15-10-09

VANAVOND KOPPEN-UITZENDING OVER HET N-SA/NATION-CONCERT TEGEN HET KAPITALISME. BURGEMEESTER WAS VERWITTIGD

Vorige week kon je hier lezen dat het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), samen met haar Franstalig broertje Nation, zaterdag een jeugdcongres inrichtte, gevolgd door een Rock tegen het kapitalisme-concert. Met tussendoor toespraken van onder andere ‘Freie Kräfte’ Axel Reitz.

Er waren op het concert zaterdagavond twee televsiecameraploegen aanwezig, en nog twee andere journalisten. Er was een cameraploeg van het Nederlandse actualiteitenprogramma EénVandaag, en een cameraploeg van het VRT-programma Koppen. Vanavond wordt de Koppen-reportage uitgezonden. Om 20.45 uur op Eén. Koppen: “Er zijn zo van die concerten waar je normaal gezien nooit met een camera binnenkomt. We hebben het over concerten van racistische en fascistische groepen, die maar al te vaak in ons land doorgaan. Koppen kon afgelopen weekend voor één keer openlijk filmen op een bijeenkomst van het N-SA, een extreemrechtse koepelorganisatie. En van wat we daar in Oostkamp zagen en hoorden, daar schrokken we eerlijk gezegd van.

Het is een avond met muziek en politieke speeches. En voor die speeches haalt het N-SA een Duits nationaal-socialist naar België: Axel Reitz. In eigen land al veroordeeld wegens Jodenhaat, wapenbezit en dragen van nazi-symbolen, maar voor het N-SA is hij een eregast. ‘We moeten strijden voor een Europa dat toebehoort aan het blanke ras’, schreeuwt hij de meer dan honderd aanhangers in de zaal toe. En dan is er de muziek. Vijf groepen treden op. Ze noemen zichzelf nationalistisch of radicaal-revolutionair. In de praktijk betekent dat vaak uitgesproken racistisch. Verschillende van de groepen speelden ook al op bijeenkomsten van Blood and Honour. Zoals het Nederlandse Brigade M.. Headliner is het Italiaanse Ultima Frontiera (foto). Italianen die hun bewondering voor Mussolini niet kunnen wegsteken. De zanger toont ons zijn swastika op de arm: ‘We zijn er trots op dat we fascist zijn.’”

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft de burgemeester van Oostkamp daags voor het N-SA/Nation-concert ingelicht over het repertoire van de aangekondigde muziekgroepen en het curriculum vitae van de aangekondigde Duitse spreker. Burgemeester Luc Vanparys (CD&V) was geïnformeerd dat de kans groot was dat zaterdagavond overtredingen op de wetgeving over racisme, discriminatie en negationisme zouden plaatsvinden. De burgemeester kan alvast niet zeggen dat hij vooraf niets wist. In de taal van Axel Reitz luidt dat, dat hij niet kan zeggen: "Wir haben es nich gewusst."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.