08-11-09

BART DEBIE LUST GEEN FAIRTRADE KOFFIE

De voorbije week pakten enkele kranten uit met een reportage over de nieuwe postercampagne voor Oxfam Fairtrade. Een campagne om eerlijke handel te bevorderen. Deze keer gelukkig geen Jean-Luc Dehaene naakt in een wijnton, maar ook geen Dina Tersago op een bed van chocoladesnoepjes. Wel onder andere Delphine Boël die Libertea promoot, Helmut Lotti die de aandacht vestigt op eerlijk gemaakte wijn uit Zuid-Afrika of Goedele Liekens die goede chocolademelk aanprijst.

Fotografe Lieve Blancquart bezocht de fairtradeprojecten waarvoor Bekende Vlamingen en Belgen promotie maken. Lieve Blancquart (in De Standaard): “Iedereen kent intussen Fairtrade wel als merk, maar wat het betekent te velde is veel minder bekend. Voor een suikerboer in Paraguay, een wijnboer in Zuid-Afrika of een theekweker in Sri Lanka maakt Fairtrade het verschil tussen niemand of iemand zijn.” “De boeren krijgen er aandelen in het bedrijf waarvoor ze leveren of worden lid van een coöperatieve, waardoor ze een gegarandeerd minimuminkomen hebben, ook als het weer de oogsten vernielt. De teelt is vaak veel intensiever omdat ze biologisch werken, maar ook gezonder voor hen, want er wordt niet gespoten met verdelgingsmiddelen zoals de multinationals doen. En zo leveren ze een mooi product af, dat door ons gewaardeerd wordt.” Vanaf 1 december is in alle Vlaamse wereldwinkels hierover trouwens een fraai fotoboek en een dvd te koop.

Intussen kopen meer en meer mensen fairtradeproducten, en ook overheidsdiensten schaffen ze aan. Bij de Vlaamse ambtenarij, de Vlaamse ministeriële kabinetten en het Vlaams parlement drinkt men al sinds 2001 koffie van het Max Havelaarkeurmerk. “Omdat de Vlaamse overheid in het label Max Havelaar een belangrijk ontwikkelingsinstrument ziet om producenten in het Zuiden een minimuminkomen te waarborgen”, werd laatst nog medegedeeld. In 2006 werd zo 28 ton koffie aangekocht door de Vlaamse administratie, naast 17 400 grote en 10 700 kleine flesjes fruitsap, en 3 200 flessen wijn. Maar niet iedereen apprecieert dit. Bart Debie, perswoordvoerder van de VB-fractie in het Vlaams parlement, installeerde eind vorige maand in zijn bureau in het Vlaams parlement een Senseo-koffietoestel dat hij van een collega cadeau had gekregen. Bart Debie liet zijn Facebook-vrienden meteen delen in de vreugde: “Eindelijk bye bye brol Fair-Trade koffie van het parlement.” Bij de medewerkers van de andere partijen in het Vlaams parlement hebben we geen klachten opgevangen, laat staan dat ze de fairtrade koffie "brol" zouden noemen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.