05-10-09

MISLEIDENDE RECLAME?! JURGEN VERSTREPEN: “GEEN CENSUUR!!”

Het was weer eens een bewogen week rond de Oosterweelverbinding in Antwerpen. Het begon al vorige week zondag, met een debat op de Antwerpse regionale televisiezender ATV. Er heerste een bitse sfeer tussen de aanwezige politici, met Open VLD-keffertje Annick De Ridder die de kroon spande. Eerst meende ze Ademloos-voorzitter Wim Van Hees op zijn nummer te moeten zetten toen het ging over de verdieping van de Schelde. “De Nederlander zou zich beter daarover druk maken in plaats van voor problemen te zorgen in zijn eigen stad”, siste Annick De Ridder. Wim Van Hees is inderdaad een Nederlander maar woonde al tien jaar in Antwerpen toen Annick De Ridder geboren werd. Mag Van Hees als Antwerpenaar ook zijn mening geven in onze democratie?

Even later in het televisiedebat zei Annick De Ridder: “Patrick Janssens lijkt wel het woordvoerdertje van de actiegroepen.” Het woordvoerdertje? Annick De Ridder moet nog een pak boterhammen eten vooraleer ze op gelijke hoogte van Janssens geraakt, en een woordvoerder van stRaten-generaal en Ademloos is hij geenszins. Dat ligt trouwens ook niet in zijn aard van doen. Antwerps CD&V-kopstuk Marc Van Peel benadrukte dat weekend tegenover alle media dat de uitslag van de volksraadpleging over de Oosterweelverbinding op 18 oktober niet bindend is voor het Antwerps college, en al helemaal niet voor de Vlaamse regering. Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) riepen maandag de Antwerpenaren op tot meer sereniteit, maar andermaal gold dat blijkbaar niet voor BAM-voorzitter Karel Vinck die dinsdag in de kranten uitpakte met een opiniebijdrage tégen uitspraken van Antwerps burgemeester Patrick Janssens. Woensdag citeerde Knack professor Dirk Avonts die het milieueffectenrapport over de Lange Wapper “nattevingerwerk” noemde. “Lawaai (met de Lange Wapper-brug, nvdr.) is nog groter probleem dan fijn stof”, zei de professor huisartsengeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen nog.

Open VLD-schepen voor ruimtelijke ordening Ludo Van Campenhout zei eindelijk luidop wat hij al lang dacht: die Lange Wapper-brug kunnen we de 99 759 mensen die in de onmiddellijke omgeving van de Lange Wapper wonen niet aandoen, en de brug splijt de stad ruimtelijk in twee delen terwijl het integendeel de bedoeling moet zijn om mensen en buurten samen te brengen. De BAM werd terechtgewezen door de Jury voor Ethische Reclamepraktijken (JEP) wegens misleidende reclamefilmpjes. Waarna we – hoe komt dat toch? – plots nog eens aan Jurgen Verstrepen moesten denken. Manu Claeys en Peter Verhaeghe van stRaten-generaal hadden eerder al de reclamefilmpjes misleidend genoemd, en de intrekking van de reclamefilmpjes geëist. Waarna Jurgen Verstrepen meteen begon te jammeren dat stRaten-generaal uit is op censuur. “Een tegenstander willen verbieden te communiceren op het internet is een mooi staaltje van censuur. Het zegt iets over het democratisch gehalte van deze actiegroep die de bevolking opzweept met dezelfde technieken”, schreef Verstrepen op zijn blog. Intussen heeft het onafhankelijke JEP bevestigd dat de BAM misleidende technieken gebruikt om de Lange Wapper-brug te verdedigen en het tunnelalternatief af te kraken. Wat al helemaal niet kan voor een door de Vlaamse overheid opgerichte en betoelaagde organisatie. 1 + 1 = 2. Het gemelk van Jurgen Verstrepen tegen stRaten-generaal en voor het recht om de intussen gewraakte reclamefilmpjes uit te zenden, is een pleidooi om misleiding te laten voortduren. Typisch Verstrepen, dat wel.

Zaterdag geraakte een oude nota van het Rekenhof bekend waarin het Rekenhof zegt dat de BAM verzuimde om het risico op schadeclaims te beperken. Als de brug er niet komt en bouwonderneming Noriant af zou komen met een torenhoge schadeclaim, is dat maar omdat de BAM andermaal faalde. In een debat op ATV gisteren gaf Noriant toe dat nog geen goed, financieel haalbaar, alternatief is gevonden voor het knooppunt aan het Antwerpse Sportpaleis waar volgens de BAM-plannen achttien rijstroken moeten komen, zo breed als de Antwerpse kathedraal hoog is. Vanzelfsprekend is de Lange Wakker-saga daarmee nog niet gedaan. Aanstaande zaterdag wordt vanuit Deurne en Merksem betoogd (foto, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). De betoging loopt deels langs door de Lange Wapper bedreigde woongebieden, om te eindigen in wat wél een geslaagde ruimtelijke ingreep is: Park Spoor Noord.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, verstrepen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.