30-12-09

VROUW VAN HET JAAR. MARIE-ROSE MOREL: “IK STA VOOR ALLES OPEN”

Toen wij hier vorige week een artikel aankondigden De vrouw van het jaar: Marie-Rose Morel, Marijke Dillen of Karin Wolters? werd prompt een Facebook-groep Wij verkiezen Karin Wolters als AFF-’Vrouw van het jaar’! opgericht.  Voor alle duidelijkheid: het Anti-Fascistisch Front (AFF) is niet de initiatiefnemer van deze Facebook-groep. Integendeel. Karin Wolters (foto 1) begeeft zich in de driehoek tussen Blood and Honour in Vlaanderen en Nederland, autonome rechtsradicalen zoals de Autonome Kameraden en de Bockenreyders, en de rechterzijde bij het VB. Treffend geïllustreerd in een foto die in Humo verscheen, met naast Karin Wolters Arnoud Kuipers, Sandy Neel en Jarno Roppe. De Facebook-groep voor Karin Wolters verzamelde 70 fans. Naast de al genoemde Arnoud Kuipers en Jarno Roppe onder meer VB-volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts, Yorick Van de Weyer en Sacha Vliegen (VVB/Voorpost).

Maar er is weinig discussie: dé vrouw van het jaar – toch in het gebied dat wij bestrijken: extreemrechts tot neonazi’s – is Marie-Rose Morel (foto 2). Geen vrouw die in een politieke partij zoveel te weeg bracht dan Marie-Rose Morel, en dat zelfs zonder een noemenswaardig politiek mandaat. We willen niet geringschattend doen over de functie van gemeenteraadslid in Schoten, maar het is niet daarmee dat Marie-Rose Morel gisteren op de tiende plaats terecht kwam in de Top-100 Belgen van 2009 van Het Laatste Nieuws. In ’t Pallieterke werd al op 9 december het belang van Marie-Rose Morel onderstreept: “Het zou goed zijn als eindelijk eens tot de eigen kringen én de buitenwereld doordringt dat Marie-Rose Morel niet naar het Vlaams Belang is gekomen om de tweede viool te spelen. Als ze haar zin niet krijgt, dan gaan de poppen aan het dansen en begint de variété. Filip Dewinter is destijds genoeg gewaarschuwd dat hij een gevaarlijk projectiel binnenhaalde en het zal bijzonder moeilijk zijn dat nog te ontmijnen nu Morel kan bogen op haar sterke resultaat bij de Europese verkiezingen. Bovendien kan ze alleen via het Belang nog op het voorplan proberen te blijven van de politiek, want geen enkele andere partij wil zo’n destructief element in zijn rangen opnemen, sollicitaties overbodig. Met Morel gegarandeerd rel, en vroeg of laat zal de partijtop daar conclusies uit moeten trekken. Intussen staan N-VA en LDD aan de zijkant te lachen en zijn blij dat zij niet (langer) met Mata Hari zitten opgescheept.”

In Het Laatste Nieuws nam Marie-Rose Morel gisteren een afwachtende houding aan. Marie-Rose Morel: “Ze hebben nu anderhalf jaar tijd om te bewijzen dat hun keuze voor een kleine groep en een harde lijn de juiste is. Intussen verander ik niet van ploeg en ga ik me niet verzetten. Zoniet zak ik nog dieper in het drijfzand. Ik zou foert kunnen zeggen, maar daarvoor zie ik de basis nog te graag.” Morel zegt veel plezier te beleven aan haar mandaat als gemeenteraadslid in Schoten, en herhaalt wat ze eerder in de Nederlandse krant Trouw zei: dat ze een denktank uit de grond aan het stampen is. Maar verder gaat Marie-Rose Morel ook op liefdespad. Marie-Rose Morel: “Er is veel interesse en binnenkort wil ik daar werk van maken. In 2010 ga ik opnieuw op de lappen. Ik sta open voor alles, maar ben niet op zoek.”  In Trouw onthulde Marie-Rose Morel overigens ook hoe ze de VB-boodschap anders zou verpakken. Ze heeft al eindeloos gezegd dat ze een andere stijl wil, maar hoe dan wel? Marie-Rose Morel (in Trouw, 8 december 2009): “Je moet op tijd vernieuwen om de mensen te blijven boeien en in je communicatie meegaan met de tijd. Mijn boodschap zou even hard zijn (dat blijkt ook elders in het interview, als ze pleit voor “een hard uitzettingsbeleid, desnoods manu militari”, red.), maar ik zou die (boodschap) niet brengen in slogans. Wel in een power-pointpresentatie, met alle cijfers over de migratie.” Met een power-pointpresentatie! 

In elk geval is er geen VB’er die het in de Top-100 van Het Laatste Nieuws beter doet dan Marie-Rose Morel op de 10de plaats. Filip Dewinter strandt op de 35ste plaats, vorig jaar was hij nog 31ste.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.