10-10-09

DE SPREKERS OP HET 'JEUGDCONGRES' EN CONCERT VAN HET N-SA

N-SA 2Vierde en laatste deel over het N-SA/Nation-congres en Rock tegen het kapitalisme-concert dat vandaag in Oostkamp, bij Brugge, plaatsvindt (foto 1). Niet dat het zo belangrijk is, maar AFF/Verzet let ook op de kleintjes. Vandaag: de aangekondigde sprekers. ‘Hoofdcoördinator’ van het N-SA Eddy Hermy (60 j.) werd door onze collega’s van Alert! al in beeld gebracht, en zelf portretteerden we de man ook al.  Daarom maar meteen over naar Nation-baas Hervé Van Laethem en ‘Freie Kräfte’ Axel Reitz (foto 2).

Hervé Van Laethem (46 j.) is sinds jaar en dag een spilfiguur bij de extreem-rechterzijde in Franstalig België. Vanaf 1982 is hij achtereenvolgens terug te vinden bij de Parti européen (EPE), de Mouvement européen, de VMO, de VMO-Bruxelles, de groep L’ Assaut, het comité Bruxeles-Identité-Sécurité (BIS), het Front nouveau de Belgique (FNB)… In 1991 sloot Van Laethem een electoraal akkoord met het Front national (FN) van Daniel Féret, maar dat akkoord werd al vlug opgeblazen. In 1999 stichtte Hervé Van Laethem de ‘Mouvement pour la Nation’, later werd dat ‘Mouvement Nation’. Op 12 september werd het tienjarig bestaan van dat clubje gevierd. Hervé Van Laethem is een aanhanger van Rex-leider Léon Degrelle, en toen de Franse negationist Robert Faurisson eens op rondreis was in ons land, verzorgde Van Laethem met zijn groep L’Assaut de ordedienst. Hervé Van Laethem richtte ook het Comité d’Action Rudolf Hess-Belgique op, ter nagedachtenis van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. Eén van de schimmige organisaties waar Van Laethem ook achter zat, was de groep ‘Nationalisten tegen globalisering’. Hervé Van Laethem steunde toenmalig VB-ondervoorzitter Roeland Raes toen die in opspraak kwam met negationistische uitspraken, en is al jaren in nauw contact met Alain Escada, oprganisator van ultra-katholieke manifestaties. In 1997 en 2006 werd Van Laethem veroordeeld voor racisme. Het N-SA/Nation-congres vindt plaats in Oostkamp, bij Brugge. Hervé Van Laethem kent Brugge. Met een groepje gelijkgezinden verstoorde hij er al eens een betoging tegen fascistisch geweld.

Nog meer schoon volk haalt het N-SA in huis met ‘Freie Kräfte’ Axel Reitz (26 j.). In de Duitse media wordt hij wel eens omschreven als de ‘Hitler van Keulen’. Zijn carrière als neonazi begon toen hij als 15-jarige mede-oprichter was van de Kameradschaft Köln, later Kameraadschap Walter Spangenberg, genoemd naar een vermoord leider van de Sturmabteilung (SA), de ordedienst van Adolf Hitler’s Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP). Tien jaar geleden werd Reitz leider van dit genootschap. Reitz is een netwerker, zowel op het internet als met fysieke contacten. Hij vindt Saddam Hoessein als “oosterse versie van Adolf Hitler” een sympathiek man. In 2005 is Reitz  in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen één van de kandidaten op de lijst van de Nationaldemokratische Partei Detschlands (NPD). Axel Reitz werd door een Duitse rechtbank veroordeeld voor het bij een betoging dragen van nazistische symbolen, en werd ook veroordeeld voor diefstal en bezit van verboden wapens. Op 9 september 2005 werd hij voor demagogische uitspraken bij de bouw van een moskee veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, maar een dik jaar geleden kwam hij wegens ‘goed gedrag’ vervroegd vrij. “Het nationaal-socialisme is het enige zaligmakende geloof voor onze mensen”, zegt Reitz. Hij meent dat God Adolf Hitler naar de aarde gestuurd heeft. Politieke tegenstanders wacht “op een dag op het marktplein (staan) en doodgeschoten (worden).”

Op de website van Nation staat de waarschuwing: “Les personnes dont la tenue ou l’attitude ne seront pas correctes se verront refuser l’acces de la salle!” Personen waarvan de kledij of het gedrag niet correct is, wordt de toegang tot de zaal geweigerd. Maar met een curriculum vitae als dat van Axel Reitz word je de belangrijkste spreker op het congres en concert van het N-SA en Nation.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.