22-02-10

VB’ER EN VRT-BESTUURSLID ERIC DELEU STAPT OP UIT DE GEMEENTERAAD VAN AARTSELAAR

Eén van de eerste agendapunten van de gemeenteraadszitting vanavond in Aartselaar is het ontslag als gemeenteraadslid in Aartselaar van VB-fractieleider Eric Deleu (foto en cartoon, klik eenmaal op de cartoon voor een grotere afbeelding). Eric Deleu is het allereerste VB-gemeenteraadslid in ons land. Deleu kondigde zijn ontslag al aan op de vorige gemeenteraadszitting, op 26 januari 2010. Dat was een paar dagen nadat De Werktitel meldde dat Deleu gezocht werd voor een kunstroof. Maar dat was niet de reden van Deleus ontslag uit de gemeenteraad van Aartselaar.

Eric Deleus carrière als gemeenteraadslid begon in Berchem, bij Antwerpen, waar hij aanvankelijk gemeenteraadslid was voor de Volksunie. Begin jaren tachtig maakte hij zich er bekend als Vlaams Blok-gemeenteraadslid. In 1983 worden Berchem en nog zeven andere randgemeenten samengevoegd met de oude stad Antwerpen. Bij de daaraan voorafgaande gemeenteraadsverkiezingen behaalt het Vlaams Blok in Groot-Antwerpen 16 528 stemmen (5,2 %), wat haar twee verkozenen oplevert: Eric Deleu en Piet Mulder. Pittig detail is dat beiden buitenlandse roots hebben. Eric Deleu is langs moederskant van Turks-Armeense afkomst; Piet Mulder is een genaturaliseerde Nederlander. De afkomst van Deleu belette niet dat Deleu letterlijk en figuurlijk meeschreef aan de omvorming van het Vlaams Blok van een vooral Vlaams-nationalistische naar een racistische partij. Gesterkt door het succes van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk maakte het Vlaams Blok die draai op haar zesde partijcongres, op 25 maart 1984. Eric Deleu was één van de sprekers op dat congres, waar hij aan de hand van cijfers probeerde aan te tonen dat “er meer migranten werkloos zijn, dat ze meer profiteren van sociale uitkeringen en dat ze crimineler zijn dan de Belgen.”

Eric Deleu was fractieleider van de tweekoppige Vlaams-Blokfractie in de Antwerpse gemeenteraad en bleef dat tot in 1990. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober 1988 was zijn fractie van twee naar tien leden gegroeid. Desondanks stapte Deleu op, naar verluidt uit onvrede met de harde lijn van Filip Dewinter. In één van zijn laatste gemeenteraadszittingen in Antwerpen zei Deleu het een schande te vinden dat er mensen zijn die de Holocaust ontkennen of minimaliseren. “Mensen als Le Pen moeten de gevangenis in.” Een bezoek aan het Holocaustmuseum in Israël zou Deleu zwaar geëmotioneerd hebben. In de Antwerpse gemeenteraad werd Eric Deleu als fractieleider opgevolgd door Marijke Dillen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en later werd Deleu terug dikbevriend met Filip Dewinter en werd Deleu VB-gemeenteraadslid in Aartselaar waar zijn reclamebureau ARB al gevestigd was toen Deleu nog gemeenteraadslid in Antwerpen was. Bijzonder actief is hij in de gemeenteraad van Aartselaar nooit geweest. Hij was vaak afwezig, en was hij niet aan het gsm’en tijdens de gemeenteraadszitting dan was hij met zijn commentaar de nar van de gemeenteraad.

Eric Deleu is sinds jaren voor het VB belangrijker als reclameman dan als gemeenteraadslid. Voor het VB ging Eric Deleu eigenhandig bij Dille & Kamille de bezem kopen waarmee het VB de Grote kuis-campagne voor de Europese verkiezingen in 1994 voerde, en de Orde op zaken-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen datzelfde jaar. Tien jaar later, in 2004, mocht Eric Deleu VB-afgevaardigde worden in de Raad van Bestuur van de VRT in opvolging van Werner Marginet, die Vlaams parlementslid werd. In 2005 werd Eric Deleu opnieuw door het VB uitgestuurd naar de Raad van Bestuur van de VRT. Zijn aanstelling als VB-lid in de Raad van Bestuur dit jaar verliep opvallender. Gewezen VB-voorzitter Frank Vanhecke schreef op zijn blog: “Dat het partijbestuur daar twee manifest voor deze taak onbekwame mensen in benoemt (één daarvan binnen en buiten de partij al lang in opspraak – en dan druk ik me nog zacht uit) is zo mogelijk nog erger dan enkel maar het verder liquideren van Marie-Rose Morel. ” VRT-bestuurster Hilde De Lobel verwijt hij niets (“Zij is bijzonder loyaal.”), maar Eric Deleu… Frank Vanhecke: “Ondertussen hebben we zijn werk kunnen evalueren, niet alleen bij de VRT, maar ook elders. Intern heb ik dat al aangeklaagd. En dan wil ik het niet eens hebben over die vermeende kunstdiefstal (…), al symboliseert het zijn gedrag. In december heb ik voorzitter Bruno Valkeniers een vertrouwelijke nota bezorgd waarin een hele passage over Deleu staat. Ik kreeg geen antwoord, tenzij zijn benoeming. Een echt schandaal.

Maar het “schandaal” is nog niet ten einde. Eric Deleu heeft volgens bronnen in Aartselaar ontslag genomen uit de gemeenteraad van Aartselaar omdat hij die gemeenteraad beneden zijn waardigheid achtte, maar daarmee gewacht tot hij zeker was van zijn nieuwe benoeming als lid van de Raad van Bestuur van de VRT. Zijn schriftelijk ontslag als gemeenteraadslid in Aartselaar werd overigens gekrabbeld op VRT-briefpapier. Frank Vanhecke zal allicht meer weten, maar verder is van Deleu als VRT-bestuurder enkel bekend dat hij boos reageerde toen hij niet uitgenodigd werd voor een eindejaarsshow bij de VRT. De gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006 leverden het VB in Aartselaar 16,2 % van de stemmen en drie zitjes in de gemeenteraad van burgemeester Marc van den Abeelen (Open VLD). Naast lijsttrekker Eric Deleu, Hugo De Beul (in de satirische dorpskrant Blauwtong laatst afgebeeld als een hondje dat aan de leiband van Eric Deleu loopt) en Liliane Marien. Tussen Deleu / De Beule en Marien botert het al jaren niet. Deleu en De Beule behoren tot de strekking-Dewinter; Marien is bij de strekking-Valkeniers. Moeilijke persoonlijke verhoudingen vervolledigen het plaatje. We hebben Eric Deleu het voorbije weekend gebeld, maar hij was in het buitenland en verkoos om vandaar uit geen commentaar te geven.

Deleu wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Rita Ceulemans, actief in de Vlaamse Beweging en meer Valkeniers dan Dewinter genegen. Wordt Deleu niet langer met burgemeester Marc van den Abeelen geconfronteerd in de gemeenteraad van Aartselaar, in de Raad van Bestuur van de VRT is één van de andere bestuursleden Thérèse Deshayes (Open VLD, echtgenote van Marc van den Abeelen). Het inspireerde Blauwtong uiteraard tot enkele voorbeeldprogramma’s voor de VRT van de twee leden uit Aartselaar in die Raad van Bestuur.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deleu |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.