maar waarom zou ik dat daar niet mogen opzetten? Het artikel in Humo is laster en bovendien zijn de foto's van een private website gehaald. Er is een procedure tegen Humo gestart. De gemeenteraad moet mijn proces niet maken.” Laster in Humo? Het is het klassiek antwoord van in het nauw gedreven rechtsextremisten. Wie goed toekijkt ziet op de foto in Humo dat Arnoud Kuipers een T-shirt van Combat 18 droeg. Arnoud Kuipers woont daarenboven in dezelfde Antwerpse Kempen als Sandy Neel. Arnoud Kuipers op dat verjaardagsfeestje voor Yannick D.R., en Sandy Neel zou niet weten dat Arnoud Kuipers behoort tot “een bepaalde vereniging”? Maak dat de kat wijs.

En weet ze ook niet tot welke vereniging Jarno Roppe behoort? Dat hebben we hier nochtans al een paar keer uit de doeken gedaan, Sandy Neel bezoekt regelmatig deze blog en ze is goed bevriend met Jarno Roppe zoals hier al in onverdachte tijden gesignaleerd is. Van welke “private website” de foto’s in Humo zouden komen, heeft Sandy Neel er niet bij verteld. Maar ze heeft wel haar Facebook-pagina opgekuist. Wie er nu naartoe surft, zou denken dat Sandy Neel geen politieke vrienden heeft. Haar Netlog-pagina Tante_Eva_33 heeft ze van het internet gehaald. Wie Twittert kan natuurlijk nog proberen Sneeltje te volgen, maar we kunnen geen garantie op succes geven. De trend van verdwijnende sociale netwerksites werd ingezet na het oppakken van drie Blood and Honour’ers in oktober vorig jaar. Men kan dat betreuren – er is al zo weinig om mee te lachen in de huidige wereld – maar er is ook een ander gegeven: lang houden ze dat meestal niet vol. Een paar mensen die er eind vorig jaar mee stopten, zijn nu weer volop aan het digitaal sociaal netwerken.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Het is al de tweede keer op één jaar tijd dat Sandy Neel zich verplicht voelt haar Facebook-contacten uit te kuisen. De vorige keer was het ook al wegens de opvallende vriendschap met een Blood and Honour’er, net als Sandy Neel stamgast van café De Leeuw van Vlaanderen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, neel |  Facebook | | |  Print

28-09-09

WAAROM PARTIJEN ALS VAN DEWINTER OF WILDERS WEINIG KANS MAKEN IN DUITSLAND

Op het ogenblik dat deze regels geschreven zijn (zondagmorgen, nvdr.) is de uitslag van de verkiezingen in Duitsland nog niet bekend. Maar tenzij alle politieke waarnemers zich vergissen zal er in Duitsland geen extreemrechtse politieke partij een score halen vergelijkbaar met die van het Vlaams Belang in Vlaanderen (zelfs niet na hun pandoering op 7 juni), of als Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid in Nederland. Zowel De Groene Amsterdammer als Vrij Nederland onderzochten de voorbije week waarom dit is.

De analyse in beide opiniebladen loopt gelijk, maar het artikel in De Groene Amsterdammer vonden we het beste. Het begint overigens met de moordpartij in een Duitse rechtbank, bij gelegenheid van een zaak van racisme, waar wij als één van de weinigen in Vlaanderen in juli over geschreven hebben. Volgens De Groene Amsterdammer ontbreekt het in Duitsland niet aan voedingsbodem over islamofobie en racisme, maar is er – zolang de traditionele partijen als de CDU/CSU en SPD er geen populistisch slaatje van maken – weinig kans dat dit effectief groeit tot islamofobie en racisme, en de politieke vertaling daarvan. Duitsers lijken alsnog redelijke mensen. “Islamofobie gaat ervan uit dat de islam niet te integreren is in onze maatschappij. Maar telkens wanneer in Duitsland iemand opstaat die dat beweert, wordt het genuanceerd en gedifferentieerd. En dan zijn ineens concrete oplossingen denkbaar.” Groepen als het door het Vlaams Belang gesteunde pro Köln (5,4 % bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Keulen, nvdr.) slagen er niet in om te groeien omdat nog rechtsere groepen in Duitsland “tegelijkertijd te sterk en te zwak” zijn. “Te zwak om zelf het rechtse alternatief op te bouwen. Maar te sterk om partijen als pro Köln de gelegenheid te geven hun eigen koers te varen. (…) Rechts-populisten zijn in Europa succesvol als ze het systeem niet ter discussie stellen. In Duitsland strandt iedere poging een respectabele, nationalistische organisatie rechts van de CDU op te bouwen voortijdig, omdat de radicalen er hun stempel op drukken.”

Toch is er als democraat en antifascist “geen reden om achterover te leunen.” De ontevredenheid over het establishment heerst ook in Duitsland, en dat kan afgeleid en aangewakkerd worden door initiatieven als de bouw van een nieuwe moskee. Op de zogenaamde objectieve en liberale media kan daarenboven niet vertrouwd worden, en niet alleen omdat de grootste Duitse krant het fel rechtse Bild is. Maar genoeg samengevat: lees hier het integrale artikel Het redelijke Duitsland. Wo ist Gerd Wilders? uit De Groene Amsterdammer.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, internationaal |  Facebook | | |  Print

27-09-09

VB-PARTIJRAAD BESLIST OM… NOG NIET TE BESLISSEN

Gisteren kwam de partijraad van het Vlaams Belang bijeen, statutair het hoogste gezagsorgaan binnen de partij. Een honderdtal mensen zijn uitverkoren om hierin te zetelen: alle parlementairen, de vertegenwoordigers van regio’s, de fractieleiders in de provincieraden, een vertegenwoordiger van de Vlaams Belang Jongeren en een aantal gecoöpteerde leden. Dat er stof was voor discussie zal niemand ontkennen.

“Het klikfonds werkt niet meer”, schreef Bart Brinckman gisteren nog in De Standaard. “Vroeger was het leven simpel. De Belang-kiezer was als een klikfonds. Nieuwe verkiezingen legden steevast een laagje op het resultaat van de vorige. De partij koesterde haar monopolie aan de rechterzijde. Met Lijst Dedecker en de N-VA zwemmen alvast andere snoeken in de vijver. Geen enkele partij is nog zeker van haar achterban. Ook Vlaams Belang valt onder die harde wet.” Hoe moet het verder? Discussie an sich is niet gemakkelijk bij het VB. Terug Bart Brinckman: “De komende maanden worden erg moeilijk voor Valkeniers, al was het maar dat hij moet opboksen tegen de perceptie dat hij er alleen zit bij de gratie van Filip Dewinter en Gerolf Annemans. Hij wil het debat erg discreet houden. Zelfs dat wordt een hachelijke opgave. Veel ervaring kan Vlaams Belang op het vlak van interne democratie niet voorleggen. Meer zelfs, zo’n aanpak werd vroeger als het begin van het einde opgevat.” “Het Vlaams Belang zweet uit al zijn poriën. De voorbije week vuurde Filip Dewinter een drietrapsraket af in de richting van voorzitter Bruno Valkeniers. Die staat erbij en kijkt ernaar”, analyseerde daags tevoren al Tom Cochez op Knack Online. “Muiterij tegen Bruno Valkeniers”, waarbij Tom Cochez verwees naar Staf Neel die (in opdracht van Dewinter, zo schreef ook Gazet van Antwerpen) de positie van Marie-Rose Morel in vraag stelde; Bart Debie die na bijna drie maanden stilte zijn blog terug leven inblies om Valkeniers en Morel aan te vallen; en Dewinter zelf die de Antwerpse imam Nordine Taouil omschreef als “de pooier van Allah”, niet meteen de manier van “mensen overtuigen met kwaliteit, stijl en nuchtere argumenten” die Bruno Valkeniers als “een nieuwe start, een nieuwe uitdaging” voor het VB zag.

“Op het moment dat ik schrijf is het partijbestuur nog steeds bezig. Of dat goed nieuws is weet ik niet. Er staan belangrijke hervormingen op til en ik hoop dat men het dan ook daarover zal hebben (en niet alleen over de kwestie Staf Neel versus Marie-Rose Morel, nvdr.). Misschien dat op deze internationale dag van de vrede de geesten wat gerijpt zullen zijn?”, schreef Bart Debie maandag 21 september op zijn blog. ’s Anderendaags was het verdwenen van zijn blog, en meer zelfs: zijn hele politieke blog was opgedoekt en vervangen door een blog over “welness, sport, reizen, gastronomie…”. Meer daarover woensdag op deze blog. Tot die “belangrijke hervormingen” waar Bart Debie het maandag nog over had op zijn blog is het gisteren niet gekomen op de VB-partijraad. Partijvoorzitter Bruno Valkeniers legde de partijraad de drie thema’s voor die hij nodig acht om te bespreken. In de eerste plaats moet de partij verjongen en vernieuwen. Dat dient zich door te zetten in de bestuursorganen, onder meer in het licht van de volgende verkiezingen. Een tweede luik van de hervormingen ziet Valkeniers in de organisatie, structuur en verantwoordelijkheden binnen de partij. “Daarover worden volgende maand knopen doorgehakt”, wist partijwoordvoerder Joris Van Hauthem na afloop van de partijraad. Het derde luik omvat de bedrijfscultuur, taalstijl en deontologie. Ook daarover valt er concreet pas volgende maand een beslissing. Marie-Rose Morel had eerder al concrete suggesties gedaan voor de partijvernieuwing, terwijl Dewinter zei verder te kiezen voor de “escalatie- en confrontatiestrategie”. De strijd tussen die twee en hun respectievelijke supporters gaat dus nog minstens een maand verder. Volgens Marie-Rose Morel was het op de partijraad gisteren "plezant" en waren er lekkere koffiekoeken. 

Foto’s: Respectievelijk Marie-Rose Morel op het Europa-congres waar ze laaiend enthousiast onthaald werd door de aanwezige VB'ers, Bruno Valkeniers op dezelfde partijbijeenkomst en Filip Dewinter die zich klaar houdt voor een volgend televisieoptreden. En neen: het is geen snorretje dat men bij Dewinter aan 't schilderen is.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, debie, morel, valkeniers |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

aardeDe wereld draait door, maar bij het VB en aanverwante organisaties gaat het er nog wat gekker aan toe. Stof voor interessant en plezant nieuws ook de volgende dagen op deze blog.

 

      -       Bart Debie bedankt tegenstanders.

      -       Sandy Neel, na de Humo-foto’s.

      -       Waarom een partij als die van Dewinter of Wilders geen succes heeft in Duitsland.

      -      

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

25-09-09

EXIT DEMOL

Voormalig politiehoofdcommissaris Johan Demol (52) van het Vlaams Belang heeft in alle stilte ontslag genomen als gemeenteraadslid in Schaarbeek. Hij meldde zijn ontslag in een brief aan de gemeenteraad. Voor het overige liet Demol vooral een oorverdovende stilte horen. No comment.

Meteen na de catastrofale verkiezingen van 7 juni had een zwaar ontgoochelde Johan Demol al ontslag genomen uit al zijn partijfuncties. Gefrustreerd over het resultaat van de Vlaams Belang - lijst in de hoofdstad maar vooral uit onvrede met de partijkoers, de starre houding van de partijleiding en het dictatoriale optreden van de VB - kopstukken die iedere verandering de kop indrukken.

Het Vlaams Belang verloor op 7 juni de helft van haar leden in de Hoofdstedelijke Raad (het Brusselse parlement). De partij zakte van 34% naar 17,5% van de (Nederlandstalige) stemmen en -bijgevolg- van 6 naar 3 vertegenwoordigers in de Raad. Vrijwel nergens zag de extreem-rechtse partij haar stemmenaantal zo fors teruglopen. Demol verzamelde nog de meeste voorkeurstemmen op de VB - lijst en behaalde het 3de beste persoonlijke resultaat van alle Vlaamse kandidaten. Maar dat zal de pijn voor de ex-flik nauwelijks verzacht hebben.

Kort na de verkiezingen haalde Demol in de pers bijzonder zwaar uit naar de partijleiding, het trio Dewinter - Annemans - Vanhecke in het bijzonder. Hij verweet hen geen oog te hebben voor de Brusselse realiteit en/of lessen te willen trekken uit de voorgaande verkiezingsnederlagen. Kort daarop stapte hij uit het partijapparaat waarvan hij deel uitmaakte na zijn aansluiting in 1998. 

Eind juni ventileerde Demol zijn frustraties in een interview met Humo als volgt: "De partij zit vast in een stramien waar ze niet meer uitraakt. Alleen een radicale wijziging aan de top kan dat veranderen, maar dat zal nooit gebeuren. De bereidheid om te veranderen is nihil. Als je iets te vertellen hebt, wordt er in het allerbeste geval beleefd naar je geluisterd. Ik zeg wel: in het allerbeste geval. Daarna gaat men gewoon verder. De partijtop zit zo vastgeroest in de eigen ideeën, en de geesten zijn zo bekrompen dat verandering in het VB compleet onmogelijk is. Ik heb intussen ontslag genomen uit het bestuur. Er is geen hoop meer op een toekomst. De boodschap van de partij is niet aantrekkelijk meer, en iedereen wordt versmacht in de machtsstructuren." Niet mis te begrijpen.

Een verrassing kan het ontslag uit de Schaarbeekse gemeenteraad bezwaarlijk genoemd worden, integendeel. Het is eerder een verrassing dat het nog zo lang geduurd heeft. Demol zetelde in de Schaarbeekse gemeentraad sinds januari 2001. In oktober 2000 trok hij er de Vlaams Blok - lijst die toen liefst 4 zetels behaalde. Een bijzonder sterk resultaat in een gemeente waar de Franstalige dominantie - zacht uitgedrukt - groot is.

De ontnuchtering volgde zes jaar later toen de lokale VB'ers met de lijst 'DEMOL' amper één enkele verkozene behaalden - Demol zelf dus. Een verlies van drie zetels op vier; het 'effect Demol' was volledig uitgewerkt. Wie Demol in de Schaarbeekse gemeenteraad zal opvolgen, is nog niet bekend. Maar dat doet er ook bijzonder weinig toe.

06:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, schaarbeek, vb, demol |  Facebook | | |  Print

24-09-09

UA WEERT NSV!

De Antwerpse universiteit heeft de extreem-rechtse studentenvereniging NSV! geen toelating gegeven om een bijeenkomst te organiseren in haar gebouwen met Nick Griffin (50), de voorzitter van de 'British Nationalist Party', als centrale gast. Sinds enkele maanden zetelt Griffin in het Europees Parlement.

NSV! - Antwerpen wou de Britse 'politicus' op woensdag 7 oktober op visite krijgen voor een debat. Dat feestje gaat dus voorlopig niet door. Althans niet in de gebouwen van de UA.


De Antwerpse universiteit vaardigde het verbod uit gezien de: "ondemocratische en racistische uitspraken" van de BNP - voorman. Voor deze uitspraken, een walgelijk amalgaam van racistische en negationistische praatjes, werd Griffin herhaaldelijk vervolgd én veroordeeld. Volkomen terecht. Nick Griffin's allesverhelderende kijk op 'de dingen' kwam eerder al aan bod op deze blog.

http://aff.skynetblogs.be/post/7132721/nick-griffin-laat-boot-met-illegale-migranten

07:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, griffin, bnp |  Facebook | | |  Print

23-09-09

HET IS ALLEMAAL NIEWAAR!

Onder de noemer "koppen die niet kloppen" verspreidde het Belang maandagavond een merkwaardig communiqué dat komaf wil maken met de 'foutieve berichtgeving' van de media over het wel & wee in de interne keuken. Waar is de tijd dat überblokker Karel nog eigenhandig de deur naar die keuken barricadeerde? Niet zo dus met de Veelgeplaagde Voorzitter Valkeniers. Met alle voorspelbare gevolgen van dien... 
Der Bruno liet ons maandagavond weten dat de open brief van Staf Neel (die Morel een gebrek aan loyauteit verwijt, nvdr) niets meer dan een: "een oude e-mail" is. En verder niets. Oud of niet; over de beweegredenen van Neel én (vooral) over de inhoud van die mail wordt met geen woord gerept. Dus ook niet echt tegengesproken. Beetje onhandig als je en public zaken wil weerleggen.

Het VB-partijbestuur meldt verder dat: "Marie-Rose Morel een waardevol lid is van datzelfde partijbestuur. Vestigt er voorts - en blijkbaar niet geheel overbodig - de aandacht op dat het democratisch debat ook bestaat binnen de Vlaams-nationalistische partij."
Democratisch debat, dat we dat nog mogen meemaken! Over de recente uitlatingen van Morel op haar eigen website, en die vallen toch niet mis te verstaan, wordt niets gezegd.

Het derde punt dat in het communiqué wordt gemaakt is waarschijnlijk nog het beste. We citeren: "Ten behoeve van zijn vele vrienden in de media wil het partijbestuur ook meegeven dat hoger vermeld standpunt zal ingenomen worden tijdens de eerstvolgende nationale partijraad, om zo de ongeduldige heer Neel van dienst te zijn." Qué? 't Ging toch om ouwe koek die niets voorstelde, of hoe zit dat nu?

Tijd voor een nieuwe communicator Bruno!

08:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, morel, vb |  Facebook | | |  Print

22-09-09

DOOR OMSTANDIGHEDEN

Het zit Marie-Rose Morel (36) duidelijk niet mee de laatste tijd. Over haar gezondheidsproblemen en de smeuïge - smerige - verhalen in de 'gespecialiseerde pers' gaat het voor één keer niet. 

Maandag wou Marie-Rose haar volledig vernieuwde website de wereld insturen. Maar dat digitaal feestje ging niet door. "Door omstandigheden" verklaart la Morel. Geen nieuwe Morel - site op het www omdat de VB - politica intern bijzonder zwaar onder vuur ligt. Dat liet Morel zelf weten op haar - oude - website www.marie-rosemorel.be

De 'omstandigheden' vallen samen met een zgn. 'open brief' van haar partijcollega Staf Neel aan voorzitter Bruno Valkeniers. Neel eist daarin dat de: "partijloyauteit van Morel" op de agenda wordt geplaatst van de volgende partijraad. Straffe taal. Het manoeuvre wordt volgens 'zij die het kunnen weten' integraal georganiseerd door Filip Dewinter, de feitelijke auteur van de open briefDewinter wil Morel eens goed de les wil spellen of zelfs uit de partij kegelen. Als je dezelfde bron mag geloven tenminste. 

In het licht van al dat aangekondigde interne gebekvecht, met tal van georganiseerde lekken naar de boze buitenwereld, heeft Marie-Rose de feestelijke lancering van haar nieuwe website uitgesteld tot 5 oktober; "door omstandigheden lijkt het me verstandiger om de opstart van mijn nieuwe site even uit te stellen ... Omdat het belangrijk is, dat men gelooft in wat men schrijft lijkt het met eerlijker om de lancering uit te stellen naar 5 oktober. Hopelijk is de heksenjacht tegen dan gestopt ..." aldus een behoorlijk gelaten Marie-Rose.

Dewinter en Morel leven zoals bekend al langer op 'gespannen voet'. Zoals het persoonsgebonden vetes siert heeft die spanning een lange(re) voorgeschiedenis. Het blokkeren van de samenwerking tussen het Vlaams Belang en Jean-Marie Dedecker door het duo Morel-Vanhecke in 2007, katapulteerde het wederzijdse ongenoegen naar ongekende hoogten. En daar blijft het hoogstwaarschijnlijk nog enige tijd hangen.

07:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, morel, vb, neel |  Facebook | | |  Print

21-09-09

DRIE VBJ'ERS GEARRESTEERD

Gisteren maakten drie militanten van de VBJ, de kinderafdeling van het Vlaams Belang, goed gebruik van het bezoek van het olijke prinsessenduo 'Mathilde & Maxima' aan de Vlaams-Brabantse hoofdstad Leuven om zichzelf in de belangstelling en vervolgens in de cel te werken.

Naar aloude Vlaams-nationale traditie hadden de actievoerders anoniem postgevat tussen de royalistische menigte om de republikeinse registers open te trekken eens de handenschuddende monarchen in zicht kwamen.
Plaats van afspraak deze keer was de Vander Kelenstraat waar Mathilde en Maxima zondag zo rond het middaguur acte de présence gaven.

 
Drie VBJ'ers waaronder Andy Bonnijns (foto), de voorzitter van de VBJ - afdeling in Leuven, scandeerden 'België Barst' met de prinsessen in zicht en werden prompt afgevoerd richting amigo waar ze enkele uren werden vastgehouden. De jonge VB'ers reageerden na hun vrijlating uiterst verbolgen op wat: "de harde aanpak van de politie" werd genoemd. Details over de mishandeling bleven echter uit...
 
Andy Bonnijns verklaarde dat het de bedoeling was om aan te tonen dat prinses Mathilde absoluut niet welkom was in Leuven omdat de Vlamingen door het kongingshuis nog steeds als tweederangsburgers worden behandeld. Dat niet iedereen het eens was met die visie mocht blijken uit de reactie van de omstanders die de VBJ-militanten meteen overstemden toen de anti-Belgische slogans werden geventileerd.
VBJ-chef Bonnijns was met de 'actie' van afgelopen zondag allerminst aan zijn proefstuk toe. Eerder voerde hij al anti-koningshuisacties, vorige maand was er de anti-regularisatie actie (in Leuven) en een 10-tal dagen geleden was er een zgn. '9/11 - herdenking' waarin hij het voortouw nam. Bonnijns leidt één van de enige VBJ-afdelingen die (nog) niet klinisch dood is. Dat zijn interesse zich niet beperkt tot het Vlaams Belang alleen mag blijken uit zijn aanwezigheid op de concerten en andere activiteiten georganiseerd door de nazi's van 'Blood & Honour'.

De kennelijk 'ultra-radicale' Bonnijns zou zo wel eens een keihard probleem kunnen worden voor de VB-leiding. Iemand met een minimum aan politiek verstand gaat de sfeer immers niet opsnuiven en/of vrienden maken op events waar kaalgeschoren idioten met een volgehouden kramp in de rechterarm de dienst uitmaken en nazi's zoals Anton Mussert (NSB) geëerd worden voor 'bewezen diensten'. Voor welke overtuigingen was er alweer geen plaats in de partij Bruno?

 
 

Maar we wijken af; na het incident met de VBJ'ers kregen de prinsessen een korte rondleiding in het nieuwe Leuvense museum 'M' en ondertekenden ze het gulden boek met veel gevoel voor sierlijke zwier. En zo werd het toch nog een leuke dag!

12:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, vbj, blood honour, bonnijns |  Facebook | | |  Print

20-09-09

BBET MILITAIREN LAAN UITGESTUURD

Drie jaar na de arrestatie van de neonazi's actief in 'Bloed, Bodem, Eer en Trouw' (BBET) heeft de leiding van het Belgische leger - eindelijk - besloten om de vier hoofdverdachten in deze zaak aan de deur te zetten. Daarmee wordt het proces tegen de bende o.l.v. Dendermondenaar Thomas Boutens (28, foto) niet afgewacht. 


De vraag is waarom de legerleiding er zo lang over doet om deze te nemen als de uitkomst van de gerechtelijke procedure toch niet wordt afgewacht. Over de andere militairen die aangehouden werden in de BBET-zaak werd niets gecommuniceerd. Voor de kleinere garnalen wordt het oordeel van de rechtbank blijkbaar wel afgewacht.

Op 4 september 2006 werd een indrukwekkende politiemacht ingezet om 5  legerkazernes (in Leopoldsburg, Peer, Kleine Brogel, Zedelgem en Brussel, nvdr.) en 18 privéadressen tegelijkertijd binnen te vallenNa de eerste dag werden 18 verdachten gearresteerd, voor het merendeel militairen. In de daarop volgende dagen werden nog eens drie verdachten opgepakt. Onder hen een wapenhandelaar uit Putte bij Mechelen.

Dat laatste verklaart waarom een heus arsenaal aan oorlogstuig werd gevonden bij de huiszoekingen; ruim 300 wapens, explosieven, nachtkijkers etc. werden in beslag genomen. De wapens waren niet alleen voor 'eigen gebruik' bestemd; ze vormden onderdeel van een illegale handel die de BBET - 'werking' diende te bekostigen.


Het extreem-rechtse BBET, een afsplitsing van 'Blood & Honour - Vlaanderen', organiseerde paramilitaire trainingen en plande terroristische aanslagen tegen gebouwen en politieke figuren. Vlaams Belang - kopstuk Philip Dewinter stond zowaar bovenaan de hitlist ("om de afkeer voor de allochtone gemeenschap aan te wakkeren..."). In goed gezelschap van Abu Jajah.

Intussen is het onderzoek volledig afgerond. Het parket heeft de doorverwijzing van 21 militairen en burgers gevraagd. Wanneer het precies tot een proces komt is allerminst duidelijk. Het hof van Cassatie doet op 13 oktober uitspraak over de vraag of de gehanteerde infiltratie- en observatietechnieken in het onderzoek wel correct verliepen.

"'t Was maar om te lachen" heeft de verdediging van de verdachten vanaf het eerste moment gesteld. Hoofdboodschap was dat de cliënten eigenlijk "grote kinderen" zijn en dat één en ander allemaal niets te betekenen had. Het parket en de legerleiding hebben daar duidelijk een andere mening over. Wordt vervolgd.

21:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, bbet, bouten |  Facebook | | |  Print

15-09-09

VB'STER BREEKT BEEN BIJ CAFERUZIE

Marleen De Rademaeker, gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Nijlen en voorzitster van de plaatselijke partijafdeling, heeft zich in het voorbije weekend op een bijzonder originele wijze in het nieuws gewerkt.In het kader van een autentieke Vlaamse caféruzie raakte De Rademaeker zwaar slaags met een andere caféganger in het centrum van Nijlen. Zo zwaar dat de leading lady van het Nijlense Belang haar rechterbeen brak in de schermutselingen. Het gevolg van minstens één welgemikte trap van de tegenpartij.


Marleen is ondertussen al uit het hospitaal ontslagen en zal de komende weken de Vlaamse ontvoogdingsstrijd met de steun van een gipsverband moeten verderzetten. Of de ruzie met politieke meningsverschillen dan wel met alcohol te maken had, of met allebei, konden we niet uit de persberichten opmaken.

09:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, nijlen, vb, de raedemaker |  Facebook | | |  Print

14-09-09

EVEN WEG

De volgende dagen zoekt onze chef-weblog samen met zijn liefje (foto) andere oorden op waardoor hier minder frequent gepost zal worden dan gewoonlijk. De rechtsextremisten die “dagelijks of toch op zijn minst wekelijks” naar deze blog surfen voor “een moment om de lachspieren te trainen” moeten echter niet wanhopen: vanaf maandag 28 september zijn we terug elke dag online.

Intussen let Wim Haelsterman op de winkel, medewerker AFF/Verzet en Vlaamse correspondent van RésistanceS en Searchlight. De volgende veertien dagen zal hij een paar keer de puntjes op de i komen plaatsen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

13-09-09

SS-HERDENKING IN OOSTENRIJK AFGELAST

Op 20 september wordt al jaren op de Ulrichsberg even buiten Klagenfurt, in Oostenrijk, in de provincie Karinthië, een herdenking georganiseerd voor de Wehrmacht- en SS-veteranen van de Duitstalige landen. Met de steun van het Oostenrijkse leger, waarbij provinciale politici van alle Oostenrijkse partijen om beurt de jaarlijkse toespraak houden. Maar dit jaar is de bijeenkomst afgelast. Na  de dood van Jorg Haïder vinden sommigen argumenten om te doen wat ze al lang hadden moeten doen.  Antifascisten blijven echter mobiliseren tegen de bijeenkomst.

Bovenop de Ulrichsberg staat een twintig meter hoog kruis dat bij de eerste herdenking in 1958 opgericht werd, en een kerkje uit de vijftiende eeuw waar vijftig plakkaten herinneren aan de Wehrmacht en SS-eenheden (foto 1). In toespraken op de jaarlijkse herdenking wordt de Wehrmacht en SS voorgesteld als een korps dat vocht voor een verenigd, vredevol Europa. Het optreden van de nazi’s was geen daad van agressie, maar van verdediging tegen het oprukkend bolsjewisme. Politici van de drie grote Oostenrijkse partijen, evengoed de sociaal-democraten als de conservatieven en de FPÖ/BZÖ, hielden er al de Festrede. Jorg Haider huldigde er in 1995 de Waffen SS als een korps van “brave huisvaders die trouw bleven aan hun overtuiging”. De jongste jaren waren de Oostenrijkse politici wel minder prominent aanwezig bij de herdenking, parallel met de komst van steeds meer jonge nazi’s uit heel Europa. Vorig jaar nog was er iemand die er de vlag van de Vlaamse SS-vrijwilligers droeg. Aan de vooravond van de herdenking is er een kameraadschapsavond waar de SS-veteranen en jonge nazi’s verbroederen en samen hun klassiekers zingen.

Terwijl het Oostenrijks leger de herdenking logistiek ondersteunde, hield de Oostenrijkse politie zich de jongste jaren bezig met het op afstand houden van antifascisten die de berg vrij van nazi’s willen houden (foto 2). Vaak trad de politie daarbij op met de matrak in de hand. Maar zo groeide ook de controverse rond de herdenking. Dit jaar zegde het Oostenrijkse leger haar medewerking af, en even daarna besloten de inrichters van de herdenking ermee te stoppen. Aanleiding was de openlijke verkoop van nazi-prullaria op het internet door één van de organisatoren, Wolf Dieter Ressenig. De Oostenrijkse minister van Landsverdediging, Norbert Darabos, verdedigde de beslissing van het Oostenrijkse leger met het argument dat de inrichters van de herdenking zich onvoldoende distantiëren van de ideologie van het nationaal-socialisme. Bij de inrichters van de herdenking groeide hierover verdeeldheid, en uiteindelijk werd de herdenking bij gebrek aan voldoende mankracht afgelast. Het is echter goed dat de Oostenrijkse antifascisten blijven mobiliseren voor de bijeenkomst die voor volgende zondag gepland was (foto 3), want de kans is niet denkbeeldig dat voor sommigen Ulrichsberg een bedevaartsoord zal blijven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, internationaal |  Facebook | | |  Print

12-09-09

MARLEEN GOVAERTS ZET DE PUNTJES OP DE I

Vorige week schreven wij hier dat terwijl de laatste week van augustus drie Vlaams Belang-gemeenteraadsleden opstapten uit de partij van Bruno Valkeniers, het Sint-Truidense onafhankelijk gemeenteraadslid en voormalig VB-parlementslid Marleen Govaerts teruggekeerd was naar de schaapsstal. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

We schreven dat Marleen Govaerts zich opnieuw een VB-lidkaart had aangeschaft op gezag van Het Belang van Limburg en ’t Pallieterke. In dat laatste blad ontkent Marleen Govaerts nu echter een nieuwe lidkaart gekocht te hebben. In een lezersbrief legt Marleen Govaerts eerst uit wat de reden is voor haar ontslag bij het VB. Over de lijstvorming bij de vorige parlementsverkiezingen, toen Gerolf Annemans de voorkeur gaf aan een “grote, blonde” (versta: Linda Vissers) rept ze niet. Marleen Govaerts: “De waarheid is dat ik naar aanleiding van het optreden van Voorpost en VB in september 2008 bij het Waals Feest in Sint-Truiden ontslag heb genomen als fractieleider. Dat is een logisch gevolg van het feit dat het Limburgs bestuur mij niet eens geïnformeerd, laat staan raad gevraagd had, over hun plannen met het Waals feest in Sint-Truiden. Pas in het voorjaar van 2009 ben ik als onafhankelijke gaan zetelen omdat ik geen deel wou uitmaken van een partij die zegt op te komen voor de kleine man, maar haar eigen kleine werknemer in Tongeren op een mensonwaardige manier ontslaat.

Nu zetel ik inderdaad terug als lid van de fractie VB-Vlott, en dit alleen om puur praktische redenen. Een lidkaart koop ik nooit meer, van geen enkele partij. Ik heb genoeg elleboog- en ander werk gezien in de politiek! Ik doe rustig mijn termijn uit in de gemeenteraad en kijk uit naar de komst van mijn eerste kleinkind in het najaar. Dat is veel belangrijker voor Vlaanderen dan al het gelul in de praatbarakken.” Bij deze dus: Marleen Govaerts heeft geen nieuwe VB-lidkaart gekocht, is verbolgen over de manier van werken bij het VB en aanverwante organisaties, en baalt van de politiek in het algemeen. Wij begrijpen dat, en allicht niet alleen wij. (Foto 1: Voorpost-actieleider Luc Vermeulen. Foto 2: Marleen Beckers en de bekendste van haar vier kinderen: Roosmarijn Beckers.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, vb |  Facebook | | |  Print

11-09-09

DE FN-STEDEN, TOEN EN NU (SLOT). HET VB OP BEZOEK

In juli werd Steeve Briois bijna burgemeester in Hénin-Beaumont. We kregen net geen déjà vu-gevoel. Vanaf 1995 leverde het Front national (FN) van Jean-Marie Le Pen (foto 1) immers de burgemeester en de bestuursmeerderheid in Marignane, Orange en Toulon, en vanaf 1997 in Vitrolles. De voorbije weken schetsten wij wat de burgers van die steden en gemeenten moesten ondergaan, en wat er is geworden van die FN-burgemeesters. Het VB zag wat er in  Toulon, Marignane, Orange en Vitrolles, gebeurde als een goed voorbeeld voor het eigen beleid.

Delegaties van het VB-Antwerpen reisden naar Toulon en Orange om ter plaatse te zien wat het FN-beleid betekende. In het VB-blad Antwerps Nieuws werd verslag uitgebracht over het beleid in Orange en de burgemeester van Orange was gastspreker op een VB-meeting als start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Het spectaculairst was de komst naar Antwerpen, op 20 november 1997, van een FN-delegatie uit Vitrolles. De delegatie, die geleid werd door eerste schepen Hubert Fayard, zou een gemeenteraadszitting bijwonen om Filip Dewinter in volle actie te zien. Het liep echter anders af. Die avond hadden zich honderden manifestanten verzameld op de Antwerpse Grote Markt. Onder hen een delegatie van oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die uren voor de gemeenteraadszitting op de Grote Markt stond het verkleumen van de kou. “Dat doe je die mensen niet aan”, redeneerde een AFF’er werkzaam op het Antwerps stadhuis. Uit respect voor hun leeftijd en verleden werden de deuren van het stadhuis vroeger dan gewoonlijk geopend. Op de Grote Markt voor het stadhuis moesten Dewinter, Fayard en toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke zich even later een weg banen tussen antifascisten en de talrijk aanwezige politie (foto 2), om dan aan het stadhuis aangekomen te horen dat enkel nog Dewinter als gemeenteraadslid het stadhuis binnen mocht. Voor anderen was er geen plaats meer, alle publieksbanken waren bezet.

Dewinter was w-o-e-d-e-n-d. Tegen zijn gewoonte in geraakte hij niet uit zijn woorden in de gemeenteraadszitting, hij had een afwezige blik als burgemeester Leona Detiège verwachtte dat Dewinter ad rem zou repliceren op wat op de schepenbanken verteld werd. Wim Verreycken pluisde het huishoudelijk reglement uit om te zien of de gemeenteraad wel geldig aan het vergaderen was. Intussen was op de Grote Markt een trekken en duwen bezig tussen antifascisten en VB’ers, waarbij volgens getuigen Rob ‘Klop’ Verreycken een man zijn fototoestel in het gezicht plantte. De man bleek niet noodzakelijk een antifascist te zijn, maar een politieagent. Een klacht tegen Rob Verreycken bleef zonder gevolg omdat de rechtbank meende dat er geen harde bewijzen waren van de feiten. Wim Verreycken legde bij de provinciegouverneur nog klacht neer omdat de gemeenteraadszitting ongeldig zou zijn bijeengekomen, maar de gouverneur wees Verreycken erop dat hij ongelijk had. ’s Anderendaags kon Dewinter Fayard dan toch rondleiden op het stadhuis. De stadsgids die besteld was, weigerde te werken toen hij zag wie hij moest rondleiden. Dewinter gidste zijn gasten dan maar zelf. Toevallig was er een tentoonstelling over de Vlaamsgezinde socialistische oud-burgemeester Lode Craeybeckx opgesteld. Dewinter vertelde honderduit over de Vlaamse strijd. Het Nederlands is voor Hubert Fayard een vreemde taal, maar uit de tentoongestelde panelen begreep Fayard wel dat Craeybeckx behalve Vlaamsgezind ook een socialist was. Toen Fayard Dewinter daarop wees, sloeg Dewinter rood uit en wandelde hij vlug voort.

In 2004 wilde VB’er Guido Tastenhoye in het Antwerpse district Deurne een variant van de geboortepremie uit Vitrolles invoeren. Met de hulp van enkele afvallige leden uit de bestuursmeerderheid kon het VB even de begroting naar haar hand zetten. Het district moest en zou een geboortepremie voor elke eerstgeborene uitkeren. Het budget daarvoor ging vooral ten koste van het cultuurbeleid, met onder andere het niet langer sponsoren van de gratis concerten op vrijdagavond in het openluchttheater Rivierenhof. Maar het district is niet bevoegd voor het gezinsbeleid, en de provinciegouverneur bevestigde dat. Op het laatste nippertje konden de door het district aangeboden vrijdagavondconcerten in het Rivierenhof dan toch nog gratis gehouden worden voor de bezoekers. Tastenhoye had ook inspraak geëist bij de programmatie van de optredende groepen en artiesten, maar ook daar is niets van terechtgekomen. Tegenwoordig reist Filip Dewinter al naar Zuid-Afrika om geestesgenoten te vinden die bestuursverantwoordelijkheid dragen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, frankrijk, fn-steden |  Facebook | | |  Print

10-09-09

DE VOEDINGSBODEM VOOR EXTREEMRECHTS ONTDEKT

“Heftige reportage”, mailde men ons na het zien van de undercoverbeelden bij een onthaalouder in Antwerpen die het VRT-magazine Terzake maandag uitzond. En dat was niet eens alles. ’s Anderendaags toonde Terzake nog niet eerder uitgezonden beelden. Intussen hebben ze bij het VB weer Het Groot Complot ontdekt. “De zeer naïeve en zelfs domme politieke uitspraken van een huismoeder uit Hoboken worden gebruikt om de aandacht van zeer reële problemen af te leiden”, weet Frank Vanhecke. Maar terug over dat "heftige": het gaat er wel meer heftig aan toe in Antwerpen, al is het natuurlijk niet in de hele stad zo.

Vorige week verschenen twee mannen uit de Balansstraat in Antwerpen-Zuid voor de rechtbank in Antwerpen, na een klacht van een Turks gezin dat jarenlang belaagd werd  door de twee mannen, hun linker- en de rechterbuur. Toen één van de twee zichzelf verdedigde voor de rechtbank werd pijnlijk duidelijk wat een racist hij is. De advocaat van de eerste man pleitte voor een milde straf. Zijn cliënt zou alleen in een dronken bui twee briefjes met Turkse klootzak op de deur hebben geplakt, en daar wenste hij zich voor te excuseren. De andere buurman verdedigde zichzelf. Hij verbaasde iedereen in de rechtszaal met zijn harde, racistische taal. “Meneer de rechter”, begon hij. “Die mensen daar (hij bedoelde de Turkse buren, red.) zijn voor mij hondenstront. Ik wandel er met een boog omheen. Kennissen uit het extreemrechtse milieu wilden de Turk in de Schelde gooien, maar ik heb dat afgeraden. We moeten de rivier niet nog meer vervuilen!” Na zijn woordje uitleg tegen de rechter, richtte hij zich nog tot de procureur: “Jullie zijn veel te links en vormen de voedingsbodem van extreemrechts.”

De voorzitter van de rechtbank had de racistische uitlatingen kunnen noteren als zittingsmisdrijf, met een extra straf als gevolg, maar hij deed dat niet. De procureur eist voor de twee mannen achttien maanden cel en 550 euro boete. Op 29 september wordt uitspraak gedaan over deze zaak. (Foto: Antwerpen-Zuid, niet de Balansstraat maar wel met op de achtergrond het nieuwe Justitiepaleis. Klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, racisme, vanhecke |  Facebook | | |  Print

09-09-09

BIJ HET VB IS ER GEEN PLAATS VOOR...

Herta Van Den Bempt, de Hobokense onthaalouder die haar bewondering voor Adolf Hitler niet onder stoelen of banken stak, en haar echtgenoot die “geen neonazi, maar een oude nazi” is, waren lid van het Vlaams Belang. Had iemand anders verwacht?

Wat wel verrassend was, was de reactie VB-voorzitter Bruno Valkeniers. Aan Terzake verklaarde hij gisterenavond dat er in zijn partij “geen plaats is voor mensen die zulke denkbeelden verheerlijken, niet voor nazisten (sic), niet voor communisten, niet voor maoïsten.” Nooit gedacht dat communisten en maoïsten lid zouden worden van het VB. Om de partij dan naar trotskistische traditie  van binnenuit te hervormen zodat een klasseloze maatschappij nagestreefd wordt, met een economisch systeem gebaseerd op gemeenschappelijke eigendom van de productiemiddelen, waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte? We begrijpen dat dergelijke mensen niet thuis horen bij het VB, maar heeft het VB ooit dergelijke mensen moeten uitsluiten?  

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

08-09-09

ROCK AGAINST CANCER-CONCERT FLOPT. TRY-OUT VOOR NIEUWE BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-LEIDING

Rock-against-cancerStrijdgeest 1Terwijl peuters en kleuters bij een onthaalouder in Hoboken opgevangen worden te midden van foto’s van Bert Eriksson en Adolf Hitler, wordt voor de rijpere jeugd (nouja) de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen nieuw leven ingeblazen. Het Rock Against Cancer-concert dat zaterdagavond ingericht werd (foto 1), was in feite een try-out voor een nieuwe leiding bij Blood and Honour Vlaanderen. De loopjongens nemen de macht over van de anciens.

Volgens de Netlog-pagina over het Rock Against Cancer-concert zouden de optredens zaterdag plaatsvinden in de regio Limburg – Antwerpen – Vlaams-Brabant, maar dat was misleiding zoals wel meer gebeurt. Vrijdagavond was de voorverzamelplek al bekend: een Esso-tankstation in Roeselare. De kans dat het vandaar naar een zaaltje in de genoemde provincies zou gaan, was bijzonder klein. Uiteindelijk werden de concertgangers verwezen naar zaal Valentino in Izegem, in de provincie West-Vlaanderen. De zaal was gehuurd door Matthias Van Hoof en biedt plaats aan 425 mensen. Maar zoveel volk werd er die avond niet geteld. Op het hoogtepunt, rond middernacht, werden ongeveer vijftig betalende bezoekers geteld, naast vijfentwintig medewerkers voor de organisatie van de avond. Van de vier aangekondigde groepen traden enkel Strijdgeest (foto 2) en Strongside op. Daarnaast was op het laatste moment nog een West-Vlaamse metalband op het podium gezet. De uitbaters van zaal Valentino schrokken nogal van het volk dat opdaagde voor wie een zaal “voor een benefietoptreden voor een goed doel” was gehuurd. Gezien de kleine opkomst en de kermis die op hetzelfde ogenblik plaatsvond in Izegem was het advies van de politie om het concert enkel te observeren. Uit vrees dat bij ontruiming van de zaal de zaak zou uitdeinen tot rellen op de kermis. Een buurtbewoner belde VTM maar gezien de kleine opkomst wilde die niet afzakken naar Izegem. Pech natuurlijk voor Matthias ‘Mattke’ Van Hoof die zo zijn minuut televisieberoemdheid miste. Burgemeester Gerda Mylle (CD&V) is geschokt en bespreekt morgen in het schepencollege van Izegem voorstellen om een herhaling te vermijden.

Tijdens het concert werd duidelijk dat naast Matthias ‘Mattke’ Van Hoof, ‘Robby Q’ mede-organisator was. Robby Q. (29 j.) haalde in 2006 de krantenkolommen toen skinheads in een jeugdcafé in Wervik amok maakten en bij een vechtpartij een man met een koevoet op het hoofd werd geslagen. Hoe de zaak voor Robert Q. afliep is niet duidelijk; zijn advocate was gisterenavond niet bereikbaar. Alleszins werd Robby Q. in 2003 veroordeeld tot vier maanden cel en een geldboete van bijna 500 euro. Twee vrienden werden eveneens veroordeeld voor inbreuken op de racismewet, slagen en verwondingen, en weerspannigheid. Gewapend met een baseballknuppel en een ijzeren staaf trokken ze op 19 januari 2001 naar buurten in Lokeren waar veel allochtonen samenkomen. Ze brachten de Hitlergroet en riepen dat de “vreemdelingen niet beter verdienen dan te worden geslagen”. Eén allochtoon werd ook effectief geslagen. Bij Robby Q. werd bij die gelegenheid een vlag met een hakenkruis gevonden. Vorig jaar haalde Robby Q. opnieuw de krantenkolommen, nu als diegene die de zaal geboekt had voor een SS-heldenhuldiging en concert van Blood and Honour Vlaanderen op 19 april 2008 in Bellegem, bij Kortrijk. Robby Q. werd samen met zijn bloedbroeders Blood and Honour-kopstuk Chris Moorkens en VB’er Kristof Van Holen (huurder van het terrein voor het Blood and Honour-concert op 19 oktober 2008 in Diksmuide) op 21 oktober 2008 van het bed gelicht door de politie, maar alle drie mochten ze na een dag beschikken. Bij rellen na de NSV-betoging op 26 maart dit jaar werd Robby Q. andermaal opgepakt door de politie, samen met de ‘fine fleur’ van rechtsradicalen en neonazi’s in Vlaanderen en Nederland.

Nadat hij op 21 oktober 2008 opgepakt werd door de politie en daarbij de media haalde, wiste Robby Q. zijn Netlogpagina’s, maar collega Yelloman had zijn profiel al eerder opgeslagen. Naar eigen zeggen waren “voetbal, sex, pc, de hooligan uitgangen (bedoeld werd ‘de hooligan uithangen’, red.), blood and honour, etc.” zijn hobby’s; een andere keer vermeldde hij onder andere ook nog “street fight”. ‘Robby Q.’ organiseerde samen met ‘Mattke’ het Rock Against Concert-concert zaterdagavond in Izegem. Samen zijn ze, zo vernamen we in de rand van het het Rock Against Cancer-concert, de nieuwe ‘kopstukken’ van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

07-09-09

IDENTITEIT ZOEK BIJ VLAAMS BELANG JONGEREN

Wie de agenda van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) overloopt, vindt haast geen politieke activiteiten meer. De VBJ’ers uit Eeklo organiseren volgende zondag een landelijke fietstocht, de VBJ-afdeling in De Pinte organiseert eind deze maand een bowlingavond, de Lierse VBJ-afdeling richt dan een receptie in, de VBJ-afdeling van Izegem houdt het diezelfde dag op een karaoke-avond, de VBJ-afdeling in Evergem bekomt nog van een barbecue half augustus en de Antwerpse VBJ-afdeling is nog niet bekomen van de bier- en kaasavond daags voor 11 juli.

Het VBJ richtte ook nog een ‘zomertoer’ in met bijeenkomsten in acht kustgemeenten, met telkens een partijkopstuk als spreker. Maar meer dan een West-Vlaams onderonsje, met af en toe een partijgenoot uit het binnenland, werd dat niet. Geen kustganger die er op af kwam. Er was nochtans telkens een gratis vat bier aangekondigd, en je kreeg er de kans een “fantastische minicomputer” te winnen.

Zondag 11 oktober, daags na het jeugdcongres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), organiseert het VBJ in Mechelen een congres onder het motto 100 % identiteit (foto 1). Het congres vindt plaats in een fuifzaal van de stedelijke jeugddienst van Mechelen, en niet zonder reden. Na het officiële gedeelte worden de stoelen opzij geschoven en volgt een optreden van de in de jaren negentig populaire dancegroep 2 Fabiola (foto 2). Of hun muziek nu echt is wat Vlaams-nationalisten zich voorstellen bij het begrip ‘Vlaamse identiteit’ durven we betwijfelen. Dat de naam van de groep een verwijzing is naar koningin Fabiola is een ander anachronisme. Een geluk bij een ongeluk is dat de Belgisch-Marokkaanse zangeres Zohra niet langer bij 2 Fabiola zingt. Op haar website verkondigt ze tegenwoordig: “Diversity is progress”. Naast zanger-dj Pat Krimson en 2 Fabiola komen ook nog twee dj’s van de Lierse discotheek Illusion plaatjes draaien. Allen daarheen!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

06-09-09

DE FN-STEDEN, TOEN EN NU. VITROLLES ONDER FN-BESTUUR

In juli werd Steeve Briois bijna burgemeester in Hénin-Beaumont. We kregen net geen déjà vu-gevoel. Vanaf 1995 leverde het Front national (FN) van Jean-Marie Le Pen (foto 1) immers de burgemeester en de bestuursmeerderheid in Marignane, Orange en Toulon, en vanaf 1997 in Vitrolles. Wat moesten de burgers van die steden en gemeenten ondergaan, en wat is er geworden van die FN-burgemeesters? Na Toulon, Marignane en Orange, focussen we vandaag op de bekendste FN-gemeente: Vitrolles. Een gemeente met een 37 000 inwoners in de buurt van Marseille.

Het FN-verhaal in Vitrolles begint ook wel in 1995, maar het zou tot 9 februari 1997 duren voor het FN de sleutels van het plaatselijk gemeentehuis in handen krijgt. Aanvankelijk had Bruno Mégret, de toenmalige nr. 2 van het FN, zich kandidaat gesteld voor de burgemeesterssjerp. Hij verloor die strijd, vroeg en bekwam de vernietiging van de stembusuitslag wegens grove onregelmatigheden. Maar Mégret mocht zich niet meer kandidaat stellen nadat bleek dat hijzelf ook in de fout was gegaan. Hij had meer dan toegelaten uitgegeven bij diezelfde verkiezingscampagne. In februari 1997 stelt zijn Joods-Russische vrouw Catherine Mégret zich dan maar kandidaat, en zij wordt burgemeester met 52,5 % van de stemmen (foto 2). Zoals in de andere FN-steden en gemeenten is het klassieke culturele en sportieve verenigingsleven het eerste slachtoffer van het FN-beleid, terwijl FN-mantelorganisaties als paddenstoelen uit de grond verrijzen en rijkelijk gesubsidieerd worden. Plaatsnamen die bijvoorbeeld verwijzen naar de Zuid-Afrikaanse ANC-leider Nelson Mandela of de Chileense socialistische president Salvador Allende verdwijnen. De Salvador Allendelaan bijvoorbeeld wordt de Moeder Theresalaan. De rue Jean-Marie Tjbaou, genoemd naar een onafhankelijkheidsstrijder in de Franse overzeese gebieden, wordt de rue Jean-Pierre Stirbois. Genoemd naar een overleden FN-boegbeeld uit het noorden van Frankrijk. Het FN wil Vitrolles ook ‘moderniseren’ door bijvoorbeeld van het jeugdhuis Le Sous-Marin een cyberhuis te maken. Le Sous-Marin, tot dan een muziekcentrum, is een broeiplaats voor de eigenzinnige jongerencultuur en is daarom een doorn in het oog van het FN-bestuur. De intussen versterkte gemeentelijke politie - het effectief werd bijna verdubbeld – valt het jeugdcentrum binnen niet zonder de nodige vernielingen aan te richten. Een zaak waarvoor het gemeentebestuur van Vitrolles veroordeeld wordt door een rechtbank, maar de werking van het jeugdcentrum is intussen wel ontregeld.

Al na zes maanden FN-bestuur zijn circa honderdvijftig ambtenaren en andere mensen ontslagen. Zij werkten in de sociale sector, het onderwijs, in het buurtwerk, in de culturele sector… Zij werden niet ontslagen omdat ze niet bekwaam zouden zijn, maar  omwille van het rechtsextremistisch gekleurd beleid. Het buurtwerk in een achterstandswijk wordt geschrapt, de directrice van een cinemazaal die een film had durven programmeren over homoseksualiteit en aids wordt ontslagen… Intussen moeten migranten administratieve pesterijen ondergaan op het gemeentehuis en wordt in de plaatselijke school een selectief inschrijvingsbeleid gevoerd. Catherine Mégret wordt eerder veroordeeld voor racistische uitspraken, zoals een citaat in de Berliner Zeitung, dan voor racistische daden in Vitrolles. De administratieve rechtbank van Marseille grijpt wel in bij de bekendste maatregel van het FN-bestuur: de belofte een geboortepremie uit te keren op voorwaarde dat minstens één van de ouders de Franse of een Europese nationaliteit heeft. Catherine Mégret gaat met veel show de eerste cheque afgeven, maar daar blijft het bij. De rechtbank vernietigt het gemeenteraadsbesluit voor het uitkeren van de geboortepremie omdat die strijdig is met de Franse wetgeving en de grondwet.

Catherine Mégret wordt ook nog persoonlijk veroordeeld voor misbruik van overheidsgeld, wat haar een boete van meer dan 30 000 euro kost en acht maanden gevangenisstraf met uitstel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2001 behaalt Catherine Mégret opnieuw een meerderheid in Vitrolles, maar de verkiezingen worden door een rechtbank geannuleerd wegens een lasterlijk pamflet over een klassiek-rechtse kandidaat. In 2002 worden de gemeenteraadsverkiezingen overgedaan, maar nu haalt Mégret het niet. Een socialist wordt burgemeester. Catherine Mégret wordt nog wel verkozen als gemeenteraadslid, maar sinds die nederlaag in 2002 heeft ze geen voet meer in Vitrolles gezet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, fn-steden |  Facebook | | |  Print

05-09-09

DEWINTER: BETER AF IN ZUID-AFRIKA DAN IN ANTWERPEN

Den Anker 1“Pas als u de verkiezingen wint, zult u bepalen wat er in Antwerpen gebeurt. En wat mij betreft, is die dag nog heel veraf.” Burgemeester Patrick Janssens maakt aan het einde van het debat in de Antwerpse gemeenteraad over de referendumvraag aan Filip Dewinter duidelijk dat die zich niet teveel begoochelingen moest maken dat hij de strijd tussen de CD&V/N-VA en Open VLD enerzijds en de SP.A en Groen! anderzijds zou beslechten over één dan wel twee vragen bij dat referendum over de Oosterweelverbinding (foto 1: maquette van de Lange Wapperbrug bij die Oosterweelverbinding). In de dagen ervoor dook het cordon sanitaire weer op: kon Janssens het zich permitteren om beroep te doen op de stemmen van het VB om zijn wil door te drukken. Is het niet wat veel much to do about nothing?

Van een doorbreken van het cordon sanitaire was de voorbije dagen geen sprake. Gelukkig waren actievoerders Wim Van Hees (Ademloos) en Manu Claeys (stRaten-generaal) toevallig ook met die materie goed vertrouwd. De eerste als reclameman achter de campagnes van Hand-in-Hand in de jaren negentig, de tweede als auteur van Het Vlaams Blok in elk van ons. Van het doorbreken van het cordon sanitaire is slechts sprake als er politieke afspraken gemaakt worden met het VB, en we kunnen Patrick Janssens van véél verdenken maar dát toch niet. In Gazet van Antwerpen donderdagmorgen, vóór de gemeenteraadszitting donderdagavond, zei Filip Dewinter trouwens: “Ik vrees dat twee vragen voor te veel verwarring zullen zorgen, de zaak moet zo simpel mogelijk zijn.” Voor een partij die er haar handelsmerk van gemaakt heeft om alles zo simpel mogelijk voor te stellen, is het geen verrassende stelling. Waarom ze dan, zoals iedereen op Groen! na, instemde met een draak van een vraag – “Moet de stad Antwerpen een gunstig advies geven voor de stedenbouwkundige vergunning van de Oosterweelverbinding op het huidige voorziene tracé tussen Zwijndrecht, Linkeroever en Merksem/Deurne? Ja of neen?” – is ons een raadsel. De Antwerpse gemeenteraad had de mogelijkheid om – zolang ze maar in de geest bleef van zij die zes maanden geleden begonnen waren met het verzamelen van handtekeningen voor een referendum – de vraag te herformuleren. Waarom niet iets in de zin van: “Bent u voor de Lange Wapper? Ja of neen?”

Filip Dewinter wilde wel graag een glansrol spelen in het debat over de Oosterweelverbinding, maar heeft dat niet gedaan. “Op hét Antwerpse dossier, de Oosterweelverbinding, heeft hij eigenlijk niet kunnen wegen”, schreef Gazet van Antwerpen in mei dit jaar bij een evaluatie van Dewinters politiek werk. Neen, er schuilt ons inziens een ander gevaar bij het referendum. Zullen voldoende Antwerpenaren gaan stemmen? De 10 % stemmers die men moet halen lijken niet veel, maar er zijn daar toch bevolkingscategorieën bij waar men anders nooit een stem om vraagt. Voor het referendum rekent men mee op de jongeren vanaf 16 jaar en de ingeschreven vreemdelingen, maar om die te bereiken zal meer nodig zijn dan een insert van twintig bladzijden bij het stedelijk magazine De[n] Antwerpenaar. Uit een reportage gisteren op de regionale televisiezender ATV blijkt dat nogal wat Antwerpenaren denken dat met hun stem toch geen rekening zal gehouden worden. Een gevoel dat niet wordt tegengesproken als Open VLD-‘belofte’ Annick De Ridder in de Antwerpse gemeenteraad zegt: “Een ‘nee’ tegen Lange Wapper in het referendum betekent niet noodzakelijk een afwijzing van het BAM-tracé.” Los van of men voor of tegen de Lange Wapper-brug is, zal er nog veel overtuigingswerk nodig zijn om mensen naar de stembus krijgen, en al wie niet gaat is gewonnen voor wie een brug wil bouwen vlak boven de Antwerpse koekenstad. Als Dewinter mee de Lange Wapperbrug weg wil, moet hij mee campagne gaan voeren bij de niet-Belgen in Antwerpen.

De kans dat hij dat gaat doen, is natuurlijk klein. Het VB wil wat kwijt over het referendum en de Lange Wapperbrug in haar magazine Antwerps Nieuws, en een extra flyer in een aantal – niet alle – districten verspreiden. En voorlopig is het dat. Dewinter geniet intussen nog na van zijn bezoek aan Afrika, en Zuid-Afrika in het bijzonder, zoals wij hier een paar dagen geleden al bekendmaakten. Hij was er niet alleen op vakantie, in Kaapstad ging hij er ook op bezoek bij “de Zuidafrikaanse regeringspartij Vrijheidsfront (VF)”. Dewinter maakte dit zelf bekend op zijn website, maar schreef er natuurlijk niet bij dat het maar een partijtje is. Goed voor net geen 150 000 stemmen, 0,8 % van de stemmen bij de parlementsverkiezingen in april dit jaar. Het Vrijheidsfront is voorstander van het herinvoeren van de doodstraf, is anderzijds tegen abortus, is voor het behoud van het Afrikaans als taal, en komt op voor de belangen van de blanke Zuid-Afrikaanse bevolking. Desondanks nam de nieuwe Afrikaanse president Jacob Zuma de leider van het Vrijheidsfront, Pieter Mulder, op in zijn regering. Als staatssecretaris voor Landbouw, bosbouw en visserij. Dat Patrick Janssens daar eens een voorbeeld aan neemt en Filip Dewinter in Antwerpen benoemt tot hulpschepen van Landbouw, bosbouw en visserij in Antwerpen! (Foto 2: Filip Dewinter was in Kaapstad samen met de VB-parlementsleden Freddy Van Gaever en Chris Verougstraete. Die laatste is ook ondervoorzitter van de 'Vrienden van Zuid-Afrika'. Een paar jaar eerder was Dewinter ook al in Kaapstad. Toen in gezelschap van Frank Vanhecke en reclameman Eric Deleu. In café Den Anker krabbelden ze op de muur wat je op foto 2 ziet.)

10:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

04-09-09

NEONAZI’S TEGEN KANKER

Fight Back-affiche1Een dik jaar geleden opperde een neonazi op het forum van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen het idee om een concert ‘Blood and Honour tegen kanker’ in te richten. Niet een concert tegen zichzelf, maar tegen de tumor die al zoveel mensen het leven, zoniet veel pijn en smart heeft gekost. Na een aantal Bekende Vlamingen, nu Blood and Honour tegen kanker… om Blood and Honour Vlaanderen een beter imago bij de bevolking te bezorgen. Dát was de bedoeling. Morgen, zaterdag 5 september, is het bijna zover. Dan wordt een Rock against cancer-concert ingericht (foto 1) waarbij drie van de vier aangekondigde groepen eerder al op de affiche stonden van Blood and Honour-concerten in ons land.

Organisator is niet Blood and Honour Vlaanderen, maar volgens verschillende bronnen Matthias ‘Mattke’ Van Hoof die actief is bij Blood and Honour Vlaanderen (foto 2). Naar aanleiding van de NSV-betoging dit voorjaar in Leuven portretteerden wij hem een eerste keer. Hij woont in het Brugse, en laat zich graag fotograferen in de voormalige kantine van de SS’ers in het Fort van Breendonk. Om bevestiging gevraagd bij de inrichters van het concert morgen, antwoordt men ons dat een heuse organisatie achter het concert zit: Fight Back die mensen zou groeperen afkomstig uit “allerlei poelen en strekkingen”. De opbrengst van het concert gaat naar een kameraad die aan kanker lijdt, om de kosten te dekken die niet terugbetaald worden door het ziektefonds. Mocht er dan nog geld overblijven – wat ons utopisch lijkt – zou het overige deel van de opbrengst anoniem gestort worden aan het Kinderkankerfonds en eventueel Kom op tegen Kanker. De ambitie is om elk jaar een concert voor een goed doel te organiseren. Voor de aangekondigde groepen is men niet verder gaan zoeken dan de concertagenda van het beruchte café De Kastelein (intussen: Moloko) in Brugge en de affiches van de Blood and Honour-concerten. De affiche voor morgenavond is in principe enkel per mail verspreid, maar hier en daar verscheen de affiche toch (tijdelijk) op een website. Opmerkelijk is dat zowel in het milieu van de traditionele Blood and Honour als bij de Combat 18-versie van Blood and Honour reclame is gemaakt voor het concert. Vooraf polste de organisator voorzichtig of de traditionelen en de Combat 18’ers voor een keer niet op de vuist zouden gaan, nu het een concert voor een goed doel is.

Wij wensen iedereen een goede gezondheid toe, ook de man voor wie het concert morgen georganiseerd wordt. Wij wensten Marie-Rose Morel eerder al beterschap. En Marie-Rose Morel apprecieerde dat. In Gazet van Antwerpen van 14 augustus 2009 zei ze: “Zelfs het Anti-Fascistisch Front heeft me beterschap gewenst. Ik ben daar blij om.” Iets anders is hoe je geld verzamelt ten bate van een slachtoffer van kanker. En daar is in dit geval wel een geur aan alsof een boer met een beerkar voorbijkomt.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, aanverwant |  Facebook | | |  Print

DE MUZIEK: HET BESTE (NOUJA) VAN VOORGAANDE BLOOD AND HONOUR-CONCERTEN

Diksmuide 18 oktober 2008-Strong Side-StrijdgeestBrugge 4 juni 2005_1De eerste aangekondigde groep (zie affiche hierboven)  is T.M.F., en dat staat hier niet voor The Music Factory, het jongere broertje van muziekzender MTV, maar voor Tattooed Motherfuckers. Het is een Engelse hardcore/punkband rond Stephan ‘Jonesy’ Jones, leider van de Engelse Blood and Honour-groep English Rose. De groep speelt onder andere covers zoals Ain’t No Feeble Bastard van de Engelse punkgroep Discharge en War On The Terraces van de Engelse Oi!-groep Cockney Rejects. In de eigen nummers zingt de groep over drank, seks, vechten, anti-politie/systeem, werk, tatoeages en tuig. Zelf presenteren ze zich ook als ‘tuig’. English Rose speelde nog op het oudejaarsconcert van het De Kastelein-café in Brugge in 2006. Het verbaast dan ook niet dat Tattooed Motherfuckers met English Rose-frontman Jonesy haar eerste concert in Vlaanderen in De Kastelein speelde. Op 13 januari 2007 was dat. Op 2 februari 2008 speelde T.M.F., samen met Les Vilains, Short Cropped en nog andere groepen op een This Is Belgium-festival op camping IJzerhoeve in Diksmuide. Maar... T.M.F. zal niet optreden. Er is gezocht naar vervanging door een Vlaamse groep, maar die gaven allemaal belet. Men zoekt nu elders naar een vervangingsgroep, in Engeland of Duitsland.

Tweede groep op de affiche is het Duitse Strongside, ook wel eens aangekondigd als Strong Side. Twee leden van de groep speelden vroeger bij de Rechtsrock-groep Kampfzone. Rocking the reds, hun eerste cd, is op 1 488 en niet meer exemplaren uitgebracht. In neonazistische kringen is het een symbolisch getal. De 14 verwijst naar de veertien woorden van David Lane om de toekomst van blanke kinderen veilig te stellen; 88 is een verwijzing naar tweemaal de achtste letter van het alfabet, oftewel de initialen voor Heil Hitler. Op de cd zingt Strongside over de strijd voor het vaderland en het (blanke) ras, over de werkloze Duitse jeugd terwijl vreemdelingen binnengehaald worden om te komen werken, vreemdelingen die het Duitse bloed “verontreinigen”… De frontman van Strongside speelde met zijn groep Fight Tonight op het Blood and Honour Vlaanderen-concert op 19 april vorig jaar in Bellegem (bij Kortrijk) waarvan beelden te zien waren in een Koppen-reportage die de rechtstreekse aanleiding waren tot het oppakken van drie Blood and Honour Vlaanderen-medewerkers na hun Ian Stuart Donaldson-memorial op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Memorial waar Strongside mee op de affiche stond.

Ook op de affiche in Diksmuide (foto 1, klik eenmaal op de affiche voor een grotere afbeelding) en nu op het Rock against cancer!-concert: het Nederlandse Strijdgeest. Een Nationaal Socialistische Black Metal-band die sinds 2007 bestaat. In het logo van de groep gebruiken ze een zwarte zon, een twaalfpotig hakenkruis dat als een mozaïek in de vloer van het voormalig SS-hoofdkwartier Wevelsburcht is gemetseld. Spelen de andere groepen op de affiche uitsluitend of vooral voor de traditionele Blood and Honour-divisies, Strijdgeest maalt er niet om of ze voor de traditionele dan wel de Combat 18-versie van Blood and Honour optreedt. Toen er een conflict kwam binnen de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen over een concert op 28 maart dit jaar, zegde Strijdgeest haar optreden af omdat het geen partij wilde trekken voor organisator Arnoud Kuipers dan wel voor de nieuwe Combat 18-leider Thomas V..

Oudste groep op de affiche is de Engelse neonazi-groep Whitelaw. Op Kick the Reds In, op de gelijknamige cd, fantaseert men erop los om linkse mensen aan te vallen: op straat, op café… In I Don’t Know ageert men tegen de rassenvermenging, al zingt de groep niet te weten hoe die rassenvermenging te stoppen. En ook in We Warned You zijn ze nogal fatalistisch: ze zingen gewaarschuwd te hebben voor de immigratie, maar als men niet wil luisteren… Meer statements tegen migranten zijn te vinden op de cd Welcome To Our World, net als de heruitgave van Kick the Reds In verschenen bij het Vlaams/Engelse label Good Night Left Side Records. Whitelaw zingt ook over Joodse samenzweringen. In Ask Yourself speculeert men over de onzichtbare mensen die de touwtjes van deze wereld in handen houden. Muzikanten van Whitelaw zeggen in interviews geen voetbalfans te zijn omdat het voetbal ook al geïnfiltreerd is door Joden. Whitelaw stond mee op de affiche van het Blood and Honour-concert op 27 oktober 2007 in Wolfsdonk (Aarschot), op 4 juni 2005 op een Blood and Honour-concert in de buurt van Brugge (foto 2) en op 13 december 2003 op een Blood and Honour-concert in Lebbeke.

Volgens Fight Back / Matthias ‘Mattke’ Van Hoof (alle mails uitgaande van Fight Back zijn ondertekend met “M.”) is er “een overeenkomst met de bands dat ze hun grofste teksten niet zullen spelen". Als de geafficheerde groepen “hun grofste teksten niet zullen spelen” is dat zoveel als dat Clouseau of wie dan ook ergens optreedt en daar haar hits niet speelt. Als dat zo zou zijn, gaan nogal wat concertgangers zwaar ontgoocheld zijn. Alleszins is die “overeenkomst” niet gecommuniceerd naar mogelijke concertgangers. Het concert van David Byrne (ex-Talking Heads) op de Lokerse Feesten ontgoochelde velen, maar de organisator had tenminste de verwachte speellijst online gezet. Wie toch naar het Concert against cancer wil gaan, moet bellen naar het telefoonnummer op de affiche om te vernemen waar de voorverzamelplek is waar je morgen vanaf 18 uur verwezen wordt naar de eigenlijke plaats van het concert. Helemaal op de manier van Blood and Honour.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, aanverwant |  Facebook | | |  Print

03-09-09

DRIE VB-GEMEENTERAADSLEDEN STAPPEN OP...

Begin augustus besloot Simon Cardinaels, lijsttrekker van het VB bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Maasmechelen, wijd en zijd bekend omwille van zijn liefde voor de harmonica, om op te stappen bij het VB. Hij is niet de enige. Vorige week alleen al volgden drie gemeenteraadsleden waarvan één ook provincieraadslid is, en de voorzitter van een VB-afdeling.

In Wervik stapte Anne-Catherine Cnockaert (foto 1) op als VB-gemeenteraadslid en -provincieraadslid, ze gaat zowel in de gemeenteraad als in de provincieraad voortaan als onafhankelijke zetelen. Haar collega in de Wervikse gemeenteraad Willy Delbecque (foto 2) volgt haar voorbeeld, en haar echtgenoot Ignace Gorus, voorzitter van de plaatselijke VB-afdeling, stapte eveneens op bij het VB. Anne-Catherine Cnockaert werkte een tijdlang nog als VB-medewerkster in het Vlaams Parlement en was in de Wervikse gemeenteraad fractieleidster van de vierkoppige VB-delegatie. Ze wil over de reden voor haar ontslag enkel kwijt dat ze tijdens de vakantie tijd gemaakt heeft om over een en ander na te denken. Ook Jenny Van Damme (foto 3) heeft eens nagedacht en blijft niet langer als VB’ster in de gemeenteraad van Lier zetelen. Ze zal er nu als onafhankelijke zetelen. Eerder stapte Paul Boschmans ook al op uit de door Jan Mortelmans geleide VB-fractie. “Ik voelde me bij het Vlaams Belang niet meer gelukkig”, zei Jenny Van Damme. “Ik ga niet natrappen, dus meer ga ik daarover niet zeggen. Ik ben wel vastbesloten om de resterende drie jaar mijn best te blijven doen als gemeenteraadslid.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: west-vlaanderen, vb |  Facebook | | |  Print

ÉÉN KEERT TERUG NAAR DE VB-SCHAAPSTAL

Tegenover het opstappen van drie VB-gemeenteraadsleden die voortaan als onafhankelijke gaan zetelen, staat dat één onafhankelijk gemeenteraadslid terugkeert naar de VB-schaapstal. Marleen Govaerts (foto) maakte haar rekening en stelde vast dat het financieel interessanter was als VB’ster in de gemeenteraad van Sint-Truiden te zetelen.

Marleen Govaerts was jarenlang de sterkhouder van het VB in Sint-Truiden, samen met haar man Rik Beckers en hun dochter Roosmarijn Beckers. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 overklasten ze alle drie alle andere VB-kandidaten in Sint-Truiden. Marleen Govaerts kreeg 1 904 voorkeurstemmen, Rik Beckers 978 en Roosmarijn Beckers 1 024. Rik Beckers was één van de eersten die een lidkaart van het Vlaams Blok kocht, Roosmarijn Beckers schitterde als VB-jongere in het tv-programma Bracke & Crabbé in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2003, en Gerolf Annemans vroeg Marleen Govaerts zich kandidaat te stellen voor die parlementsverkiezingen in 2003. Marleen Govaerts werd rechtstreeks verkozen, maar een verpletterende indruk maakte ze niet in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze kwam eenmaal in beeld. Toen bleek dat VB-Kamerlid Guido Tastenhoye bemiddelde voor de regularisatie van een gezin zonder geldige verblijfspapieren uit Kazachstan, vroeg VRT-journaliste Linda De Win een reactie aan Marleen Govaerts. Govaerts’ ogen toonden paniek. De Sint-Truidense wreef haar handen nerveus over elkaar en stamelde dan: “Wilt u mijn persoonlijke mening? Dat moet u Filip Dewinter vragen.”

Bij de parlementsverkiezingen in 2007 treuzelde Gerolf Annemans naar de mening van Marleen Govaerts te lang voor het samenstellen van de lijst, en viste Annemans voor een plaats op de lijst daarenboven meer naar Govaerts’ telegeniekere dochter Roosmarijn Beckers. Marleen Govaerts deed de deur dicht en maakte bekend niet langer op een VB-lijst te willen staan. Ook Roosmarijn Beckers wilde niet langer opdraven in het VB-circus. Gepolst naar haar beste herinnering uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers zei Marleen Govaerts: “Mijn wetsvoorstel dat de fiscale problemen van de grensarbeiders had kunnen oplossen. (…) Helaas is mijn wetsvoorstel nooit op de agenda van de Kamer geraakt. Ik heb de grensarbeiders dan maar aangeraden om het eens bij de meerderheid te proberen, wij komen toch nooit aan de macht.” Een goede indruk hadden haar collega’s in het parlement niet achtergelaten. Marleen Govaerts: “Een pak mensen dat hier rondloopt, is sterk overroepen. Bovendien slokt het parlement zoveel geld op. Als ik zie hoeveel parlementsleden verdienen en hoe we in de watten worden gelegd… Ik vraag me af of het niet met wat minder kan.”

Toen het VB bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in juni dit jaar in Sint-Truiden meer dan tien procent verloor, wees Marleen Govaerts in reactie op een artikel in Het Belang van Limburg erop welke goede persoonlijke uitslag zij in het verleden haalde, maar hoe ze toch opzij werd geschoven voor een “grote, blonde”. Waarmee ze Linda Vissers bedoelde. Het ongenoegen zat in juni nog diep, maar vorige week heeft Marleen Govaerts toch opnieuw een VB-partijlidkaart gekocht. In 2007 weigerde ze nog langer op een VB-lijst te staan, en nam ze ontslag als VB-fractieleidster in de gemeenteraad van Sint-Truiden maar zetelde ze verder in die gemeenteraad als onafhankelijke. Nu sluit ze zich terug aan bij de driekoppige VB/VLOTT-fractie in de gemeenteraad van Sint-Truiden. Naar eigen zeggen om zo als fractie in voldoende aantal te zijn om te kunnen zetelen in de commissievergaderingen en recht te hebben op de daarbij horende vergoedingen. Volgens Het Belang van Limburg is het niet duidelijk of de brokken tussen Marleen Govaerts en de Limburgse VB-partijtop inmiddels gelijmd zijn, maar is er in de hemel niet meer vreugde voor een zondaar die terugkomt dan… ?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg, vb |  Facebook | | |  Print

02-09-09

BOCKENREYDER JARNO ROPPE WIL ONS FOPPEN

Bockenreyders-illustratieNaar aanleiding van een concert van voornamelijk Duitse neonazi’s in Bevel (Nijlen) ter ondersteuning van de Antikriegstag op 5 september in Dortmund, schreven wij hier:  In ons land hebben de Bockenreyders aangekondigd naar de Antikriegstag te gaan. De Bockenreyders is een groepje rechtsradicale autonomen in Hasselt, rond plaatselijk NSV-kopstuk Jarno Roppe. Behalve als kleinzoon van de voormalige Limburgse gouverneur Louis Roppe, staat hij bekend om zijn gewelddadige reputatie. (…) Jarno Roppe, die nog altijd goede contacten heeft in VB-kringen, mobiliseert intussen ook voor een concert met de groep Kategorie C, een Duitse op voetbalhooligans gerichte rockgroep die op 31 oktober in de 'regio Antwerpen' optreedt.”

Jarno Roppe (foto 1) stuurde ons volgende reactie: “Allereerst zou ik jullie willen bedanken voor de aandacht die aan mij persoonlijk wordt besteed en de reclame die jullie maken voor de Bockenreyders (foto 2). Met veel plezier lees ik steeds weer de sofistische artikels op jullie webstek. Ik ben er steevast van overtuigd dat het AFF bestaat uit heroïsche knapen die knarsetandend achter hun toetsenbord de strijd aangaan met de boze fascisten uit onze samenleving. Dit verdient een applaus! Toch zou ik even wat willen rechtzetten, daar ik uit enkele artikels kan afleiden dat jullie over verkeerde informatie beschikken. Ondanks dat ik het best leuk vind dat ik steeds vermeld word als zijnde een NSV! kopstuk moet ik u jammer genoeg melden dat ik dat niet ben, ik ben slechts een gewone commilito zonder praesidiumfunctie. Eveneens betreur ik het jullie te moeten meedelen dat het niet mijn Bockenreyders zijn, ik heb er evenveel in te brengen als de rest. Ik vraag me ook af waar jullie het halen dat ik bekend sta om mijn gewelddadige reputatie, hebben jullie hiervoor betrouwbare bronnen of wordt er gewoon klakkeloos overgenomen wat er terug te vinden is in de lasterpropaganda van mensen die met mij een persoonlijke vete hebben? Overigens vermelden jullie dat ik zou mobiliseren voor een optreden van Kategorie C, al is het me een raadsel waar jullie dat vandaan halen. Ik betreur het overigens ook dat verwezen wordt naar mijn grootvader, ik zie niet in wat zijn verwezenlijkingen met mij te maken hebben en vraag me dan ook af in welke zin die informatie relevant is. Hopelijk leren jullie iets bij hieruit en wordt mijn recht op antwoord gerespecteerd. Voor de rest, doe zo verder! Conscia mens recti, famae mendacia ridet.”

Die laatste Latijnse spreuk wil zeggen: “Wie zich bewust is van de waarheid, lacht om de leugens van het gerucht.” Is Jarno Roppe zich niet bewust van de waarheid, want hij kan blijkbaar niet lachen om wat wij schreven? We zullen hem daarom even helpen. Jarno Roppe geen functie bij het NSV? Nog maar vorig jaar tekende hij een petitie als “Jarno Roppe, Praetor NSV! Hasselt”. Een praetor is iemand met een belangrijke functie. Dat Jarno Roppe evenveel inbreng heeft bij de Bockenreyders als de anderen, is zoveel als zeggen dat Filip Dewinter een VB-partijbureaulid is als een ander. Anders dan VB’ers laten de Bockenreyders zich wel altijd anoniem interviewen. Even googleën leert dat Jarno Roppe een gewelddadige reputatie heeft. Of iedereen die in negatieve zin over Jarno Roppe schrijft “een persoonlijke vete” heeft met de man weten we niet. Teveel persoonlijke vetes is anders ook een probleem. Twee verschillende bronnen bevestigen tenslotte dat Jarno Roppe wel degelijk mobiliseert voor het concert van Kategorie C. Dat het hem "een raadsel" is waar wij vandaan halen dat hij "zou mobiliseren" voor het concert van Kategorie C wijst vooral, zoniet uitsluitend, op het belang dat hij eraan hecht dat dit niet publiek bekend wordt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, autonomen |  Facebook | | |  Print

01-09-09

DE FN-STEDEN, TOEN EN NU. ORANGE ONDER FN-BESTUUR

In juli werd Steeve Briois bijna burgemeester in Hénin-Beaumont. We kregen net geen déjà vu-gevoel. Vanaf 1995 leverde het Front national (FN) van Jean-Marie Le Pen (foto 1) immers de burgemeester en de bestuursmeerderheid in Marignane, Orange en Toulon, en vanaf 1997 in Vitrolles. Wat moesten de burgers van die steden en gemeenten ondergaan, en wat is er geworden van die FN-burgemeesters? Na Toulon en Marignane vandaag Orange, de enige plaats waar de als FN’er verkozen burgemeester nog burgemeester is. Maar FN’er is hij al lang niet meer.

Burgemeester Jacques Bompard was nochtans één van de stichters van het FN in 1972, en meteen ook lid van het Politiek Bureau van het FN. Iedereen die de voormalige tandarts niet welgevallig is in Orange, wordt overladen met laster, beledigingen en bedreigingen. Mensen worden bespuwd; andersdenkenden die in hun auto worden opgemerkt, worden gedwongen tot gevaarlijke manoeuvres. Op 5 september 1995, Bompard is dan nog geen drie maanden burgemeester, wordt Bompard door de correctionele rechtbank van Carpentras veroordeeld voor laster en eerroof. De uitspraak wordt in beroep bevestigd, de geldboete wordt nog verzwaard maar het is nooit duidelijk geworden wie die betaald heeft: Bompard of de stad Orange. De bespreking van de eerste begroting van Orange onder Bompard wordt al na vijf minuten afgesloten. Veertien dagen tevoren had Bompard een nieuw huishoudelijk reglement voor zijn gemeenteraadsleden rondgestuurd: elk gemeenteraadslid kan maximaal drie minuten tussenkomen, eens tussengekomen kan hij/zij het woord niet meer opnieuw krijgen tenzij hij/zij de burgemeester of een schepen is, en elk lid van de gemeenteraad kan op elk ogenblik het einde van de discussie vragen waarna onmiddellijk tot de stemming wordt overgegaan.

Een verbod om pamfletten te verspreiden wordt vernietigd door de administratieve rechtbank van Marseille, waarop Bompard aankondigde zijn reglement “preciezer” te maken. Het verspreiden van pamfletten wordt verboden de dag vóór, de dag zelve en de dag na “belangrijke voorstellingen en vertoningen. Dit om te vermijden dat mensen die naar Orange komen, en niets te maken hebben met de plaatselijke politiek, onnodig lastig gevallen worden.” In Orange was er destijds een zeer actief en creatief actiecomité tegen het FN-beleid. Er werd zelfs een wijn cuvée Alerte Orange verkocht. De wijnbouwer die de wijn produceerde werd door de burgemeester eigenhandig uit het Maison des Vins verjaagd. Als een vakbondsafgevaardigde zich een kogel door het hart schiet, laat hij een briefje achter waarin hij de burgemeester, de schepen voor onderwijs en de stadssecretaris beschuldigt hem het bloed onder de nagels uit gepest te hebben. Als de schepen voor onderwijs als gevolg van deze en andere gebeurtenissen haar ontslag indient, heeft ze de grootste moeite om dit ontslag aanvaard te krijgen.

Als Bompard naar een zondagsmis gaat, schrikt hij zich een hoedje. Hij hoort de priester immers een fragment uit het evangelie voorlezen waarin de Heer de mensen looft die “de hongerigen te eten geven, de dorstigen laven, de vreemden onthalen, de naakten kleden, de zieken verzorgen en de gevangenen bezoeken.” Bompard begint prompt een briefschrijfactie, op briefpapier met de hoofding van de stad Orange. Bompard vindt dat de priester moet teruggrijpen naar oudere theologische teksten. Bompard laat het wapenschild van Orange veranderen. Er komt de spreuk van Willem van Oranje op Je maintiendrai. Tevoren stond er de leuze van de Franse republiek Liberté, Egalité, Fraternité.  Voor het overige is het hetzelfde verhaal als in Toulon en Marignane met familieleden die plots allerlei postjes krijgen in de gemeentelijke administratie, verenigingen die subsidies verliezen, afdankingen na het terugschroeven van subsidies aan buurthuizen en sociale centra, mantelorganisaties van het FN die activiteiten overnemen en daarvoor rijkelijk gesubsidieerd worden, het bevoordelen van bepaalde firma’s… Net als in Vitrolles (waarover de volgende keer meer) worden straatnamen veranderd. Uit de plaatselijke bibliotheek verdwijnen onder andere Noord-Afrikaanse sprookjesboeken en het zinnenprikkelende Zout op mijn huid van Benoîte Groult. Het cultureel centrum wordt gesloten en vervangen door een gemeentelijke cultuurdienst die zorgt voor een programma variërend tussen thé-dansants, folkloristische spektakels en concerten van neonazi-muziekgroepen uit Nice. “Orange staat model voor het beleid dat het Vlaams Belang in de Vlaamse steden en gemeenten wil voeren”, zegt Filip Dewinter in 2005 in het Vlaams Belang Magazine.

Bompard wordt in 2001 en 2008 opnieuw burgemeester. Bij de verkiezingen in 2008 is dat zelfs met 61 % van de stemmen, al de eerste (en dan ook enige) stemronde. Na kritiek op de personencultus van Jean-Marie Le Pen wordt Bompard bij het FN buitengegooid. Bompard wordt daarop lid van de MPF van de zeer rechts-conservatieve Philippe de Villiers. De Villiers geraakte op 7 juni nog op eigen kracht verkozen als Europees parlementslid, en zoekt nu aansluiting bij Nicolas Sarkozy. Bompard probeert over te komen als een burgemeester ‘boven alle partijen’. Toen hij nog lid was van het FN liet Bompard het FN-logo al weg op zijn verkiezingsaffiches (foto 2). VB-Europarlementslid Philip Claeys was deze zomer nog op verlof in Orange.

·         “Orange staat model voor het beleid dat het Vlaams Belang in de Vlaamse steden en gemeenten wil voeren.”

·         Bompard herkozen

·         Knack in Orange

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, fn-steden |  Facebook | | |  Print