27-12-09

DE HULP AAN AFRIKA VAN HET VB EN VAN ANDEREN


The-Swallow-1
TheSwallow-2Bij de bespreking van de begroting van het Vlaams parlement eerder deze maand bleek de fractieleider van de grootste oppositiepartij, Filip Dewinter dus, afwezig te zijn. “Op reis”, luidde het excuus. Marijke Dillen zorgde dan maar voor de obligate oppositietaal. Intussen is bekend geraakt waar Dewinter “op reis” was. Hij was in Kameroen, in West/Centraal-Afrika.

Dewinter was er, samen met zijn eeuwige luitenant Jan Penris (foto 1), op uitnodiging van de Association de Lutte Contre L’Emigration Clandestine. (ALCEC). Een tegenbezoek nadat Dewinter ALCEC-stichter Emile Bomba in november vorig jaar had rondgeleid in Antwerpen en Brussel. Op 15 december nam Dewinter het vliegtuig naar Kameroen; in Kameroen werd Dewinter onder meer ontvangen door de Kameroenese ministers Hamadjoda Adjoudi en Jean Foudman Akram. Dewinter gaat er op vooruit. Bij zijn trip naar Marokko in december 2005, ook al met hetzelfde doel: de plaatselijke bevolking af te raden naar ons land te komen, geraakte Dewinter niet verder dan het zaaltje van het Hilton-hotel waar hij samen met Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke een persconferentie hield. Met een belangrijk deel van zijn toespraken in Kameroen zijn we het zelfs eens: de vlucht naar Europa is levensgevaarlijk, en kost veel geld; hier leven de mensen in illegale verblijfssituatie in penibele omstandigheden; Europa treedt alsmaar harder op tegen illegaal verblijvenden… Ook voor de Afrikaanse landen is het geen gezonde situatie: er zouden bijvoorbeeld meer Kameroenese dokters in Europa werken dan er werkzaam zijn in Kameroen, terwijl daar kinderen sterven bij gebrek aan medische zorgen. Dewinters analyse vertrekt echter niet vanuit de noden van de Afrikanen, maar vanuit de “ontwrichte” samenleving in de Europese steden waar “de autochtone bewoners binnen enkele decennia dreigen geminoriseerd te worden.”  Voor Dewinter moeten de fondsen voor ontwikkelingshulp “geheroriënteerd worden in de richting van een actief terugkeerbeleid met tewerkstellingsprojecten in de landen van herkomst.” Daarenboven moet “het krijgen van ontwikkelingshulp gekoppeld worden aan de bereidheid om illegalen op te vangen in hun eigen land.”

In de wereld van Dewinter is alles nogal eenvoudig, en Dewinter vergeet gemakshalve  bijvoorbeeld dat het niet altijd zo eenvoudig is de ware nationaliteit van iemand zonder geldige verblijfspapieren aan te tonen. Helemaal zwak wordt het als Dewinter uitlegt wat het VB zelf wil doen. In samenwerking met ALCEC zouden in een viertal Centraal-Afrikaanse landen de komende maanden affiches, pamfletten en T-shirts verspreid worden met als slogan Illegal immigration kills en L’Emmigration clandestine tue. De T-shirts zijn allicht zinvoller dan de VBJ-polo’s die in deze wintermaanden aan koulijdende Vlamingen zouden bedeeld worden, maar ze gaan natuurlijk voorbij aan de grootste problemen op het Afrikaanse continent. De hongersnood bijvoorbeeld, gebrek aan (vlot beschikbaar) drinkbaar water, enzomeer. Wie daarvoor een 11.11.11-actie zou steunen, krijgt van VB-zijde te horen dat er in Vlaanderen nog genoeg Vlaamse behoeftigen zijn om eerst voor te zorgen. Niet minder belangrijk: onderwijskansen. Lagere schoolklassen zijn in Afrika doorgaans overbevolkt, en doorstuderen kan meestal niet omdat het een te dure aangelegenheid is voor de ouders. En het is toch slechts met het vormen van eigen kaders dat de Afrikaanse landen zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige, zichzelf emanciperende en welvarende landen. We wezen hier eerder al op de computerklas die Jos Geudens in Kenia opzette, intussen aangevuld met Cinema Paradiso. Een ander goed voorbeeld is The Swallow, een schooltje in Gambia (foto’s 2 en 3 - klik eenmaal op de foto's voor een grotere afbeelding) opgezet door Vlaamse vrijwilligers maar intussen in handen van bekwame Afrikaanse medewerkers. Het is een project dat gesteund wordt door Art for Africa, een initiatief van Geene Lisa en Coco Jr., een lagere schoolklas in Kortrijk en andere initiatieven in Vlaanderen.   

De website van The Swallow is sinds vorig jaar niet meer bijgewerkt, maar de website van ALCEC is evenmin à jour gehouden. “This is Africa”, zouden nogal wat Afrikanen zelf zeggen. Maar we kunnen je verzekeren dat The Swallow nog steeds onder een sterke organisatorische en pedagogische leiding goed werk aflevert. Hulp aan Afrika kan ook onbaatzuchtig, en is daarom misschien wel des te efficiënter.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, actie, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.