28-01-10

EEN GROTE STAP VOOR DE MENSHEID, EEN KLEINE VOOR BERT SCHOOFS: VAN AUSCHWITZ-BIRKENAU NAAR EEN ANTI-ISLAMMEETING

Het zijn drukke dagen voor Bert Schoofs (foto 1), fractieleider van het VB in de gemeenteraad van Beringen, Kamerlid en lid van het VB-partijbestuur. Vanavond beleeft hij zijn moment de gloire. De meeting die het VB plande tegen het toelaten van luidsprekers aan een moskee in Beringen (foto 2) is meteen al een overwinningsfeest: de aanvraag om luidsprekers te mogen plaatsen is intussen ingetrokken. Twee dagen geleden stond een bezoek aan de vijfenzestig jaar geleden bevrijdde concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau (foto 3) op Schoofs’ programma.

Op 10 november vorig jaar had de Fatih-moskee, een prachtige moskee in de schaduw van de koolmijn van Beringen, opgenomen bij de bezienswaardigheden van Toerisme Vlaanderen, een verzoek ingediend om luidsprekers te plaatsen op de minaretten van de moskee. Om zo de omwonende moslims op te roepen voor het gebed. Zoals duizenden kerken de klokken luiden voor het begin van de mis. In de Genkse wijk Sledderlo, een paar kilometers verder, galmen al jaren moslimzangen door luidsprekers. Niemand die daar last van heeft, of toch niet meer dan met het klokkengelui. Ook in Heusden-Zolder kan het. In Beringen ligt dat anders. Daar heeft burgemeester Marcel Mondelaers jarenlang strijd geleverd tegen hoofddoeken op foto’s voor identiteitskaarten, tevergeefs maar het schept wel een bepaald klimaat. Het VB behaalde er bij de gemeenteraadsverkiezingen een kwart van de stemmen. In de gemeenteraad van Beringen trok Bert Schoofs de aanvraag om luidsprekers te mogen plaatsen aan de Fatih-moskee op flessen: “Als iedereen in Beringen luidsprekers aan zijn voor-, achter- of zijgevel zou mogen hangen, heeft het een kakafonie van jewelste tot gevolg.” De mensen van de Fatih-moskee schrokken van het tumult dat over de zaak werd gemaakt en trokken hun aanvraag om luidsprekers uit te mogen hangen in, nog voor een gepland onderhoud met het Beringse schepencollege plaatsvond. Bij het gemeentebestuur van Beringen maakt men zich zorgen over de reacties van allochtone jongeren op de VB-meeting die vanavond toch doorgaat. "Aan ons zal het niet liggen", zegt Bert Schoofs. Even de haatcampagne tegen de islam vergetend. Maar het zou natuurlijk koren op de molen van het VB zijn mocht het tot ongeregeldheden komen.

Begin deze week werd Bert Schoofs nog “hondsverkouden” gesignaleerd, met “onafgebroken snotteren en niezen”. En toch zou hij dinsdag nog een blitzbezoek brengen aan de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau, in het spoor van minister van Landsverdediging Pieter De Crem. In welke hoedanigheid is niet duidelijk, Schoofs is geen lid van de Kamercommissie voor Landsverdediging. In elk geval, om 6 uur werden De Crem en Schoofs op de militaire luchthaven van Melsbroek verwacht. Om 20 uur zouden ze terug zijn. Althans dat was de bedoeling. Met Air De Crem weet je nooit wanneer een vliegtuig vertrekt of aankomt, en er werden extreme weersomstandigheden verwacht in Polen. “Het wordt geen plezierreisje, maar da’s dan ook niet de bedoeling”, schreef Bert Schoofs op zijn Facebook-pagina. Wat dan wel de bedoeling was, verduidelijkte hij niet. Wil Bert Schoofs dat de gruwelijke geschiedenis van Auschwitz-Birkenau niet uit het collectief geheugen verdwijnt? Zijn partijgenoot Frank Vanhecke vindt anders dat aan de Holocaust al genoeg herinnerd wordt. Overigens vroeg ook Schoofs’ VB-collega Pieter Huybrechts zich af wat de bedoeling is van Schoofs' blitzbezoek. “En wat kost deze ‘grap’ aan de brave belastingbetaler?”, voegde Huybrechts er nog aan toe. Bert Schoofs moet dat vanavond maar eens uitleggen op zijn meeting over de luidsprekers aan de plaatselijke moskee die er toch niet komen. En wil Pieter De Crem terugkomen op zijn beslissing om niet langer het busvervoer voor schoolklassen die Auschwitz-Birkenau zouden bezoeken te ondersteunen?

07:22 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, limburg, schoofs |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.