26-12-09

EX-POLITIECOMMISSARIS VERGEET IN HET VUUR VAN DE STRIJD EN DE FILMOPNAMEN HOOFDBOODSCHAP

Van Knokke tot Lanaken, Bart Debie (foto 1) rijdt dezer dagen het hele land af voor de ‘veiligheidspreventienamiddagen’ die het VB voor senioren inricht. Bijeenkomsten waar gratis koffie en taart aangeboden wordt. Een mens zou alleen al daarom naar die infonamiddagen gaan.

De voorbije, uitzonderlijk warme, zomer werd Bart Debie herhaaldelijk in Antwerpen gesignaleerd. Zat hij niet op het terras van café Berlin, in de schaduw van de politietoren aan de Oudaan, dan was hij locaties aan het zoeken voor een filmpje met preventietips dat op de infonamiddagen voor senioren getoond wordt. Niet gemakkelijk! Aan welke bankautomaat gaan we opnames maken? Aan welke tramhalte? Er zijn er zoveel in Antwerpen! Uiteindelijk werd het de tramhalte aan het Schijnpoort, op een steenworp van het Sportpaleis. Het filmpje dat opgenomen werd, met VB-medewerker Bert Deckers als regisseur, begint redelijk schokkend voor wie er onvoorbereid naartoe zou kijken. We bevinden ons aan het Stuivenbergplein in Antwerpen-Noord, een dame wandelt over het voetpad met een handtas in haar hand, een dief gaat met die handtas aan de haal, en dan zien we Bart Debie stoïcijns op datzelfde voetpad staan. Debie, die als bijna-dagelijks bezoeker van de fitnessruimte van het Vlaams Parlement niet van stramme benen kan verdacht worden, loopt niet achter de dief aan! Uiteindelijk blijkt het echter slechts een enscenering te zijn. We zien de dame en dief nog herhaaldelijk terug in penibele omstandigheden. En Bart Debie, natuurlijk.

Na amper een halve minuut waarschuwt Bart Debie ons ook voor het "vals veiligheidsgevoel". Bart Debie: “Let ook op voor het vals veiligheidsgevoel. Men raadt u misschien wel eens aan om een mes of een busje pepperspray mee te nemen, maar let op: enkel geoefende mensen kunnen daarmee omgaan, en de kans is groot dat de potentiële dieven die tegen u zal gebruiken.” Daarmee maken Debie, Deckers en al wie nog verantwoordelijk is voor het vertonen van dit filmpje een zware fout. Want de hoofdboodschap is natuurlijk dat messen in bepaalde gevallen en busje pepperspray altijd… verboden wapens zijn. In een filmpje van 4,5 minuten kan natuurlijk niet alles uitgelegd worden, maar politiemensen zeggen ons dat de hoofdboodschap toch moet zijn dat het verboden wapens zijn, en niet dat je getraind moet zijn om met die verboden wapens te kunnen omgaan. In het VB-foldertje met 32 preventietips (foto 2) dat Bart Debie schreef ter aankondiging van de veiligheidspreventienamiddagen van het VB, wordt wel uitgelegd dat “een mes, een spuitbus pepperspray of traangas. Soms raadt men u ook aan om een busje haarlak als ‘bewapening’ te gebruiken” dikwijls bij wet verboden is, en men zich daarmee strafbaar maakt wegens verboden wapendracht, maar in het VB-filmpje wordt daarover niet gerept. En blijft een beeld en gesproken woord niet langer hangen dan een te lezen tekst?

Voor het overige wordt de VB-veiligheidscampagne vooral ervaren als een marketingstunt van de partij. Lex Moolenaar schreef in Gazet van Antwerpen: “De ouderen vormen een groeiende groep in de samenleving, die voor het VB veel potentiële stemmen bevat. En die kan de partij goed gebruiken, nu de lange reeks verkiezingsoverwinningen is stopgezet. Logisch dus dat voor de lancering van het seniorenplan de hele état major van het VB naar de Grote Markt was afgezakt: niet alleen dewinter, maar ook Valkeniers én ondervoorzitter Marijke Dillen. De boodschap was helder: de interne kwesties zijn voorbij, het nieuwe partijbestuur gaat aan de slag. Helaas voor het VB zit de partij na een eeuwigheid nog steeds op alle beleidsniveau in de oppositie. Dat beseft ook de kiezer. Hoe lang blijft het interessant om naar verhalen over seniorenplannen te luisteren als je weet dat die toch nooit zullen worden uitgevoerd? En als je hebt gelezen dat het partijbestuur zelf het woord ‘beleidspartij’ uit de visietekst van Bruno Valkeniers heeft geschrapt?” Lex Moolenaar merkt overigens ook op dat de het VB-plan voor “méér seniorenveiligheid” (extra verlichte en bewaakte parkeerplaatsen voor senioren op openbare parkings, voldoende politiepatrouilles zodat de aanrijtijden bij een oproep minimaal zijn, waar veel senioren wonen extra bewakingscamera’s die effectief opgevolgd worden, politiesteunpunten in seniorencentra, premie voor senioren die willen investeren in veiligheidsmaatregelen thuis…) nogal kost. “Maar een berekening van de kostprijs heeft Dewinter niet gemaakt. Het is gemakkelijk om ideeën te lanceren als je in de oppositie zit.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.