16-10-09

MARGINAAL, MARGINALER, MARGINAALST

live&loud[1]Eddy Hermy 1Ons eerste artikel in een reeks van vier vorige week over het jeugdcongres / concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) besloten we met de opmerking “Het N-SA is een marginaal groepje, in alle betekenissen van dat woord.” Bij het N-SA voelde men zich aangesproken. Onmiddellijk kopte men op de website van het N-SA: “AFF = marginaal en achterlijk !!!”. Maar wie bevestigde onze indruk over het N-SA? Tim Mudde, zanger van Brigade M en uitgebreid in beeld in de Koppen-reportage.

Op Radio Rapaille, in het programma Dietse Dinsdag, interviewde Tim Mudde N-SA’er Thierry Vanroy over het jeugdcongres / concert zaterdagavond. Tim Mudde zei daarbij dat de N-SA-bijeenkomst zaterdagavond een “redelijk marginaal gehalte” had. We kunnen Tim Mudde op dat punt niet tegenspreken. Thierry Vanroy noemde de opkomst “redelijk, gezien de omstandigheden”. Hij legde niet uit wat die omstandigheden dan wel waren, maar in de buurt van Brugge was er op hetzelfde ogenblik nog een concert voor skinheads, met op de affiche onder andere de in extreemrechtse kringen geliefde Turnhoutse groep Short Cropped (foto 1). Vertrek naar de geheime locatie voor het concert was aan De Kastelein/Moloko in Brugge.

Al bij al waren ze op het jeugdcongres/concert met een honderdtal of wat meer. De aanwezigheid uit “heel Europa” kwam van enkele Russen, Polen, met Ultima Frontiera meegereisde Italianen, en Nederlanders. Het N-SA wil trouwens met een “werking” in Nederland beginnen, alsof de fauna en flora van extreemrechtse groupuscules daar nog niet divers genoeg is. Intussen publiceerde het N-SA op haar website een artikel ten behoeve van de Koppen-kijkers, die na de reportage naar de website van het N-SA zouden surfen. Het N-SA legt er uit waarom het de reportage toeliet. “Voor een beweging met beperkte financiële middelen en geen verkozenen in de parlementen, is bekendheid verkrijgen niet eenvoudig. Maar laat het vooreerst duidelijk zijn dat niemand van ons een positief verslag had verwacht. Noch malen wij daar om. U bent door deze reportage hier terecht gekomen en dus is onze opzet geslaagd, het zou dom zijn geweest voor een ‘staatsgevaarlijke’ organisatie een positief verslag van staatsmedia te verwachten.” Tussen haakjes: de Koppen-reportage over het N-SA zorgde gisteren voor een recordaantal bezoekers voor de AFF-blog. Waarbij nogal wat mensen googlend naar “n-sa”, “axel reitz”, “eddy hermy” (foto 2), “kris roman” of “aff” op deze blog uit kwamen.

Over Axel Reitz zegt het N-SA: “De heer Reitz mocht zijn eigen mening voor eigen rekening verkondigen op ons jeugdcongres. Hij heeft dat voor zover wij weten niet in uniform met ‘verboden tekens’ of ‘verboden wapens’ gedaan.” Gelukkig maar. De toespraak van Axel Reitz, zoals die van de andere sprekers, is gefilmd en wordt binnenkort op de website van het N-SA geplaatst. Over Ultima Frontiera is de uitleg: “Het fascisme is een ingeburgerd begrip voor de Italianen en er bestaan geen historische taboes rond. Als een groep die trots is op de Italiaanse nationale identiteit dan naar onze contreien komt, kunnen zij zich niet inbeelden dat er hier uitsluitend taboes rond heersen.” Wij kennen anders wel een paar Italianen die vinden dat het fascisme geen “Italiaanse nationale identiteit” is noch mag zijn; en we kennen ook wel een paar Vlamingen die vinden dat er rond het fascisme hier een taboe moet blijven heersen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.