04-11-09

“IN DE POCKET VAN MOHAMMED”-UITSPRAAK WAS AFGESPROKEN MET BRUNO VALKENIERS

Kathleen Cools en Ivan De Vadder gingen vrijdagavond niet in op onze suggestie om Filip Dewinter te vragen hoe zijn uitspraak “Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed” zou klinken in de gematigder taal die het VB voortaan zou hanteren. Door de eigen militanten ook wel eens smalend het VB+ genoemd.

Dachten de interviewers Dewinter met een andere strategie uit zijn tent te kunnen lokken? Het werd in elk geval een eerder makke vertoning in De keien van de Wetstraat vrijdagavond. ’s Anderendaags pakte Gazet van Antwerpen uit met twee volle bladzijden interview met De Grote Baas, en daar werd wel duidelijk gemaakt wat we graag wilden weten. Hoe moet het VB evolueren? Filip Dewinter: “Wij moeten ons profiel aanscherpen. Back to basics zou ik zeggen. Zonder complexen onze speerpunten uitspelen in scherpe maar slimme campagnes. (…) ‘Vuil’, ik hoor dat woord niet graag. Dat heeft een pejoratieve bijklank. Ik zeg: we moeten rebels genoeg blijven. We moeten wel het verschil blijven maken. In verzet gaan, ons uniek profiel beklemtonen. Zo kunnen wij bij andere partijen de lat ook hoger leggen. Ze opjagen en ons programma opdringen. (…) Wij zijn misschien niet altijd even fijn besnaard, maar we moeten ook niet nodeloos provoceren. Wat we zeker niet moeten doen, is zoals de Lega Nord – een regeringspartij in Italië – met een varken de moskee intrekken, of zoals Wilders de koran willen verbieden. Dan schieten we in onze eigen voet. Wat we echter evenmin moeten doen, is inhoudelijk minder radicaal worden. Het moet niet allemaal fletse cola zijn in de politiek. Ik wil bier zijn, en er mag gerust wat schuim op en wat alcohol in.”

Dewinter streeft dus zeker niet naar meer salonfähigkeit? Filip Dewinter: “Ik gruwel van dat woord. Wij mogen niet verburgerlijken. Mijn motto is: liever gevreesd dan bemind. Wij moeten de luis in de pels van het regime blijven. Liever wolf in het bos dan een geketende hond.” Die laatste uitspraak is overigens geen beeldspraak van Dewinter zelf, maar komt uit een gedicht van Wies Moens dat ter inleiding staat van een biografie over Karel Dillen. De partijraad heeft nochtans beslist dat de stijl en de communicatie properder moeten worden. Filip Dewinter: “Zeker, maar dat mag niet tot grijsheid leiden. Filip Dewinter moet zichzelf kunnen blijven. En ik ervan overtuigd dat ik die ruimte zal krijgen. In consensus. Zoals het steeds is gebeurd.” Uitspraken als ‘Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed’, horen we die nog? Filip Dewinter: “Ik blijf die verdedigen. Dat was trouwens een uitspraak op ons congres die vooraf was doorgepraat met mijn partijvoorzitter.” Voilà. Alles komt in orde zolang Dewinter zichzelf mag blijven, en in tegenstelling tot zijn imago keurt VB-voorzitter Bruno Valkeniers de vuile praat van Dewinter goed. Alleen de anderen dan Dewinter moeten opletten met wat ze zeggen.

Het voorbeeld over het varken waarmee de Lega Nord de ruimtes voor een toekomstige moskee in Milaan bevuilde, is niet zover van de denkbeelden van sommige VB’ers. Want wat stelde Janice Laureyssens, de onvolprezen voorzitster van het VB in Borgerhout, in januari nog voor op haar blog? Je zou veilig op patrouille kunnen gaan in Borgerhout met een varken aan de leiband (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Foei, Janice. Dat mag niet meer.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, dewinter, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.