05-02-10

BART DEBIE: “ZERO-TOLERANTIE: BEZIN EER JE BEGINT.” VALKENIERS LEGT DEBIE ZWIJGEN OP

Bart Debie (links op de foto hiernaast) mag van zijn werkgever niet langer een politieke blog bijhouden, en met wat hij op Facebook schrijft is hij voorzichtig geworden. Maar deze week moest de gewezen politiecommissaris zijn hart toch luchten over de zero-tolerantie waar nu zowat iedereen langs Vlaamse kant voor pleit.

Bart Debie (aan zijn Facebook-vrienden): “(…) Zij die - ook in mijn eigen partij - nu luid staan te roepen dat we overal en altijd het zero-tolerantieprincipe in de praktijk moeten brengen wil ik toch even met de voetjes op de grond zetten. In de huidige situatie is het ONMOGELIJK om dat principe in de praktijk te brengen. In de letterlijke betekenis van het woord wil dit zeggen dat men ELK misdrijf zal vaststellen, verbaliseren en voor een rechtbank zal brengen die er dan ook nog eens een gepaste strafuitvoering aan moet geven. Het hapert aan elke aspect van de vorige zin. Dat wil zeggen dat de Brusselse agenten alles moeten verbaliseren, gaande van de kleinste verkeersinbreuk, elk papiertje of sigarettenpeuk die op de grond wordt gegooid, tot elke scholier die spijbelt, alle feiten van wapenbezit, drughandel en drugbezit, elke kruimeldiefstal tot en met grote georganiseerde criminaliteit, etc. En dan spreek ik nog niet over de enorme sociaal-rechtelijke inbreuken die we in de talrijke Brusselse nachtwinkels en supermarkten tegen komen. Hebben de luide roepers al eens nagedacht wat voor een enorm bataljon aan agenten daarvoor nodig is ? De politie die nu al verzuipt in de administratie kan dat ook administratief niet aan. En dan spreken we niet over de onderbemande parketten. Maar stel nu nog dat de politie - vraag me niet hoe - er in zou slagen om dat verwezenlijken, dan schort het wel op het niveau van de rechtbanken. Té weinig rechters, té weinig kamers, té weinig cellen voor minder- en meerderjarigen en zelfs de nepmaatregel met de enkelbanden werkt niet meer omdat de voorraad al lang op is. De straffeloosheid zal dus gewoon blijven bestaan, spijts al dat werk van de politiediensten.

Uiteraard is het toepassen van zero-tolerantie wél mogelijk. Maar men zal moeten beginnen met het bepalen en benoemen van de aan te pakken doelgroep. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat de oudere Brusselaars - n'importe quelle origine - die elke dag moeten overleven in deze stad ook het slachtoffer worden van de zero-tolerantie. Daar wringt meteen weer het schoentje. Laat het ons maar meteen zeggen : de doelgroep bestaat vooral uit allochtonen. Maar dat krijgen de politiek correcte dames en heren beleidsmakers in dit land niet over de lippen. En eens de doelgroep bepaald is zal men moeten bepalen bij welke misdrijven men het zero-tolerantieprincipe zal willen toepassen. Het is om hoger vermelde redenen ONMOGELIJK om alles te vervolgen. Kies dus de misdrijven die het meest acuut problematisch zijn, aangevuld met de aanpak van de misdrijven waar je de criminelen het meest pijn doet : in de geldbeugel. Gebruik de kaalplukwetten en neem die luxewagens in beslag, leg beslag op woningen en bankrekeningen. En ouders die niet willen meewerken om hun kinderen in toom te houden mogen gerust even fluiten naar het kindergeld. Als de politiek en de Belgische justitie willen kunnen ze dit snel in de praktijk brengen. Kortom, pas zero-tolerantie toe, maar hou het voor diegene die het goed menen ook leefbaar alstublieft. En zelfs dan nog is zero-tolerantie slechts beperkt in de tijd vol te houden. Ik spreek uit ervaring dat dit een nooit geziene personeelscapaciteit vergt. Per definitie is het enkel en alleen daarom al slechts tijdelijk houdbaar.”

Bart Debie: “Ik geef niet snel professor Brice De Ruyver gelijk, maar in deze heb ik eerder aan den lijve ondervonden dat men de gevolgen van zero-tolerantie goed moet inschatten. Ik herhaal nogmaals dat men - ook in eigen partij - goed moet beseffen wat men predikt.” Voornaamste prediker voor die zero-tolerantie in Debie’s partij is de hoofdvogel daar: Filip Dewinter (rechts op de foto hierboven). Dewinter wil niet alleen in Anderlecht maar meteen ook in heel Antwerpen de invoering van de zero-tolerantie. Bart Debie is de veiligheidsadviseur van het VB. Aan De Standaard zei hij gisteren: "Ik heb mijn aanbevelingen en bedenkingen aan de partij overgemaakt. Bij de meeste partijgenoten vallen die goed. Maar ik weet dat de partijleiding doorgaans haar eigen mening heeft en daar moeilijk van af te brengen is." "Wat niet wil zeggen dat ik de waarheid in pacht heb", voegde hij er veiligheidshalve nog wel aan toe. Voor partijvoorzitter Bruno Valkeniers was dit er over. Bart Debie (vandaag in Gazet van Antwerpen): "De voorzitter heeft mij opgedragen om geen commentaar meer te geven op het veiligheidsbeleid. Ik wilde gewoon enige nuance brengen in het debat en het standpunt van het Vlaams Belang. Het is voor mij nu onduidelijk of ik eigenlijk nog de veiligheidsadviseur ben van de partij." Debie zou door Valkeniers gevraagd zijn om publiekelijk terug te komen op zijn mening, maar dat was voor de ex-politiecommissaris een brug te ver. Hij wou hierover aan Gazet van Antwerpen niets kwijt. Bart Debie: "Ik mag niets meer zeggen van de voorzitter en ik ben een trouwe werknemer."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, debie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.