24-12-09

GEEN VB-AFDELING MEER IN BORGLOON

Borgloon. Begin deze week was er nog een vraag over in het VRT-spelprogramma Blokken. Quizmaster Ben Crabbé werd door de jury terechtgewezen dat het Limburgse Borgloon een stad is, en niet slechts een gemeente of dorp. Stadje zou misschien een betere omschrijving zijn. Naast een ‘stadscentrum’ met een 3 000 inwoners is het vooral een fusie van dorpen met kleurrijke namen als Bommershoven, Hoepertingen, Jesseren, Kuttekoven… Maar het strekt hen tot eer dat ze er een bloeiende fruitteelt hebben, en sinds kort geen VB-afdeling meer.

In 2000 stond het VB nog nergens in Borgloon, maar in de jaren die volgden was Borgloon naar verluidt de Limburgse gemeente met het snelst stijgend ledenaantal. In 2005 werd het eerste afdelingsfeest georganiseerd, toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke overhandigde bij een barbecue met enkele tientallen aanwezigen de afdelingsvlag van het VB-Borgloon (foto). Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 presenteerde het VB zich aan de kiezer, weliswaar met een onvolledige lijst (12 kandidaten, bij 21 mogelijke plaatsen). Het leverde het VB 9,1 % van de stemmen op en één verkozene: lijsttrekker en voorzitter van de plaatselijke VB-afdeling Ludo Vansimpsen. Halverwege de bestuursperiode toonde Vansimpsen zich tevreden over het geleverde werk. “Dat wij een luis in de pels van de huidige bestuursmeerderheid zijn, is intussen al geweten. Als zelfs de voorzitter van de lokale Open VLD ons op de korrel neemt in een lokale partijpublicatie, dan weet je gewoon dat het Vlaams Belang zijn rol als oppositie terdege uitvoert. In Borgloon is er dus wel degelijk iets veranderd. Daar waar de meerderheid gedurende jaren vrij spel had, moet er nu op regelmatige tijdstippen verantwoording afgelegd worden. Het is pijnlijk als het Vlaams Belang keer op keer aantoont dat Borgloon afstevent op een financiële kater na deze legislatuur.”

Dinsdagavond is bekend geraakt dat het VB geen afdeling meer heeft in Borgloon. Tijdens de gemeenteraad kondigde voorzitter Ludo Vansimpsen aan dat hij zijn ontslag heeft gegeven bij het VB, samen met het volledige lokale partijbestuur. Vansimpsen zal voortaan als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. Hij en zijn bestuur namen deze beslissing omdat ze het oneens zijn met de manier waarop regiosecretaris Rik Schoeps is ontslagen bij het VB. Het change managementvan huidig VB-voorzitter Bruno Valkeniers maakt brokken. Vansimpsen wilde niet verder ingaan op het ontslag van Rik Schoeps. Hij zei wel nog in Borgloon een meer gematigde partij te willen opstarten, onder de naam Loons Belang. Van Vlaams Belang naar Loons Belang, small is beautiful.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: limburg |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.