02-11-09

GEROLF ANNEMANS WINT EERSTE AFF-PRIJS “VB’ER VAN DE WEEK”

Gerolf Annemans 2Zoals hier eerder aangekondigd heeft AFF/Verzet gisteren de eerste prijs VB’er van de week uitgereikt. Niet aan Marie-Rose Morel die de “mannelijke militanten in een merkwaardige roes” brengt; niet aan Filip De Man die geruisloos voorzitter van de VB-partijraad zou worden; niet aan de dertig mensen die momenteel zonder contract bij het VB werken in afwachting van de handtekening van VB-voorzitter Bruno Valkeniers; niet aan Bruno Valkeniers zelf, in VB-kringen spottend de manager genoemd; niet aan Frans Wymeersch die het huidige VB genadeloos afbrandde; niet aan de Oost-Vlaamse VB-parlementsleden Karim Van Overmeire, Gerdje Van Steenberge, Erik Tack en Bruno Stevenheydens die in een gezamenlijke tekst pleiten voor een zachtere koers, gericht op deelname aan het beleid; niet voor Filip Dewinter die vindt dat hij zichzelf moet kunnen blijven… Neen, de eerste prijs van VB’er van de week is voor Gerolf Annemans.

Zaterdag 24 oktober toonde Gerolf Annemans zich al als de slimste VB’er: hij ging niet naar de nochtans als belangrijk aangekondigde VB-partijraad in Beveren. Gerolf Annemans verkoos naar de begrafenisplechtigheid te gaan van Jef Nys, bedenker van de stripfiguur Jommeke. Jef Nys is zijn tekencarrière in 1945 bij ’t Pallieterke begonnen. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was Gerolf Annemans studentenredacteur bij ’t Pallieterke. Eens afgestudeerd bleef Annemans voor ’t Pallieterke schrijven. Onder meer als televisierecensent, onder de schuilnaam Justinus. Bij bijeenkomsten van oud-redacteurs van ’t Pallieterke zagen Nys en Annemans elkaar wel eens. Gerolf Annemans dus niet naar de VB-partijraad in hotel Van der Valk in Beveren, maar hij had wel iemand volmacht gegeven om zijn Ja-stem voor het nieuwe partijbestuur uit te brengen. Annemans zou gek zijn als hij het afgeslankt partijbestuur niet zou goedkeuren, want met nieuwelingen Guy D’Haeseleer en Barbara Pas kreeg hij twee Annemans-adepten erbij in het nieuwe partijbestuur.

Maandag 26 oktober mocht Gerolf Annemans bij Phara gaan uitleggen wat er aan de hand is bij het VB. We zagen er een openhartige Gerolf Annemans. Het Vlaams Blok/Belang is groot geworden door het samenspel van de radicale Filip Dewinter en de als gematigde gepercipieerde Gerolf Annemans. En dat ging prima. Gerolf Annemans: “Ik gebruik dan het beeld van twee kreeften die elkaars scharen vasthouden, en zo zijn wij altijd dezelfde richting uitgegaan op ’t straat.” Marie-Rose Morel moet leren begrijpen dat ze in dezelfde partij moet samenleven met Filip Dewinter. Een VB zonder Dewinter is geen VB meer, en is verkeerd bezig. Gerolf Annemans: “Marie-Rose Morel en een aantal van haar medestanders zijn gaan lijden of hebben zich laten besmetten door het schouderklopjesvirus.” Het schouderklopjesvirus? “Ikzelf heb dat twintig jaar ondervonden. Politieke tegenstanders, journalisten, professoren, ook advocaten, industriëlen, mensen die je ontmoet, zeggen: ‘Gij zijt een goede; maar die Dewinter, dat is iets vreselijks. Daar moet ge zien vanaf te komen.’ Ik heb me daar nooit veel van aangetrokken.”

Filip Dewinter bevestigde het voorbije weekend in Gazet van Antwerpen de rolverdeling tussen hem en Annemans. Filip Dewinter: “Ik heb een andere stijl dan Gerolf. Wanneer hij de scapel hanteert, klop ik al eens met de voorhamer. We hebben daar elk ons eigen publiek voor. Maar dat is steeds in goed overleg gebeurd. Wij streden wel voor hetzelfde programma, en iedereen wist dat. Dat is essentieel. Gerolf en ik hebben in het verleden samen op een dunne koord gedanst. Waarom zou dat nu niet meer kunnen? Er is overigens nooit een conflict geweest tussen zogeheten radicalen en gematigden. Dat is een verzinsel van de media.” Nogal wat mensen denken of dachten dat Gerolf Annemans een gematigde VB’er is. Dat Annemans wel eens een boek leest, en zelfs artistiek schildert, versterkte de indruk dat hij van een ander kaliber is dan Filip Dewinter. Maar verder zijn  het twee handen op één buik. Als Annemans als gematigde overkomt, is het slechts in samenspel met de radicale Dewinter, om zo uit twee ruiven stemmen te vergaren. VB-watchers als Hugo Gijsels, Marc Spruyt en AFF/Verzet hebben overigens nooit geloofd dat Annemans een softie is in vergelijking met Dewinter. Voor de anderen is het goed dat Annemans de mythe rond zijn figuur nu zelf uit de wereld heeft geholpen.

Vandaar dat AFF/Verzet gisteren naar de Antwerpse Linkeroever trok. De tweede keer op twee dagen tijd. Zaterdag voor het So fucking what-concert. Nu naar de Blancefloerlaan om Gerolf Annemans de AFF/Verzet-prijs van VB’er van de week te overhandigen, gesymboliseerd in een witte ballon. Gerolf Annemans apprecieerde dit en zei de hele week de AFF/Verzet-prijs te zullen dragen (foto).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.