11-01-10

HET VERNIEUWDE VLAAMS BELANG MAGAZINE

De wereld draaide natuurlijk door terwijl wij ons jaaroverzicht publiceerden. Langs VB-zijde was het voornaamste nieuws… dat het formaat van het Vlaams Belang Magazine veranderd is. Nog maar eens verkleind is (foto 1). Van een krantenformaat (16 blzn.), naar een magazinegrootte (32 blzn.) tot bijna een stationsromannetje (52 blzn.). In beschikbare oppervlakte voor het hele blad maakt het weinig verschil uit, voor de verschillende artikels wel. Sommige zijn nu opmerkelijk korter. Het voorwoord van VB-voorzitter Bruno Valkeniers telde in het oude formaat doorgaans een 380 woorden. In het januari-nummer van het vernieuwde Vlaams Belang Magazine bestaat Valkeniers’ voorwoord nog maar uit 160 woorden. Waarnemers kijken uit naar de dag dat zijn voorwoord nog maar uit drie woorden bestaat: “Amen en uit.”

Het vernieuwde magazine vervangt ineens drie bladen: het vroegere Vlaams Belang Magazine, het blad van de Vereniging van Vlaams Belang Mandatarissen (VVBM) en het blad van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Vandaar dat er in het vernieuwde Vlaams Belang Magazine een rubriek Uit de Parlementen is, en een katern voor de VBJ. We kunnen niet zeggen dat de vroegere VVBM- en VBJ-bladen veel diepgang hadden, maar wat nu overblijft in het vernieuwde Vlaams Belang Magazine is in elk geval veel minder. Het nieuwe magazine heeft maar twee echte nieuwigheden. Vooreerst publiceert Vlaams Belang Magazine voortaan ook… een Zweedse Puzzel. Wat goed is voor de training van de hersenen, en als je je ingevulde Zweedse Puzzel opstuurt naar de redactie kan je er nog een boek mee winnen. Deze maand: Al-Hijra, immigratie als Paard van Troije van de islam. In het Vlaams Belang Magazine aangekondigd als “Al-Hijra van Filip Dewinter”, maar Dewinter heeft er slechts het voorwoord van geschreven. Tweede nieuwigheid is een tweemaandelijkse rubriek: Politieke vrienden.

“In de politiek heb je geen vijanden nodig, je hebt immers politieke vrienden”, zo luidt een gezegde. Bij het VB is dat blijkbaar anders. Waarom men er dan slechts een tweemaandelijkse rubriek van maakt, is ons een raadsel. In de eerste aflevering komen An Braem, 27 jaar en gemeenteraadslid in Brugge, en Kristien Verbelen, even oud en OCMW-raadslid in Oostkamp, aan bod. Ze vonden elkaar bij de NSV. “Een fantastische tijd.” Hoogtepunt was die keer dat ze in de nachtelijke uurtjes Helmut Lotti tegen het lijf liepen, An Braem persé met hem op een foto wilde, de foto van Helmut Lotti met vijf NSV’sters vervolgens op het internet circuleerde met als bijschrift dat Lotti erelid van de NSV was geworden, en de NSV-vriendinnen vervolgens gevraagd werden voor “een optreden” in het VTM-programma Recht van Antwoord. An Braem en Kristien Verbelen vonden hun respectievelijke echtgenoten bij de NSV, en vermelden ook nog dat ze samen gearresteerd werden bij een protestactie tegen een eredoctoraat voor prins Filip aan de KU-Leuven. Maar toen An Braem haar vader aan het politiecommissariaat zag staan, kon ze er gewoon naartoe gaan. Vriendin Kristien moest daarentegen nog enkele uren ‘in den bak’ slijten.

Aangezien niets menselijks ons vreemd is, kijken we al uit naar de volgende Politieke vrienden. Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel? Sandy Neel en Arnoud Kuipers? Bruno Valkeniers en… Tja. En wie eigenlijk? In Het Belang van Limburg hadden ze de voorbije zomer trouwens een gelijkaardige reeks: Limburgse parlementairen en hun beste vriend. We leerden bijvoorbeeld dat de beste vriendin van VB’ster Katleen Martens schoonheidsspecialiste Cindy Machiels is. Katleen Martens ontmoette Cindy Machiels voor het eerst toen Martens voor een voetverzorging langsging bij Machiels. Intussen hebben ze hun eerste skivakantie samen achter de rug, en voor het najaar was nog een champagneweekend gepland. Over politiek is Cindy Machiels kort en bondig: “Ik snap niets van die sport, ik begrijp de meeste teksten niet.” Van de redactie van het vernieuwde Vlaams Belang Magazine wordt meer inzicht verwacht. De redactie is ook verantwoordelijk voor de nationale website van het VB. Hoofdredacteur Tom Van den Troost figureerde mee op de glamourfoto’s van Marie-Rose Morel en haar vrienden in Nina (foto 2).

Het Vlaams Belang Magazine is enkel te verkrijgen via een abonnement of door lid te worden van het VB. Eind jaren negentig werd het Vlaams Blok Magazine een tijdlang in krantenwinkels te koop aangeboden. Tegen 50 frank. De kosten voor de distributie liepen echter hogerop dan de baten uit de verkoop zodat er mee gestopt werd.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

TEMNOZOR

TemnozorVoor het afgelaste optreden van de Russische National-Socialist Black Metal-groep Temnozor (foto), met het Vlaamse Huldrefolk in het voorprogramma, zou een alternatief gevonden zijn.

Temnozor en Huldrefolk zouden aanstaande zaterdag spelen in De Azijnfabriek in Roermond, maar dat werd afgelast na actie van antifascisten, vragen in de pers, en beraad bij De Azijnfabriek en de gemeente Roermond. Het optreden zou nu door de toermanager verplaatst zijn naar zaal Pitch Back in Niederkruchten (Duitsland, op zeven minuten over de grens bij Roermond). De vliegtuigtickets en dergelijke waren toch al geboekt. Vandaar. Benieuwd of de Duitse overheid dit laat begaan. Het optreden voorbije zaterdag in Nitra, Slowakije, zou afgelast zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour |  Facebook | | |  Print