28-11-09

SCHOOL SCHRAPT LES OVER MAROKKO NA KLACHT VB

In de nota die Bruno Valkeniers vandaag aan de VB-partijraad voorlegt, ziet de VB-voorzitter het als een opdracht van het VB “het socio-culturele middenveld (academici, opiniemakers, cultuursector, verenigingsleven… aan (te) spreken en voor ons winnen.” Het onderwijs wordt niet vernoemd, maar wordt ongetwijfeld onder andere verstaan onder de drie puntjes in die zin. Het VB is alvast tevreden over “recente maatschappelijke stromingen die ons eigen gedachtegoed hernemen, zoals de aan invloed winnende islamkritische tendens in Vlaanderen.” In Wommelgem, bij Antwerpen, volstond een briefje van een VB-gemeenteraadslid om een lessenreeks over Marokko voortijdig te stoppen.

Twee maanden lang hebben de leerlingen van het vijfde leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool in de Dasstraat in Wommelgem rond het project Marokko gewerkt, weet De Standaard / Het Nieuwsblad. Tijdens de lessen Wereldoriëntatie bestudeerden ze het land en zijn geschiedenis en maakten ze kennis met de traditionele gerechten, de godsdienst en de culturele verschillen met België. Volgens de school is het goed dat leerlingen met andere culturen kennismaken. “Vroeg of laat komen ze met elkaar in contact, en onbekend is onbemind”, zegt de school in haar onderwijsnota. “Dit project moet vooroordelen wegnemen.” De basisschool plant de komende maanden nog projecten rond andere wereldgodsdiensten. Maar de lessenreeks rond Marokko is niet in goede aarde gevallen bij Anita Schoonvliet (foto 1), VB-gemeenteraadslid van wie de kleindochter in het bewuste vijfde leerjaar zit. In een brief aan onderwijsschepen Marc Dierckx (CD&V) uit ze haar ongenoegen. “In de gemeenteschool van Wijnegem leerden de leerlingen in het eerste trimester werken met de atlas”, schrijft ze. “Ze leerden de provincies van ons land en hun hoofdsteden kennen, leerden over onze buurlanden, de bevolkingsgroepen in België en nu zijn ze bezig met Ambiorix en de Oude Belgen.”

Tot daar is er niets abnormaal. Niet normaal is dat de schepen en/of de schooldirectie toegeeft na dat briefje van een VB-gemeenteraadslid. Schepen Marc Dierckx (CD&V): “Ik moet tot mijn spijt vaststellen dat er een ernstige polarisatie is ontstaan rond dit thema binnen de school. Ik distantieer mij zeer uitdrukkelijk van uitlatingen van bepaalde personen die een duidelijk xenofoob karakter hebben. Ik heb in de herfstvakantie een gesprek gehad met de directie van de school en het project is inmiddels stopgezet. Dit thema zou normaal sowieso rond de herfstvakantie stoppen, maar normaal zouden de kinderen er nog een extra les aan spenderen, om samen muntthee te maken en couscous te eten.” Directrice Kristel Vingerhoets (foto 2) bevestigt dat de laatste les afgeblazen is. Door de klacht van het VB. De hele situatie zit haar hoog. Kristel Vingerhoets: “Het is pure politiek. Wij geven dit project al jarenlang in het vijfde leerjaar (foto 3: juf Els van het vijfde leerjaar). Nooit waren er klachten. Het enige verschil met vorige jaren is dat de kinderen nu ook de kans kregen om eens een moskee te bezoeken.” Alleen de leerlingen zijn volgens de directrice het slachtoffer van de heibel. “Ze hebben genoten van de lessen. Ze vragen zelfs nog steeds om nog eens muntthee te krijgen.”

De directrice voegt er nog aan toe dat “de lessen pedagogisch volledig in orde zijn”, dat ze “perfect stroken met het leerplan dat trouwens ook werd goedgekeurd door de gemeenteraad”. Maar waarom heeft men dan toegegeven aan het VB? Rob Verreycken heeft intussen Wommelgems VB-gemeenteraadslid Anita Schoonvliet gefeliciteerd: “Proficiat, Anita, en opnieuw is het bewezen: het Vlaams Belang is méér dan nodig!” Een andere lezer van De Standaard / Het Nieuwsblad noemde politiek scoren op de rug van kinderen uit het basisonderwijs daarentegen "beneden alle peil". Maar Anita Schoonvliet is zich van geen kwaad bewust. Ze antwoordde onder andere: "De kinderen vonden deze lessen allesbehalve interessant. Ook lustten de meeste leerlingen geen muntthee. Frisdrank mag niet. Een koekje met chocolade ook niet. Allemaal slecht voor de tanden. Maar een halve beker suiker met muntthee is wel goed voor de tanden?" Gelukkig dat er iemand bekommerd is om het tandbederf bij de Vlaamse kindjes!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onderwijs, verreycken |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.