14-10-09

MOLESTEREN VAN AFRIKAAN EN VLAMING MET RASTAKAPSEL IN BRUGGE: EINDELIJK PLEIDOOIEN. UITSPRAAK OP 24 NOVEMBER

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar gisteren is dan toch een belangrijke stap vooruit gezet in twee gerechtszaken: de vervolging van de belagers van de Rafaël Mensah en zijn Vlaamse vriend met rastakapsel Alain Bouillon die in mei 2006 in de buurt van de beruchte Brugse kroeg De Kastelein gemolesteerd werden door een groep rechtse skinheads; en de vervolging van de BBET'ers, de voormalige ‘vormingsorganisatie’ van Blood and Honour Vlaanderen.

“Die skinheads wilden geen geld. Ze wilden ons pakken omdat mijn vriend de verkeerde kleur heeft”, zei Alain Bouillon aan De Standaard/Het Nieuwsblad daags nadat hij in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei 2006 gemolesteerd werd. Zijn linkeroog zit bijna helemaal dicht en de rest van zijn gezicht is bont en blauw. “Maar het ergste is mijn gebit: de dokters hebben nu een ijzer in mijn mond genaaid. Ook mijn rug kan ik amper bewegen. Ik denk dat ze me over de straat hebben gesleept”, vertelt Bouillon. Zijn Afrikaanse vriend is er nog erger aan toe. “Alles wat gebroken kan zijn in een gezicht, is gebroken. En hij heeft ook nog verschillende andere breuken over zijn hele lichaam”, zegt de Brugse procureur des konings Jean-Marie Berckvens. Mensah ligt enkele weken in coma (foto 2) en overlijdt begin april 2007. Er is geen verband gevonden tussen de slagen en verwondingen in Brugge en zijn overlijden aan longembolie. Dezelfde doodsoorzaak als van de deze week overleden wielrenner Frank Vandenbroucke. Maar Mensah – die een gospelkoor leidde – was na Brugge nooit meer dezelfde. Hij ging gebrekkig, en zijn eeuwige lach was veranderd in een triestige blik.

De politie pakte nog diezelfde avond als Mensah en Bouillon gemolesteerd werden vijf rechtse skinheads op. De vijf – onder wie zanger-gitarist van Kill Baby Kill! Dieter Samoy (foto 1) – waren na het voorval teruggekeerd naar De Kastelein waar ze eerder die avond een trouwfeest hadden bijgewoond. Ontkennen heeft geen zin want er zit nog bloed op hun kleren en schoenen. Twee skinheads worden na ondervraging vrijgelaten; de andere drie, onder wie Samoy, blijven een tijd in voorarrest. Op 14 januari 2009 wordt de zaak voor het eerst voor beoordeling door de correctionele rechtbank van Brugge gebracht, maar de advocaten van de verdachten vragen nieuwe onderzoeksdaden. De zaak zou dan op 28 april voorkomen, maar ook dan wordt de behandeling uitgesteld. Gisteren, 13 oktober 2009, konden dan toch de pleidooien gehouden worden. Dieter Samoy, V.E. en J.C. moesten zich verantwoorden voor slagen en verwondingen, met racisme als verzwarende omstandigheid; Dieter Samoy ook nog eens voor schuldig verzuim uit racisme; P.H. en B.V. enkel voor schuldig verzuim uit racisme. Voor de eerste drie werd een effectieve gevangenisstraf van vier jaar geëist; voor de laatste twee een werkstraf van 300 uren. De pleidooien gisteren namen meer dan vijf uur in beslag. Op 24 november volgt de uitspraak van de rechtbank.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.