11-02-10

IDENTITEIT DOOR VALENTIJN-CONCERT

IDM 13 februari 2009 bisGebroeders Van RaemdonckkringRuben RosiersIdentiteit door Muziek (IdM) is “een onafhankelijk collectief dat tot doel heeft de nationalistische beweging te ondersteunen en de nationalistische levensvisie te bevorderen (…) door de verspreiding van, berichtgeving over én de organisatie van concerten met identitaire en non-conformistische muziek.” IdM zegt zich volledig te houden aan de Belgische wetgeving en geen banden te hebben “met groepen/organisaties die zich hier niet aan houden.” Toch staat over de zaal waar hun zogenaamd ‘Identiteit door Valentijn’-concert aanstaande zaterdag doorgaat (foto 1) niet meer op de affiche dan dat het in de regio Antwerpen is. Voor de precieze locatie is het zich informeren à la manière de Blood and Honour.  

Je moet mailen naar een e-mailadres bij autonoom.net, een portaalsite van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), de Hasseltse Bockenreyders, de Antwerpse Autonome Kameraden, de internetzender Radio Rapaille enzomeer. Vanaf morgenavond wordt meer bekendgemaakt over de locatie voor het concert. De Nederlandse neo-folkgroep Jupiter opent de avond. Over de groep is minder te vertellen dan over de groepsleden. Opgericht in 2005 lag de groep meer stil dan ze actief was. Jupiter is opgericht door Arjan Peeks, een metalhead die in nog andere muziekprojecten actief is, waaronder de (extreem) rechtse Black Metal-groep Cultus. Peeks is eigenaar van het Black Metal / National Socialist Black Metal-label Heidens Hart. Tweede man bij Jupiter is Jasper Velzel die als eigenaar van Berzerker Records veroordeeld werd voor het verspreiden van racistische, fascistische en antisemitische cd’s. Later duikt Velzel op als drummer bij de NSBM-groep Calslagen en bij Brigade M (groep van Tim Mudde die we kennen van hun optreden bij het ‘jeugdcongres’ van het N-SA in Oostkamp, de letter M verwijst naar de Nederlandse fascist Anton Mussert). Jupiter wordt door IdM geroemd omdat de groep “met zijn stuwende trommels een eigen en militanter geluid” heeft dan andere neo-folkgroepen.

Standrecht is een Nederlandse extreemrechtse rockgroep uit de omgeving van Eindhoven. In hun nummers komen thema’s aan bod zoals verzet tegen de multiculturele samenleving en het communisme, tegen de islam die Europa binnendringt… Het nummer Wij zijn bereid op de cd Zwart als ravenveren is een licht aangepaste versie van een tekst uit de Studentencodex van het KVHV. In een ander nummer op dezelfde cd bezingt men de blanke boeren die in Zuid-Afrika strijden tegen de zwarte bevolking. Op de eind vorig jaar verschenen cd Liederen met de hamer wordt Che Guevara bezongen als De slachter van La Cabana en komt heidendom, vrijheidsstrijd en Nietzcheaanse filosofie om de hoek kijken. Standrecht ageerde meerdere keren tegen het gebruik van nazistische symboliek, maar had geen moeite met hun deelname aan de verzamelcd More Hate 88, waarbij ‘88’ verwijst naar tweemaal de achtste letter van het alfabet oftewel de eerste letters van Heil Hitler, en er muziek op deze cd staat van extreemrechtse en neonazistische groepen als Grinded Nig, Operation Racewar en Kolovrat. Het in 1999 opgerichte Standrecht heeft zich inmiddels versterkt met de Vlaamse zangeres Gwende, alias Goedele Janssens die we kennen van lezingen bij Voorpost, een optreden bij de Radicale Sporenherdenking en haar aanwezigheid bij de IJzerwake. Het is al de tweede keer dat Standrecht optreedt bij een IdM-concert. De vorige keer was op 28 maart 2009.

Hoofdvogel van de IdM-avond is Sköll uit Italië die behoort tot de zogenaamde Identiteitsrock-scene. Groepen die zich richten op de tradities van het eigen land en alles wat die tradities in ere houdt. Daar is niets mis mee, zanger Frederico Goglio zoekt het evenwel meteen verder dan Italië. Hij is een fervent aanhanger van de ultranationalistische en conservatieve denker en schrijver Yukio Mishima. In zijn boek Patriotism verduidelijkt Mishima dat je na een mislukte machtsovername hara-kiri moet plegen, iets wat hijzelf in 1970 trouwens deed. De Italiaan Massimo Morsello wordt als belangrijkste muzikale inspiratiebron genoemd, maar (niet) toevallig is dat ook iemand die zich voor één van zijn cd’s liet fotgraferen bij een beeld gebouwd ter ere van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini. Bij de begrafenis van Massimo Morsello in 2001 werd massaal de Hitler-groet uitgebracht. Sköll-zanger Frederico Goglio was lid van de neofascistische Movimento Sociale Italiano (MSI). Toen die het fascisme afzwoor en Alleanza Nazionale (AN) werd, verliet Frederico Goglio de AN omdat hij zich “niet goed kon vinden in de nieuwe richting die de beweging insloeg.” Goglio is een man naar het hart van Kris Roman (Euro-Rus): Goglio verzet zich tegen de “overheersing en destabiliserende rol” van de Verenigde Staten, die maakt dat Europa verzwakt en zich bijgevolg moeilijk kan verdedigen tegen de druk van de islamitische bevolking. De toekomst van Europa zou volgens Goglio gaan langs Rusland.

Daags na het IdM-concert treedt Sköll op in Sint-Niklaas, op een Italiaanse zondagnamiddag ingericht door de Gebroeders Van Raemdonckkring (foto 2). Inrichter van de IdM-avond is 'Ruben' (foto 3: fragment uit de Koppen-reportage over het ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief vorig jaar 10 oktober). 'Ruben' is actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en was één van de sprekers na de betoging van het N-SA op 10 november vorig jaar in Gent. Bij Radio Rapaille verzorgt hij als ‘Ruben’ een studentenprogramma, als ‘Malinwa’ een sportprogramma en als ‘Mechelaar’ brengt hij in het Dietse Dinsdag-programma van Tim Mudde verslag uit van culturele en andere evenementen. Ogenschijnlijk schiet er zo nog maar weinig tijd over voor een ander geesteskind van 'Ruben': de Autonome Nationalisten Mechelen. Volgens onze informatie zou het IdM-concert trouwens in het Mechelse ingericht worden. Na de optredens op het IdM-concert wordt er muziek gedraaid door Radio Rapaille-dj’s. De hierboven al tweemaal genoemde Tim Mudde lult in de ergerlijkste vrije radio-stijl bij Radio Rapaille onder het pseudoniem DJ Hadjememaar, maar hij zal er zaterdag niet bij zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.