30-10-09

"WAT WE DE TRADITIONELE PARTIJEN VERWETEN, ZIJN WE NU ZELF IN HET KWADRAAT." DEWINTER VANAVOND IN ‘DE KEIEN VAN DE WETSTRAAT’

Zondag reikt AFF/Verzet de eerste VB’er van de week-prijs uit. In deze voor het VB moeilijke en woelige tijden, willen we graag een VB’er ondersteunen. Want wat zouden wij zijn zonder het VB? We zouden onze dagelijkse portie vermaak missen.

Maar voor wie is de prijs? Is de prijs voor Marie-Rose Morel die bij het VB de “mannelijke militanten in een merkwaardige roes” brengt? Of voor Filip De Man die voorzitter van de VB-partijraad zou worden en volgens De Standaard “Dewinter-aanhanger op papier, maar stilzwijgend een Morelfan” zou zijn? Het klinkt raar, maar we wezen hier er al eerder op dat Morel als één van de weinige links op haar website een link legde naar de blog van Filip De Man. Of is de prijs voor de ”ongeveer dertig mensen”, onder wie de privésecretaresse van Filip Dewinter in het Vlaams parlement, die bij het VB aan het werk zijn maar nog altijd geen nieuw contract hebben gekregen van partijvoorzitter Bruno Valkeniers? Zoals Filip Dewinter deze week tussendoor in Humo toegaf. Of is de prijs voor Bruno Valkeniers die volgens De Werktitel in zijn eigen partij spottend “de manager” wordt genoemd? Of is de prijs voor nog iemand anders? Wait and see. Maandag onthullen we de naam van de eerste prijswinnaar, met een foto van de winnaar die zijn prijs als VB’er van de week in ontvangst neemt.

Wie anders ook wel fraai uit de hoek kwam deze week, is Frans Wymeersch (foto 1). Hij stond in 1977 mee aan de wieg van het Vlaams Blok en was 18 jaar parlementslid voor het VB, van 1991 tot juni 2009. Hij is nu nog fractieleider van het VB in de gemeenteraad van Sint-Niklaas en overwoog na de barslechte campagne voor de parlementsverkiezingen in juni om dit najaar op te stappen uit het VB. “Ik kan niet meer winnen of verliezen, maar net daarom kan ik zeggen wat velen denken”, zei Frans Wymeersch deze week aan Gazet van Antwerpen. Hij ergert zich eraan dat het VB zo veranderd is. Frans Wymeersch: “Het Vlaams Belang is geen volkspartij meer. Het is een partij van yuppies geworden, die geen contact meer hebben met de bevolking. Om in de gratie te komen moet je alle partijfeestjes afschuimen. De partij is incestueus bezig. Het gaat al lang niet meer om de inhoud, maar om machtsposities, vriendjespolitiek en egotripperij. Wat we jarenlang de traditionele partijen verweten, doen we nu zelf in het kwadraat.” “Hopelijk barst de bom zo snel mogelijk”, voegt Frans Wymeersch er nog aan toe.

Intussen kan Bruno Valkeniers het aantal brandjes dat hij moet blussen niet meer bijhouden. “Na de serieuze nederlaag van 7 juni zit de partij op een cruciaal moment en we denken intern na hoe we dat moeten keren. Het is niet vreemd dat die situatie voor discussie zorgt”, vergoeilijkte Bruno Valkeniers gisteren de situatie in Het Nieuwsblad. Maar toch: “Vandaag zijn we duidelijk nog niet goed bezig.” Valkeniers was blij dat Marie-Rose Morel voor de camera’s van Villa Politica woensdag er niet nog een schepje bovenop deed, maar ’s morgens had la Morel Gerolf Annemans in De Standaard nog wel “een verwend joch” genoemd. De vrolijke vrienden! Intussen geraakte bekend dat Marc Moorhem, OCMW-raadslid van het VB in Tienen, pure porno verspreidt via het internet, Bart Debie in de raad van bestuur van de VRT wil zetelenKarim Van Overmeire en andere VB-parlementsleden voor een andere tactiek en strategie pleiten  en drie van de vier VB-gemeenteraadsleden in de gemeenteraad van Lille opstapten omwille van de vriendschappen die hun fractieleidster Sandy Neel er op nahoudt. “Ik heb nu andere dingen aan mijn hoofd”, antwoordde Bruno Valkeniers aan de mensen uit Lille.

En de kelk is nog niet geledigd. Vanavond zit Filip Dewinter in het VRT-televisieprogramma De keien van de Wetstraat (Canvas, 23u05). Uiteraard is nog niet bekend wat Dewinter er gaat vertellen, maar hij kondigt het programma alvast breed aan op zijn website. Op de partijraad in Beveren is afgesproken dat het VB voortaan een gematigder taal zal spreken. Hoe klinkt in het nieuwe VB-jargon “Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed!”? Een vraag die Kathleen Cools en Ivan De Vadder misschien zullen stellen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, valkeniers, wymeersch |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.