31-10-09

NEONAZI’S OVER HET N-SA EN TELEVISIEBEELDEN. VOORVERZAMELPLEK KATEGORIE C-CONCERT BEKEND

Kategorie C - nieuwe afficheN-SA OostkampLiefhebbers van het soort muziek als op het So fucking what-concert vanavond (foto 1) zijn nog altijd ongelukkig dat en hoe het jeugdcongres annex concert van het N-SA drie weken geleden in Oostkamp in beeld is gebracht door Koppen (foto 2). En toen hadden ze de beelden nog niet gezien van de EenVandaag-reportage die met een verborgen camera ook de Hitler-groeten tijdens het optreden van Ultima Frontiera registreerde. Intussen heeft Kategorie C de voorverzamelplek voor hun concert vanavond in het Antwerpse bekendgemaakt.

Er werd met belangstelling uitgekeken naar de Koppen-uitzending. ‘Bromhead’ was in Oostkamp en schrijft op het Stormfront-forum: “(Ik heb) de toespraken van Den Eddy, (Kris) Roman en (Axel) Reitz gehoord. (Reitz) klinkt als een jongere versie van Der Führer wat wel een beetje clichéachtig overkomt, maar wat hij zegt snijdt wel hout. (…) Ga zeker kijken om te zien wat ze ervan gebrouwen hebben.” Na de uitzending reageert ene North-lands: “We zijn er trots op dat we fascistisch zijn! Zo moet het zijn. Ik zie geen enkele reden om in verdediging te gaan tegenover personen of overtuigingen met een lager videaal en een lagere kwaliteit. (…) Er is geen gelijkheid en er zal nooit gelijkheid zijn. Men mag best wat meer in de aanval gaan. Niet fysiek want dat is achterhaald en contraproductief. In de retoriek en in de gedachten moeten we aanvallen en onze overtuiging opdragen.” Excalibur1997 vindt de televisieuitzending “een geslaagde coup médiatique van het N-SA.” DVS828 is het daar niet mee eens.

DVS828 (= Blood and Honour/Combat 18’er Arnoud Kuipers): “Coup médiatique zou ik het allerminst noemen. Onze waarschuwingen werden in de wind geslagen met betrekking tot een cameraploeg op dit evenement. (…) Wij doen er alles aan om cameraploegen buiten te houden op onze activiteiten, en N-SA gaat ze binnenhalen. (…) Men moet begrijpen dat wij allerminst tegen het openlijk nationaalsocialisme zijn, zoals ook duidelijk te zien is aan meerdere toespraken van onze kameraden. Hier gaat het dan ook niet om. Het feit is dat N-SA hiermee haar doel totaal gemist heeft en welwillig meegewerkt heeft aan de openbare marginalisatie van haar partij.” NVU-voorzitter Constant Kusters beaamt: “De NVU heeft als beleid NOOIT cameraploegen toe te laten bij BESLOTEN bijeenkomsten. (…) De systeempers is op dit gebied niet te vertrouwen! Zodra journalisten toegelaten zijn, is het ook geen besloten bijeenkomst meer! En is het voor justitie gemakkelijker om personen te vervolgen voor gedane uitspraken enz.” Excalibur1997 tilt niet zo zwaar aan de heisa: “N-SA maakt een groeiproces door en een doordachte provocatie moet kunnen.”

“En ziehier het resultaat”, zegt Dutchie88, waarbij hij verwijst naar een krantenartikel over een mogelijke wetswijziging na de beelden van de bijeenkomst in Oostkamp, wetswijziging die het de burgemeesters gemakkelijker moet maken bijeenkomsten als in Oostkamp te verhinderen. DVS828/Arnoud Kuipers herhaalt zijn waarschuwing tegen openlijke of verborgen camera’s, en besluit: “Overigens hebben wij enkel het beste met de beweging en het N-SA voor, anders zouden wij onze tijd niet verspelen aan waarschuwingen en argumentatie.” Excalibur1997 en Bromhead wijzen erop dat verborgen camera’s steeds kleiner en gemakkelijker aan te schaffen worden, Bromhead kent daar trouwens een website voor. De discussie op het Stormfront-forum gaat nog verder, maar Excalibur1997 wordt het na een tijdje beu: “Voor mij is dat ganse nazi-skinhead gedoe, hoe ze zich ook mogen heten, niet politiek. Het gaat om zuipen, choqueren en de verkoop van ‘NS’ spullen. Veel geblaat, weinig wol. Een product van democratisch-liberale decadentie. Ik hou het VB verantwoordelijk voor het ontstaan ervan nadat ze het VBJ ‘opdoekten’.”

Voilà. Barbara Pas, in opvolging van Hans Verreyt de nieuwe voorzitster van de Vlaams Belang Jongeren, weet wat te doen. Het VBJ moet actiever en radicaler worden, anders krijgen we nog rechtsradicalere tot neonazistische groepen op ons dak. Intussen heeft Kategorie C de voorverzamelplek voor hun concert vanavond in het Antwerpse bekendgemaakt: het ‘rond punt’ in Wommelgem. Even verderop was ook al het voorverzamelpunt voor een Blood and Honour-concert dat op 4 maart 2006 in Vremde/Boechout plaatsvond. Vanaf dat voorverzamelpunt in Wommelgem kan het nog alle mogelijke richtingen uitgaan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

30-10-09

"WAT WE DE TRADITIONELE PARTIJEN VERWETEN, ZIJN WE NU ZELF IN HET KWADRAAT." DEWINTER VANAVOND IN ‘DE KEIEN VAN DE WETSTRAAT’

Zondag reikt AFF/Verzet de eerste VB’er van de week-prijs uit. In deze voor het VB moeilijke en woelige tijden, willen we graag een VB’er ondersteunen. Want wat zouden wij zijn zonder het VB? We zouden onze dagelijkse portie vermaak missen.

Maar voor wie is de prijs? Is de prijs voor Marie-Rose Morel die bij het VB de “mannelijke militanten in een merkwaardige roes” brengt? Of voor Filip De Man die voorzitter van de VB-partijraad zou worden en volgens De Standaard “Dewinter-aanhanger op papier, maar stilzwijgend een Morelfan” zou zijn? Het klinkt raar, maar we wezen hier er al eerder op dat Morel als één van de weinige links op haar website een link legde naar de blog van Filip De Man. Of is de prijs voor de ”ongeveer dertig mensen”, onder wie de privésecretaresse van Filip Dewinter in het Vlaams parlement, die bij het VB aan het werk zijn maar nog altijd geen nieuw contract hebben gekregen van partijvoorzitter Bruno Valkeniers? Zoals Filip Dewinter deze week tussendoor in Humo toegaf. Of is de prijs voor Bruno Valkeniers die volgens De Werktitel in zijn eigen partij spottend “de manager” wordt genoemd? Of is de prijs voor nog iemand anders? Wait and see. Maandag onthullen we de naam van de eerste prijswinnaar, met een foto van de winnaar die zijn prijs als VB’er van de week in ontvangst neemt.

Wie anders ook wel fraai uit de hoek kwam deze week, is Frans Wymeersch (foto 1). Hij stond in 1977 mee aan de wieg van het Vlaams Blok en was 18 jaar parlementslid voor het VB, van 1991 tot juni 2009. Hij is nu nog fractieleider van het VB in de gemeenteraad van Sint-Niklaas en overwoog na de barslechte campagne voor de parlementsverkiezingen in juni om dit najaar op te stappen uit het VB. “Ik kan niet meer winnen of verliezen, maar net daarom kan ik zeggen wat velen denken”, zei Frans Wymeersch deze week aan Gazet van Antwerpen. Hij ergert zich eraan dat het VB zo veranderd is. Frans Wymeersch: “Het Vlaams Belang is geen volkspartij meer. Het is een partij van yuppies geworden, die geen contact meer hebben met de bevolking. Om in de gratie te komen moet je alle partijfeestjes afschuimen. De partij is incestueus bezig. Het gaat al lang niet meer om de inhoud, maar om machtsposities, vriendjespolitiek en egotripperij. Wat we jarenlang de traditionele partijen verweten, doen we nu zelf in het kwadraat.” “Hopelijk barst de bom zo snel mogelijk”, voegt Frans Wymeersch er nog aan toe.

Intussen kan Bruno Valkeniers het aantal brandjes dat hij moet blussen niet meer bijhouden. “Na de serieuze nederlaag van 7 juni zit de partij op een cruciaal moment en we denken intern na hoe we dat moeten keren. Het is niet vreemd dat die situatie voor discussie zorgt”, vergoeilijkte Bruno Valkeniers gisteren de situatie in Het Nieuwsblad. Maar toch: “Vandaag zijn we duidelijk nog niet goed bezig.” Valkeniers was blij dat Marie-Rose Morel voor de camera’s van Villa Politica woensdag er niet nog een schepje bovenop deed, maar ’s morgens had la Morel Gerolf Annemans in De Standaard nog wel “een verwend joch” genoemd. De vrolijke vrienden! Intussen geraakte bekend dat Marc Moorhem, OCMW-raadslid van het VB in Tienen, pure porno verspreidt via het internet, Bart Debie in de raad van bestuur van de VRT wil zetelenKarim Van Overmeire en andere VB-parlementsleden voor een andere tactiek en strategie pleiten  en drie van de vier VB-gemeenteraadsleden in de gemeenteraad van Lille opstapten omwille van de vriendschappen die hun fractieleidster Sandy Neel er op nahoudt. “Ik heb nu andere dingen aan mijn hoofd”, antwoordde Bruno Valkeniers aan de mensen uit Lille.

En de kelk is nog niet geledigd. Vanavond zit Filip Dewinter in het VRT-televisieprogramma De keien van de Wetstraat (Canvas, 23u05). Uiteraard is nog niet bekend wat Dewinter er gaat vertellen, maar hij kondigt het programma alvast breed aan op zijn website. Op de partijraad in Beveren is afgesproken dat het VB voortaan een gematigder taal zal spreken. Hoe klinkt in het nieuwe VB-jargon “Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed!”? Een vraag die Kathleen Cools en Ivan De Vadder misschien zullen stellen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, valkeniers, wymeersch |  Facebook | | |  Print

MEXICAANSE GRIEP SLAAT TOE BIJ VB-PERSONEEL

Het Journaal van de VRT opende gisteren haar nieuwsuitzending met een item over de Mexicaanse griep die voor steeds meer lege schoolbanken zorgt. Maar het is niet alleen daar dat de Mexicaanse griep huishoudt.

Gisterennamiddag moest Annicq De Neve (foto, 44 j.), die secretariaatswerk verricht voor de VB-fractie in het Vlaams parlement, het Vlaams parlementsgebouw verlaten omdat de Mexicaanse griep haar te pakken heeft gekregen. Volgens een bijgeroepen dokter zou het virus verspreid kunnen zijn bij de VB-leden in het Vlaams Parlement en de collega’s van Annicq De Neve: Barbara Bonte (uit Antwerpen), Bart Debie (Sint-Jans-Molenbeek), Guy Dirckx (Deurne), Philip Maes (Antwerpen), Kurt Ravyts (Zuienkerke), Wim Van Osselaer (Ekeren), Johan Verreyt (Lint) en Nancy Verrijke (Ekeren). Annicq De Neve zelf woont in Grobbendonk. We wensen haar vanuit een ander kantoor in het Vlaams parlement in elk geval beterschap toe.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

29-10-09

SANDY NEEL BLIJFT ALS ENIGSTE VB'ER OVER IN GEMEENTERAAD VAN LILLE NA PUBLICATIE VAN FOTO'S VAN SANDY NEEL EN HAAR VRIENDEN

Humo toonde laatst foto’s van een verjaardagsfeestje in café De Leeuw van Vlaanderen, waarbij VB-gemeenteraadslid en -personeelslid Sandy Neel (foto 1) in gezelschap bleek te vertoeven van Arnoud Kuipers en andere Blood and Honour’ers, en van Bockenreyder Jarno Roppe. Sandy Neel zei niet te weten dat de mensen op de Humo-foto’s behoren tot “een bepaalde vereniging”. Joods Actueel publiceerde daarop een foto van Sandy Neel breed glimlachend, gezeten naast Arnoud Kuipers in vol ornaat, zijnde in een T-shirt van Blood and Honour/Combat 18. VB-voorzitter Bruno Valkeniers zag er geen probleem in. Het was volgens hem opgewarmde kost, en Sandy Neel heeft zich na het Humo-artikel toch gedistantieerd van nazistisch gedachtegoed.

Sandy Neels partijgenoten in de gemeenteraad van Lille denken daar anders over. In een brief aan burgemeester Jef Van Duppen (CD&V) zegden de VB-gemeenteraadsleden Geert Geens (foto 2) en Leo Smans ontslag te nemen uit de VB-fractie, en voortaan als onafhankelijken te zetelen in de Lilse gemeenteraad. “Wij distantiëren ons van het gedachtegoed van Sandy Neel en contacten met neonazi’s”, zeggen Geens en Smans in de brief. De derde VB’er naast fractieleidster Sandy Neel, Sientje Celis (foto 3), besliste eerder om dezelfde reden zelfs om uit de gemeenteraad te stappen. Maar toen ze besefte dat dan een andere VB'ster in haar plaats in de gemeenteraad zou zetelen, ene Heidi Otten, besloot ze zich aan te sluiten bij haar twee collega's en voortaan eveneens als onafhankelijke in de Lilse gemeenteraad te blijven zetelen. En zo geschiedde ook gisterenavond. VB-voorzitter Bruno Valkeniers was vooraf verwittigd van de stap die Geert Geens en Leo Smans overwogen, maar Valkeniers zei "dat hij andere dingen aan z'n hoofd heeft" en nog wel zou terugbellen. "Dat is nooit gebeurd, waardoor het wel duidelijk is voor wie hij kiest", zegt Geert Geens in een gesprek met Joods Actueel. Het blad heeft ook geruchten opgevangen over een tatoeage bij Sandy Neel. Naargelang van de bron gaat het om een hakenkruis op de rug tot de kop van een SS-adelaar op de schouder, volgens nog een andere bron zou de tatoeage intussen verwijderd zijn nadat Sandy Neel haar dochter vergezelde bij een zwembeurt en er klachten binnenliepen van andere zwemmers.

In elk geval is de VB-fractie in de gemeenteraad van Lille op één maand tijd teruggevallen op nog maar één vierde, Sandy Neel zelf. Ziet Bruno Valkeniers nog altijd geen probleem?

11:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, valkeniers, neel |  Facebook | | |  Print

SO FUCKING WHAT-CONCERT. KATEGORIE C OPNIEUW IN ONS LAND. OOK TIM MUDDE WEER VAN DE PARTIJ

Kategorie C - nieuwe afficheKategorie C + fansActie tegen Kategorie CAanstaande zaterdag 31 oktober is het Halloween. Zal men op vele plaatsen mensen aangenaam willen laten griezelen, ergens in de provincie Antwerpen dreigt men écht te moeten verschrikken. Onder het motto So fucking what wordt daar een concert met de Duitse op voetbalhooligans gerichte groep Kategorie C ingericht (foto 1). Ook Tim Mudde, met Brigade M verrassingsact op het veelbesproken concert in Oostkamp, is van de partij. Waar precies het concert plaatsvindt wordt pas op het laatste ogenblik, à la manière  van Blood and Honour-concerten, bekendgemaakt.

Kategorie C is een extreemrechtse muziekgroep uit het Duitse Bremen die zich richt op voetbalhooligans. De naam van de groep is trouwens de politiecode waarmee in Duitsland de meest gewelddadige voetbalhooligans geduid worden. Het volstaat het YouTube-filmpje van So sind Wir te bekijken, en je weet meteen waar Kategorie C voor staat. Ausser Kontrolle verheerlijkt eveneens het geweld van voetbalhooligans. Kategorie C profileert zich als niet politiek, maar is diep verankerd in de neonaziscène. Diverse cd’s van Kategorie C zijn uitgegeven door extreemrechtse labels als Backstreet Noise. De groep speelt regelmatig op concerten georganiseerd door neonazi’s. In november 2001 bijvoorbeeld speelt Kategorie C in Kleinstadt Scharneberg in Duitsland, op een concert georganiseerd door neonazi Christian Sternberg. Sternberg is eigenaar van de Temple of Football-winkel met kledij en dergelijke, waar neonazi’s en voetbalhooligans elkaar treffen. Ook in oktober 2006 en mei 2007 speelt Kategorie C op concerten in Duitsland georganiseerd door neonazi’s. In oktober 2006 was dat op een manifestatie ter ondersteuning van Lunikoff, pseudoniem van Michael Regener, zanger van de veroordeelde neonazimuziekgroep Landser die op dat ogenblik in de gevangenis werd vastgehouden. Op 16 mei 2009 trad Kategorie C nog op in Kinrooi, in Limburg. De pers meende dat het een Blood and Honour-concert was. Dat was niet zo, maar de verwarring is begrijpelijk gezien de vestimentaire uitrusting van de concertgangers. Organisator was Patrick de Bruin, een Nederlander die al van meer extreemrechtse tot neonazistische groupuscules lid was dan men voor mogelijk houdt. Hannes Ostendorf, voorman en zanger van Kategorie C, is ook zanger van de Duitse aan Blood and Honour gelieerde groep Nahkampf. Diverse cd’s van Nahkampf staan op de Duitse indiceringslijst met cd’s die niet mogen verkocht worden wegens verwijzingen naar het nazisme, opruiing of geweldsverheerlijking. Ook enkele cd’s waar Kategorie C aan heeft mee gewerkt, staan op deze index. Het verzamelalbum Die Deutschen kommen II bijvoorbeeld, en ook de verzamelcd Zu Gast bei uns. Tegen die laatste  cd loopt in Duitsland nog altijd een landelijke inbeslagnamebevel. Kategorie C zelf kreeg hiervoor in juli 2006 een huiszoeking. Op de cd 6 maakt Kategorie C reclame voor het neonazikledingmerk Thor Steinar. De muziek van het Kategorie C-nummer Dritte Halbzeit, dat onder andere op de cd Fussballfest 98 staat, lijkt qua melodie heel erg op het Skrewdriver-nummer White Power. Alhoewel Kategorie de hoofdact is zaterdagavond zou ze als tweede of derde groep optreden omdat "ze na het optreden nog een hele afstand af te leggen hebben."

Tweede belangrijkste naam op de affiche is Sassem Bootboys, een groep rond Tim Mudde. Tim Mudde kennen we als zanger van Brigade M, de verrassingsgroep op het concert in Oostkamp ingericht door het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en bij die gelegenheid uitgebreid in beeld gekomen. Tim Mudde runt ook het postorderbedrijf Fenris Postorder en is de vrije radio-jongen achter Radio Rapaille. Sassem Bootboys dook in 1997 op onder de naam De Sassem Boet Bois, later werd de naam van de groep dus verengelst. Veel treedt de groep niet op, het lijkt eerder een gelegenheidsband te zijn met Tim Mudde als vaste kracht en verder gast- of onbekende muzikanten. Bij gelegenheid van het verschijnen van Welkom in Sassem 2 in 1991 zegt Sassem Bootboys voort te zijn gekomen uit twee andere groepen: de Ramoons (een lookalike van The Ramones) en O.M.D. (niet het van Enola Gay bekende Orchestral Manoeuvres in the Dark, maar Oderint Dum Metuant). Twee groepen waar telkens Tim Mudde lid van was. Sassem Bootboys zou Oi!-muziek spelen, net als de twee andere groepen op de affiche: het Belgische The Pride, groepje met een drummer die ook speelt bij Les Vilains en Kill Baby Kill!, en het Nederlandse Get Out, een tijdlang gestopt met muziek maken maar nu terug het podium opzoekend. Oi! is een substroming van de punkmuziek. Niet noodzakelijk rechtse muziek. Er bestaat ook een linkse Oi!-muziekscène. Maar met Tim Mudde op het podium bij Sassem Bootboys staat er wel een extreemrechtse radicale mafkees op het podium.

VB-gemeenteraadslid en -personeelslid Sandy Neel en haar van de Humo-foto’s bekende vrienden hebben de voorbije zomer al, op vraag van Bockenreyder Jarno Roppe, de datum van 31 oktober in hun agenda vrijgehouden voor het concert met Kategorie C. Ook BBET-kopstuk Tomas Boutens beloofde te komen. Een aantal Blood and Honour’ers en NSV’ers stipten 31 oktober eveneens aan in hun agenda. Op fora voor voetbalfans is nog geen oproep opgemerkt om naar het concert zaterdagavond te gaan. Foto 2: Kategorie C en fans bij een concert in Moers, in mei vorig jaar. Foto 3: Affiche tegen een optreden van Kategorie C eerder dit jaar vlakbij Neumünster. Een concert van Kategorie C in Bad Doberan, in mei dit jaar, werd door de Duitse politie verhinderd omwille van de verwachtte “negatieve invloed door middel van gewelddadige teksten.” Een rechtbank bevestigde het “significant risico voor de openbare orde en veiligheid.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

28-10-09

JANICE LAUREYSSENS NIET LANGER BORGERHOUTS DISTRICTSRAADSLID. TERECHTGEWEZEN NA AFF-ARTIKEL HERNOMEN IN DE STANDAARD EN KNACK

De “verjonging en vernieuwing van de partij”, voorbije zaterdag goedgekeurd op de VB-partijraad in Beveren? De verjonging lukt soms. De vernieuwing, dat is nog wat anders. In Borgerhout gaat het, althans wat de leeftijd betreft, de andere richting uit. In de districtsraad daar is de VB-fractie nog verouderd. De 61-jarige Janice Laureyssens nam er maandag ontslag en wordt er als districtsraadslid opgevolgd door een 81-jarige oudgediende van het VB.

Janice Laureyssens is nog maar sinds 2000 lid van het VB, maar in 2003 vinden we haar al op de Oost-Vlaamse VB-lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers (foto 1). Ze woont dan nog in Stekene, waar ze paarden en ezels houdt, en verkoopt. Intussen woont Laureyssens in Borgerhout, vlakbij het mooie groene Te Boelaerpark. Bij de gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen in 2006 is Janice Laureyssens kandidate op de VB-lijsten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen haalt ze 554 voorkeurstemmen; bij de districtsraadsverkiezingen 330 voorkeurstemmen. Lijsttrekker in Borgerhout is Bart Debie, maar Debie laat de districtsraad links liggen om gemeenteraadslid te worden. Zo wordt la Laureyssens fractieleidster van een achtkoppige groep in de Borgerhoutse districtsraad. Janice Laureyssens ventileert haar meningen op twee blogs: Janice Laureyssens’ visie, en het pro-Israëlische Het andere klokje. Die eerste blog is nogal hilarisch: zo ontdekte Laureyssens, op het ogenblik dat Blood and Honour Vlaanderen gevraagd werd een sportieve ontmoeting voor homo’s in Antwerpen te verstoren, het grote gevaar van Blood and Honour Marokko. Een organisatie waar verder nog niemand van gehoord heeft. Tenzij als hoax. Een andere keer hoopte Laureyssens de Vlaamse onafhankelijkheid te bespoedigen met een pleidooi voor een organisatie als het IRA in Vlaanderen, “misschien minder gewelddadig”.

Het VB-Borgerhout geeft af en toe een blaadje uit, De Borger. Toen wij naar aanleiding van De Borger van december 2007 schreven dat het VB in Borgerhout de kerstsfeer verstoort, reageerde Laureyssens als gestoken door een wesp. Op haar blog haalde ze meteen uit naar Het fascistisch clubje van het AFF. In het tweede nummer van De Borger werd in het editoriaal al meteen verwezen naar het Anti-Fascistisch Front (AFF). Bij de districtsraadsverkiezingen in 2012 zou Janice Laureyssens zich niet meer kandidaat stellen. “Omdat ik het zielig vindt dat mensen op hogere leeftijd nog een mandaat bekleden. En ja, hoe erg ik het zelf ook vind, en al zie ik er jonger uit dan ik ben, op mijn identiteitskaart staat tenslotte mijn echte leeftijd en die zegt dat het tijd wordt om alles wat kalmer aan te gaan doen", schreef Laureyssens eind 2007 op haar blog. Voorbije maandag stond haar ontslag en vervanging als districtsraadslid echter al op de agenda van de Borgerhoutse districtsraad. Laureyssens reageerde niet op onze vraag, vorige week al, over het motief van haar ontslag. Naar verluidt zijn er drie redenen voor haar voortijdig ontslag. Vooreerst wordt haar verweten te meegaand te zijn met de bestuursmeerderheid in Borgerhout (SP.A/Spirit - Groen! - CD&V/N-VA). Ten tweede was er de tegenvallende verkiezingsuitslag op 7 juni. Laureyssens stond als elfde kandidaat op de VB-lijst voor het Vlaams parlement (foto 2), maar was slechts zesentwintigste qua voorkeurstemmen. Ten derde werd Janice Laureyssens door VB-voorzitter  Bruno Valkeniers terechtgewezen nadat dit AFF/Verzet-artikel hernomen werd in De Standaard en Knack.

Opvolger van Janice Laureyssens als districtsraadslid is de 81-jarige Leon Jeurissen. Hij zetelde al eerder in de districtsraad. In de reportage Kerst na de rellen uit 2002 werd Leon Jeurissen door Tom Naegels al in beeld gebracht. “Laat het woord ‘Marokkaan’ vallen, en Leon begint meteen te stomen”, zegt ons iemand die hem al jaren kent. Opvolger als fractieleider in de Borgerhoutse districtsraad is Johan Bellens, bij de districtsraadsverkiezingen in 2006 VLOTT-kandidaat op de VB-lijst. Hij wordt omschreven als iemand van het type als voormalig Borgerhoutenaar Rob Verreycken, “maar minder gewelddadig”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

27-10-09

VANAVOND: TWEEDE TELEVISIEREPORTAGE OVER CONGRES/CONCERT VAN HET N-SA

Vanavond zendt het Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag (Nederland 1, 18u15 – 18u45) een reportage uit over het jeugdcongres / concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 10 oktober in Oostkamp.

Het programma wordt door EenVandaag aangekondigd met: “De laatste jaren zijn er in Nederland meer extreem-rechtse bands dan ooit actief. Ze luisteren naar namen als Brigade M, Standrecht, Westland Rebels, Strijdgeest, Jupiter en De Ruyter Korps (foto). (...) Met de muziek en optredens worden jongeren warm gemaakt voor een nationalistische en nazistische politiek. De muzikale activiteiten genereren ook geld voor de uitbouw van de rechtse beweging. EenVandaag bezocht een jeugdcongres in België waar deze bands optreden. Het werd een avond vol rechts-extremisme, fascistische uitingen en ontkenning van betrokkenen.” Anders dan de Koppen-ploeg, filmde EenVandaag ook met een verborgen camera. Hiermee komen dan ook de Hitler-groeten van het publiek in beeld, die niet te zien waren in de Koppen-reportage. Bekijk hier de EenVandaag-reportage.

15:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, n-sa |  Facebook | | |  Print

VLAAMS BELANG JONGERE ANGIE BOSMANS MAAKT PROMOTIE

Op de VB-partijraad vorige zaterdag in Beveren zijn voorstellen voor "de verjonging en vernieuwing van de partij, het herzien van de organisatie en het scherpstellen van de bedrijfscultuur" goedgekeurd. Die "verjonging en vernieuwing" is al een tijdje geleden ingezet, waarbij het natuurlijk helpt als mensen gedegouteerd het VB verlaten.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kreeg het VB in Antwerpen een psychologische dreun. In stemmenaantal ging het nog licht vooruit, maar met 33,5 % van de stemmen was het niet langer de grootste partij in de Scheldestad. Patrick Janssens en zijn SP.A kwam uit op 35,3 %. Voor de districtsraadsverkiezingen was de evolutie wisselend, maar er was één lichtpunt: in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zou het VB wel eens in de bestuursmeerderheid opgenomen kunnen worden. Het VB haalde in dit noordelijkste district van Antwerpen 35,8 % van de stemmen en 6 districtsraadszetels. De SP.A bekwam er samen met Groen! 5 zetels, de plaatselijke lijst Polderbelangen haalde 2 zetels binnen, VLD en CD&V/N-VA kregen elk 1 zetel. Een akkoord VB – Polderbelangen leek tot de mogelijkheden te behoren. Polderbelangen is een samenraapsel van mensen uit verschillende denkrichtingen. De twee verkozen districtsraadsleden stammen respectievelijk uit een Vlaams-nationalistisch en een liberaal nest. Verder op de lijst stonden onder andere een ex-Groen!’e en twee ex-VB’ers. Filip Dewinters luitenant Jan Penris trok naar het noorden van Antwerpen om er de coalitiebesprekingen te leiden, maar het werd niets. Het VB bleef alleen achter op de oppositiebanken. Ook in een dorp als Berendrecht-Zandvliet-Lillo vond men het onfatsoenlijk het VB op te nemen in de bestuursmeerderheid.

Steven Van Dieven die al 15 jaar voor het VB in de districtsraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo zetelt, waarvan 12 jaar als fractieleider, is de voorbije weken door zijn partijgenoten aan de kant gezet. “De leden van de fractie hebben, zonder mij daarvan vooraf in kennis te stellen, in een brief aan de administratie van het district gemeld dat ik niet langer deel uitmaak van de fractie VB. Ik zal de raad blijven bijwonen, maar dan als een onafhankelijk raadslid”, zegt Steven Van Dieven in Het Nieuwsblad. Op zijn beurt deelde Jan Penris, als koepelvoorzitter van het VB-Antwerpen, mee dat Angie Bosmans (26 j., foto) de nieuwe VB-fractievoorzitster wordt in de districtsraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Bosmans mag meteen een nieuwe collega op de VB-banken verwelkomen want intussen stapte VB-districtsraadslid Petra Anthonissen op uit de districtsraad. Het VB heeft nog slechts twee opvolgers op haar lijst staan. Maar die zijn met elkaar getrouwd, zodat maar één van de twee effectief kan zetelen. Als na Petra Anthonissen nog een VB'er opstapt uit de districtsraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo, heeft het VB niemand meer om het vrijgekomen zitje te bezetten. 

De vorige VB-fractieleider, Steven Van Dieven, was met 836 voorkeurstemmen van ver de populairste VB’er in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Petra Anthonissen was met 330 voorkeurstemmen de tweede populairste. Angie Bosmans was, met 140 voorkeurstemmen, slechts vijfde populairste. Angie Bosmans is dik bevriend met Jan Penris, is pas ook gepromoveerd tot actieverantwoordelijke bij het vernieuwde Dagelijks Bestuur van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), en haalde een eerste keer de kranten als Facebook-vriend van Blood and Honour’er Wim Biront. Wim Biront staat nog altijd bij haar Facebook-vrienden. Verder vinden we op de Facebook-pagina van Angie Bosmans een groot deel van de extreemrechtse vriendenclub rond Sandy Neel en anderen ter extreemrechterzijde van het VB zoals Andy Bonnijns. En voorts ook de vorige week weer in het nieuws gekomen BBET'er Tomas BoutensWaar is de tijd dat VB’ers in Berendrecht-Zandvliet-Lillo nog de media haalden als koning van het ganzenrijder?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vbj |  Facebook | | |  Print

26-10-09

GEEN BLOOD AND HONOUR, KELTISCHE FEESTEN EN ANDERE RARE BEDOENINGEN MEER OP CAMPING IJZERHOEVE

Iedereen welkom !!!, staat er op het bord aan de ingang van camping IJzerhoeve in Diksmuide (foto). Maar dat geldt niet langer voor concertgangers van Blood and Honour, A.V.V.-Fest’en en andere bijeenkomsten van volk van dat slag. De zoveelste vechtpartij was de druppel die de emmer deed overlopen.

Op camping IJzerhoeve vond op 18 oktober vorig jaar het voorlopig laatste groot concert van Blood and Honour Vlaanderen plaats, met 7 à 800 concertgangers. De uitbater van de IJzerhoeve, Peter Ingelaere, was best tevreden over het ordentelijk verloop van het Blood and Honour-concert. Politie en parket waren iets minder tevreden over hoe de avond er verliep en pakte een paar dagen later organisator Chris Moorkens en twee van zijn secondanten op. Het was niet de eerste keer dat op camping IJzerhoeve concerten plaatsvonden waar een normaal mens niet graag zijn zoon of dochter naartoe ziet vertrekken: het eerste AVV-Fest, het Oi!-concert This Is Belgium en meer van dat vonden er al eerder plaats. Traditioneel is er op dezelfde camping aan de vooravond van de IJzerwake een ‘kameraadschapsavond’ van Voorpost. Voor Blood and Honour’ers ook de gelegenheid om er de tenten op te slaan vooraleer ’s anderendaags naar de IJzerwake te gaan. Dit jaar hadden zowel Blood and Honour’ers van de traditionele versie als van de Combat 18-tak aangekondigd er naartoe te gaan, en dat mondde op de camping uit in een fikse vechtpartij tussen de aanhangers van de verschillende Blood and Honour-strekkingen. De gevolgen waren ’s anderendaags nog aan het gezicht van één van de IJzerwake-gangers te zien.

Op 3 oktober was er op camping IJzerhoeve het tweede A.V.V.-Fest (Alles voor Vlaanderen-feest). Maar in plaats van zich te vergapen aan de aangekondigde groepen met duistere muziek en de demonstraties van vechtpartijen als in de middeleeuwen, werd er weer een potje gevochten tussen twee Blood and Honour'ers van verschillende strekking. En vechten, dat is dan met boksbeugels onder de handschoenen. Er vielen serieuze klappen; uitbater Peter Ingelaere deelde in die klappen toen hij probeerde de twee partijen uit elkaar te houden. Aanstoker en gewelddadigst was de Combat 18'er. Voor Peter Ingelaere is het vat nu af. “Ik stop met die optredens toe te laten. Ik heb er niks dan miserie mee. Het is genoeg voor mij”, zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen. Burgemeester Lies Laridon (CD&V) is hiermee uiteraard blij om. Aan AFF/Verzet bevestigt de campinguitbater: “Ze komen er niet meer in. Ook niet de traditionele Blood and Honour’ers. Ook niet voor ‘Keltische huwelijken’ enzomeer. Gedaan ermee.” Hoe hij er zeker van is dat men hem niet zal verrassen door onder een vals voorwendsel zijn zaal of terrein te huren? Peter Ingelaere: “Ik ken ze wel, ik weet welk vlees er in de kuip zit.”

Het terrein waar vorig jaar oktober een tent stond voor de Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood and Honour Vlaanderen zal stilaan volgebouwd worden met houten huisjes in piramidevorm die Peter Ingelaere laat aanrukken vanuit Bulgarije. Tot slot nog een smakelijk verhaal dat Ingelaere aan de Krant van West-Vlaanderen vertelde. Er is wel eens meer gevochten op zijn camping. Peter Ingelaere: "Het allereerste jaar heb ik eens een incidentje gehad. Er brak een vechtpartij uit, maar één van die gasten gooide een kauwgomballenautomaat stuk tegen de grond. Al die kauwgomballen rolden doorheen de zaal zodat niemand nog kon recht staan en het spel was zo voorbij." Jammer dat dat niet gefilmd is.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, aanverwant |  Facebook | | |  Print

25-10-09

VRAAGJE

Du jamais vu. De VB-partijraad gisteren die het voorstel van de VB-voorzitter voor invulling van het nieuwe, afgeslankt, partijbestuur wegstemt. Slechts 47 partijraadsleden gingen akkoord met de nieuwe samenstelling, met naast huidig ondervoorzitter Marijke Dillen ook Marie-Rose Morel als ondervoorzitter. 49 partijraadsleden stemden tegen, en 6 onthielden zich. Volgende maand mag Bruno Valkeniers terugkomen met een nieuw voorstel én een strategie voor de komende maanden en jaren voorleggen.

Vrijdag schreef Het Nieuwsblad nog: “Het partijbestuur van het Vlaams Belang heeft zich achter Morel geschaard als ondervoorzitter van de partij, naast Marijke Dillen. Die bloempotfunctie heeft een eerder ceremonieel karakter. Een ondervoorzitter bij het Vlaams Belang heeft weinig in de pap te brokken, tenzij de voorzitter plots dood zou vallen. Maar Bruno Valkeniers voelt zich volgens de jongste berichten nog altijd kerngezond.” Vraagje: stel dat Bruno Valkeniers toch plots zou doodvallen – wat we hem niet toewensen – wie wordt dan de primus inter pares? Barst dan, met respectievelijk Marijke Dillen en Marie-Rose Morel als ondervoorzitsters, niet weer een strijd los tussen de clans Dewinter-Annemans en Valkeniers-Vanhecke?

Na de VB-partijraad werd ook nog vernomen dat de Vlaams Belang Jongeren, sinds hun congres en fuif op 11 oktober in Mechelen onder leiding van Barbara Pas en niet langer Hans Verreyt, zich niet meer alleen richt op de jongere VB-partijleden, maar ook op zoek gaat naar leden buiten de partij. Animo, de jongerenorganisatie van de SP.A, achterna! Daarnaast komt er een Seniorenforum om te antwoorden op de vergrijzing van de samenleving. Echt nieuw is zo’n Seniorenforum echter niet: in Antwerpen is dat al tien jaar ‘actief’ aan de rand van het VB, opgericht door onder andere huidig VB-gemeenteraadslid Georges Ver Eecke. En ook bij het VB-Gent kennen ze zo’n mantelorganisatie al. Voorts komt er meer aandacht voor de coaching, vorming en begeleiding van alle mandatarissen, ook op lokaal niveau. Dit is zeker nodig, maar welke rol vervulde dan de Vereniging van Vlaams-Belangmandatarissen (VVBM) in het verleden? Nie goe bezig geweest? Verder wordt ook nog een nationaal secretaris aangesteld die zich moet bezig houden met de uitbouw van VB-afdelingen, -regio's en -provincies met het oog op de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen in 2012. Op die lokale werking zijn na de parlementsverkiezingen in juni dit jaar overigens al nieuwe mensen ingezet. De samenvoeging van de VB-studiedienst (onder leiding van Gerolf Annemans) en de VB-dienst organisatie (onder leiding van Filip Dewinter), samenvoeging tot een VB-kenniscentrum (onder leiding van Bruno Valkeniers) moet “verder onderzocht worden”.

Er is vanzelfsprekend geen gelijkenis tussen Marijke Dillen, Marie-Rose Morel of Barbara Pas met het hoofdpersonage uit het Jommeke-album hierboven. Het is enkel een illustratie naar aanleiding van een leiderschapsitem.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, morel, pas |  Facebook | | |  Print

FOUTJE

Naar aanleiding van de Radio Rapaille Top 100 die vandaag uitgezonden wordt vanuit café De Leeuw van Vlaanderen, De Beest, in Antwerpen, schreven we: “In het nummer Europa, Jugend, Revolution legt Carpe Diem uit dat nazi-Duitsland niet begonnen is met de Tweede Wereldoorlog, maar zich slechts verdedigd heeft tegen aanvallen.”

Rob Verreycken is daar boos om. Volgens hem houdt wat wij schreven geen steek. Bij nader inzien hebben wij ons gebaseerd op een foutieve Duitse bron (zie onderaan blz. 4 van die pdf, “Die alte revisionistische Lüge, nicht Deutschland habe den Zweiten Weltkrieg begonnen und als…”). Het nummer Europa, Jugend, Revolution is niet revisionistisch. Sommigen interpreteren het nummer daarentegen als antisemitisch. Carpe Diem is wel zo slim om niet het woord “Jood” te gebruiken, maar nogal wat rechtsextremisten en andere complotdenkers denken meteen aan De Joden als men De Macht, of Het Geld, aanklaagt. Waarmee we nog niets gezegd hebben over hoe Rob Verreycken het bekijkt. Voor ons is De Macht of Het Geld niet noodzakelijk Joods. Maar Europa, Jugend, Revolution is dus niet revisionistisch. Bij deze is dit rechtgezet, al zullen Rob Verreycken en Radio Rapaille’er Tim Mudde hierover allicht nog blijven melken tot het einde van hun dagen.

Er is vanzelfsprekend geen gelijkenis tussen Rob Verreycken en Tim Mudde met het hoofdpersonage uit het Jommeke-album hierboven. Het is enkel een illustratie naar aanleiding van een muziekitem.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken |  Facebook | | |  Print

24-10-09

ALS EEN KAT IN HET NAUW GEDREVEN

Bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) reageert men als een kat in het nauw gedreven na de poging om via een Koppen-reportage meer publiciteit te krijgen. Meer publiciteit kreeg het N-SA wel, maar of het goede publiciteit was, is maar de vraag.

Naast minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) reageerde ook Groen!-kamerlid Meyrem Almaci geschokt op de beelden uit Oostkamp. Meyrem Almaci (foto): “Op 15 mei vorig jaar heeft de vorige federale minister van justitie, de heer Vandeurzen, op vraag van Groen! en Ecolo, de federale procureur en de procureurs-generaal van Antwerpen en Gent via een brief aangemaand actiever op te treden. Via doorgedreven identiteitscontroles, observatie in de concertruimte en niet enkel daarbuiten, en het aanhouden en in beslag nemen van materiaal van Blood and Honour-medewerkers, kunnen dit soort incidenten worden gestopt. Ondertussen is er alweer een jaar voorbij en zijn we terug naar af. Waarop wacht de regering om die juridische middelen verder in de strijd te werpen?” Bij het N-SA betwisten ze dat ze neonazi’s zijn. “In plaats van in te gaan op onze standpunten en argumenten, gaat men ons nu maar marginaliseren en associëren met het nazisme. (…) Het N-SA nodigt Groen!-kamerlid Almaci en minister van Justitie De Clerck uit voor een open debat. Dit kan voor de ogen van de nationale televisie gebeuren (…).” Een debat bij Phara of in De Zevende Dag? N-SA-kopstuk Eddy Hermy is op zijn kop gevallen en blijven botsen.

De voorbije weken liet Meyrem Almaci de kelk van het voorzitterschap van Groen! aan zich voorbijgaan, onder meer omdat ze nog een kinderwens heeft en die moeilijk te combineren is met het Groen!-voorzitterschap. Als Meyrem Almaci niet in debat wil gaan met het N-SA, liefst nog voor de televisie, heeft de N-SA voor Almaci nog de volgende boodschap: “Wil mevrouw de ecologist zich dan met de overbevolking bezig houden, zoals wij dat doen?”. Hoezo? Zijn ze bij het N-SA *mp*t*nt geworden? Voor Stefaan De Clerck is er het volgend advies: “En wil mijnheer de minister van Justitie zich dan met de corruptie binnen zijn eigen apparaat bezig houden, zoals wij dat doen?” Hoezo? Was er corruptie in het N-SA-apparaat? Intussen tollen neonazi’s over elkaar bij het afkeuren dat het N-SA televisiecamera’s heeft toegelaten op haar jeugdcongres/concert, en bij het VB werkt het op de heupen dat er terug een roep is om bijeenkomsten van neonazi’s aan te pakken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

23-10-09

DE MUZIKALE TOP 3 VAN ROB VERREYCKEN. EN MEER VAN DAT

Radio Rapaille noemt zich “Dé nationalistische radiozender voor de Heel-Nederlandse aktivist.” Het is een internetradio die in alle betekenissen van het woord enig is in zijn soort. De enige internetradio die wekelijks bericht over wat zich in nationalistische en rechtsradicale hoek afspeelt in Nederland en Vlaanderen. Enig in zijn soort ook omdat de programma’s bij Radio Rapaille gepresenteerd worden in de ergerlijkste vrije radio-stijl. Het is een ware beproeving om er naar te luisteren; het aantal luisteraars is volgens de aanwijzigingen op de Radio Rapaille-website dan ook miniem.

 

Tim Mudde (foto 1), motor achter Radio Rapaille, ook de man achter Fenris Postorder en muzikant bij Brigade M., Sassem Bootboys en nog wat groepjes, mag twee kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart voor Radio Rapaille. En dat wordt gevierd met de uitzending van een Radio Rapaille Top 100 (foto 2). Aanstaande zondag 25 oktober live uitgezonden vanuit café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen. Ook bekend als De Beest. En als stamkroeg van Sandy Neel, Pieter Huybrechts en andere Kempenaren. In de aanloop voor die Top 100 mochten bekende Vlaamse en Nederlandse nationalisten hun favoriete Top 3 presenteren. Voor Rob Verreycken bijvoorbeeld is dit: 1. Jef Elbers, Eer Vlaanderen vergaat; 2. Standrecht, Blijf met je klauwen van mijn land; 3. Carpe Diem, Europa-Jugend-Revolution. Carpe Diem stond aanvankelijk op de affiche van het beruchte jeugdcongres/concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 10 oktober in Oostkamp, maar wegens “ernstige privé-omstandigheden” van één van de groepsleden zegde Carpe Diem haar optreden af. Carpe Diem speelde wel nog op het concert van het met Blood and Honour verwante Hammerskin Nation op 20 juni dit jaar. Het is een merkwaardige keuze om deze groep in je Top 3 te zetten.

 

De kop van de Top 100 van Radio Rapaille zag er twee weken geleden nog zo uit:

1. Standrecht, Mijn Nederland

2. Jef Elbers, Eer Vlaanderen vergaat

3. Will Tura, Vlaanderen mijn land

4. De Strangers, De Ziekenkas

5. Ian Stuart & Stigger / Skrewdriver, The Snow Fell

6. De Kazematten, Vrijheidsstrijd

7. Lion’s Pride, 11th of July 1302 (De Vlaamse Leeuw)

8. Willy Somers, Vlaanderen De Leeuw

9. Brigade M, Eigen Volk Eerst

10. Brigade M, Lui, Laf en Lelijk

 

Is de Top 10 nationalistisch gekleurd, Skrewdriver, de groep van Blood and Honour-oprichter Ian Stuart Donaldson, is met 21 verschillende nummers de meest genomineerde groep in de voorlopige Top 100. Tot gisteren konden de favoriete Top 3’s doorgestuurd worden voor de definitieve Top 100. De kans dat onze Top 3 in hun Top 100 zit, is natuurlijk klein. 1. Bob Marley, Sun is Shining, 2. Carlos Puebla, Hasta Siempre, 3. Een hele reeks, maar om er eentje uit te pikken: Heaven 17, (We don’t need this) Fascist Groove Thang.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

22-10-09

SANDY NEEL WEER IN OPSPRAAK. JOODS ACTUEEL OVER HET AFF

Joods-Actueel-oktober-1Joods-Actueel-oktober-2In het vandaag verschijnend oktobernummer van Joods Actueel (foto 1) pakt het maandblad uit met een voor VB-gemeenteraadslid en -personeelslid Sandy Neel bezwarende foto. Na de Humo-foto’s en het artikel daarbij over een feestje in het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen, zei Sandy Neel over haar vrienden: “De mensen op de foto behoren tot een bepaalde vereniging, maar dat wist ik niet.”

Zelf moesten wij toen toch wel onze wenkbrauwen fronsen. We schreven: “Wie goed toekijkt ziet op de foto in Humo dat Arnoud Kuipers een T-shirt van Combat 18 droeg. Arnoud Kuipers woont daarenboven in dezelfde Antwerpse Kempen als Sandy Neel. Arnoud Kuipers op dat verjaardagsfeestje voor Yannick D.R., partner van Sandy Neel, en Sandy Neel zou niet weten dat Arnoud Kuipers behoort tot ‘een bepaalde vereniging’? Maak dat de kat wijs.” Joods Actueel publiceert nu een foto van hetzelfde feestje als de foto in Humo, nu met enkel Arnoud Kuipers en Sandy Neel in beeld. Als het ware als broer en zus gezellig samen. Arnoud Kuipers in een T-shirt van Combat 18, de gewelddadigste tak van Blood and Honour (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere versie). Arnoud Kuipers is dan wel buiten gegooid bij Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18-versie, maar aan zijn Combat 18 T-shirt is hij gehecht. Ook bij de NVU-betoging in Venlo op 26 september liep hij erin rond, zoals op een foto te zien is in de jongste Alert!

Na het artikel in Joods Actueel, ook verschenen op de website van Joods Actueel, zei de burgemeester van Lille, waar Sandy Neel gemeenteraadslid is: “Wij hebben geen bevoegdheid om Sandy Neel uit de gemeenteraad te zetten. Het is aan het Vlaams Belang de moed te hebben om zo’n mensen uit hun partij te zetten. Zoals ze ook gedaan hebben met die onthaalmoeder.” In De Morgen zegt partijvoorzitter Bruno Valkeniers vandaag dat er geen probleem is met Sandy Neel. Bruno Valkeniers: "Sandy Neel heeft zich openlijk gedistantieerd van dergelijk (nazistisch, nvdr.) gedachtegoed. Net zoals er bij ons geen plaats is voor het communisme en het maoïsme, is er ook voor neonazisme geen plaats bij Vlaams Belang. Politici staan wel vaker op foto's met mensen van wie het gedachtegoed niet geweten is. Joods Actueel begrijpt blijkbaar nog altijd niet dat wij absoluut geen gevaar zijn voor de Joodse gemeenschap." Maar het gedachtegoed van Arnoud Kuipers was geweten toen Sandy Neel met Arnoud Kuipers poseerde voor de foto, en verder volop feestte met Arnoud Kuipers. Het is geen kwestie van op foto's staan met mensen waarvan het gedachtegoed niet geweten is.

Op de voorpagina van het oktobernummer van Joods Actueel wordt overigens ook nog een artikel over het Anti-Fascistisch Front (AFF) aangekondigd onder de kop AFF, waakhond van de democratie. Het zal Bert Deckers, VB-provincieraadslid en -personeelslid, plezier doen. Hij deed laatst op zijn blog een bijna pathetische oproep om meer te vernemen over het AFF. Wie zijn ze, wat drijft hen? Bert Deckers wordt nu op zijn wenken bediend.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour, neel |  Facebook | | |  Print

21-10-09

WIE IS JOMMEKE? VB'ER JAN PENRIS LEGT UIT

Stripfiguur Jommeke, geestelijk kind van de gisteren overleden Jef Nys, heeft ook haar fans in VB-kringen. Gemeenteraadslid-volksvertegenwoordiger Jan Penris, de Jommeke van het VB, legde in de Antwerpse gemeenteraad in 1997 uit wie Jommeke is.

Jan Penris: “Wie is Jommeke? Jommeke is een stripfiguur die geboren is aan de linkerzijde van de christendemocratische beweging. (De Jommeke-strip verscheen voor het eerst in de toenmalige met de christelijke arbeidersbeweging verbonden krant  Het Volk, red.). Jommeke is dus geen Kuifje. Kuifje is wel degelijk geboren uit een rechtse pen. Jommeke is geen Kiekeboe. Jommeke is eerder de volksheld van jongere lezers terwijl Kiekeboe voor iets oudere lezers is bestemd, al was het maar omdat deze stripfigur zich door tamelijk wulpse dames laat omringen. Jommeke is ook geen Nero. Nero situeert zich meer op het vlak van de politieke satire. Jommeke is al evenmin Suske en Wiske omdat Jommeke geen diepgaande maatschappelijke boodschappen wenst te brengen.” Aanleiding voor dit exposé was dat Jef Nys in die dagen de stad Antwerpen een beeld van zijn stripheld wilde cadeau doen, maar niet akkoord was met de plaats waar het zou opgesteld worden. Jan Penris sprong in de bres voor Jef Nys. Penris vond dat het Jommeke-standbeeld niet naar een andere gemeente mocht verhuizen omdat het Jommeke-standbeeld past bij “de grootsheid van onze stad”. Schepen Eric Antonis legde uit dat de commissie Beeld in de Stad adviseerde het beeld te aanvaarden mits het niet te groot zou zijn, geplaatst zou worden op een lage sokkel en op een plaats waar veel kinderen komen. Het college besliste daarop het beeld te plaatsen aan de nieuwe speeltuin in het Stadspark. Maar dat vond Jef Nys geen goed idee. Schepen Antonis: “Waarom het beeld niet in het Stadspark mag worden geplaatst, heb ik alleen in de pers vernomen.” Eén van de bezwaren zou zijn dat “tachtig percent van de stadsparkbezoekers Joden zijn met hun kinderen. Neem het mij niet kwalijk dat ik het hiermee moeilijk heb.”

In 2007 zei Jef Nys in De Morgen dat hij het Jommeke-standbeeld niet in het Stadspark wilde omdat het destijds een slechte reputatie had als pleisterplaats voor drugsgebruikers. Jan Penris stelde in de Antwerpse gemeenteraad voor om het beeld van Jommeke, als Nys het niet in het Stadspark wenste, dan maar aan de voetgangerstunnel naar Linkeroever te plaatsen. Nochtans geen plaats die een pleisterplek is waar kinderen veilig kunnen spelen en ravotten. Niet wegens mogelijk drugsgebruik, maar omwille van het verkeer rond het pleintje daar. Penris kreeg voor zijn voorstel de steun van de Vlaams-Blokfractie, maar niet van de andere gemeenteraadsleden. Uiteindelijk verhuisde het standbeeld naar Middelkerke (foto). Die Antwerpenaren toch. En ze leren niet bij. Het voorbije weekend stemden ze de Lange Wapper-brug weg, en nu gaat die in licht gewijzigde vorm in Gent verrijzen 

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

20-10-09

BOE-GEROEP VOOR MARC VAN PEEL, APPLAUS VOOR FILIP DEWINTER

De uitslag van de volksraadpleging in Antwerpen was duidelijk: 34,75 % van de kiesgerechtigde Antwerpenaren heeft gestemd. Een percentage vergelijkbaar met de opkomst bij andere volksraadplegingen in het land, maar een hoog percentage gezien de Antwerpse context (uitgestrektheid van het grondgebied, samenstelling van de bevolking). En 40,76 % stemde voor de Lange Wapper-brug; 59,24 % stemde tegen dat viaduct boven de stad. Maar dan begon het spel pas.

CD&V-schepen Marc Van Peel rekende voor dat maar 20 % van de stemgerechtigde Antwerpenaren zich uitgesproken hebben tegen de Lange Wapper. Met dezelfde redenering had Van Peel ook kunnen zeggen dat maar 14 % van de stemgerechtigde Antwerpenaren zich uitgesproken heeft pro de Lange Wapper. Maar dat deed de tsjeef natuurlijk niet. BAM-baas Karel Vinck was dan nog iets eerlijker, maar hanteerde toch weer een bijzondere rekenkunde. Karel Vinck vond dat de Lange Wapper er moest komen, want 40 % had toch pro de Lange Wapper gestemd. Toen Marc Van Peel en Karel Vinck op het groot televisiescherm verschenen dat in zaal Horta was opgesteld, waar de campagnevoerders uit het Neen-kamp zondagavond bijeengekomen waren, weerklonk boegeroep in de zaal.

“Filip Dewinter (Vlaams Belang) daarentegen kon rekenen op applaus toen hij wees op het democratisch karakter van de volksraadpleging (…)”, noteerde Het Nieuwsblad. Het VB was weliswaar de eerste partij die in het Vlaams parlement tegen de Lange Wapper ageerde, zoals het VB tegen zowat alles is. Maar het VB heeft amper een verdienste in het resultaat van de volksraadpleging: volgens een enquête zouden de VB-kiezers in meerderheid pro de Lange Wapper stemmen, spijts het partijstandpunt. En nog belangrijker: in campagnes tegen de islam bijvoorbeeld hebben we het VB veel meer energie zien steken dan in de campagne tegen de Lange Wapper. Maar anderzijds is ook de kleinste inspanning tegen de Lange Wapper nuttig: het VB verzamelde tweeduizend van de ruim zestigduizend handtekeningen waarmee de volksraadpleging werd afgedwongen, schonk aandacht aan de Lange Wapper-kwestie in haar blaadje Antwerps Nieuws, en hing hier en daar wat affiches uit tegen de Lange Wapper.

Alle baten helpen en worden geappreciëerd. Dat bleek zondagavond toen de actievoerders van Ademloos en stRaten_generaal verzameld waren in zaal Horta. Nogal wat van die actievoerders, naast nieuwe gezichten, kennen we van betogingen van het Anti-Fascistisch Front (AFF), van Antwerpen Helemaal Anders in de eerste helft van de jaren negentig, en van het 8 Mei Collectief eind jaren negentig. Mensen die op straat kwamen tegen extreemrechts, verrechtsing en racisme. De twee voornaamste actievoerders, Wim Van Hees en Manu Claeys (foto 2), hebben trouwens respectievelijk als reclameman achter de campagnes van Hand-in-Hand en als publicist, meer dan hun nek uitgestoken in de strijd tegen rechtsextremisme, verrechtsing en racisme. Allicht komt het VB bij de aanwezigen in zaal Horta zondagavond niet eens aan 2 % van de stemmen, maar er was desondanks applaus voor Dewinter toen die op het televisiescherm verscheen. Het bewijst dat – in tegenstelling tot wat VB’ers willen laten geloven – anti-VB’ers geen blinde anti-VB’ers zijn. Als het VB iets goed doet, gaan we dat niet ontkennen. Jammer dat het VB zo weinig goed doet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

19-10-09

ONAFHANKELIJK, KRITISCH ÉN PROFESSIONEEL: DE WERKTITEL

Niet zonder een vleugje pretentie is vorige week De Werktitel gestart, een gemeenschappelijke blog gemaakt door professionele journalisten in een recent of iets langer verleden nog aan de slag bij De Morgen of elders. Hun bedoeling is hoog gegrepen: ze willen de journalistiek opnieuw uitvinden, niets minder dan dat. Met de journalistiek in de klassieke media gaat het immers niet de goede kant op. Met de financiële crunch als alibi is de commercialisering van de media nog doorgezet. En het was al zo erg: van boeken en dvd's tot K3-spullen en GPS'en, de extra's bij kranten waren en zijn belangrijker voor de verkoop geworden dan de inhoud van de krant.

Hoofdredacteur Georges Timmerman: “Met jongensachtig enthousiasme en niet gehinderd door al te bescheiden ambities stelt De Werktitel zich tot doel om, op kleine schaal en met de beperkte middelen waarover we beschikken, terug te gaan naar de corebusiness van het journalistieke métier. De belangrijkste taak van journalisten is nog altijd (te proberen) de waarheid te vertellen – en dus niet om zoveel mogelijk kranten te verkopen of zoveel mogelijk kijkers te halen. Dat die waarheid meestal verduiveld goed verborgen zit, achter een dikke sluier van mist, maakt de uitdaging alleen maar spannender. Terug naar de basis betekent dat we de marktlogica weer ondergeschikt willen maken aan journalistieke criteria. Op onze blog zult u bijgevolg geen sappige roddels lezen over het privéleven van BV’s, geen lifestylebijlagen, geen infotainment en geen leuke vakantietips. Wat we daarentegen wel willen maken, is het nieuws waarvoor de reguliere media hun neus ophalen, omdat ze dat soort onderwerpen niet meer willen, kunnen, durven of mogen brengen. De initiatiefnemers en makers van De Werktitel zijn journalisten die hun sporen verdiend hebben in de klassieke media. Ze kennen de interne keuken van de krantenredacties en weten hoeveel manieren er bestaan om de waarheid te verdraaien, te verdoezelen en te manipuleren. Ze weigeren nog langer mee te draaien in de mallemolen van de overgecommercialiseerde media. De Werktitel wil een kleinschalige, maar geloofwaardige aanzet zijn om op een correcte manier aan journalistiek te doen, zonder de perverterende invloeden van de commerce of de politiek. We zien deze blog als een journalistiek laboratorium. Wie weet waartoe dit experiment zal leiden?”

Het voorbeeld waarop De Werktitel zich inspireert, zo was te horen in de coulissen van Het Andere Boek, is het Franse Rue89. Een website opgericht door journalisten die hun informatie niet meer kwijt konden in de klassieke media, zelfs niet en uitgerekend niet in Libération. Intussen zijn die journalisten versterkt door jonge wolven met eveneens een passie voor nieuws dat ertoe doet, en is Rue89 in alle opzichten een aantrekkelijke website. Libération is nog wel een krant aan de linkerzijde van het politieke spectrum, maar in handen van Edouard de Rothschild, telg uit een van de voornaamste bankiersfamilies ter wereld, is het ook een alsmaar vervlakkende krant geworden. Rue89 is daarentegen een verfrissend, onafhankelijk initiatief met aandacht voor écht nieuws en debat. Met hoofdredacteur Georges Timmerman staat aan het hoofd van De Werktitel een ervaren onderzoeksjournalist die zijn eerste bijdragen schreef vanuit een journalistencollectief waar ondere andere ook Hugo Gijsels deel van uitmaakte. Na jarenlang gewerkt te hebben bij De Financieel-Economische Tijd en De Morgen, is het nu voor Georges Timmerman als het ware back to the roots gaan. Internetjournalistiek is nieuw voor de zeskoppige redactie waarmee men gestart is, maar dat zal men wel vlug onder de knie krijgen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF), organisatie die al 35 jaar ageert tegen verrechtsing en rechtsextremisme, onafhankelijk van welke politieke partij ook, begroet met enthousiasme De Werktitel. Een link naar hun blog vind je in de rechterkolom van AFF/Verzet

Het voorbije weekend haalde De Standaard al het 'citaat van de dag' uit De Werktitel. De krant citeert Tom Cochez die na een analyse van de krachtsverhoudingen aan de top van het VB (foto, klik eenmaal op de foto voor een grotere versie) besluit: "Ofwel laat Dewinter Valkeniers overleven, maar dan zal het op zijn voorwaarden zijn, ofwel heeft het VB straks een andere voorzitter. Als de partij dan nog bestaat." Volgens Tom Cochez is het binnenkort afgelopen met het salonfähige VB, of afgelopen met het VB tout court. In beide gevallen gaan we daar nog plezier mee beleven, denken wij dan. Gisteren onthulde De Werktitel de hervormingsplannen die Bruno Valkeniers vandaag aan zijn partijbestuur voorlegt. Sterke journalistiek!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

18-10-09

BAM-TRACÉ, NEE

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) en AFF/Verzet heeft militanten en medewerkers in Brussel, Gent en andere plaatsen in het land, maar de kern woont nog altijd in Antwerpen. Met de volksraadpleging over de Lange Wapper-brug vandaag, is er in de Scheldestad de grootste maatschappelijke discussie sinds jaren bezig over mobiliteit, ruimtelijke ordening, leefbaarheid, (de arrogantie van de) macht, openbaarheid van bestuur, inspraak… en het VB komt er niet aan te pas. Dat op zich is al een feest voor de democratie.

Nu nog dat viaduct over de stad wegstemmen. (Foto: Manifestatie tegen de Lange Wapper, vorige zaterdag, georganiseerd door Ademloos en stRaten_generaal).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

17-10-09

HET VB IS ALS DE TOREN VAN PISA

Karl Vanlouwe is als ondervoorzitter van de N-VA de enige niet-VB’er van enig belang die op de IJzerwake dit jaar gesignaleerd werd. Hij is met de hakken over de sloot verkozen als Brussels parlementslid en protesteerde op de IJzerwake luidkeels als gastspreker Frans Crols opriep om Brussel als Vlaamse hoofdstad te laten vallen op weg naar de Vlaamse onafhankelijkheid. Een mens vraagt zich af wat Karl Vanlouwe op de IJzerwake kwam zoeken, want een bundeling van de Vlaamse krachten met het VB, een coalitie van de zogenaamde V-partijen, ziet Vanlouwe ook al niet zitten.

“VB en NVA zijn twee verschillende partijen. Elk met een aparte achterban, profilering en dynamiek. Tegelijkertijd zijn hun ideeën over de richting waar het met Vlaanderen uitmoet – we maken abstractie van de strategie – overlappend. Zou het dan niet wenselijk zijn pragmatisch rond punten van overeenstemming de handen in mekaar te slaan?”, vroeg ’t Pallieterke vorige week. “Idealiter wel natuurlijk”, zei Karl Vanlouwe. “Tegelijkertijd moet ik daar aan toevoegen dat het Vlaams Belang geen enkele inspanning heeft gedaan die toenadering (…) te bewerkstelligen. Wellicht is de omvorming van Vlaams Blok naar Vlaams Belang een gemiste kans geweest. Toen ik iemand als Gerolf Annemans hoorde spreken over het programma dat – en ik citeer – “vuil genoeg” zou blijven, wist ik het wel. Het Belang noemt zich het ‘syndicaat van de inboorling’, wij omschreven ons ooit als het ‘syndicaat van het algemeen Vlaams belang’. Het verschil in semantiek zegt wel iets over de afstand die bestaat tussen hun en onze manier van politiek bedrijven. Er zullen best wel goedmenende mensen bij het VB militeren, maar dat de partij zich op geen enkele manier wil aanpassen aan de realiteit van vandaag, is een objectieve vaststelling.”

Karl Vanlouwe: “Ooit hoorde ik de metafoor die de VU vergelijkt met een toren van Pisa: de top was links, achterban en electoraat rechts. Kan hetzelfde niet over het VB gezegd worden? Ik denk zelfs dat hun toren schever staat dan die van de VU destijds.”

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb |  Facebook | | |  Print

OP KOMST

Volgende week op deze blog:

 

       -       Extreem-rechts verdeeld over toelaten televisiecamera’s in Oostkamp (foto).

       -       Vlaams Belang Jongere maakt promotie.

       -       De muzikale Top-3 van Rob Verreycken.

       -    ...

                             

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

16-10-09

NA DE KOPPEN-REPORTAGE. HET PROBLEEM IS MINDER DAT NIEUWE WETGEVING NODIG IS, DAN WEL DAT DE HUIDIGE WETGEVING NIET GEBRUIKT WORDT

N-SA 2N-SA 1De Koppen-reportage over het jeugdcongres en ‘Rock tegen het kapitalisme’-concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) vorige zaterdag in Oostkamp bracht heel wat in beweging, enkel al met de trailer die het programma aankondigde. Procureur des Konings Jean-Marie Berckvens kondigde aan de Koppen-uitzending aandachtig te bekijken en een vooronderzoek over de N-SA-bijeenkomst op te starten. Minister van Justitie Stefaan De Clerck en minister van Binnenlandse zaken Annemie Turtelboom kondigen een wetswijziging aan die de burgemeesters meer mogelijkheden moet geven dit soort bijeenkomsten preventief te verbieden, zij het dat de burgemeesters daarmee nog niet alles zomaar kunnen verbieden. Bij het Anti-Fascistisch Front (AFF) zucht men. Het probleem is minder dat er nieuwe wetgeving nodig is, dan dat verzuimd wordt de huidige wettelijke mogelijkheden effectief te gebruiken.

Met de Koppen-reportage geraakte ruim bekend dat er zaterdag een bijeenkomst van “een honderdtal extreemrechtse jongeren uit heel Europa” plaatsvond, waar geluisterd werd naar “concerten en toespraken, waarin openlijk nazi-sympathieën geuit werden”. Het Belga-bericht hierover zegt verder: “De politie van Oostkamp reed af en toe langs de zaal, maar greep niet in. De burgemeester van Oostkamp zegt dat hij niets kon doen om de bijeenkomst tegen te houden. Die vond plaats in een privézaal en er waren alleen genodigden welkom.” De Oostkampse burgemeester Luc Vanparys (CD&V) maakt zich er gemakkelijk vanaf. Zoals gisteren hier al gemeld heeft het Anti-Fascistisch Front (AFF) burgemeester Vanparys daags voor het jeugdcongres en concert ingelicht over de aangekondigde sprekers (Eddy Hermy, Hervé Van Laethem, Axel Reitz) en groepen (van nationalistische tot neonazistische muziek). Het AFF wees de burgemeester ook op een artikel op deze website met de zeven mogelijkheden waarover de burgemeesters, politie, parket en anderen beschikken om in te grijpen tegen dergelijke bijeenkomsten.

Dat de bijeenkomst plaatsvond in een privézaal is geen reden om niet te kunnen optreden, zoals professor mediarecht - jurist Leo Neels reeds zei naar aanleiding van de Koppen-reportage over het Blood and Honour-concert in Bellegem (Kortrijk) op 19 april 2008. Dat “alleen genodigden welkom” waren, is ook relatief. Op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is ruime publiciteit gegeven aan de bijeenkomst, en op het Stormfront-forum is uitdrukkelijk medegedeeld dat alle leeftijden, niet enkel jongeren, welkom waren op het jeugdcongres en concert zaterdagavond. De politie had kunnen overgaan tot administratieve aanhoudingen op de openbare weg wanneer er zoals de wet zegt “redelijke gronden zijn dat iemand voorbereidingen treft om een misdrijf te plegen dat de openbare rust ernstig in gevaar brengt”. En racisme, discriminatie en negationisme zijn misdrijven die te verwachten waren gezien het repertoire van de aangekondigde muziekgroepen en het curriculum vitae van de aangekondigde sprekers. Men had ook alle concertgangers kunnen identificeren en ondervragen onmiddellijk na het concert. Enzovoort, enzoverder. Mogelijkheden genoeg in plaats van, zoals het Brugse parket nu zou doen, achteraf te proberen de zaak te reconstrueren. Als iedereen weer uitgezwermd is.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) dringt er voor de zoveelste keer bij de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie op aan om de burgemeesters, politie en parket beter voor te bereiden op bijeenkomsten zoals die van zaterdagavond. Het probleem is minder dat er nieuwe wetgeving nodig is, dan dat verzuimd wordt de huidige wettelijke mogelijkheden effectief te gebruiken. De Koppen-reportage deed sommigen wakker schieten. Goed zo. Maar de reportage had als nadeel dat enkel gefilmd kon worden wat het N-SA toeliet te filmen. Reportagemaker Thomas Vanden Bossche erkent dit. Het is nu wachten op de reportage die EenVandaag maakte. Volgens een Nederlandse bron hebben we met de Koppen-reportage nog niet het strafste gezien van de bijeenkomst in Oostkamp.

00:52 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

MARGINAAL, MARGINALER, MARGINAALST

live&loud[1]Eddy Hermy 1Ons eerste artikel in een reeks van vier vorige week over het jeugdcongres / concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) besloten we met de opmerking “Het N-SA is een marginaal groepje, in alle betekenissen van dat woord.” Bij het N-SA voelde men zich aangesproken. Onmiddellijk kopte men op de website van het N-SA: “AFF = marginaal en achterlijk !!!”. Maar wie bevestigde onze indruk over het N-SA? Tim Mudde, zanger van Brigade M en uitgebreid in beeld in de Koppen-reportage.

Op Radio Rapaille, in het programma Dietse Dinsdag, interviewde Tim Mudde N-SA’er Thierry Vanroy over het jeugdcongres / concert zaterdagavond. Tim Mudde zei daarbij dat de N-SA-bijeenkomst zaterdagavond een “redelijk marginaal gehalte” had. We kunnen Tim Mudde op dat punt niet tegenspreken. Thierry Vanroy noemde de opkomst “redelijk, gezien de omstandigheden”. Hij legde niet uit wat die omstandigheden dan wel waren, maar in de buurt van Brugge was er op hetzelfde ogenblik nog een concert voor skinheads, met op de affiche onder andere de in extreemrechtse kringen geliefde Turnhoutse groep Short Cropped (foto 1). Vertrek naar de geheime locatie voor het concert was aan De Kastelein/Moloko in Brugge.

Al bij al waren ze op het jeugdcongres/concert met een honderdtal of wat meer. De aanwezigheid uit “heel Europa” kwam van enkele Russen, Polen, met Ultima Frontiera meegereisde Italianen, en Nederlanders. Het N-SA wil trouwens met een “werking” in Nederland beginnen, alsof de fauna en flora van extreemrechtse groupuscules daar nog niet divers genoeg is. Intussen publiceerde het N-SA op haar website een artikel ten behoeve van de Koppen-kijkers, die na de reportage naar de website van het N-SA zouden surfen. Het N-SA legt er uit waarom het de reportage toeliet. “Voor een beweging met beperkte financiële middelen en geen verkozenen in de parlementen, is bekendheid verkrijgen niet eenvoudig. Maar laat het vooreerst duidelijk zijn dat niemand van ons een positief verslag had verwacht. Noch malen wij daar om. U bent door deze reportage hier terecht gekomen en dus is onze opzet geslaagd, het zou dom zijn geweest voor een ‘staatsgevaarlijke’ organisatie een positief verslag van staatsmedia te verwachten.” Tussen haakjes: de Koppen-reportage over het N-SA zorgde gisteren voor een recordaantal bezoekers voor de AFF-blog. Waarbij nogal wat mensen googlend naar “n-sa”, “axel reitz”, “eddy hermy” (foto 2), “kris roman” of “aff” op deze blog uit kwamen.

Over Axel Reitz zegt het N-SA: “De heer Reitz mocht zijn eigen mening voor eigen rekening verkondigen op ons jeugdcongres. Hij heeft dat voor zover wij weten niet in uniform met ‘verboden tekens’ of ‘verboden wapens’ gedaan.” Gelukkig maar. De toespraak van Axel Reitz, zoals die van de andere sprekers, is gefilmd en wordt binnenkort op de website van het N-SA geplaatst. Over Ultima Frontiera is de uitleg: “Het fascisme is een ingeburgerd begrip voor de Italianen en er bestaan geen historische taboes rond. Als een groep die trots is op de Italiaanse nationale identiteit dan naar onze contreien komt, kunnen zij zich niet inbeelden dat er hier uitsluitend taboes rond heersen.” Wij kennen anders wel een paar Italianen die vinden dat het fascisme geen “Italiaanse nationale identiteit” is noch mag zijn; en we kennen ook wel een paar Vlamingen die vinden dat er rond het fascisme hier een taboe moet blijven heersen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

15-10-09

VANAVOND KOPPEN-UITZENDING OVER HET N-SA/NATION-CONCERT TEGEN HET KAPITALISME. BURGEMEESTER WAS VERWITTIGD

Vorige week kon je hier lezen dat het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), samen met haar Franstalig broertje Nation, zaterdag een jeugdcongres inrichtte, gevolgd door een Rock tegen het kapitalisme-concert. Met tussendoor toespraken van onder andere ‘Freie Kräfte’ Axel Reitz.

Er waren op het concert zaterdagavond twee televsiecameraploegen aanwezig, en nog twee andere journalisten. Er was een cameraploeg van het Nederlandse actualiteitenprogramma EénVandaag, en een cameraploeg van het VRT-programma Koppen. Vanavond wordt de Koppen-reportage uitgezonden. Om 20.45 uur op Eén. Koppen: “Er zijn zo van die concerten waar je normaal gezien nooit met een camera binnenkomt. We hebben het over concerten van racistische en fascistische groepen, die maar al te vaak in ons land doorgaan. Koppen kon afgelopen weekend voor één keer openlijk filmen op een bijeenkomst van het N-SA, een extreemrechtse koepelorganisatie. En van wat we daar in Oostkamp zagen en hoorden, daar schrokken we eerlijk gezegd van.

Het is een avond met muziek en politieke speeches. En voor die speeches haalt het N-SA een Duits nationaal-socialist naar België: Axel Reitz. In eigen land al veroordeeld wegens Jodenhaat, wapenbezit en dragen van nazi-symbolen, maar voor het N-SA is hij een eregast. ‘We moeten strijden voor een Europa dat toebehoort aan het blanke ras’, schreeuwt hij de meer dan honderd aanhangers in de zaal toe. En dan is er de muziek. Vijf groepen treden op. Ze noemen zichzelf nationalistisch of radicaal-revolutionair. In de praktijk betekent dat vaak uitgesproken racistisch. Verschillende van de groepen speelden ook al op bijeenkomsten van Blood and Honour. Zoals het Nederlandse Brigade M.. Headliner is het Italiaanse Ultima Frontiera (foto). Italianen die hun bewondering voor Mussolini niet kunnen wegsteken. De zanger toont ons zijn swastika op de arm: ‘We zijn er trots op dat we fascist zijn.’”

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft de burgemeester van Oostkamp daags voor het N-SA/Nation-concert ingelicht over het repertoire van de aangekondigde muziekgroepen en het curriculum vitae van de aangekondigde Duitse spreker. Burgemeester Luc Vanparys (CD&V) was geïnformeerd dat de kans groot was dat zaterdagavond overtredingen op de wetgeving over racisme, discriminatie en negationisme zouden plaatsvinden. De burgemeester kan alvast niet zeggen dat hij vooraf niets wist. In de taal van Axel Reitz luidt dat, dat hij niet kan zeggen: "Wir haben es nich gewusst."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

14-10-09

MOLESTEREN VAN AFRIKAAN EN VLAMING MET RASTAKAPSEL IN BRUGGE: EINDELIJK PLEIDOOIEN. UITSPRAAK OP 24 NOVEMBER

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar gisteren is dan toch een belangrijke stap vooruit gezet in twee gerechtszaken: de vervolging van de belagers van de Rafaël Mensah en zijn Vlaamse vriend met rastakapsel Alain Bouillon die in mei 2006 in de buurt van de beruchte Brugse kroeg De Kastelein gemolesteerd werden door een groep rechtse skinheads; en de vervolging van de BBET'ers, de voormalige ‘vormingsorganisatie’ van Blood and Honour Vlaanderen.

“Die skinheads wilden geen geld. Ze wilden ons pakken omdat mijn vriend de verkeerde kleur heeft”, zei Alain Bouillon aan De Standaard/Het Nieuwsblad daags nadat hij in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei 2006 gemolesteerd werd. Zijn linkeroog zit bijna helemaal dicht en de rest van zijn gezicht is bont en blauw. “Maar het ergste is mijn gebit: de dokters hebben nu een ijzer in mijn mond genaaid. Ook mijn rug kan ik amper bewegen. Ik denk dat ze me over de straat hebben gesleept”, vertelt Bouillon. Zijn Afrikaanse vriend is er nog erger aan toe. “Alles wat gebroken kan zijn in een gezicht, is gebroken. En hij heeft ook nog verschillende andere breuken over zijn hele lichaam”, zegt de Brugse procureur des konings Jean-Marie Berckvens. Mensah ligt enkele weken in coma (foto 2) en overlijdt begin april 2007. Er is geen verband gevonden tussen de slagen en verwondingen in Brugge en zijn overlijden aan longembolie. Dezelfde doodsoorzaak als van de deze week overleden wielrenner Frank Vandenbroucke. Maar Mensah – die een gospelkoor leidde – was na Brugge nooit meer dezelfde. Hij ging gebrekkig, en zijn eeuwige lach was veranderd in een triestige blik.

De politie pakte nog diezelfde avond als Mensah en Bouillon gemolesteerd werden vijf rechtse skinheads op. De vijf – onder wie zanger-gitarist van Kill Baby Kill! Dieter Samoy (foto 1) – waren na het voorval teruggekeerd naar De Kastelein waar ze eerder die avond een trouwfeest hadden bijgewoond. Ontkennen heeft geen zin want er zit nog bloed op hun kleren en schoenen. Twee skinheads worden na ondervraging vrijgelaten; de andere drie, onder wie Samoy, blijven een tijd in voorarrest. Op 14 januari 2009 wordt de zaak voor het eerst voor beoordeling door de correctionele rechtbank van Brugge gebracht, maar de advocaten van de verdachten vragen nieuwe onderzoeksdaden. De zaak zou dan op 28 april voorkomen, maar ook dan wordt de behandeling uitgesteld. Gisteren, 13 oktober 2009, konden dan toch de pleidooien gehouden worden. Dieter Samoy, V.E. en J.C. moesten zich verantwoorden voor slagen en verwondingen, met racisme als verzwarende omstandigheid; Dieter Samoy ook nog eens voor schuldig verzuim uit racisme; P.H. en B.V. enkel voor schuldig verzuim uit racisme. Voor de eerste drie werd een effectieve gevangenisstraf van vier jaar geëist; voor de laatste twee een werkstraf van 300 uren. De pleidooien gisteren namen meer dan vijf uur in beslag. Op 24 november volgt de uitspraak van de rechtbank.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, blood and honour |  Facebook | | |  Print

GEEN BEZWAAR TEGEN INFILTRATIE BBET. HET SOCIAAL NETWERK VAN BBET-HOOFDVERDACHTE TOMAS BOUTENS

Gisteren is een belangrijke hindernis genomen om de mensen van BBET voor de rechtbank te kunnen brengen. BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw) is een groep Blood and Honour'ers, genoemd naar hun toenmalig blad en website.

Op 4 september 2006 vallen speurders binnen in vijf legerkazernes (Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem) en op achttien privéadressen. Tomas Boutens (foto 1), op het ogenblik van zijn aanhouding 25 jaar, als militair gekazerneerd in Leopoldsburg, is één van de hoofdverdachten. Hij zou paramilitaire trainingen ingericht hebben als voorbereiding op 'het echte werk'. Andere hoofdverdachten zijn Marc H., informaticus en ‘ideoloog’ van de BBET-groep, en Joeri V.d.P., rechterhand van Boutens en huurder van de BBET-postbus. Babe van het gezelschap Tamara V.A., uitbaatster van het toenmalig café De Viking in Leopoldsburg en stripster, is nog altijd populair in Stormfront-middens. Het AFF/Verzet-artikel met een naaktfoto van V.A. is één van de meest bezochte pagina’s op deze blog omwille van een link op deze Stormfront-pagina. Op 1 december 2008 geraakte bekend dat het parket de doorverwijzing naar de rechtbank vroeg voor de 21 verdachten: 11 voor deelname aan terroristische activiteiten, racisme en negationisme; 10 voor het bezit van illegale wapens en bendevorming.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling moest zich eerst buigen over het gebruik van bijzondere opsporingsmethoden in deze zaak. Het BBET-netwerk werd immers in kaart gebracht door de inzet van een infiltrant. Volgens de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling was daar niets mis mee, maar twee verdachten gingen tegen die uitspraak in beroep bij het Hof van Cassatie in Brussel. Ze verzuimden echter hun beroep met concrete feiten te staven, en het Hof van Cassatie verwierp gisteren dan ook hun klacht. Er kan nu een tweede poging ondernomen worden om de 21 effectief voor de rechtbank te dagen. Het is niet duidelijk hoe het wapenbezit ingeschat zal worden – er zouden een 350 à 400 wapens in beslag genomen zijn, met een totale waarde van een 450 000 euro. Met de wapenwet die intussen van kracht is, hadden de in beslag genomen wapens, of toch een belangrijk deel ervan, in legaal bezit kunnen komen. Vorige maand, tenslotte, geraakte bekend dat het leger vier beroepsmilitairen betrokken in de BBET-affaire ontslagen heeft zonder de komende rechtszaak af te wachten.

Begin dit jaar wiste Tomas Boutens zijn Netlog-pagina’s nadat Humo hem via Netlog probeerde te contacteren, maar hier kon je toch nog printscreens van die Netlog-pagina’s zien. Boutens houdt van sociaal netwerken, en hij is nu op Facebook terug te vinden. Bij zijn vrienden daar noteren we onder andere: Arnoud Kuipers, het bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen buiten gebonjourd kopstuk (zie ook: hier); Dominiek V., ex-kopstuk van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen, nu actief bij het N-SA en op een blauwe maandag wel eens muzikaal actief met zijn groep Elfenbloed; Jarno Roppe, actief bij de Hasseltse Bockenreyders maar vaak ook in Antwerpen gesignaleerd; Koen S., actief bij de Leuvense Vlaams Belang Jongeren en bij Blood and Honour Vlaanderen; Kris Roman, actief bij Euro-Rus en nu ‘coördinator buitenlandse betrekkingen en geopolitiek’ bij het N-SA; en Angie Bosmans, vorige zondag als actieverantwoordelijke opgenomen in het vernieuwde Dagelijks Bestuur van de Vlaams Belang Jongeren.

00:45 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

13-10-09

LANGE WAPPER: VB-KIEZER VOLGT EIGEN PARTIJ NIET

Alle middelen lijken goed om de Antwerpenaar te overtuigen bij de volksraadpleging over de Lange Wapper-brug volgende zondag alsnog pro die brug over ’t Stad te laten stemmen. Vorige zaterdag werd betoogd tegen het BAM-tracé (foto 1) en Gazet van Antwerpen telde maar “150 actievoerders”. Getal dat ook al in De Zondag stond, gratis blad dat in Antwerpen redactioneel samenwerkt met Gazet van Antwerpen. Bij Het Nieuwsblad telde men daarentegen “ruim 1 000” betogers; Het Laatste Nieuws zag "om en bij de duizend mensen". Een heel verschil, en dichter bij de waarheid dan de schamele 150 van Gazet van Antwerpen. Maar die laatste krant is wel de meest gelezen krant in Antwerpen.

Zoals te verwachten pakte Gazet van Antwerpen gisteren ook uit met een opiniepeiling. Of die peiling helemaal representatief is, is betwistbaar: een internetpeiling bij 3 244 mensen uit heel Vlaanderen, dus enkel bij wie vlot omgaat met het internet. Maar de grote lijnen bij de resultaten van de peiling zullen wel kloppen. Globaal is de Antwerpenaar meer tegen de Lange Wapper-brug (55 %), de rest van Vlaanderen heeft niet liever dan met een viaduct over ’t Stad te scheren (61 %). Binnen de stad Antwerpen zijn het vooral de meest bedreigde wijken (Seefhoek, Dam) en districten (Merksem, Borgerhout, Deurne en de kernstad) die tegen het viaduct zijn. De districten aan de rand van Antwerpen (Hoboken en Wilrijk in het zuiden, Ekeren en Berendrecht-Zandvliet-Lillo in het noorden) zijn dan weer pro het viaduct. "En omdat de N-VA vooral in het zuiden van Antwerpen aanhangers heeft, en niet of minder in de door de Lange Wapper bedreigde buurten en districten, is Bart De Wever van een 'neen, maar' naar een 'ja, maar' omgeslagen", zegt ons een militant van de N-VA. Men heeft ook geanalyseerd of men stemt volgens de partij die men aanhangt, en bij alle partijen komt dit in meerderheid overeen… behalve bij het VB.

Het VB is tegen de Lange Wapper-brug. Meer zelfs, ze zegt als eerste tegen de brug geweest te zijn. In het VB-blad Antwerps Nieuws heet dat: “Aanvankelijk stond de partij daarmee helemaal alleen. Pas later volgden de burgerinitiatieven Straten-Generaal en Ademloos. Vervolgens maakten ook Groen! en SP.a een bocht van 180 graden.” Maar – en dat is niet voor het eerst – een meerderheid van VB-kiezers staat niet op dezelfde lijn als de VB-partijleiding. 53 % van de VB-kiezers is pro de Lange Wapper-brug, slechts 47 % is tegen. Bij de SP.a-kiezers is 68 % tegen de Lange Wapper-brug, bij de Groen!-stemmers 85 %. Dat de kiezers van Vlaams Belang hun partij niet volgen, komt volgens politicoloog Carl Devos “omdat mobiliteit voor de partij geen hoofditem is. Ze hebben er ook nooit groots over gecommuniceerd, waardoor veel kiezers niet weten wat het Vlaams Belang precies vindt.” Eerder wezen wij er ook al op dat het VB in de perceptie van de Antwerpenaren niet de motor is van het verzet tegen de Lange Wapper, en dat het VB maar beperkt campagne voert tegen de Lange Wapper.

Stuitend was dat een VB-delegatie zaterdag net niet de kop nam van de betoging die vanuit Deurne vertrok, maar wel als blokje opstapte onmiddellijk na de lijkstoet die de betoging opende (Foto 2. V.l.n.r.: Jan Van Wesenbeeck, voorzitter van het VB-Deurne, Gerolf Annemans en Philippe Van der Sande.). Nou ja, "stuitend"? Men reageerde er eerder schouderophalend op. Het was duidelijk dat anderen (Geneeskunde voor het Volk bijvoorbeeld) veel meer volk gemobiliseerd hebben voor de betoging. Dat Gerolf Annemans en Filip Dewinter-woordvoerder Philippe Van der Sande vrij vlug na de start van de betoging de groep betogers verlieten, is ook niet van aard om te bevestigen dat het VB voluit tegen de Lange Wapper gaat. Het VB spaart haar energie liever tegen doelwitten als de moslims, terwijl de Lange Wapper iedereen aangaat. Ook een vorm van Eigen volk eerst!-politiek, maar wel een nefaste.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, annemans |  Facebook | | |  Print

12-10-09

VB'ER ALWEER IN DE BRES VOOR GEMASKERDE RECHTSRADICALEN

Het ging er de voorbije week hard aan toe in Gent en Antwerpen. Dinsdagavond werden de KVHV’ers Bob De Brabander en Michel-Eric De Buysscher in een Gentse nachtwinkel overvallen en met ijzeren staven en een fles wijn geslagen; NSV-kopstuk Arno D’Hooge werd door een gemaskerd viertal met een fietsketting en (alweer) een fles wijn geslagen toen hij stond aan te schuiven in de rij aan frietkot De Gouden Saté; de auto de vorige nationale voorzitter van het NSV Gert Gillis en het Gentse VB-secretariaat werden eveneens aangepakt. Donderdagavond vielen rake klappen in Antwerpen als een groepje gemaskerde Autonome Kameraden zich manu militari een weg wilden banen naar een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten.

De gewelddaden in Gent en Antwerpen zijn niet goed te keuren. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) veroordeelt beide. Langs VB-zijde is men daarentegen enkel verontwaardigd over het geweld tegen (extreem-)rechts. Twee AFF’ers waren erbij in Antwerpen en bevestigen dat het verslag dat verscheen op de website van de Actief Linkse Studenten waarheidsgetrouw is. Onder het motto dat hij per mail uitgenodigd was voor de ALS-bijeenkomst begaf een NSV’er van de Hoge Zeevaartschool zich naar het universiteitsgebouw waar een meeting over de actualiteit van het marxisme zou plaatsvinden. Gezien N(J)SV’ers eerdere bijeenkomsten van de Actief Linkse Studenten (ALS) onmogelijk maakten, werd de NSV’er de toegang geweigerd. Wat voor de bende gemaskerde Autonome Kameraden die in de achtergrond klaar stond, het signaal was om de aanwezige ALS’ers fysiek aan te vallen. “Een 10-tal studenten werd er door een knokploeg van 30 LSP’ers de toegang gewelddadig geweigerd”, heet dat dan op de blog van Bert Deckers, VB-personeelslid en -provincieraadslid. Voor de rest van het verhaal verwijst Bert Deckers via een link naar de blog van de Autonome Kameraden, waar wel toegegeven wordt dat de opgeroepen politie de identiteit controleerde van de Autonome Kameraden. Raar toch dat de politie dat niet deed bij de aanwezige ALS’ers als die toch “een knokploeg” zouden vormen die “gewelddadig” de toegang weigerde.

Het is de derde keer op rij dat Bert Deckers het opneemt voor de gemaskerde bende van de Autonome Kameraden. Volgens de voormalige voorzitter van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren zijn de Autonome Kameraden  “een spontane verzameling van ‘rechtse rakkers’ uit zowel de actieve rechtse verenigingen zoals de NSV en KVHV en een hoop totaal niet bij een vereniging horende jongeren met een rechts gedachtegoed.” Onze vaststelling is dat daarenboven de Autonome Kameraden en het NSV samenwerken, zoals onder andere bleek bij het verstoren van een anti-racistische bijeenkomst aan de Antwerpse universiteit op 17 maart, een actie tegen mensen zonder geldige verblijfspapieren op 29 april en de raid donderdagavond. De ene doet het vuile werk, de andere is het 'propere' gezicht. Toen we de Autonome Kameraden portretteerden naar aanleiding van een rouwbetuiging op hun website voor een Antwerpse negationist, trok Bert Deckers dezelfde dag al van leer tegen… het AFF. Laat de maskers vallen, wij dragen er zelfs (sic) geen! kopte Deckers op zijn blog. In zijn epistel schreef Bert Deckers: “De mensen van het AFF kennen ons zeer goed. (…) Ik stel mij echter de vraag waarom nooit geweten is waarom de jongens en meiskes (sic) van het AFF nooit hun ware gelaat hebben getoond en/of tonen. (…) Ze hebben hun goed geïnformeerde bronnen in bepaalde dossiers en misschien ook daarmee dat ze zichzelf nooit zullen of willen bekend maken.” Gissen naar de identiteit van de AFF-medewerkers (na het door Bart Debie gelanceerde verhaal dat we Knack-medewerkers zijn, wordt nu geopperd dat de AFF/Verzet-redactie “journalisten gelieerd aan De Morgen en misschien zelfs aan Humo” kunnen zijn), en dat allemaal om de aandacht af te leiden van de gemaskerde bende van de Autonome Kameraden.

Op de blog van de Autonome Kameraden waar Bert Deckers graag naar verwijst wordt uitgelegd dat de Autonome Kameraden na “een wolk van een of andere afweerspray (…) allemaal een sjaal voor ons gezicht (hebben) gedaan. Je weet immers nooit wat antifa nog in petto heeft.” Vooreerst verschenen de Autonome Kameraden al gemaskerd aan de Antwerpse universiteit nog vooraleer er enige wolk of wat dan ook in de lucht hing. Ten tweede is gemaskerd optreden het handelsmerk van de Autonome Kameraden. Op foto 1 (klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding) zie je het schorem donderdagavond 8 oktober 2009 aan de Antwerpse universiteit; op foto 2 zie je hoe de Autonome Kameraden zichzelf presenteren op hun blog. Het VB wil een nationaal boerka-verbod maar een VB-personeelslid en -mandataris verdedigt om de haverklap rechtsradicalen die bij voorkeur gemaskerd actie voeren. Consequent is dit natuurlijk niet. Nog iets voor Bruno Valkeniers om op zijn to do-lijstje te zetten wil hij het VB fatsoeneren.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, aanverwant, ak |  Facebook | | |  Print

11-10-09

HET GOEDE EN HET HEEL GOEDE NIEUWS

Kleine kop op de voorpagina van De Standaard dit weekend: De najaarspeiling: (…) Vlaams Belang zakt verder weg. (…). Grote opmaak op de voorpagina van Het Laatste Nieuws dit weekend: Marie-Rose Morel. Helemaal herboren.

Eerst het goede nieuws. Er komt geen einde aan de teloorgang van het Vlaams Belang. In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen zakt Vlaams Belang in de peiling van De Standaard/VRT nog 2,6 procent, tot een dieptepunt van 12,8 procent. De daling is significant, ze valt buiten de foutenmarge. Het VB verschrompelt daarmee tot het vijfde partijtje in Vlaanderen, terwijl het VB bij de verkiezingen op 7 juni nog de op een na de grootste partij was. “Sinds de verkiezingen heeft Vlaams Belang op geen enkel moment het politieke veld kunnen bezetten. Zelfs de discussie over het hoofddoekenverbod heeft de partij niet kunnen ombuigen in winst”, schrijft De Standaard. VB-voorzitter Bruno “Ik laat me niet opjagen” Valkeniers verwijst naar de peiling vorige maand van La Libre Belgique die het VB 16,5 procent gaf, maar hij steekt zijn hand niet in het vuur dat die peiling wél juist zit. Bruno Valkeniers (foto 1): “Ik hou maar rekening met één peiling en dat is die van juni. De slechte verkiezingsuitslag was een signaal. De partij is zich nu volop aan het bezinnen over interne hervormingen. Ik heb geen peiling nodig om te beseffen dat die hervormingen noodzakelijk zijn. (…) De evaluatie van de verkiezingsuitslag is intern bezig. Tegen eind dit jaar zullen we de conclusies trekken. Maar het spreekt vanzelf dat over alles wordt gepraat: de organisatie, de verantwoordelijkheden en de verjonging en vernieuwing.” Opvallend is dat de reorganisatie bij het VB bijgevolg alweer is uitgesteld. Na de partijraad op 26 september werd nog gecommuniceerd dat deze maand, in oktober, de nodige beslissingen genomen zouden worden.

En dan het heel goede nieuws. Marie-Rose Morel staat er weer. In Nina, de lifestylebijlage van Het Laatste Nieuws siert de Schotense VB-diva de voorpagina (foto 2). Waarbij ook haar beste vrienden aan bod komen. Zij die haar door haar donkere dagen omwille van de baarmoederkanker hielpen. Geen detail over de gezondheidstoestand van Roosje wordt ons bespaard. Marie-Rose Morel: “Fysiek ben ik niet meer de oude. Ik sukkel nog met mijn lies, waar de lymfeklieren zijn weggenomen. Daardoor trekt mijn been tijdens het stappen. Waar de liesklieren weg zijn, heb ik veel bestralingen gehad. De huid is zwaar verbrand. En dode huid groeit niet aan elkaar. Er zit een open wonde, die veel verzorging nodig heeft. Elke dag komt er iemand van het Wit-Gele kruis langs, om de wonde te spoelen en een wiek in te brengen.” Bij de vrienden van Morel die ook in Nina figureren, zijn er drie die bij het VB actief zijn: natuurlijk Frank Vanhecke (50 j.), en verder het Schotense VB-gemeenteraadslid Piet Bouciqué (52 j.) en Tom Van den Troost (28 j.) die opgevoerd wordt als woordvoerder van Marie-Rose Morel maar daarnaast ook VB-persverantwoordelijke over Brusselse aangelegenheden is. Andere Morel-intimi als Jurgen Ceder en Rob Verreycken vielen dus af van de longlist. Frank Vanhecke werd mee in modieuze kledij gestoken voor de fotoshoot. De styliste wilde hem persé in een paars hemd. Vanhecke kreeg de keuze tussen een paars bloemetjeshemd en een gestreept paars hemd, en koos dan maar voor dat laatste. Al wist hij niet wat denken van dat paars gedoe. Nina heeft vooral onthouden dat Frank Vanhecke bij Morel thuis het gras heeft afgereden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, valkeniers |  Facebook | | |  Print

10-10-09

DE SPREKERS OP HET 'JEUGDCONGRES' EN CONCERT VAN HET N-SA

N-SA 2Vierde en laatste deel over het N-SA/Nation-congres en Rock tegen het kapitalisme-concert dat vandaag in Oostkamp, bij Brugge, plaatsvindt (foto 1). Niet dat het zo belangrijk is, maar AFF/Verzet let ook op de kleintjes. Vandaag: de aangekondigde sprekers. ‘Hoofdcoördinator’ van het N-SA Eddy Hermy (60 j.) werd door onze collega’s van Alert! al in beeld gebracht, en zelf portretteerden we de man ook al.  Daarom maar meteen over naar Nation-baas Hervé Van Laethem en ‘Freie Kräfte’ Axel Reitz (foto 2).

Hervé Van Laethem (46 j.) is sinds jaar en dag een spilfiguur bij de extreem-rechterzijde in Franstalig België. Vanaf 1982 is hij achtereenvolgens terug te vinden bij de Parti européen (EPE), de Mouvement européen, de VMO, de VMO-Bruxelles, de groep L’ Assaut, het comité Bruxeles-Identité-Sécurité (BIS), het Front nouveau de Belgique (FNB)… In 1991 sloot Van Laethem een electoraal akkoord met het Front national (FN) van Daniel Féret, maar dat akkoord werd al vlug opgeblazen. In 1999 stichtte Hervé Van Laethem de ‘Mouvement pour la Nation’, later werd dat ‘Mouvement Nation’. Op 12 september werd het tienjarig bestaan van dat clubje gevierd. Hervé Van Laethem is een aanhanger van Rex-leider Léon Degrelle, en toen de Franse negationist Robert Faurisson eens op rondreis was in ons land, verzorgde Van Laethem met zijn groep L’Assaut de ordedienst. Hervé Van Laethem richtte ook het Comité d’Action Rudolf Hess-Belgique op, ter nagedachtenis van Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler. Eén van de schimmige organisaties waar Van Laethem ook achter zat, was de groep ‘Nationalisten tegen globalisering’. Hervé Van Laethem steunde toenmalig VB-ondervoorzitter Roeland Raes toen die in opspraak kwam met negationistische uitspraken, en is al jaren in nauw contact met Alain Escada, oprganisator van ultra-katholieke manifestaties. In 1997 en 2006 werd Van Laethem veroordeeld voor racisme. Het N-SA/Nation-congres vindt plaats in Oostkamp, bij Brugge. Hervé Van Laethem kent Brugge. Met een groepje gelijkgezinden verstoorde hij er al eens een betoging tegen fascistisch geweld.

Nog meer schoon volk haalt het N-SA in huis met ‘Freie Kräfte’ Axel Reitz (26 j.). In de Duitse media wordt hij wel eens omschreven als de ‘Hitler van Keulen’. Zijn carrière als neonazi begon toen hij als 15-jarige mede-oprichter was van de Kameradschaft Köln, later Kameraadschap Walter Spangenberg, genoemd naar een vermoord leider van de Sturmabteilung (SA), de ordedienst van Adolf Hitler’s Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP). Tien jaar geleden werd Reitz leider van dit genootschap. Reitz is een netwerker, zowel op het internet als met fysieke contacten. Hij vindt Saddam Hoessein als “oosterse versie van Adolf Hitler” een sympathiek man. In 2005 is Reitz  in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen één van de kandidaten op de lijst van de Nationaldemokratische Partei Detschlands (NPD). Axel Reitz werd door een Duitse rechtbank veroordeeld voor het bij een betoging dragen van nazistische symbolen, en werd ook veroordeeld voor diefstal en bezit van verboden wapens. Op 9 september 2005 werd hij voor demagogische uitspraken bij de bouw van een moskee veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, maar een dik jaar geleden kwam hij wegens ‘goed gedrag’ vervroegd vrij. “Het nationaal-socialisme is het enige zaligmakende geloof voor onze mensen”, zegt Reitz. Hij meent dat God Adolf Hitler naar de aarde gestuurd heeft. Politieke tegenstanders wacht “op een dag op het marktplein (staan) en doodgeschoten (worden).”

Op de website van Nation staat de waarschuwing: “Les personnes dont la tenue ou l’attitude ne seront pas correctes se verront refuser l’acces de la salle!” Personen waarvan de kledij of het gedrag niet correct is, wordt de toegang tot de zaal geweigerd. Maar met een curriculum vitae als dat van Axel Reitz word je de belangrijkste spreker op het congres en concert van het N-SA en Nation.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

09-10-09

HET N-SA ROCKT TEGEN HET KAPITALISME

N-SA-2Na afloop van haar jeugdcongres, waar overigens mensen van álle leeftijden welkom zijn, organiseert het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) samen met Nation een Rock tegen het kapitalisme-concert met de groepen Libertin uit Duitsland, Hôtel Stella uit Frankrijk, De Ruyter Korps uit Nederland, Ultima Frontiera uit Italië, en een niet bekendgemaakte groep die het eerder aangekondigde Carpe Diem vervangt. Er is voor het concert tot in Duitsland gemobiliseerd.

Dat Carpe Diem niet komt, daar is niets aan verloren getuige het concertverslag van een optreden van deze Duitse groep op het Hammerskin Nation-concert op 20 juni in het noordoosten van Frankrijk. Het Duitse Libertin speelde op 22 augustus nog in ons land, op een concert in Nijlen voor naargelang de bron een 450-tal dan wel een 600-tal mensen, alleszins vooral Duitse autonome rechtsradicalen. Het was een concert om geld in het laadje te brengen voor een Antikriegstag in Dortmund waar naast De Bockenreyders ook het N-SA met een delegatie naartoe trok. Op 10 januari speelde Libertin in datzelfde Nijlen op een nieuwjaarsconcert van Blood and Honour Vlaanderen. Libertin is een nog maar in de zomer van vorig jaar opgericht groepje. In een interview voor de website van het N-SA zegt Libertin samenwerking tussen nationalisten in Europa zeer belangrijk te vinden. “We hebben hetzelfde bloed, dezelfde geschiedenis, afkomst en toekomst. We hebben dezelfde problemen en hetzelfde doel: onze landen bevrijden, vrijheid voor Europa en dood aan ZOG!” “ZOG” staat voor Zionist Occupied Government, de zogenaamde joodse wereldheerschappij. Hôtel Stella is een groep die gelieerd is aan de Rock Identitaire Française. In het op de website van het N-SA getoonde filmpje Justice pour Julien brengt Hôtel Stella een nummer over een Parijse voetbalhooligan die door een politiekogel stierf bij rellen tussen supporters van Paris Saint-Germain (PSG) en van het Israëlische Hapoël Tel-Aviv. Het is pas de tweede keer dat Hôtel Stella buiten de Franse landsgrenzen speelt. De groepsnaam verwijst naar een groep politiek ‘incorrecten’ uit de jaren ’50 die hun overtuiging uitdroegen “met een passie voor provocatie, dronkenschap en euforie.”

Met het Nederlandse De Ruyter Korps wordt een nationalistische boodschap uitgedragen, maar we zijn niet ver weg van de neonazistische thema’s als over de vermeende wereldoverheersing van Joden (Amerikanen en Zionisten) en een nummer over “zestig jaar bezetting” na het verslaan van het nazisme halverwege de jaren veertig van de vorige eeuw (Democratuur). In Ode aan het verleden wordt een ode gebracht aan de “strijders in zwarte hemden” die voor de “vrijheid” hebben gevochten. Zwarthemden is een ander woord voor SS’ers, de naam van de groep De Ruyter Korps is een verwijzing naar de SS-Freiwilligen Panzer Grenadier Regiment De Ruyter. In interviews zegt de groep dat hun naam verwijst naar de Nederlandse ‘zeeheld’ Michiel De Ruyter, maar voormelde SS-divisie is genoemd naar diezelfde ‘zeeheld’. Het logo van de groep werd ook gebruikt door verschillende SS-divisies, en op een foto van een concert in Spanje op 27 september 2008 zien we op het drumstel van de groep een vlag met een groot hakenkruis liggen. Bekendste groepslid is Tim Mudde, die het extreemrechtse mailorderbedrijf Fenris Postorder runt en drijvende kracht is achter de internetradio Radio Rapaille die wekelijks in de ergerlijkste vrije radio-stijl nieuws over nationalisten en extreemrechts in de Lage Landen brengt.

Top of the bill is de Italiaanse White Power-groep Ultima Frontiera. Een groep in 2000 ontstaan uit de as van de Italiaanse neonazigroep Power Skin. Op de cd Non ci sono piu eroi brengt men hulde aan de neonazistische skinheads van Veneto Fronte Skinheads. Drie leden van Ultima Frontera zijn trouwens lid van die skinheadsgroep. In het infoboekje bij de cd Non Conforme zijn  meerdere skinheads te zien die de Hitlergroet brengen. Het nummer Il capo di cuib op diezelfde cd is opgedragen aan de Roemeense fascistenleider en antisemiet Corneliu Zelea Codreanu. Bij de cd La Nostra Europa is de bassist van de groep te zien die de Hitlergroet brengen, zoals ook concertgangers te zien zijn die de Hitlergroet brengen. Ultima Frontiera is dan ook verbonden met de Blood and Honour- en Hammerskin Nations-beweging. In een interview op de website van het N-SA zegt Ultima Frontiera: “In de Lage Landen is één van de belangrijkste mannen voor het nationaal-socialisme geboren, Léon Degrelle. Verder zijn we niet zeer bekend met dat stukje Europa.” (Foto 2: Ultima Frontiera. Klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding. Let op de concertganger rechts, onderaan. Wat is op zijn borst getatoeëerd? Een swastika of een swastika?)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print