20-01-10

BETOGING HAATGROEP IN DE VERENIGDE STATEN VERSTERKT MET VLAMING

Vandaag is de Amerikaanse president Barack Obama precies één jaar “aan de macht”. Alhoewel. Macht ontleen je aan een positie in de samenleving. Maar ook aan of die samenleving met je mee is. Gisteren bracht het VRT-duidingsprogramma Terzake een reportage waaruit bleek dat Obama een positief rolmodel is voor nogal wat Afro-Amerikanen, hij natuurlijk niet op één jaar tijd kon rechtzetten wat zijn voorgangers gedurende jaren mismeesterd hebben, en inmiddels het aantal ‘haatgroepen’ toeneemt. Het Southern Poverty Law Center telde er laatst 923, en anders dan het in Terzake leek is dat geen telling tot nu maar slechts tot 2008.

Halverwege de acht minuten durende Terzake-reportage zie je beelden van de National Socialist Movement (NSM), op dit ogenblik de grootste neonazigroep in de Verenigde Staten. De grootste, vooral omdat andere neonazigroepen tussen 2002 en 2007 om een aantal redenen uiteen vielen. De NSM is meteen ook de meest rabiate groep, ze schrikt er niet voor terug om nazi-uniformen of attributen uit het Derde Rijk te dragen bij optochten en andere gelegenheden. De NSM wil een ‘groter Amerika’ dat het burgerschap ontzegd aan Joden, niet-blanken en homo’s. Naast tijdschriften heeft het een eigen radiostation, en zorgt het ook voor videospelletjes waarin haat tegen bepaalde groepen in de samenleving ‘spelenderwijs’ wordt ingelepeld. Opgericht in 1974, met hoofdkwartier in de automobielstad Detroit, steeg het ledenaantal en de invloed sterk vanaf 2006.

Op 7 november vorig jaar betoogden een vijftigtal neonazi’s met de NSM in Phoenix, hoofdstad van de staat Arizona. Een wat rare stad. De stadskern is een zakencentrum, met slechts kantoorgebouwen en hier en daar een universiteitsgebouw of iets anders. Een aantal kilometers verder vind je het winkelcentrum Scottsdale, en daarna ben je meteen in het ‘platteland’. Het was in dat zakencentrum dat de mannen en enkele vrouwen van de NSM betoogden. Niet zonder gejouw van dubbel zoveel tegenstanders langs de kant van de weg. Op YouTube zijn een tiental filmpjes van de betoging te vinden, hier is er eentje. Na 1’40” zie je een neonazi in een grijze combatbroek. Zie ook de foto hierboven. Het is een Vlaming, in ons land actief bij de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen. Na 2’10” zie je hem duidelijker in beeld met zijn Blood and Honour T-shirt. Verderop in het filmpje, na 5’20", zie je Jeff Schoeps, de nationale leider van de NSM.

Onze Vlaming-ter-plaatse reisde al twee keer naar de Verenigde Staten. Telkens zorgde hij er voor zijn reis zo te plannen dat hij NSM-betogingen en/of -concerten kon meepikken. Voor de liefhebbers: hier nog een paar video’s van dezelfde manifestatie in Phoenix, Arizona: 1, 2, 3, 4, 5. Er zijn overigens nog video’s van te vinden bij YouTube. Naast ‘onze’ Vlaming-in-grijze-combatbroek versterkten ook nog twee Britten de NSM-betoging. Desondanks blijft de 'support' vanuit Vlaanderen opmerkelijk.

02:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.