01-10-09

RACISME VAN 69-JARIGE BLOOD AND HONOUR’ER EN ZIJN BUURMAN SLECHTS LICHT GESTRAFT

Leopold Berckmans (foto) is door de Antwerpse strafrechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden en, ook al met uitstel, een geldboete van 550 euro, omdat hij zijn Turkse buurman vergeleek met een 'hondenstront' en meer van die uitspraken deed. Berckmans is 69 jaar en bezoekt bijeenkomsten van (het traditionele) Blood and Honour Vlaanderen. Berckmans’ buurman en spitsbroeder Marc V. kreeg dezelfde straf.

Waarvoor Leopold Berckmans en Marc V. terechtstonden, en wat ze voor hun verdediging inbrachten, hebben we hier al eerder gesignaleerd. “Meneer de rechter”, begon Berckmans. “Die mensen daar (hij bedoelde de Turkse buren, red.) zijn voor mij hondenstront. Ik wandel er met een boog omheen. Kennissen uit het extreemrechtse milieu wilden de Turk in de Schelde gooien, maar ik heb dat afgeraden. We moeten de rivier niet nog meer vervuilen!” Na zijn woordje uitleg tegen de rechter, richtte hij zich nog tot de procureur: “Jullie zijn veel te links en vormen de voedingsbodem van extreemrechts.” Marc V. had twee briefjes met de tekst Turkse klootzak op de deur van zijn buurman gehangen. Hij wilde zich daar nu wel voor excuseren. Intussen geraakte nog meer bekend over de oplopende burenruzie. Leopold Berckmans: “Het begon allemaal banaal: ik gooi mijn kruimels altijd onder een boompje voor mijn deur, voor de vogeltjes, maar mijn buurman wordt daar hysterisch van want die vogels kakken op zijn auto. Onze buurt wordt een echt getto.” Toen de ruit van hun eigen voordeur sneuvelde, plakten de beklaagden de deur af in de vorm van een hakenkruis.

“Ik had vroeger een geschenkenwinkel in Borgerhout en ben daar meer dan twintig keer overvallen. Het gerecht deed niks en zo ben ik in het extreemrechtse milieu terechtgekomen. Die mensen hebben me altijd geholpen”, vertelt Berckmans. “Ik ben extreemrechts, wat niet wil zeggen dat we thuis met SS-vlaggen zwaaien. Ik ga naar bijeenkomsten van Blood and Honour, maar ben daar juist om die gasten te temperen. Er is daar trouwens een afscheuring met Combat 18 en die zijn nog veel radicaler. Weet je voor wat die 18 staat? De 1 is voor de A van Adolf en de 8 is voor de letter H van Hitler.” Ja, dat wisten we al. Dat een 69-jarige nog naar Blood and Honour-bijeenkomsten gaat, is wel nieuw voor ons. Maar Berckmans heeft gelijk: het gerecht is veel te laks. Voor alle racistische feiten, en niet minder hoe hij die goedpraatte, kreeg Berckmans slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf en geldboete. 

Volgens Gazet van Antwerpen motiveerde de rechtbank haar uitspraak met: “Ze zeggen dat ze elkaar zullen negeren. Dat is een sein dat ze nog naast elkaar willen wonen.” Uit Het Nieuwsblad blijkt dat Berckmans zich van geen kwaad bewust is. Berckmans: “Mijn gedachtegoed is extreem rechts en dat mag iedereen weten. Als die vreemden hier niet tevreden zijn, dan moeten ze maar snel weer vertrekken. Ik heb er geen probleem mee dat ze me de grootste racist van Vlaanderen noemen. Wat is dat, racisme? Ik zeg de dingen zoals ze zijn. Ik heb straks een Joodse vriend op bezoek en verhuur een appartement aan een Marokkaans meisje.” Het is niet bekend of Berckmans, die “de dingen zegt zoals ze zijn”, lid is van het Vlaams Belang. Het zou verbazen als dat niet is. Over de vergelijking van zijn Turkse buurman met hondenstront, zegt Leopold Berckmans nog: “Het voordeel van een hondenstront is dat die vroeg of laat wordt opgeruimd.”

Het geplaagde Turks gezin kreeg van de rechtbank een symbolische schadevergoeding van één euro. Het gaat hiertegen in beroep. De schade die ze leden wegens de racistische pesterijen, onder andere bij de verbouwing van hun huis als hun buurman systematisch de politie op hen afstuurde, is aantoonbaar hoger, zegt Ramazan Elmas. Zijn echtgenote Nazli vindt het vonnis mild. “Dit schrikt niet af. Dit is geen strenge voorbeeldstraf.” Het is nog niet bekend of het Antwerps parket in beroep gaat tegen het vonnis. Op het proces eiste de openbare aanklager een celstraf van 18 maanden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, racisme, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.