28-02-10

OEPS

Fouten in berichtgeving kunnen gebeuren. We willen ze niet de kost geven al wie kwakkels verspreidde over het AFF en de AFF/Verzet-blog. VB-provincieraadslid Bert Deckers lanceerde de vraag of “het dan toch waar” is dat “journalisten gelieerd aan De Morgen en misschien zelfs aan Humo” achter onze blog zitten; VB-personeelslid en tegenwoordig ook fitnessadviseur Bart Debie is er stellig van overtuigd dat een Knack-redacteur voor AFF/Verzet schrijft; Rob Verreycken praatte twee jaar later Debie over deze kwestie nog altijd achterna; Stijn Calle ‘weet’ dat AFF/Verzet gesubsidieerd wordt… De meeste van die kwakkels hebben we tegengesproken, maar een rechtzetting verscheen nooit bij Debie, Verreycken of Calle. Op Deckers hebben we niet gereageerd wegens te zot om...

Zelf schreven we vorige vrijdag dat het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) betrokken is bij het opnieuw openhouden van Antwerpens bruinste kroeg, café De Leeuw van Vlaanderen. Een bericht dat we onmiddellijk hebben ingetrokken toen we onze vergissing zagen. Wie dan wel in de vzw zit die De Leeuw van Vlaanderen zal uitbaten, wil men nog stil houden tot aan de definitieve heropening van het café op 10 maart. Veel eer is daar immers niet mee te behalen. Hoe men voortaan zal omgaan met "een aantal extremisten", te onderscheiden van "het gewone  publiek", en hoe gewelddaden voortaan geweerd zouden worden, is ook nog niet bekend gemaakt. Na publicatie van ons artikel is wel bevestigd dat die extremisten en gewelddaden een oud zeer zijn bij café De Leeuw van Vlaanderen.

Bij De Standaard en Het Nieuwsblad werd dit weekend ook iets rechtgezet. In de zaak van een vermeende verkeersovertreding van VB-gemeenteraadslid in Lier Marcel Taelman (foto) werd Taelman in een titel onterecht tot schepen bevorderd. De Standaard en Het Nieuwsblad verontschuldigden zich hiervoor, en in de online-versie van het foute bericht werd de zaak meteen verbeterd. Zo hoort het ook. Taelman schepen in Lier, dat kan natuurlijk niet. Zelfs Filip Dewinter is er stilaan van overtuigd dat zijn alsmaar op dezelfde nagel kloppen hem geen burgemeesterssjerp zal opleveren. En nu Bart De Wever meer en meer in beeld komt als tegenkandidaat van Patrick Janssens als burgemeester van Antwerpen, en De Wever en Janssens de voorbije week al een felle woordenwisseling hadden over de Oosterweelverbinding, verdwijnt Dewinter helemaal uit beeld als kandidaat-burgemeester. Oeps.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

27-02-10

VANAVOND ALWEER EEN NEONAZICONCERT(JE). VOLGENDE ZATERDAG NEONAZICONCERTEN IN HEEL EUROPA

Er kan maar één de eerste zijn. Alhoewel Adolf Hitler geboren is op 20 april is er al een groep neonazi’s die vandaag, 27 februari, de geboortedag van de Führer wil vieren. In België of Nederland, met de meeste kans op Nederland. Wie de initiatiefnemers zijn is niet duidelijk. De affiche van hun concert (foto 1) werd vrijgegeven op de website van Blood and Honour Nederland & Vlaanderen, een groep die tot de Combat 18-vleugel van Blood and Honour behoort. Blood and Honour Nederland & Vlaanderen zelf organiseert volgende week zaterdag 6 maart een concert, waarschijnlijk in ons land. Ook in Italië, Tsjechië, Groot-Brittannië, Duitsland en Hongarije zijn er diezelfde avond neonaziconcerten.

De namen op de affiche voor vanavond zijn allemaal Duitse muziekgroepen. De kans dat we vanavond weer ergens een kleine Duitse invasie krijgen, is bijgevolg redelijk groot. Het zijn echter niet de bekendste Duitse neonazimuziekgroepen die op de affiche staan. De eerste groep op de affiche is onze muziekspecialist zelfs niet bekend, de andere groepen op de affiche zijn allen nog relatief jong. Dux et Patria is in 2005 opgericht, en komt uit Niederberg. In interviews vertalen ze hun groepsnaam als “Leider en Vaderland”. Wat volgens henzelf hun politieke visie duidelijk maakt. In het gelijknamige nummer Dux et Patria bezingt de groep dit met: "I will stand on the right side forever, I will give up my German pride - Never! My enemy stands here, but this land is our, we swear forever on White Power. Dux means leader, et Patria and fatherland. Dux means leader, et Patria and fatherland." De zanger van de uit drie leden bestaande groep werd wegens geweldsdelicten veroordeeld tot een celstraf. De groep let er wel op binnen de wettelijke grenzen van de Duitse Bondsrepubliek te blijven. Zo sluit men een interview af met de woorden “Sieg XXXX”. Er is niet veel verbeelding nodig om te weten waar die X’en voor staan. In het nummer Verwirttes Volk op de cd Deutsches Jahrtausend (foto 2), verschenen in 2007, keert men zich tegen vluchtelingen en migranten.

Devil’s Project, de volgende groep op de affiche voor vanavond, is een groep uit Baden-Wurttemberg. In het MySpace-adres van de groep wordt de cijfercombinatie 88 gebruikt, wat in neonazikringen verwijst naar tweemaal de achtse letter van het alphabet oftewel de initialen van “Heil Hitler”. Dat de groep een voorliefde heeft voor 'nostalgie' blijkt uit het nummer In Gedenken waarin men de Duitse soldaten aan het Oostfront en Westfront een hart onder de riem steekt. "Overgeven kennen jullie niet, voor het vaderland te strijden is jullie plicht. We herinneren onze voorouders, die gestreden hebben, meter voor meter, jullie waren de beste soldaten van de wereld." ("Kapitulation gab es fur euch nicht, fur das Vaterland zu kampfen war eure Pflicht. Wir gedenken unseren Vorvater, die gekampft haben, Meter fur Meter, Ihr ward die besten Soldaten der Welt.") Het nummer is te vinden op de cd Wir sind bereit! die in oktober 2009 is uitgebracht. Hoofdact vanavond is Non Plus Ultra, een groep opgericht in 2004 en afkomstig uit Nordrhein-Westfalen. Op 31 maart 2007 speelde de groep op een ‘No Surrender Day’ in Neufeld, Duitsland, een festival dat georganiseerd werd vanuit de Combat 18/Blood and Honour-structuur. In mei 2008 verscheen de eerste cd van Non Plus Ultra, Kurz und Bundig (foto 3). In het gelijknamig nummer stelt de groep zich voor als ronduit rechtsradicaal: "Wir sind Non Plus Ultra - Kurz und Bündig, Rechtsradikal." In het nummer Good Night zingt de groep over straatgeweld, dat ze van niemand schrik hebben, links haar matten moet rollen en zij ( = Non Plus Ultra en haar aanhangers) de wetten stellen op straat. "Friday night, boots and braces. Looking round for dirty faces. Having fun and lots of beer. It's our town, we don't know fear. We stand strong, one by one. Watch out scum and run, run, run. Good night, left side. White riot and streetfight. Good night, left side. White riot and streetfight. Wearing tattoos, cut out hair. Fuck the enemy, we don't care. On the streets we are the law."

Volgende zaterdag 6 maart organiseert Blood and Honour Nederland & Vlaanderen haar eigen ‘No Surrender Day’. Er worden drie Duitse groepen, een Zwitserse, een Estlandse en een Amerikaanse groep aangekondigd. Die laatste groep, Blue Eyed Devils, veroorzaakte een colonne van 2 000 vooral Duitse neonazi’s die zich in 2006 op pad begaven naar Weelde (Ravels), bij Turnhout. Het was een concert ingericht door de Duitse Blood and Honour / Combat 18-afdeling; hun Nederlandse-Vlaamse geestesgenoten hebben gelukkig bijlange niet dezelfde slagkracht. Wel wordt voor hun concert ook op Duitse websites reclame gemaakt. Waar het concert ingericht wordt, is niet bekend gemaakt. Ze houden het daar graag wat spannend. Alhoewel een Nederlands gsm-telefoonnummer op de affiche staat voor meer informatie, zijn er toch aanwijzingen dat het concert in ons land wordt ingericht. Elders vindt men die geheimdoenerij niet nodig. De steden en gemeenten in Europa waar volgende zaterdag eveneens neonaziconcerten gepland zijn, zijn wel bekend: Lontano del Garda (Italië), Praag (Tsjechië), Londen (Groot-Brittannië), Thüringen (Duitsland) en Ungarn bij Boedapest (Hongarije). Maar daarover volgende week meer.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

26-02-10

CAFÉ DE LEEUW VAN VLAANDEREN (EVEN) TERUG OPEN

Toen wij bekend maakten dat op het forum van Blood and Honour Vlaanderen een oproep was verschenen om naar de NSV-betoging op 4 maart in Antwerpen te gaan, vroegen wij ons bezorgd af waar de Blood and Honour’ers achteraf naartoe konden gaan. Café De Leeuw van Vlaanderen was immers gesloten. Intussen is er goed nieuws: het beruchte café, ook bekend als De Beest (foto), is na de NSV-betoging op 4 maart ’s avonds even terug open. Ook aanstaande zondag, na het Vlaams Nationaal Zangfeest, is de bruine kroeg even open. Woensdag 10 maart is de officiële en definitieve heropening gepland.

Maar waarom is café De Leeuw van Vlaanderen begin dit jaar dichtgegaan? Een deel van de inboedel van café De Leeuw van Vlaanderen werd toen kort en klein geslagen door een man die in het milieu ‘Bichon’ wordt genoemd. 'Bichon' rijmt op 'cochon' (= varken) én op de echte (familie)naam van de man. Op Facebook presenteerde hij zich vroeger met een Blood and Honour-T-shirt, de jongste tijd is hij ‘kringleider’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Antwerpen. Voor café De Leeuw van Vlaanderen-uitbater Yannick D. waren de baldadigheden de druppel die de emmer deed overlopen, en hij sloot nog dezelfde avond zijn kroeg. Om dan elders diezelfde avond zijn verdriet te verdrinken… waar hij alweer ‘Bichon’ tegenkwam. Het is een kleine wereld daar. Het was Arnoud Kuipers (Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18) die dit bekend maakte, zelf ook vaste klant van café De Leeuw van Vlaanderen. Wat op Stormfront de reactie ontlokte dat “het waarlijk ontroerend (is) om te lezen hoe kleine Arnoud zich druk maakt om enkele gebroken barkrukken, maar zich in het verleden héél wat minder zorgen maakte om de gelijkgezinden die hij regelmatig (al dan niet met de boksbeugel) onder handen nam.” We schreven het al: het is een kleine wereld daar.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

25-02-10

HOE BOB DAVIDSE DE NAZI'S VERSCHALKTE

Vandaag wordt in Antwerpen ‘Nonkel Bob’ begraven, het eerste gezicht van de kinderprogramma’s bij de openbare omroep en de man die generaties muzikanten gitaar leerde spelen.  Er is sinds zijn overlijden vorige week al veel gezegd, geschreven en getoond over Bob Davidse, maar een minder bekende anekdote willen we toch nog meegeven.

De in 1920 geboren Bob Davidse trad tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig op in de Ancienne Belgique in Antwerpen, laatst nog in de televisieserie Oud België van Peter Van den Begin in beeld gebracht. Bob Davidse zong vooral Vlaamse liederen of liederen uit de Vlaamse sfeer. Zuid-Afrikaans hoorde daar ook bij. Zoals alle artiesten moest Bob Davidse zijn liedjeskeuze vooraf voorleggen aan de Gestapo. Bob Davidse had van een bekend Zuidafrikaans lied enkel het eerste couplet voorgelegd, en goedkeuring gekregen om het te zingen. Het derde couplet luidde echter: ‘Mama, ek wil een man hée, watter een man mijn lieve kind? Wil jij soms een Duitser hée, neen mama, een Duitse man die wil ek nie, want schweinefleisch dat lust ek nie…’, waarop zowat iedereen in de Ancienne Belgique begon te applaudisseren. Bob Davidse werd meegenomen naar de Feldkommandatur. Ze hebben hem daar pas 's avonds terug vrijgelaten. Er gaat ook het verhaal dat dit Bobbejaan Schoepen is overkomen, en in het verhaal met Bobbejaan Schoepen luidt het dat de aangehouden zanger drie weken lang werd vastgehouden. Bob Davidse of Bobbejaan Schoepen, uiteindelijk werd de geviseerde zanger in elk geval vrijgelaten nadat bleek dat de tekst van het gewraakte liedje vooraf  door het Duits bestuur in België was goedgekeurd. De nazi's waren dan toch niet in alles zo gründlich.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, media |  Facebook | | |  Print

24-02-10

ZIEKTE OVERWONNEN MAAR POLITIEK DOOD?

Je kon er niet naast kijken: vorig weekend twee volle bladzijden in Het Laatste Nieuws, gisteren interviews in De Standaard en Het Nieuwsblad, artikels in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, een redactioneel commentaar in die laatste krant… Het kankerdagboek van Marie-Rose Morel Leve het leven! is voorgesteld aan de pers.

In de boekhandel hebben we Leve het leven! nog niet gevonden, maar kranten, radio (De Ochtend op Radio 1, De Middagpost op Radio 2) en televisie (VTM) brachten er al uitgebreid verslag over uit. “Het is aanschuiven voor de interviews, bij haar thuis in Schoten. De koffie staat klaar, het haardvuur brandt”, meldt De Standaard. In zusterkrant Het Nieuwsblad vertelt Marie-Rose Morel: “Kanker maakt je leven (…) goedkoper. Normaal heb ik een dure smaak op restaurant. Door de behandeling vond ik een glaasje Tönissteiner met citroen het lekkerst van al.” Voorts vertelt Morel nog dat ze door haar ziekte en medicatie begon te dromen van seks met voormalig Open VLD-minister Marino Keulen, terwijl Marino Keulen en Marie-Rose Morel het toch niet echt voor elkaar hebben. Een mens wil het allemaal niet weten. Wél te noteren Morels uitspraak: “Ik besef dat mijn ziekte de welvaartsstaat ontzettend veel gekost heeft.” Morel wil nu iets terugdoen door de opbrengst van haar boek te schenken aan Kom Op Tegen KankerAlhoewel elke euro voor kankerbestrijding nuttig is, zou Morel zich ook kunnen uitspreken tegen het VB-standpunt over de sociale zekerheid.

Volgens het VB is het gevaar “dat er geen geld meer zal zijn voor Vlaamse bejaarden, zieken en gehandicapten, omdat er miljarden worden afgetapt ten behoeve van een stelletje Waalse profiteurs, die helemaal niet ziek of invalide zijn, maar die handig misbruik maken van het feit dar er in Wallonië nauwelijks wordt gecontroleerd. Omdat er miljoenen euro’s die bestemd zijn voor de sociale zekerheid, terechtkomen in de zakken van corrupte PS’ers. En tenslotte ook omdat de Belgische politieke leiders denken dat wij als klein land het OCMW kunnen zijn van heel de wereld. (…) Zorg dan dat dat soort profitariaat wordt afgeschaft. Dat het geld naar de Vlaamse zieken en invaliden gaat. Naar onze mensen.” In Gazet van Antwerpen zegt Morel dat ze nu gelukkiger is dan voor haar ziekte. “In zo’n periode leer je alle dingen van het leven beter op hun juiste waarde schatten.” Denkt ze nu ook anders over de zorgen die Waalse en andere kankerpatiënten nodig hebben? Waar blijft Morels politiek boek, dat nog vóór haar kankerboek zou verschijnen?

In Knack zegt Bruno Valkeniers vandaag dat hij van plan is Marie-Rose Morel noch Frank Vanhecke uit het VB te zetten “op voorwaarde tenminste dat men zich achter ons programma en onze visie- en strategietekst schaart, en bereid is om zoveel mogelijk mensen van onze politiek te overtuigen.” Dat laat natuurlijk nog manoeuvreerruimte. Zelf verwacht Morel niet dat het VB haar een plaats aanbiedt bij de federale verkiezingen in 2011. Morel: “Als ze je eerst op de reservebank zetten en dan uit de bus schoppen, moet je niet veel meer verwachten.” Geen weg terug voor Morel in VB, kopte Lex Molenaar boven zijn redactioneel commentaar in Gazet van Antwerpen. “Ze overwon haar ziekte, maar is politiek dood verklaard.” En zelfs de burgemeesterssjerp van Schoten zou het VB Morel niet gunnen. Lex Molenaar: “De VB-top zou nu al plannen hebben om bij de lokale verkiezingen van 2012 een andere lokale lijsttrekker te lanceren, om zich definitief van Morel te ontdoen.” Al valt natuurlijk nog af te wachten of het VB dat lukt. In de Schotense VB-afdeling hebben we al meer fans van Morel dan van het VB ontmoet.

Morels populariteit kan trouwens nog stijgen. De kans is niet onbestaande dat van haar kankerboek meer exemplaren worden verkocht dan van de grootste politieke bestseller van de laatste jaren: Jean-Marie Dedeckers Recht voor de raap, goed voor meer dan 35 000 exemplaren. En zo zou Morel diegenen een neus kunnen zetten die het haar kwalijk nemen dat ze een poging kelderde om Jean-Marie Dedecker op een VB-lijst te krijgen. Maar haar ziekte exploiteren? Neen, dat doet Morel niet. Het overkomt haar allemaal.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel |  Facebook | | |  Print

23-02-10

BBET-VERDACHTEN VANDAAG VOOR DE RECHTBANK

Tenzij er alsnog een kink in de kabel komt, start vandaag voor de rechtbank in Dendermonde de lang verwachtte rechtszaak tegen BBET (Bloed, Bodem, Eer & Trouw), een Vlaamse Blood and Honour-groep genoemd naar hun tijdschrift en later website.

Op 7 september 2006 werden bij een grootscheepse politieactie zeventien vermeende BBET-leden, onder wie tien Belgische militairen, opgepakt. De federale en gerechtelijke politie, het federale parket en het parket van Dendermonde, de Staatsveiligheid en de Militaire Veiligheidsdienst volgden vanaf 2004 het doen en laten van deze Blood and Honour-groep. Enkele weken voor de grootscheepse politieactie in september 2006 steeg de zenuwachtigheid bij de politiediensten omdat men een grote trafiek van wapens waarnam. Onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Patrick Van Cauteren vielen politiediensten binnen op achttien plaatsen in Vlaanderen en in de kazernes van Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem. Van de tien opgepakte militairen waren er acht met de graad van eerste soldaat, was er één onderofficier en één kandidaat-officier. “Allemaal hebben ze een uitgesproken racistische en neonazistisch gedachtegoed”, zei procureur Daniël Bernard. “Uit onderzoek blijkt dat ze de intentie hadden om hun terroristische ideeën in de praktijk uit te voeren om België te ontwrichten.”

Bij de huiszoekingen werd een arsenaal aan wapens gevonden waaronder jachtwapens, maar ook zeer gesofistikeerde oorlogstuigen, ontstekers voor landmijnen, een grote hoeveelheid munitie, explosieven en een bom. Speurders vonden ook een model van een opeisingsbrief. De bom was zelf gemaakt en zat verborgen in een rugzak, men had er een auto mee kunnen opblazen. Tomas B. (foto 1) wordt beschouwd als het kopstuk van de organisatie. Hij was militair bij het regiment Bevrijding 5de Linie, gehuisvest in Leopoldsburg. Tomas B. woonde in de legerkazerne daar. Regelmatig organiseerde hij survivalweekends, paramilitaire oefeningen en schiettrainingen op militair domein – zonder medeweten van de legerleiding. Hij bouwde ook contacten uit met de Nationale Alliantie (NA), een Nederlandse neonazistische beweging. Tomas B. was lange tijd de vaste vriend van Tamara VA. (foto 2), die toen café The Viking in Leopoldsburg openhield waar er regelmatig heavy-metaloptredens waren en er toplessbediening was. Andere ‘bekende’ verdachten zijn Mark H., die als de ideoloog van de BBET-groep wordt omschreven, en Joeri VdP die de BBET-postbus gehuurd zou hebben. Joeri VdP. werd in 2007 in Nederland tot zes jaar cel veroordeeld voor een zaak rond anabolen, waarbij een onschuldige burger die men hield voor een concurrent op de anabolenmarkt een pink werd afgeknipt. In beroep werd Joeri VdP. echter vrijgesproken bij gebrek aan voldoende bewijsmateriaal.

Uiteindelijk worden niet achttien maar eenentwintig mensen voor de rechtbank gedaagd. Elf op beschuldiging van deelname aan terroristische activiteiten, racisme en negationisme. De tien anderen  ‘enkel’ voor illegaal wapenbezit en bendevorming. Vooraleer ze voor de rechtbank konden gedaagd worden moesten eerst nog twee kwesties beslecht worden. Het oprollen van het BBET-netwerk gebeurde met de inzet van een infiltrant, en de verdediging van twee van de eenentwintig verdachten betwistte of dit wel kon. Ze staafden hun stelling echter niet, en het Hof van Cassatie bevestigde dat alles volgens de regels was gebeurd. Advocaten van de verdachten voerden ook aan dat met de nieuwe wapenwet het bezit van de meeste gevonden wapens geregulariseerd had kunnen worden, en de wapens dus niet meer de inzet kunnen zijn voor een rechtszaak. Het Hof van Cassatie wees die redenering af omdat de feiten gebeurden vóór de nieuwe wapenwet werd gestemd. Beide afgewezen bezwaren hebben voor vertraging gezorgd bij het naar de rechtbank verwijzen van de verdachten, maar bieden tegelijk ook meer rechtszekerheid voor de behandeling van de zaak.

Het proces zal interessant zijn om meer zicht te krijgen op de BBET-activiteiten. Door het semi-clandestiene van hun activiteiten en het geheim van het onderzoek is het voor een buitenstaander immers niet eenvoudig een juist zicht te krijgen op de BBET-activiteiten. Wat is waar, wat is nog niet bekend, wat blijken loze beweringen te zijn? Maar het wordt ook interessant om te zien tot hoever men de BBET-zaak heeft uitgediept. In Humo werd bijvoorbeeld al betreurd dat in het BBET-dossier dat nu voorligt in Dendermonde geen verwijzing staat naar de zaak van Jürgen Goris die in 2002 in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee mensen op een scoutsfuif neerschoot. Niet alleen is er de vraag waar Goris zijn wapen vandaan haalde, ook kan men zich afvragen waarom Goris tot een uurtje voor hij op de scoutsfuif was tot vijfmaal toe sms’te en eenmaal belde met Tomas B.?  Goris en Tomas B. kenden elkaar al van minstens een jaar vroeger want toen werden ze beiden verdacht van het afranselen van een Egyptenaar na de IJzerbedevaart in 2001. Goris werd hiervoor veroordeeld, Tomas B. werd vrijgesproken bij gebrek aan voldoende bewijs voor zijn betrokkenheid.

BBET probeerde Blood and Honour-leden enige vorming bij te brengen, met hun kwartaaltijdschrift (foto 3, Bloed, Bodem, Eer & Trouw nr. 12, oktober 2004) en later de gelijknamige website. Vorming waar soms een oproep tot actie aan gekoppeld werd, zoals – om er een onschuldig voorbeeld bij te halen – hun oproep om sperma te doneren voor het in stand houden van het blank ras. Drie jaar later vinden we dezelfde tekst terug bij Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18-versie. Ook uit andere elementen, toespraken bijvoorbeeld, blijkt dat de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen als de erfgenaam van BBET mag beschouwd worden. Hoofdverdachte in de BBET-zaak Tomas B. werd op 10 november vorig jaar nog gesignaleerd als deelnemer aan een betoging van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Gent. Het was niet de eerste keer dat Tomas B. in het gezelschap van het N-SA werd opgemerkt (foto 1: Tomas B. bij een fakkeloptocht voor amnestie van het N-SA in 2008).

  • Update. Op de zitting van de rechtbank van Dendermonde op 23 februari is de behandeling van deze zaak voor onbepaalde tijd uitgesteld. Eén van de beklaagden heeft alsnog een verzoek tot verder onderzoek ingediend, waardoor de behandeling van deze zaak minimaal enkele maanden vertraging heeft opgelopen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, bbet, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

22-02-10

VB’ER EN VRT-BESTUURSLID ERIC DELEU STAPT OP UIT DE GEMEENTERAAD VAN AARTSELAAR

Eén van de eerste agendapunten van de gemeenteraadszitting vanavond in Aartselaar is het ontslag als gemeenteraadslid in Aartselaar van VB-fractieleider Eric Deleu (foto en cartoon, klik eenmaal op de cartoon voor een grotere afbeelding). Eric Deleu is het allereerste VB-gemeenteraadslid in ons land. Deleu kondigde zijn ontslag al aan op de vorige gemeenteraadszitting, op 26 januari 2010. Dat was een paar dagen nadat De Werktitel meldde dat Deleu gezocht werd voor een kunstroof. Maar dat was niet de reden van Deleus ontslag uit de gemeenteraad van Aartselaar.

Eric Deleus carrière als gemeenteraadslid begon in Berchem, bij Antwerpen, waar hij aanvankelijk gemeenteraadslid was voor de Volksunie. Begin jaren tachtig maakte hij zich er bekend als Vlaams Blok-gemeenteraadslid. In 1983 worden Berchem en nog zeven andere randgemeenten samengevoegd met de oude stad Antwerpen. Bij de daaraan voorafgaande gemeenteraadsverkiezingen behaalt het Vlaams Blok in Groot-Antwerpen 16 528 stemmen (5,2 %), wat haar twee verkozenen oplevert: Eric Deleu en Piet Mulder. Pittig detail is dat beiden buitenlandse roots hebben. Eric Deleu is langs moederskant van Turks-Armeense afkomst; Piet Mulder is een genaturaliseerde Nederlander. De afkomst van Deleu belette niet dat Deleu letterlijk en figuurlijk meeschreef aan de omvorming van het Vlaams Blok van een vooral Vlaams-nationalistische naar een racistische partij. Gesterkt door het succes van Jean-Marie Le Pen in Frankrijk maakte het Vlaams Blok die draai op haar zesde partijcongres, op 25 maart 1984. Eric Deleu was één van de sprekers op dat congres, waar hij aan de hand van cijfers probeerde aan te tonen dat “er meer migranten werkloos zijn, dat ze meer profiteren van sociale uitkeringen en dat ze crimineler zijn dan de Belgen.”

Eric Deleu was fractieleider van de tweekoppige Vlaams-Blokfractie in de Antwerpse gemeenteraad en bleef dat tot in 1990. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober 1988 was zijn fractie van twee naar tien leden gegroeid. Desondanks stapte Deleu op, naar verluidt uit onvrede met de harde lijn van Filip Dewinter. In één van zijn laatste gemeenteraadszittingen in Antwerpen zei Deleu het een schande te vinden dat er mensen zijn die de Holocaust ontkennen of minimaliseren. “Mensen als Le Pen moeten de gevangenis in.” Een bezoek aan het Holocaustmuseum in Israël zou Deleu zwaar geëmotioneerd hebben. In de Antwerpse gemeenteraad werd Eric Deleu als fractieleider opgevolgd door Marijke Dillen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en later werd Deleu terug dikbevriend met Filip Dewinter en werd Deleu VB-gemeenteraadslid in Aartselaar waar zijn reclamebureau ARB al gevestigd was toen Deleu nog gemeenteraadslid in Antwerpen was. Bijzonder actief is hij in de gemeenteraad van Aartselaar nooit geweest. Hij was vaak afwezig, en was hij niet aan het gsm’en tijdens de gemeenteraadszitting dan was hij met zijn commentaar de nar van de gemeenteraad.

Eric Deleu is sinds jaren voor het VB belangrijker als reclameman dan als gemeenteraadslid. Voor het VB ging Eric Deleu eigenhandig bij Dille & Kamille de bezem kopen waarmee het VB de Grote kuis-campagne voor de Europese verkiezingen in 1994 voerde, en de Orde op zaken-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen datzelfde jaar. Tien jaar later, in 2004, mocht Eric Deleu VB-afgevaardigde worden in de Raad van Bestuur van de VRT in opvolging van Werner Marginet, die Vlaams parlementslid werd. In 2005 werd Eric Deleu opnieuw door het VB uitgestuurd naar de Raad van Bestuur van de VRT. Zijn aanstelling als VB-lid in de Raad van Bestuur dit jaar verliep opvallender. Gewezen VB-voorzitter Frank Vanhecke schreef op zijn blog: “Dat het partijbestuur daar twee manifest voor deze taak onbekwame mensen in benoemt (één daarvan binnen en buiten de partij al lang in opspraak – en dan druk ik me nog zacht uit) is zo mogelijk nog erger dan enkel maar het verder liquideren van Marie-Rose Morel. ” VRT-bestuurster Hilde De Lobel verwijt hij niets (“Zij is bijzonder loyaal.”), maar Eric Deleu… Frank Vanhecke: “Ondertussen hebben we zijn werk kunnen evalueren, niet alleen bij de VRT, maar ook elders. Intern heb ik dat al aangeklaagd. En dan wil ik het niet eens hebben over die vermeende kunstdiefstal (…), al symboliseert het zijn gedrag. In december heb ik voorzitter Bruno Valkeniers een vertrouwelijke nota bezorgd waarin een hele passage over Deleu staat. Ik kreeg geen antwoord, tenzij zijn benoeming. Een echt schandaal.

Maar het “schandaal” is nog niet ten einde. Eric Deleu heeft volgens bronnen in Aartselaar ontslag genomen uit de gemeenteraad van Aartselaar omdat hij die gemeenteraad beneden zijn waardigheid achtte, maar daarmee gewacht tot hij zeker was van zijn nieuwe benoeming als lid van de Raad van Bestuur van de VRT. Zijn schriftelijk ontslag als gemeenteraadslid in Aartselaar werd overigens gekrabbeld op VRT-briefpapier. Frank Vanhecke zal allicht meer weten, maar verder is van Deleu als VRT-bestuurder enkel bekend dat hij boos reageerde toen hij niet uitgenodigd werd voor een eindejaarsshow bij de VRT. De gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006 leverden het VB in Aartselaar 16,2 % van de stemmen en drie zitjes in de gemeenteraad van burgemeester Marc van den Abeelen (Open VLD). Naast lijsttrekker Eric Deleu, Hugo De Beul (in de satirische dorpskrant Blauwtong laatst afgebeeld als een hondje dat aan de leiband van Eric Deleu loopt) en Liliane Marien. Tussen Deleu / De Beule en Marien botert het al jaren niet. Deleu en De Beule behoren tot de strekking-Dewinter; Marien is bij de strekking-Valkeniers. Moeilijke persoonlijke verhoudingen vervolledigen het plaatje. We hebben Eric Deleu het voorbije weekend gebeld, maar hij was in het buitenland en verkoos om vandaar uit geen commentaar te geven.

Deleu wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Rita Ceulemans, actief in de Vlaamse Beweging en meer Valkeniers dan Dewinter genegen. Wordt Deleu niet langer met burgemeester Marc van den Abeelen geconfronteerd in de gemeenteraad van Aartselaar, in de Raad van Bestuur van de VRT is één van de andere bestuursleden Thérèse Deshayes (Open VLD, echtgenote van Marc van den Abeelen). Het inspireerde Blauwtong uiteraard tot enkele voorbeeldprogramma’s voor de VRT van de twee leden uit Aartselaar in die Raad van Bestuur.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deleu |  Facebook | | |  Print

ERIC DELEU DROOMT OVER NIEUWE HORIZONTEN

Deleu

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deleu, paulo |  Facebook | | |  Print

21-02-10

ANJA HERMANS DINSDAG BIJ HET HOF VAN BEROEP IN GENT

Anja Hermans (30 j.) werd vorig jaar door de rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van acht maanden, een geldboete van 1 100 euro en een verbod om zich binnen een straal van 500 meter te begeven in de buurt van de kerncentrale van Doel. En dat allemaal omdat ze op een geweldloze manier had aangetoond dat de beveiliging van de kerncentrale niet deugt. Wat als een terrorist de beveiliging had willen uittesten en niet Anja Hermans? De voormalige ALF-activiste tekende beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank in Dendermonde op 2 maart vorig jaar. Aanstaande dinsdag 23 februari verschijnt ze voor het Hof van Beroep in Gent.

De veroordeling tot acht maanden effectieve gevangenisstraf is buiten proporties. Tot in het parlement (verontwaardigde reacties van Groen! en SLP, interpellaties van Open VLD- en SP.A-politici…) vond men dit te gek voor woorden. Ook in de pers begreep men dit niet, vond men dit van de pot gerukt. Anja Hermans had gewezen op gaten in het hekwerk rond de kerncentrale van Doel, had voor een bewakingscamera staan zwaaien tot een bewaker haar zag op zijn monitor… Dat soort zaken. Maar als een wat raar uitziende burger het zelfvoldane Electrabel wijst op haar gebreken, is het de kleine burger en niet het machtige Electrabel die het moet ontgelden. Het gebeurt elders ook wel. Toen een VB-kopstuk tijdens een ‘studieweekend’ aan zee in bed betrapt werd met een medewerkster van het VB-secretariaat, volstrekt tegen de familiale waarden van het VB in, was het de administratieve medewerkster die bij het VB buitenvloog. Het blijft echter de logica op haar kop gezet.

Het straatverbod is al evenzeer bij de haren getrokken. Zoiets wordt uitgevaardigd als een man zijn ex-vrouw stalkt, of een fan een Bekende Vlaming stalkt… Hier ging het echter om een maatschappelijk relevante actie, die overigens niet de bedoeling had dagelijks of wekelijks herhaald te worden. Anja Hermans verzamelde feiten als burgerjournaliste en activiste, enkel maar met de bedoeling om met een vuistdik dossier Electrabel ertoe te bewegen de beveiliging van haar kerncentrale in Doel te verbeteren. Electrabel maakte de uitspraak van de rechter in Dendermonde overigens belachelijk door enkele maanden later, in december vorig jaar, Anja Hermans als een bezoeker als een ander toe te laten in de Electrabel-kerncentrale van Tihange. Voor een rondleiding tot in de machinekamer van de kerncentrale toe. Is Anja Hermans dan toch geen gevaar voor de energiereus? Het straatverbod is echter ook een gevaarlijk precedent voor alle kritische burgers en organisaties die aan de poorten van een bedrijf hun ongenoegen willen uiten.

Democratisch denkende en handelende burgers eisen dat het Gentse Hof van Beroep Anja Hermans dinsdag vrijspreekt. Om 13 uur is er aan het Hof van Beroep in Gent een solidariteitsactie. Wie Anja financieel wil steunen voor de proceskosten kan storten op rekeningnummer 363 0491356 91 met vermelding ‘Stop energieleugens Electrabel’. Foto: Anja Hermans in een wat nu voor haar verboden zone is, in een straal van 500 meter van de kerncentrale van Doel.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

20-02-10

IDENTITEIT DOOR MUZIEK-AVOND FLOPT. ROB VERREYCKEN IN DE WOLKEN OVER INITIATIEF

Vorige zaterdag werd in Leest, bij Mechelen, het derde Identiteit door Muziek-concert ingericht (Foto 1). Volgens De Standaard waren er “nauwelijks aanwezigen” (Foto 2: Zaal Sint-Cecilia in Leest in andere omstandigheden. Foto 2: Sköll).

De Identiteit door Muziek-avond werd na “de gekende last minute chaos voor elk concert” geopend door het Italiaanse Sköll. Meteen goed nieuws voor de kleine kolonie veelal blonde Nederlandse vrouwelijke fans van deze nationalistische versie van Eras Ramazotti, en slecht nieuws voor wie dacht dat dit een nazi-vrij feestje zou worden (zie verder). Na één nummertje van Sköll maakten rookmachines het podium bijna onzichtbaar, waarna het Nederlandse Jupiter aantrad voor hun eerste concert sinds lang. De groep telt maar twee groepsleden, en speelt “typische weidse neo-folk”. Het is maar hoe je het wil omschrijven. Daarna was het de beurt aan Standrecht die onder andere Naar Walhalla bracht. Verder ook nog In Vlaanderen rijdt de dood, een cover van Johnny Cash en Urbanus’ Madammen met een bontjas. Ter inspiratie voor de Nederlandse en Vlaamse jeugd werd afgesloten met Spreek Nederlands, lul. Het was al middernacht voorbij, en eerst moest nog de Identiteit door Muziek / Radio Rapaille-cd (“straalschijf” in hun jargon) Italia Presente, best of nationalist music - vol. 1 gepresenteerd worden. Uiteindelijk mocht Sköll terug op het podium, waarvoor “zelfs de tooghangers” hun kruk verlieten. Sköll speelde onder andere Tokio Quattrocinque, over de door Amerikaanse bommen vernielde Japanse hoofdstad, en sloot af met La Belezza, ook terug te vinden op de al genoemde nieuwe “straalschijf”.

’s Anderdaags was Sköll voor een namiddagconcert in Sint-Niklaas, nieuwe hometown van Rob Verreycken. Op zijn blog feliciteerde Rob Verreycken Identiteit door Muziek voor de gekozen koers: “Men zoekt zangers en groepen die radicaal nationalistisch zijn en dus zonder misplaatste schaamte omgaan met de eigen geschiedenis. Maar tegelijk verwerpt men nostalgisch gedweep met nazisme en neo-nazisme, en zegt men duidelijk dat Blood and Honour-toestanden en -symbolen op deze concerten niet welkom zijn. Dat is niet de gemakkelijkste koers, maar het is wel de enige juiste.” Rob Verreycken vertelde er niet bij dat Sköll alvast in Leest als openingsnummer van de avond Trieste 1953 speelde, opgedragen aan de slachtoffers van het bombardement op Dresden en diezelfde zaterdag gepoogd te herdenken door enkele duizenden neonazi’s. Het nummer is daarenboven een cover van Ultima Frontiera, groep die optrad op het zogenaamde jeugdcongres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Oostkamp waar een groepslid van Ultima Frontiera tegenover Koppen doodleuk zei fier fascist te zijn en de Ultima Frontiera tijdens hun optreden de Hitler-groet bracht en bij het publiek uitlokte. Wannes Van de Velde en Roland Van Campenhout in hun versie van Master of War, Oorlogsgeleerden,  lijkt ons dan toch een beter statement tegen oorlog en “nostalgisch gedweep met nazisme”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, verreycken, aanverwant |  Facebook | | |  Print

19-02-10

ELKE DAG EEN LE PEN OP RADIO OF TELEVISIE

Als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel. Het drong tot ons land door dat in Frankrijk de voorbije maanden een nationaal debat over de Franse identiteit werd georganiseerd. De collega’s van Uitpers wezen er eerder al op dat tezelfdertijd het aantal uren geschiedenis en aardrijkskunde op school werd teruggeschroefd, het debat ging dan ook niet echt over de Franse identiteit maar diende politieke doeleinden. Onmachtig de economische crisis te bestrijden, leidde de Franse president Nicolas Sarkozy de aandacht dan maar af naar een debat over de Franse identiteit... waarbij al vlug racistische oprispingen naar boven kwamen.

Er is iets aan het rotten in Frankrijk”, schreef Guy Verhofstadt toen hij zag hoe het identiteitsdebat verliep. Frankrijk-kenner Bart Van Loo meent dat “Sarkozy nu de rekening gepresenteerd krijgt. Hoe graag hij ook het gras voor de voeten van extreem-rechts had weggemaaid, hij moet toezien hoe Le Pen en co niet uit de pers weg te slaan zijn.” En dat klopt als we de agenda van de FN-kopstukken nakijken. Er zijn in Frankrijk regionale verkiezingen op komst, en dat verhoogt het aantal debatten waar politici voor gevraagd worden. Maar toch. Bruno Gollnisch, de officiële nr. 2 van het FN, zat woensdag in een debat bij Tele Lyon Métropole. Jean-Marie Le Pen zat diezelfde dag in de uitzending van Public Sénat. Gisteren kregen de Fransen om 8.15 uur al Marine Le Pen (foto) in de maag gespitst via de populaire radiozender Europe 1. Later op de dag was de feitelijke nr. 2 van het FN te gast bij I>Radio, terwijl papa vandaag in de studio voor het avondnieuws van France 3 Languedoc-Roussillon zit. Morgen is hij van 11.00 tot 11.55 uur te gast bij France Culture, maandagmorgen wordt hij verwacht bij de televisiezender LCI. Dinsdagmorgen mag dochter Marine vroeg uit de veren voor de ochtendshow bij Canal +. Woensdagavond is Jean-Marie Le Pen live vanuit Marseille achtereenvolgens te gast bij een radiopraatprogramma en  bij een televisienieuwsuitzending. 's Anderendaags is Jean-Marie Le Pen de hoofdvogel bij nog een andere televisiezender, LCM.

De eerste ronde voor de komende regionale verkiezingen in Frankrijk wordt op 14 maart georganiseerd, de tweede ronde volgt een week later. Bij de laatste verkiezingen in Frankrijk, de Europese Verkiezingen in 2009, behaalde het FN slechts 6,3 % van de stemmen. De resultaten bij de Franse parlementsverkiezingen in 2007 waren nog slechter met maar 4,3 %. Bij de regionale verkiezingen in 2004 behaalde het FN daarentegen nog 14,7 %. Benieuwd wat het nu wordt; over de media-aandacht kan het FN alvast niet klagen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

18-02-10

BIJBELSE INSPIRATIE VOOR FILIP DEWINTER

In De Basiliek in Edegem komt regelmatig de Vlaams-Nationale Debatclub bijeen. In principe een discussieforum voor alle Vlaams-nationalisten, in de praktijk een clubje dat sterk gedomineerd wordt door het VB. Vorige donderdag waren er onder andere Filip Dewinter en Bart De Wever te gast. De derde hond in het spel was Hugo Coveliers, maar over hem valt niets noemenswaardig te vertellen.

De avond begon met een minuut stilte voor pater Adriaan Aernouts die ’s anderendaags begraven zou worden, niet zonder dat zijn familie zich distantieerde van het radicale Vlaamse gedachtegoed van Aernouts. “Achter het Vlaamse gedachtegoed staat de familie niet, we zijn nu wereldburgers van de twintigste eeuw”, zei een nicht tijdens de begrafenisplechtigheid. Op de kist van de pater lag enkel een witte stool, geen Vlaamse Leeuw. Van een pater naar de bijbelse geschiedenis is maar een kleine sprong, en VB-kopstuk Filip Dewinter haalde donderdag in Edegem zowaar Mozes vanonder het bijbelse stof om het Vlaamse ‘vrijheidsstreven’ te wettigen. “Wees niet bang en neem uw land in bezit, porde Mozes zijn volk aan en toen dat volk begon te morren over veel sterkere mannen aan de andere kant, gebood de leider kordaat: Wij nemen ons land!” Dewinter herhaalde dat Vlaanderen het wapen van de Eenzijdige OnafhankelijkheidsVerklaring (EOV) moet bovenhalen. Een uitvindsel dat Dewinter lanceerde bij de Vlaamse parlementsverkiezingen vorig jaar, maar het VB niet behoedde van een terugval met meer dan een derde van de stemmen tegenover de vorige Vlaamse parlementsverkiezingen. Bij het publiek van de Vlaams-Nationale Debatclub scoorde Dewinter echter gemakkelijk als hij zei: ”Wij moeten de Belgische staat uit elkaar doen spatten, liever vandaag dan morgen!”

N-VA-voorzitter Bart De Wever vond dat de vergelijking met het volk van Mozes niet opgaat, want wie ‘bezet’ ons land? Dat is ons eigen volk, meent De Wever. Als dat volk in grote meerderheid ‘neen’ zegt tegen Vlaamse onafhankelijkheid, dan komt die er niet. “Het is niet omdat in deze zaal de grote meerderheid ‘ja’ zegt, dat het in heel Vlaanderen zo is. Wij hébben ons land in bezit, maar het is niet Tijl die hier zijn zaad heeft gezaaid maar Lamme Goedzak.” “De bezetter is hier wél België en altijd moet één groep de meest radicale positie innemen en zich spiegelen aan buitenlandse voorbeelden als de Balten, de Esten, de Letten, de Kroaten, de Tsjechen, die zich uit een totalitaire bezetting hebben weten te bevrijden”, repliceerde Dewinter. Hij noemde het de historische taak van zijn partij altijd op dezelfde nagel te blijven kloppen. “Dat zal mij geen ministerspost, zelfs geen burgemeesterspost opleveren”, zei hij niet zonder zelfkennis. “Ooit bereiken wij de Vlaamse onafhankelijkheid!” Ooit. Volgens ’t Pallieterke eindigde de avond toch nog op een positieve noot: een oproep om onder de V-partijen (= VB, N-VA, LDD, nvdr.) een niet-aanvalspakt overeen te komen. Waarom dit enige kans zou maken, is ons niet duidelijk. ’t Pallieterke verwoordt het als: “Vlaamse ego’s aller V-partijen, de daad is aan u!”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vlaanderen, de wever |  Facebook | | |  Print

17-02-10

ER IS WEER WAT TE DOEN ROND KOEN

Koen Dillen (foto 1). De laatste keer dat we hem in beeld zagen, was na een VB-partijraad in Beveren als hij klaar stond om Marie-Rose Morel terug naar Schoten te rijden. Koen Dillen verving er de zieke Marie-Rose Morel enkele maanden in de gemeenteraad, en zou nu de eind vorige maand overleden VB’er Jef Michiels in de Schotense gemeenteraad opvolgen. In een persmededeling die gisteren verspreid werd door het persagentschap Belga toonde Koen Dillen zich verbaasd dat De Morgen op 6 februari zijn biografie over de Franse president Nicolas Sarkozy aanbood in de reeks Wereldbiografieën.

De biografie werd door Koen Dillen geschreven onder het pseudoniem Maarten van der Roest (foto 2 en 3). “Een eenvoudige zoekopdracht op Google had kunnen leren dat ik achter dat pseudoniem zat”, zegt Koen Dillen. Het boek zit in een reeks met vijftien biografieën die elk tegen 6,95 euro ’s zaterdags in de krantenwinkel wordt aangeboden. Volgende zaterdag kan je zo de biografie van bokslegende Muhammad Ali kopen, de week daarna – Blood and Honour’ers, reserveer jullie exemplaar! – is het een biografie van Adolf Hitler die je samen met De Morgen kan kopen. Koen Dillen is verbaasd dat zijn biografie van Nicolas Sarkozy aangeboden werd door De Morgen, “een krant die het Vlaams Belang niet meteen een warm hart toedraagt.” Dat laatste is waar, maar had De Morgen dan Dillens biografie van Sarkozy moeten weigeren voor publicatie? Dan zou er ongetwijfeld een andere persmededeling gevolgd zijn. Geen verbaasde, maar een boze reactie. Mocht de ware identiteit van 'Maarten van der Roest' De Morgen niet bekend geweest zijn – je weet maar nooit na al die ontslagen en 'vrijwillige' vertrekkers daar – het is overigens niet het enige pseudoniem dat Koen Dillen hanteert. Koen Dillen houdt van pseudoniemen.

Toen vorig jaar bekend geraakte dat Koen Dillen onder het pseudoniem Vincent Gounod een biografie van de Franse socialistische president François Mitterand had geschreven, kloeg hij steen en been dat zijn boek na het bekend worden van de ware auteur uit de boekhandel werd verwijderd, minstens niet vooraan in de boekhandel werd gelegd. De opgeblazen heisa over het boek van Koen Dillen noemden wij het (1, 2, 3). Koen Dillen hengelt nu weer naar wat media-aandacht. Bij deze heeft hij het. En nu naar de gemeenteraad in Schoten. Als Koen Dillen er even zwijgzaam is als in de gemeenteraad van Antwerpen waar hij van 2000 tot en met 2005 zetelde, heeft hij nog tijd zat om een derde biografie te schrijven.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, boeken, dillen |  Facebook | | |  Print

16-02-10

DRESDEN: MEER NEONAZI'S DAN OOIT, MAAR NEONAZI-OPTOCHT VOOR HET EERST TEGENGEHOUDEN DOOR ANTIFASCISTISCH PROTEST

Britse en Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden in de nacht van 13 op 14 februari 1945 het eeuwenoude barokke stadscentrum van Dresden in Duitsland, waarbij 25 000 mensen het leven verloren. Het militair nut van deze bombardementen is omstreden. Neonazi’s misbruiken het echter om de gruwelijkheden van het nazi-regime te minimaliseren, alsof er geen verschil is in het aantal slachtoffers langs weerszijden, en de  uitschuivers langs de ene kant en de systematiek langs de andere kant. De bombardementen op Dresden worden elk jaar herdacht door neonazi’s uit heel Europa, maar voorbije zaterdag 13 februari kon hun geplande optocht voor het eerst verhinderd worden.

Naargelang de bron waren er een 5 000 à 8 000 neonazi’s, en waren er een 10 000 à 12 000 tegenbetogers. Het stadsbestuur van Dresden voerde vergeefs een juridische procedure om te voorkomen dat de neonazi’s een optocht mochten houden. Dan maar overgeschakeld op andere middelen: een mensenketting om te verhinderen dat de neonazi’s de stad konden intrekken. Volgens een verslag van het Nederlandse NOS-journaal kwamen er met 5 000 neonazi’s meer neonazi’s dan ooit naar de 65ste herdenking van de bombardementen op Dresden, en kregen de tegenstanders wegens de aangekondigde burgerlijke ongehoorzaamheid de Duitse justitie op hun dak met huiszoekingen en arrestaties. Deze keer was het echter geen verzet enkel vanuit anarchistische kringen, het was een brede verzameling van groepen burgers die de handen in elkaar sloeg. Ook CDU-burgemeester Helma Orosz deed mee. De dagen vooraf was met projecties op monumentale gebouwen in de stad ook al duidelijk gemaakt dat Dresden niet gediend is met de komst van neonazi’s uit heel Duitsland en Europa. Op vijf verschillende plaatsen werden zaterdag telkens blokkades met enkele duizenden mensen gebouwd. Aan de buitenrand van de stad waren er een paar schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van de neonazi-optocht, maar de zwaarste gewelddaden – met verschillende gewonden – werden genoteerd toen een vijfhonderd neonazi’s het alternatief cultureel centrum Conni aanvielen. Voor de politie was er geen doorkomen aan bij de menselijke blokkades, en werd de neonazi’s na een paar uren dan maar opdracht gegeven op te krassen. Cruciaal voor het succes van de Duitse antifascisten was de grote diversiteit aan burgers en groeperingen die allen achter de slogans Dresden: Kein nazi aufmarsch en Gemeinsam blockieren stonden (foto 1, klik eenmaal op de foto's voor een grotere afbeelding).

Zowel vanuit Vlaanderen als vanuit Nederland waren neonazi’s naar Dresden afgereisd. Ze geraakten niet met hun bussen tot aan het vertrekpunt van de geplande optocht. In een randgemeente van Dresden werd dan maar de trein genomen naar Dresden-Centrum. Daar aangekomen werd echter verhinderd dat ze van de trein afstapten wegens de blokkades die de politie niet opgeruimd kreeg (foto's 2 en 3). Dan maar doorgereisd naar Dresden-Neustadt waar de neonazi's met enige forcing toch van de trein geraakten. Maar verder dan het stationsplein geraakten ze niet. We stonden daar “uren voor niks in de kou”, vertelt een Nederlandse neonazi. Op de terugweg werden de Vlamingen en Nederlanders op hun identiteit en handbagage gecontroleerd, waardoor ze volgens onze Nederlandse bron “urenlang opgehouden” werden en “super laat” thuiskwamen. Een Vlaamse neonazi, ‘senior member’ van Blood and Honour Vlaanderen, preciseert dat ze vijf uur “gegijzeld” werden door een honderdtal “zog slaven” (versta: opgehouden werden door politieagenten die handelden in opdracht van de Joodse wereldheerschappij, de Zionist Occupation Government). Vrijdag om 21 uur met de auto naar Duitsland vertrokken, en iets over de grens met een bus verder naar Dresden, waren de Vlaamse afgezanten pas zondag iets over de middag terug thuis. Naar eigen zeggen "uitgeput". Oorlog voeren is nooit zonder leed.

15-02-10

ACTIE TEGEN DE NSV

Bij de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) zijn ze blij met de aandacht die ze krijgen vanuit linkse hoek. Pas hebben ze nog een Faceboek-groep opgericht om Blokbuster, Comac, AFF en anderen hiervoor te bedanken (foto 1). Het is graag gedaan. Maar ook zonder jullie aanmoediging doen we verder.

Bij de vrienden van deze nieuwe Facebook-groep vinden we: Wouter Opdenacker, waarschijnlijk blij met de taart die hij vorige week maandag kreeg. Sandy Neel, die nochtans in nauwe schoentjes stond na de publicatie van voor haar bezwarende foto’s in Humo en Joods Actueel. Ruben Rosiers, die ons bedankt voor de publiciteit die we voor zijn Identiteit door Valentijn-avond maakten. Stijn Calle die ons elders verantwoordelijk houdt voor het uit het leven stappen van Dieter Samoy, niet gehinderd door een gebrek aan kennis (het AFF is geen gesubsidieerde organisatie; we hebben Samoy nooit een “fascistisch crapuul” genoemd, wel hem aangewreven zich niet te schromen om bij de neonazi’s van Blood and Honour op te treden…). Pieter Huybrechts, die mochten we hem niet vernoemen ons een mailtje zou sturen om erop te wijzen dat hij ook bij de Facebook-groep Linksen die reclame maken voor de NSV! staat. Tanguy Veys, de slimste VB’er (niet de slimste mens ter wereld, zoals Veys op Facebook en Twitter rondbazuinde). Yves Pernet, met met wie het altijd pret is. Pernets vriend Rob Verreycken, die we wel eens in de wachtkamer bij de dokter treffen. Angie Bosmans, actieverantwoordelijke bij het vernieuwde bestuur van de Vlaams Belang Jongeren. Tom Van Grieken, die op zijn beurt ook wel eens reclame maakt voor het AFF. Opvallende afwezige in het rijtje is Hans Verreyt, althans toen wij die Facebook-groep ontdekten. De stand was toen: 82 fans.

Aanstaande vrijdag wordt in Leuven beslist of het NSV erkend wordt als studentenvereniging, met alle faciliteiten die erbij kunnen komen aan de K.U.Leuven. Daags tevoren, donderdag, wordt in Leuven betoogd tegen die mogelijke erkenning (foto 2). Volgende week woensdag gaat men in Gent de straat op tegen een NSV-colloquium met Frank Vanhecke (VB), Andreas Molzer (FPÖ), Nick Griffin (BNP) en Bruno Gollnisch (FN) (foto 3). En de week daarna, donderdag 4 maart, wordt in Antwerpen betoogd tegen de NSV. Naar aanleiding van de ondanks alles erkenning van het NSV als studentenvereniging in Gent schreef De Standaard dat studenten tegenwoordig “pragmatici” zijn, aan een principiële uitsluiting van extreem-rechts niet meer willen meedoen. Dat geldt zeker voor een belangrijk deel van de huidige studentenbevolking, maar de reacties in Leuven en Gent – waar het Anti-Fascistisch Front (AFF) geen verdienste aan heeft tenzij dat we het NSV wel eens betrappen op onwaarheden en foute vrienden – bewijst dat toch niet iedereen zich neerlegt bij het normaliseren van extreem-rechts. De traditionele tegenbetoging voor de jaarlijkse NSV-betoging in één van de drie universiteitssteden, dit jaar in Antwerpen, trok daarenboven altijd al dubbel zoveel tegenbetogers dan NSV-betogers. De keerzijde is dat het NSV zo meer aandacht krijgt dan nodig, maar zwijgen over extreem-rechts is geen optie om de toekomstige kaders van het VB (en meer en meer ook van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief) de pas af te snijden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden, nsv |  Facebook | | |  Print

14-02-10

RAYMOND

Door de media-aandacht voor de zestigste verjaardag van Raymond van het Groenewoud (foto) is 14 februari niet langer alleen Valentijntjesdag. We weten nu ook dat het op 14 februari de verjaardag is van de man die zalen liet vollopen in Aalst, Peutie, Zwevezele en Genoelselderen…

Het is lang geleden dat wijzelf de man (“Ik ben de man waar je steeds op steunen kan…”) nog aan het werk hebben gezien. Het eerste concert dat we van hem zagen, herinneren we ons daarentegen nog als was het gisteren. In 1973, in de Alma in Leuven, Raymond toen nog met zijn groep Louisette, op een benefiet voor de Revolutionaire Arbeidersliga (RAL). De laatste jaren zagen we RvhG niet meer bij dergelijke gelegenheden. “De ergernis bij het aanschouwen van de mij omringende wereld is zeker niet minder geworden”, zegt RvhG. “Maar je krijgt wél het verstand om je ervoor af te sluiten. Daardoor word je misschien niet milder, wel rustiger. Je leert ermee leven.” Of het echt verstandig is je ervoor af te sluiten, is nog wat anders. Laat ons zeggen dat je met het vorderen van de leeftijd, je het probeert leefbaar te houden voor jezelf. Als antwoord op Identiteit door Muziek laten wij hier dan maar de Chachacha horen: “In de muziek bestaan ook veel racisten. Hun kop is leeg, de mode vult ze op. Dan is het reggae, en dan moet het weer cold-wave. Jezus Christus, wat zit er in hun kop. Kijk eens naar mij, ik hou van veel muziekjes. Speel alles graag, en wie doet mij dat na. En net onlangs, bij bomma op de zolder. Ontdekte ik de zwoele cha cha cha. Pa para pa para pa. Pa para pa para pa. Pa para pa para pa.” En om Filip Dewinter koleirig te maken, nog deze drie vrouwen in een meezinger op tekst en muziek van RvhG, op een 11-julifeest in Kapellen. Raymond, ook van ons een gelukkige verjaardag gewenst. Nog veel liefde voor de muziek (en voor Sigrid).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

13-02-10

VALENTIJN

Het ’Identiteit door Valentijn’-concert vanavond (foto 1) vindt plaats in het zaaltje van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van Leest, een deelgemeente van Mechelen met zo’n 2 800 inwoners. Ze gaan daar nog verschieten van het volk dat hun zaaltje (foto 2) gaat innemen. De uitbaatster wist gisterenavond niet meer dan dat het “iets met Valentijn te maken heeft.” Er is plaats voor een 200 à 250 mensen.

Het Vlaams Belang bereikte de voorbije dagen meer volk. Aan stations, op markten en andere openbare plaatsen verdeelden militanten ruim 200 000 folders en hartvormige snoepjes (foto 3) om uit te leggen dat België een gedwongen huwelijk is, en houden van Vlaanderen betekent dat er geen geld meer naar Wallonië mag vloeien. “De liefde kan immers niet van één kant blijven komen.” Veel liefde hebben we bij het VB anders nog niet gezien. Wel narcisme.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, vb, aanverwant |  Facebook | | |  Print

12-02-10

VANDAAG WORDT PATER AERNOUTS BEGRAVEN

Vandaag wordt in Sint-Amandsberg bij Gent pater Adriaan Aernouts begraven. Hij overleed op 6 februari op 89-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Eerst bij de IJzerbedevaart, later bij de IJzerwake, en op nog andere Vlaamse manifestaties, was hij het die de eucharistieviering verzorgde en in zijn homilie de Vlaamse onafhankelijkheid en amnestie (voor collaborateurs met het nazi-regime) bepleitte.

Geboren in Wuustwezel, naar het seminarie in Hoogstraten, werd hij in 1947 tot priester gewijd als pater dominicaan. Aernouts was aalmoezenier van de technische scholen in Aalst, pastoor in Antwerpen en later Putte-Kapellen, directeur van het begijnhof in Sint-Amandsberg… Maar hij werd vooral om zijn uitgesproken Vlaamsgezindheid opgemerkt. Vanaf de eerste IJzerwake in 2003 liet hij de IJzerbedevaart voor wat ze was, en zorgde hij voor de mis bij de IJzerwake. Pas vorig jaar was hij er niet meer de hoofdcelebrant, hij verzorgde nog wel mee de mis en zijn opvolger pleitte al evenzeer als Aernouts voor de Vlaamse onafhankelijkheid, tegen de verfransing van de gemeenten rond Brussel, tegen het cordon sanitaire (rond het VB) en voor amnestie (voor collaborateurs met het nazi-regime). Anders dan maatschappijkritische priesters van priester Adolf Daens tot de priesters Rik Devillé en Rudy Borremans werd pater Adriaan Aernouts nooit op de vingers getikt door zijn oversten voor zijn radicale tot ranzige standpunten.

Bij een gesprek voor het Vlaams Belang-blaadje voor Kapellen van oktober 2008 werd pater Aernouts gevraagd of wij de Vlaamse onafhankelijkheid nog meemaken. Zijn antwoord was: “Ja, we evolueren goed en bij onze politici is er een gunstige tendens waar te nemen. Maar in de eerste plaats moet Vlaanderen justitie in eigen handen krijgen. Het moet gedaan zijn dat een Vlaming voor een rechter komt te staan die door een Fransdolle en door het Hof benoemde overheid aangeduid wordt. En amnestie moet een van onze voornaamste eisen blijven.” VB-provincieraadslid Bert Deckers bestempelde later op deze blog amnestie als een door de jaren achterhaalde eis. Amnestie is trouwens niet het enige anachronisme uit het discours van Aernouts. Desalniettemin mag verwacht worden dat vandaag, tegen 11 uur, nogal wat radicale flaminganten afzakken naar de Sint-Amanduskerk in Sint-Amandsberg (Gent).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, ijzerwake |  Facebook | | |  Print

11-02-10

IDENTITEIT DOOR VALENTIJN-CONCERT

IDM 13 februari 2009 bisGebroeders Van RaemdonckkringRuben RosiersIdentiteit door Muziek (IdM) is “een onafhankelijk collectief dat tot doel heeft de nationalistische beweging te ondersteunen en de nationalistische levensvisie te bevorderen (…) door de verspreiding van, berichtgeving over én de organisatie van concerten met identitaire en non-conformistische muziek.” IdM zegt zich volledig te houden aan de Belgische wetgeving en geen banden te hebben “met groepen/organisaties die zich hier niet aan houden.” Toch staat over de zaal waar hun zogenaamd ‘Identiteit door Valentijn’-concert aanstaande zaterdag doorgaat (foto 1) niet meer op de affiche dan dat het in de regio Antwerpen is. Voor de precieze locatie is het zich informeren à la manière de Blood and Honour.  

Je moet mailen naar een e-mailadres bij autonoom.net, een portaalsite van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), de Hasseltse Bockenreyders, de Antwerpse Autonome Kameraden, de internetzender Radio Rapaille enzomeer. Vanaf morgenavond wordt meer bekendgemaakt over de locatie voor het concert. De Nederlandse neo-folkgroep Jupiter opent de avond. Over de groep is minder te vertellen dan over de groepsleden. Opgericht in 2005 lag de groep meer stil dan ze actief was. Jupiter is opgericht door Arjan Peeks, een metalhead die in nog andere muziekprojecten actief is, waaronder de (extreem) rechtse Black Metal-groep Cultus. Peeks is eigenaar van het Black Metal / National Socialist Black Metal-label Heidens Hart. Tweede man bij Jupiter is Jasper Velzel die als eigenaar van Berzerker Records veroordeeld werd voor het verspreiden van racistische, fascistische en antisemitische cd’s. Later duikt Velzel op als drummer bij de NSBM-groep Calslagen en bij Brigade M (groep van Tim Mudde die we kennen van hun optreden bij het ‘jeugdcongres’ van het N-SA in Oostkamp, de letter M verwijst naar de Nederlandse fascist Anton Mussert). Jupiter wordt door IdM geroemd omdat de groep “met zijn stuwende trommels een eigen en militanter geluid” heeft dan andere neo-folkgroepen.

Standrecht is een Nederlandse extreemrechtse rockgroep uit de omgeving van Eindhoven. In hun nummers komen thema’s aan bod zoals verzet tegen de multiculturele samenleving en het communisme, tegen de islam die Europa binnendringt… Het nummer Wij zijn bereid op de cd Zwart als ravenveren is een licht aangepaste versie van een tekst uit de Studentencodex van het KVHV. In een ander nummer op dezelfde cd bezingt men de blanke boeren die in Zuid-Afrika strijden tegen de zwarte bevolking. Op de eind vorig jaar verschenen cd Liederen met de hamer wordt Che Guevara bezongen als De slachter van La Cabana en komt heidendom, vrijheidsstrijd en Nietzcheaanse filosofie om de hoek kijken. Standrecht ageerde meerdere keren tegen het gebruik van nazistische symboliek, maar had geen moeite met hun deelname aan de verzamelcd More Hate 88, waarbij ‘88’ verwijst naar tweemaal de achtste letter van het alfabet oftewel de eerste letters van Heil Hitler, en er muziek op deze cd staat van extreemrechtse en neonazistische groepen als Grinded Nig, Operation Racewar en Kolovrat. Het in 1999 opgerichte Standrecht heeft zich inmiddels versterkt met de Vlaamse zangeres Gwende, alias Goedele Janssens die we kennen van lezingen bij Voorpost, een optreden bij de Radicale Sporenherdenking en haar aanwezigheid bij de IJzerwake. Het is al de tweede keer dat Standrecht optreedt bij een IdM-concert. De vorige keer was op 28 maart 2009.

Hoofdvogel van de IdM-avond is Sköll uit Italië die behoort tot de zogenaamde Identiteitsrock-scene. Groepen die zich richten op de tradities van het eigen land en alles wat die tradities in ere houdt. Daar is niets mis mee, zanger Frederico Goglio zoekt het evenwel meteen verder dan Italië. Hij is een fervent aanhanger van de ultranationalistische en conservatieve denker en schrijver Yukio Mishima. In zijn boek Patriotism verduidelijkt Mishima dat je na een mislukte machtsovername hara-kiri moet plegen, iets wat hijzelf in 1970 trouwens deed. De Italiaan Massimo Morsello wordt als belangrijkste muzikale inspiratiebron genoemd, maar (niet) toevallig is dat ook iemand die zich voor één van zijn cd’s liet fotgraferen bij een beeld gebouwd ter ere van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini. Bij de begrafenis van Massimo Morsello in 2001 werd massaal de Hitler-groet uitgebracht. Sköll-zanger Frederico Goglio was lid van de neofascistische Movimento Sociale Italiano (MSI). Toen die het fascisme afzwoor en Alleanza Nazionale (AN) werd, verliet Frederico Goglio de AN omdat hij zich “niet goed kon vinden in de nieuwe richting die de beweging insloeg.” Goglio is een man naar het hart van Kris Roman (Euro-Rus): Goglio verzet zich tegen de “overheersing en destabiliserende rol” van de Verenigde Staten, die maakt dat Europa verzwakt en zich bijgevolg moeilijk kan verdedigen tegen de druk van de islamitische bevolking. De toekomst van Europa zou volgens Goglio gaan langs Rusland.

Daags na het IdM-concert treedt Sköll op in Sint-Niklaas, op een Italiaanse zondagnamiddag ingericht door de Gebroeders Van Raemdonckkring (foto 2). Inrichter van de IdM-avond is 'Ruben' (foto 3: fragment uit de Koppen-reportage over het ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief vorig jaar 10 oktober). 'Ruben' is actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en was één van de sprekers na de betoging van het N-SA op 10 november vorig jaar in Gent. Bij Radio Rapaille verzorgt hij als ‘Ruben’ een studentenprogramma, als ‘Malinwa’ een sportprogramma en als ‘Mechelaar’ brengt hij in het Dietse Dinsdag-programma van Tim Mudde verslag uit van culturele en andere evenementen. Ogenschijnlijk schiet er zo nog maar weinig tijd over voor een ander geesteskind van 'Ruben': de Autonome Nationalisten Mechelen. Volgens onze informatie zou het IdM-concert trouwens in het Mechelse ingericht worden. Na de optredens op het IdM-concert wordt er muziek gedraaid door Radio Rapaille-dj’s. De hierboven al tweemaal genoemde Tim Mudde lult in de ergerlijkste vrije radio-stijl bij Radio Rapaille onder het pseudoniem DJ Hadjememaar, maar hij zal er zaterdag niet bij zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

10-02-10

TAART VOOR NSV'ERS

Hij werd hier gisteren nog genoemd, maar dan omdat hij in zijn vrije tijd zijn korte broek aantrekt en de ‘knapen’ en ‘kerlinnen’, ‘jongkerels’ en ‘meeuwen’, ‘kerels’ en ‘gudruns’, ‘stormers’ en ‘adels’ van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) opleidt tot ‘bewuste’ Vlamingen. Maar Limburger Wouter Opdenacker (foto 1) is ook actief bij de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) in Gent – hij is zelfs voorzitter van dat clubje in Gent – en werd daar maandag getrakteerd op taart. Ook Arno D’hooge, nationaal voorzitter van de NSV, werd op taart getrakteerd.

Alleen werden die taarten niet braafjes overhandigd, maar naar de twee NSV’ers gesmeten door leden van het Anarchistisch Kollektief. Het incident gebeurde tijdens de eerste vergadering van Politiek Filosofisch Konvent (PFK) waarop de NSV als nieuw lid aanwezig was. Opdenacker en D’hooge kwamen ervan af met besmeurde kleren. “We werden niet gewond maar vinden het een kinderachtige en smakeloze manier om te protesteren tegen onze toetreding tot het PFK waarin we met een democratische meerderheid werden gekozen”, zei Wouter Opdenacker achteraf. Een democratische, maar nipte meerderheid. De anarchisten hadden naar verluidt de taarten gehaald bij een Turkse bakker, het maakte de weerzin van de NSV’ers er alleen maar groter op. De anarchisten haalden hun inspiratie voor de actie niet noodzakelijk bij entarteur Noel Goudin; woensdag 25 oktober 2005 gooide een NSV’er in Gent een taart naar PS-voorzitter Elio Di Rupo. De actie werd diezelfde avond nog in een triomfantelijk persbericht opgeëist door de NSV. Taartengooier Frederik Ranson (foto 2) werd onmiddellijk na zijn actie trouwens afgeschermd door negen collega’s NSV’ers. Toen was er geen sprake van “een kinderachtige en smakeloze manier om te protesteren”.

De actie maandagavond is een voorloper van het protest dat in Gentse studentenkringen op gang komt tegen het NSV-colloquium Europa Europees! woensdag 24 februari in Gent met Frank Vanhecke (VB), Nick Griffin (BNP), Andreas Mölzer (FPÖ) en Bruno Gollnisch (FN) (Over het protest: zie meerdere Facebook-groepen: 1, 2…). Volgende week donderdag 18 februari is er als opwarmer een gespreksavond die de NSV-Gent inricht met Bob Maes, stichter van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Met de erkenning van de NSV als studentenvereniging aan de Gentse universiteit is ranzigheid van de NSV-activiteiten er niet op verminderd.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden, nsv |  Facebook | | |  Print

09-02-10

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN NAAR NSV-BETOGING IN ANTWERPEN

Over minder dan een maand houdt de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) weer haar jaarlijkse betoging. Deze keer in Antwerpen (foto 1). De optocht trekt weer het hele spectrum van de extreem-rechterzijde aan.

Op de Facebook-groep om de betoging te steunen vinden we sympathiebetuigingen van Rob ‘Klop’ Verreycken en collega ook-wel-eens-betrokken-bij-een-vechtpartij Tom Van Grieken, de tooghangers van café De Leeuw van Vlaanderen (Sandy Neel, Yannick Derboven, Yannick D.R.…), Voorpost’ers (Luc Vermeulen, Sacha Vliegen, Koen Sweeck…), rechtsradicale autonomen (Jarno Roppe, Karin Wolters…), de Kempense keikoppen (Pieter Huybrechts, Bert Deckers…), VBJ’ers (Barbare Pas, Barbara Bonte, Angie Bosmans…), nieuwe en oude VB-volksvertegenwoordigers (Wim Wienen, Wim Van Dijck...), de habituées (Arno D’Hooghe, Dieter Leemans…), NJSV’ers (Alan Spanjaers…), VNJ’ers (Femke Pieters, Wouter Opdenacker…), N-SA’ers (Ruben Rosiers…), pennenridders (Yves Pernet, Stijn Calle…), ouderen (Hugo Pieters…) en wat nog allemaal niet. De meeste genoemden dragen overigens meerdere petjes van groeperingen waar ze lid van zijn, maar het zou ons te ver leiden om van iedereen alle lidkaarten op te sommen.

De collega’s van Blokbuster vroegen zich af of ook Blood and Honour’ers zouden langskomen. Ongeveer gelijktijdig met hun vraag verscheen op het forum van Blood and Honour Vlaanderen een oproep om naar de NSV-betoging op 4 maart in Antwerpen te gaan (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Het volkje van Blood and Honour Vlaanderen zal er wel niet zo openlijk mee te koop lopen als in Arnhem, maar het zal er zoals ook de voorgaande jaren zijn. Maar waar moeten ze achteraf naartoe, nu café De Leeuw van Vlaanderen gesloten is nadat een al te heftige rechtsextremist een deel van de inboedel sloopte en de uitbater het beu werd?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, vb-vrienden, nsv |  Facebook | | |  Print

08-02-10

FILIP DEWINTER IN WENEN. ZWEEDSE MULTIMILJONAIR EN HET VB ONDERSTEUNEN ANTI-ISLAMCAMPAGNE IN DUITSLAND

In een Hilton-hotel in Wenen kwamen vrijdag 29 januari de Zweedse multimiljonair Patrik Brinkmann (links op de foto hiernaast) en VB-boegbeeld Filip Dewinter (midden) samen met Markus Beisicht (rechts) over de steun die de twee eersten kunnen geven aan de verkiezingscampagne en anti-islamhetze van Pro Nordrhein-Westfalen (Pro NRW). Markus Beisicht is de voorzitter van Pro NRW, waarvan het Keulense Pro Köln een onderdeel is. 's Avonds bezochten de drie het befaamde maar ook beruchte WKR-ball (foto 2).

Patrik Brinkmann, die tot twee jaar geleden op het Zweedse platteland woonde, had eerder al contacten met de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) en de al even rechtse Deutsche Volksunion (DVU). Partijen die beide financieel geholpen werden door Brinkmann. Brinkmann had naar eigen zeggen een zwak voor deze partijen als nationalist en zoon van een Duitse moeder. In 2007 kocht Brinkmann een villa in één van de meest exclusieve buurten van Berlijn, waar hij een jaar later ging wonen. Het stulpje kostte hem 3,3 miljoen euro. Het staat wel op naam van zijn vrouw, die ook eigenares is van nog ander vastgoed. Een manoeuvre als gevolg van een langdurig geschil van Brinkmann met de Zweedse belastingsdienst.  Personenkwesties drijven Brinkmann nu weg van de NPD en DVU, richting Pro NRW. Pro NRW zou vijf miljoen euro toegestopt krijgen van Patrik Brinkmann, in de hoop dat Pro NRW binnen vijf of tien jaar even groot zou worden als de FPÖ in Oostenrijk of de SVP in Zwitserland. Pro NRW heeft alvast de laatste affiche van de SVP voor eigen gebruik overgenomen (foto 1). Verder wil Pro NRW onder andere ‘huizen voor de slachtoffers van de islam’ inrichten. Zo heeft Pro NRW in Duisburg-Marxloh, de derde grootste stad van het Ruhr-gebied, een enorm complex op het oog vlakbij een plaatselijke moskee. Het pand wordt op tien miljoen euro geschat en Brinkmann financieert hiervan een vijfde, het deel dat voorhanden moet zijn om een lening te kunnen afsluiten. Pro NRW rekent ook op steun van het stadsbestuur voor het verwerven van het complex waar onder andere een vluchthuis voor mensen die willen breken met de islam zou ingericht worden.

Nog in Duisburg-Marxloh wil Pro NRW het laatste weekend van maart een grootse manifestatie opzetten. Het VB zorgt voor logistieke steun. Het VB zou zorgen voor een groot podium, de geluidsinstallatie, de ordedienst, en Dewinter heeft zelfs minstens 500 betogers vanuit Vlaanderen beloofd. Ook het Oostenrijkse FPÖ ondersteunt de manifestatie. De Mouvement National Républicain van Bruno Mégret en de Nouvelle Droite Populaire, een andere afscheuring van het Front national van Jean-Marie Le Pen, hebben beloofd met bussen militanten naar Duisburg te komen. Patrik Brinkmann zou zijn goede relaties met Oost-Europese en Scandinavische extreemrechtse partijen aanspreken, en ook de nodige contacten leggen binnen zijn Kontinent Europa Foundation die sinds 2004 ultra-rechtse intellectuelen uit heel Europa (vooral uit Rusland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië) bijeenbrengt. Een sterke Catalaanse delegatie wordt ook aangekondigd, and last but not least zal de Zwitserse Volkspartij SVP er zijn. Op een conferentie in de marge van een anti-islambetoging zou werk gemaakt worden van een Europese campagne voor een verbod op minaretten. Maar zover zijn we nog niet. Eerst was er in Wenen tijd voor ontspanning. Brinkmann, Dewinter en Beisicht gingen na de besprekingen in het Hilton-hotel naar het Wiener Korporations Ball (WKR-ball), een dansfestijn (hier foto’s en een filmpje) maar ook bijeenkomst van extreemrechts. Vorig jaar was de Zweedse multimiljonair Patrik Brinkmann er ook al te gast, toen in gezelschap van onder andere FPÖ-Europarlementslid Andreas Mölzer die op 24 februari in Gent verwacht wordt op het Europa Europees!-colloquium van de NSV.  Eerder was onder andere Jean-Marie Le Pen er ook te gast. Het is niet bekend of Filip Dewinter een danspasje waagde. Dewinter en Marie-Rose Morel, om maar iemand te noemen, het zou een fraai stel zijn. Spijts een verbod van de Oostenrijkse politie werd ook dit jaar betoogd tegen het WKR-ball.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, dewinter, duitsland, internationaal |  Facebook | | |  Print

07-02-10

"OMDAT DE IRONIE NOOIT DE WERELD UIT ZAL ZIJN, BART DEBIE"

Het zijn toch onvoorstelbare klungelaars aan de top van het VB. Dan hebben ze eens een veiligheidsspecialist in huis, Bart Debie (foto). Die er wel eens te hard tegenaan gaat. Die dezer dagen heel het land afrijdt voor de Veilig Ouder Worden-campagne van het VB. Gisterennamiddag in het kader van die campagne nog een lezing gaf in een naar zijn smaak veel te klein zaaltje in Kontich. Die intussen wel beseft dat hij niet de hele waarheid in pacht heeft, maar wie heeft dat wel? Die even de voeten op de grond houdt bij het opbod aan maatregelen die men suggereert voor de problemen in het Brusselse. Die daarmee de pers haalt. Een genuanceerd standpunt bij het VB is immers nieuws. Et voilà: Bart Debie moet van Bruno Valkeniers voortaan zwijgen over het veiligheidsstandpunt van zijn partij. 

Auteur-columnist Tom Naegels vond het ook één van de opmerkelijkste nieuwsfeiten van de voorbije week. Tom Naegels (gisteren in De Standaard): “Met al die verhalen over Brussel achter de kiezen, krijg ik bijna het gevoel dat ik in de provincie woon. Wat voor een Antwerpenaar, het moet gezegd, een betrekkelijk onwennige ervaring is. Een mens zou er jaloers van worden: amper enkele jaren geleden waren wíj de iconische grootstad, waar bij ieder incident de voltallige Vlaamse pers neerstreek, klaar om elke rondslingerende spuit, elke ingeslagen ruit, elke balorige tiener in het vizier te nemen. En kijk nu: onze criminaliteit stijgt met negen procent, en er kraait geen haan naar. Vertel vandaag dat je in Borgerhout woont, en het maakt evenveel indruk als Lummen of Waarschoot. Nee, in Kuregem, in Molenbeek, dáár word je gesac-jackt, dáár kun je de oorlogswapens zo op de markt kopen, dáár schelden ze je uit voor vuile Belg. 't Is gek hoeveel ik herken in de discussies over Brussel. Los van het feit dat de situatie in een aantal wijken daar een pak ernstiger is dan wat wij ooit gekend hebben, zie je precies dezelfde dynamiek ontstaan, inclusief het zwaaien met 'objectieve' criminaliteitscijfers die niet gestegen zijn, het opsommen van alle leuke kanten van de stad, het aanhalen van haar onderfinanciering, het verwijzen naar Johannesburg en New York waar véél ergere dingen gebeuren, de getuigenissen van inwoners die nog nooit iets meegemaakt hebben, de minachting voor 'dorps', 'bekrompen', 'arm' Vlaanderen dat zijn steden altijd al gehaat heeft, de ergernis over de pers die alleen opdaagt als er negatief nieuws te rapen valt, de verbijstering ook, omdat je je eigen stad niet herkent in de vele verhalen die erover verteld worden - en aan de andere kant de overdrijvingen, de oorlogsretoriek, de eindeloze reeks getuigenissen over overvallen en beledigingen op straat, en de bittere verwijten aan al wie lijkt te minimaliseren, zelfs al gaat het enkel om een gematigder woordgebruik. En daartussenin, geklemd tussen hamer en aambeeld, de frustratie van hen die een genuanceerd verhaal willen vertellen.

Omdat de ironie nooit de wereld uit zal zijn, behoort tot die laatste sinds kort ook Bart Debie. Je moet het ze nageven, die Belangers: tot op het laatst blijven ze anti-establishment. Is het establishment laks voor criminelen, dan pleit het Belang voor zero tolerance. Pleit ondertussen iederéén voor zero tolerance, dan zeggen ze bij het Belang: 'Jamaar ho, mensen: we moeten nu niet aan opbod doen.' 'De voorstellen kunnen niet straf genoeg zijn', schuddebolt Debie, ooit bijgenaamd 'Bartje Penalty' omdat hij als Antwerps commissaris het woord 'strafschop' wel erg letterlijk nam. 'We moeten redelijk blijven. Nultolerantie kan niet als bedoeling hebben om het gros van de brave Brusselaars - van welke origine ook - lastig te vallen.' Toen vielen wij helemaal uit onze stoel. Van welke origine ook! Een Belanger die erkent dat a) het gros van de Brusselaars braaf is, terwijl b) het gros van de Brusselaars Frans spreekt en c) op de socialisten stemt, en bovendien d) daaraan expliciet 'van welke origine ook' toevoegt. En dat komt van een man die zijn burgerrechten is kwijtgespeeld na een veroordeling wegen racisme. Al moeten we eerlijk zijn: De Standaard heeft daarin, bij het uitschrijven van het interview, een beetje vals gespeeld. Als je Debies oorspronkelijke opiniestuk leest, dan staat daar: 'Men zal moeten beginnen met het bepalen en benoemen van de aan te pakken doelgroep... Laat het ons maar meteen zeggen: de doelgroep bestaat vooral uit allochtonen.' Wat Debie bedoelde was dus: beperk de doelgroep van zero tolerance tot hen die overlast bezorgen, namelijk allochtonen, zodat de brave Brusselaars, van welke origine ook zolang het maar geen allochtonen zijn, niet lastiggevallen worden. Niettemin is het een opvallende omkering van tien of twintig jaar geleden: waar vroeger iedereen zijn standpunt matigde, soms op het minimaliserende af, omdat het Belang marktleider was in straffe taal, is het nu het VB zelf dat zijn standpunt moet aanpassen aan de mainstream, om ergens het verschil te kunnen maken: gaan we straffer, of tonen we ons net meer genuanceerd? Zelfs in een dossier dat voor het volle pond tot zijn corebusiness behoort. Wetende dat het Blok in Antwerpen de problemen weliswaar op de agenda heeft gezet, maar tegelijk ook hun oplossing fel bemoeilijkt, is dat voor Brussel een hoopgevende vaststelling.”

Het verhaal is nog een beetje straffer dan Tom Naegels schetst. In het originele opiniestuk van Bart Debie staat niet dat nultolerantie niet als bedoeling kan hebben dat het gros van de brave Brusselaars “-  van welke origine ook - “ daarmee lastig wordt gevallen. Neen, er staat dat het niet de bedoeling kan zijn dat de oudere Brusselaars “- n'importe quelle origine -… Toen Debie zich laatst onder handen liet nemen in een welnesscenter in Dilbeek (“Dilbeek, waar Vlamingen thuis zijn”) liet Debie zich ontvallen: “Viviane, tu as des mains en or.” Debie wordt nog een echte Brusseleir.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, media, debie |  Facebook | | |  Print

MORGEN OP DEZE BLOG

Filip Dewinter was vorig weekend niet in het land. Deze keer was hij niet naar Kameroen, maar naar Oostenrijk. Vrijdagavond 29 januari vond daar immers het jaarlijks Wiener Korporations Ball plaats, en daar wilde Dewinter wel eens bij zijn (foto). Maar een uitstap van Dewinter is nooit onschuldig. In het Hilton-hotel in Wenen werden eerder die dag een aantal afspraken gemaakt. Welke en met wie lees je morgen hier.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

06-02-10

KIM IS WEER THUIS

Als er goed nieuws is voor het VB, dan vertellen wij het ook. De Aalsterse Kim Ruyssinck (30 j., foto) die in 2008 overstapte van Vlaams Belang (VB) naar Lijst Dedecker (LDD), keert terug naar haar oorspronkelijke partij. Ze zegt dat ze geen ruzie heeft met LDD, maar tot het inzicht is gekomen dat ze zich beter kan vinden in het programma en de werking van het Vlaams Belang. “Misschien heb ik me twee jaar geleden wat verkeken op de hype rond Dedecker. Maar ik kan de twee vergelijken. Het Vlaams Belang is een veel stabielere partij, met een gestructureerde werking.”

De Aalsterse Vlaams Belang-voorzitter Steve Herman verwelkomt de verloren dochter: “Onze partij is natuurlijk geen duivenkot, maar we moeten niet rancuneus zijn. Er is zeker plaats voor jonge, enthousiaste mensen die zich voor onze partij willen engageren." Ook de VB-fractieleider Karim Van Overmeire juicht de overstap toe. “Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen was Kim Ruyssinck onze eerste opvolger. Als er iemand van onze huidige gemeenteraadsleden wegvalt, dan is het aan Kim. We zijn natuurlijk blij dat ze terugkeert naar de oude stal.” Karim Van Overmeire meent dat de wissel geen gevolgen zal hebben op de goede verstandhouding tussen Vlaams Belang en LDD in Aalst. “We zijn volwassen mensen en we zitten samen in de oppositie. Er zijn raakvlakken genoeg om samen te werken, zeker in een stad die zo slecht bestuurd wordt.”

Sommigen vrezen nu dat Jurgen Verstrepen ook nog wel eens zou willen terugkeren naar het VB. Die kans is klein, maar de vrees geeft wel aan hoe men Streep daar inschat.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aalst, vb, ldd |  Facebook | | |  Print

05-02-10

BART DEBIE: “ZERO-TOLERANTIE: BEZIN EER JE BEGINT.” VALKENIERS LEGT DEBIE ZWIJGEN OP

Bart Debie (links op de foto hiernaast) mag van zijn werkgever niet langer een politieke blog bijhouden, en met wat hij op Facebook schrijft is hij voorzichtig geworden. Maar deze week moest de gewezen politiecommissaris zijn hart toch luchten over de zero-tolerantie waar nu zowat iedereen langs Vlaamse kant voor pleit.

Bart Debie (aan zijn Facebook-vrienden): “(…) Zij die - ook in mijn eigen partij - nu luid staan te roepen dat we overal en altijd het zero-tolerantieprincipe in de praktijk moeten brengen wil ik toch even met de voetjes op de grond zetten. In de huidige situatie is het ONMOGELIJK om dat principe in de praktijk te brengen. In de letterlijke betekenis van het woord wil dit zeggen dat men ELK misdrijf zal vaststellen, verbaliseren en voor een rechtbank zal brengen die er dan ook nog eens een gepaste strafuitvoering aan moet geven. Het hapert aan elke aspect van de vorige zin. Dat wil zeggen dat de Brusselse agenten alles moeten verbaliseren, gaande van de kleinste verkeersinbreuk, elk papiertje of sigarettenpeuk die op de grond wordt gegooid, tot elke scholier die spijbelt, alle feiten van wapenbezit, drughandel en drugbezit, elke kruimeldiefstal tot en met grote georganiseerde criminaliteit, etc. En dan spreek ik nog niet over de enorme sociaal-rechtelijke inbreuken die we in de talrijke Brusselse nachtwinkels en supermarkten tegen komen. Hebben de luide roepers al eens nagedacht wat voor een enorm bataljon aan agenten daarvoor nodig is ? De politie die nu al verzuipt in de administratie kan dat ook administratief niet aan. En dan spreken we niet over de onderbemande parketten. Maar stel nu nog dat de politie - vraag me niet hoe - er in zou slagen om dat verwezenlijken, dan schort het wel op het niveau van de rechtbanken. Té weinig rechters, té weinig kamers, té weinig cellen voor minder- en meerderjarigen en zelfs de nepmaatregel met de enkelbanden werkt niet meer omdat de voorraad al lang op is. De straffeloosheid zal dus gewoon blijven bestaan, spijts al dat werk van de politiediensten.

Uiteraard is het toepassen van zero-tolerantie wél mogelijk. Maar men zal moeten beginnen met het bepalen en benoemen van de aan te pakken doelgroep. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat de oudere Brusselaars - n'importe quelle origine - die elke dag moeten overleven in deze stad ook het slachtoffer worden van de zero-tolerantie. Daar wringt meteen weer het schoentje. Laat het ons maar meteen zeggen : de doelgroep bestaat vooral uit allochtonen. Maar dat krijgen de politiek correcte dames en heren beleidsmakers in dit land niet over de lippen. En eens de doelgroep bepaald is zal men moeten bepalen bij welke misdrijven men het zero-tolerantieprincipe zal willen toepassen. Het is om hoger vermelde redenen ONMOGELIJK om alles te vervolgen. Kies dus de misdrijven die het meest acuut problematisch zijn, aangevuld met de aanpak van de misdrijven waar je de criminelen het meest pijn doet : in de geldbeugel. Gebruik de kaalplukwetten en neem die luxewagens in beslag, leg beslag op woningen en bankrekeningen. En ouders die niet willen meewerken om hun kinderen in toom te houden mogen gerust even fluiten naar het kindergeld. Als de politiek en de Belgische justitie willen kunnen ze dit snel in de praktijk brengen. Kortom, pas zero-tolerantie toe, maar hou het voor diegene die het goed menen ook leefbaar alstublieft. En zelfs dan nog is zero-tolerantie slechts beperkt in de tijd vol te houden. Ik spreek uit ervaring dat dit een nooit geziene personeelscapaciteit vergt. Per definitie is het enkel en alleen daarom al slechts tijdelijk houdbaar.”

Bart Debie: “Ik geef niet snel professor Brice De Ruyver gelijk, maar in deze heb ik eerder aan den lijve ondervonden dat men de gevolgen van zero-tolerantie goed moet inschatten. Ik herhaal nogmaals dat men - ook in eigen partij - goed moet beseffen wat men predikt.” Voornaamste prediker voor die zero-tolerantie in Debie’s partij is de hoofdvogel daar: Filip Dewinter (rechts op de foto hierboven). Dewinter wil niet alleen in Anderlecht maar meteen ook in heel Antwerpen de invoering van de zero-tolerantie. Bart Debie is de veiligheidsadviseur van het VB. Aan De Standaard zei hij gisteren: "Ik heb mijn aanbevelingen en bedenkingen aan de partij overgemaakt. Bij de meeste partijgenoten vallen die goed. Maar ik weet dat de partijleiding doorgaans haar eigen mening heeft en daar moeilijk van af te brengen is." "Wat niet wil zeggen dat ik de waarheid in pacht heb", voegde hij er veiligheidshalve nog wel aan toe. Voor partijvoorzitter Bruno Valkeniers was dit er over. Bart Debie (vandaag in Gazet van Antwerpen): "De voorzitter heeft mij opgedragen om geen commentaar meer te geven op het veiligheidsbeleid. Ik wilde gewoon enige nuance brengen in het debat en het standpunt van het Vlaams Belang. Het is voor mij nu onduidelijk of ik eigenlijk nog de veiligheidsadviseur ben van de partij." Debie zou door Valkeniers gevraagd zijn om publiekelijk terug te komen op zijn mening, maar dat was voor de ex-politiecommissaris een brug te ver. Hij wou hierover aan Gazet van Antwerpen niets kwijt. Bart Debie: "Ik mag niets meer zeggen van de voorzitter en ik ben een trouwe werknemer."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, debie |  Facebook | | |  Print

04-02-10

FRANK VANHECKE IS NOG STEEDS RAZEND

Belang verslikt zich in VRT kopte De Standaard gisteren nadat de krant de harde woorden van Frank Vanhecke over de aanwijzing van de VB-afgevaardigden in de Raad van Bestuur van de VRT ontdekte die hier zondag al online stonden. Vanhecke is woedend over de aanstelling van Hilde De Lobel en vooral Eric Deleu als VB-afgevaardigden in die Raad van Bestuur. In De Standaard gaf Vanhecke nu nog meer tekst en uitleg.

Vijf jaar geleden – het VB mocht toen nog drie mensen afvaardigen voor de Raad van Bestuur van de openbare omroep – kwam reclameman en eerste VB-gemeenteraadslid ooit Eric Deleu voor het eerst in de Raad van Bestuur. Als derde VB-kandidaat. Frank Vanhecke, destijds nog dik bevriend met Deleu, nu: “Ondertussen hebben we zijn werk kunnen evalueren, niet alleen bij de VRT, maar ook elders. Intern heb ik dat al aangeklaagd. En dan wil ik het niet eens hebben over die vermeende kunstdiefstal die hem wordt aangewreven. Dat is slechts een probleem voor die Duitse museumdirecteur (sic), al symboliseert het zijn gedrag. Ik ben vooral bekommerd om de toekomst van de partij. (…) In december heb ik voorzitter Bruno Valkeniers een vertrouwelijke nota bezorgd waarin een hele passage over Deleu staat. Ik kreeg geen antwoord, tenzij zijn benoeming. Een echt schandaal. Ik weet dat de politieke strijd koud en bitter kan zijn. Maar ik ben altijd edel en correct geweest, ook financieel correct. Ik kan me niet voorstellen dat Valkeniers graag met een sujet als Deleu omgaat. Op de vraag waarom hij hem dan wel heeft benoemd, kan ik echt geen zinnig antwoord geven.” Valkeniers zal het dossier Deleu met 'cijfers en feiten' tijdens de eerstkomende partijraad aankaarten. “Al wie nu nog zwijgt en het hoofd afwendt, wordt medeplichtig”, verwittigde Vanhecke alvast zijn collega’s leden van de VB-partijraad.

“Eigenlijk wil ik Hilde De Lobel niets verwijten. Zij is bijzonder loyaal. Aan iedereen die het wilde horen, zei ze erg geambeteerd te zijn dat ze werd misbruikt om de kandidatuur van Morel te dwarsbomen”, zegt Vanhecke ook nog. Het moet Dewinter hoog zitten, die relatie met zijn ex-buurvrouw Marie-Rose Morel. Wat is er misgelopen tussen die twee sinds ze elkaar ontmoet hebben met het gaan wandelen met hun honden? Eerder vorderde Dewinter al Marijke Dillen op om zich tegen Marie-Rose Morel in kandidaat te stellen om ondervoorzitter van het VB te worden. Terwijl Marijke Dillen zelf hiervoor geen enkele ambitie had. Vanhecke denkt overigens dat Hilde De Lobel, zodra het stof rond de benoemingen is gaan liggen, door het VB zal vervangen worden door Dimitri Hoegaerts. Een getrouwe van Gerolf Annemans, tot aan de nieuwe samenstelling VB-afgevaardigde in de Raad van Bestuur van de VRT. En volgens Vanhecke wél een goede VB-afgevaardigde. Mocht het VB dit doen, verbreekt de partij wel de poging van Ingrid Lieten om in de Raad van Bestuur  een gelijke verhouding mannen - vrouwen te creëren. Het VB verbreekt dit dan ten nadele van de vrouwen. Wie had anders verwacht?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, deleu, valkeniers |  Facebook | | |  Print

03-02-10

BLOOD AND HONOUR'ERS VERWEZEN NAAR DE CORRECTIONELE RECHTBANK

MistreatDe raadkamer in Veurne heeft gisteren Chris M., Kristof V. en Robby Q. verwezen naar de correctionele rechtbank van Veurne. De drie zullen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor het inrichten van neonaziconcerten in Bellegem, deelgemeente van Kortrijk, op 19 april 2008 en in Diksmuide op 18 oktober 2008. Het concert in Bellegem werd voorafgegaan door een SS-heldenhuldiging; het concert in Diksmuide was een hulde aan Ian Stuart Donaldson, oprichter van Blood and Honour. (Foto: Mistreat, één van de in Diksmuide optredende groepen.)

Beelden van het concert in Bellegem, en voorafgaande concerten in Wolfsdonk (Aarschot) en Mechelen, zorgden voor een schokgolf door Vlaanderen. Toenmalig minister van Justitie Jo Van Deurzen gaf opdracht doortastend op te treden tegen neonazibijeenkomsten. En de opiniebijdrage Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour in de dagen voorafgaand aan het concert in Diksmuide gaf een laatste duw om Blood and Honour Vlaanderen-kopstuk Chris M. en zijn bloedbroeders Robby Q. en Kristof V. aan te houden, verdere onderzoeksdaden te stellen en de drie uiteindelijk naar de strafrechter te verwijzen. Het belangrijkste wat hen aangewreven wordt is een inbreuk op artikel 22 van de wet tegen het racisme, “het behoren tot een groep of tot een vereniging die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie bedrijft of verkondigt in openbare omstandigheden, dan wel aan zodanige groep of vereniging zijn medewerking verlenen”. Behoren Chris M., Robby Q. en Kristof V. tot het traditionele Blood and Honour Vlaanderen, later deze maand worden Tomas B. en zijn vrienden van BBET (Bloed Bodem Eer Trouw), de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen, bij de rechtbank in Dendermonde verwacht.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

MARIE-ROSE MOREL WEET HOE DE PROBLEMEN IN ANDERLECHT AANPAKKEN

Wie wil weten wat  Marie-Rose Morel denkt over de actualiteit moet niet noodzakelijk surfen naar haar website. De hete mening van Marie-Rose Morel lees je eerst op de VRT-website deredactie.be. Amper een maand na haar eerste opiniebijdrage daar werd la Morel nu door de VRT-redactie gevraagd haar mening te geven over de situatie in Anderlecht.

Deze keer echter geen soloshow voor de Schotense. Ook Brusselaar Bert Anciaux werd om een bijdrage verzocht, en voor de verandering is dat eens een verstandige bijdrage. Maar dan het schrijfsel van Marie-Rose Morel. Mocht Kris Merckx iets dergelijks geschreven hebben, het zou geweigerd zijn wegens “te pamflettair”. Na een portie gescheld op veiligheidsexpert Brice De Ruyver, het verdedigen van de politieman “die weigerde zijn patrouille als levende schietschijf op een bezet Lemmensplein los te laten” maar het des te meer veroordelen van de Anderlechtse burgemeester Gaëtan Van Goidtsenhoven, en het ridiculiseren van de ‘Robins’ van ‘Batman Brice De Ruyver’ Sven Gatz (Open VLD), Ben Weyts (N-VA), Stefaan De Clerck (CD&V) en Renaat Landuyt (SP.A), komt Morel toe aan vier zinnetjes om te zeggen hoe zij de situatie zou aanpakken: “Jammer dat De Crem vast zit in Tadzjikistan, anders hadden ze hem eens kunnen vragen hoeveel militairen hij na de grote besparingen nog over heeft. Misschien een paracommandokazerne in Anderlecht openen? De Kalashnikovs zijn er in elk geval al goedkoop. Ik ben pro.”  Voorwaar een verrijking van het debat!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, morel |  Facebook | | |  Print

02-02-10

BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN: BORST VOORUIT IN ARNHEM

Arnhem 4Arnhem 3Arnhem 1Zaterdag 30 januari betoogden in Arnhem, in het oosten van Nederland, een honderdtal mensen op initiatief van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Officieel voor de ‘Doodstraf voor kinderverkrachters en moordende pedofielen’. In werkelijkheid om als neonazi’s en aanverwanten nog eens op straat te komen.

De gemeente Arnhem had de betoging dan ook slechts toegestaan op voorwaarde dat een aantal symbolen niet zouden meegedragen worden. Zo mocht geen hakenkruis te zien zijn, geen SS-runen, geen cijfercombinaties als 18 en 88, geen wolfsangel of triskel… Er werd ook expliciet gezegd dat geen Hitler-groet mocht uitgebracht worden noch ‘Heil Hitler’ of ‘Sieg Heil’ gescandeerd mocht worden. Enzovoort. Mocht het om gewone burgers gaan die wilden protesteren, de gemeente zou het niet nodig gevonden hebben dergelijke voorwaarden te koppelen aan het toelaten van een betoging. Een mens vraagt zich overigens wel af wat de NVU voorstelt buiten haar flamboyante voorman Constant Kusters (39 j.). Het waren maar een dertigtal NVU’ers die opstapten, de grootste blok betogers werd geleverd door de Nationaal Socialistische Actie (NSA, foto 1), en verder waren er nog delegaties van allerlei groepen zoals de Nationale Jeugd Nederland en Blood and Honour Vlaanderen.

De NSA’ers stapten op achter een spandoek met de slogan In de geest van Strasser, op naar de Tweede Revolutie. Strasser staat voor twee broers, Otto en Gregor Strasser, die lid waren van de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Adolf Hitler. Samen met Joseph Goebbels vormden zij de linkse vleugel van de nazi’s, die de nationalisering van grote bedrijven, verdrijving van grootkapitalisten en een sociale welvaartspolitiek voorstond. Maar echt links waren ze natuurlijk niet. Gregor Strasser was ook oprichter van de Berlijnse Sturmabteilung (SA) die in de straten van Berlijn op de vuist ging met Joden en communisten. Otto Strasser was verantwoordelijke voor de communicatie van de NSDAP. Hitler had natuurlijk geen oren naar de ‘socialistische’ verzuchtingen van de broers Strasser. Gregor Strasser werd tijdens de Nacht van de lange messen vermoord door Heinrich Himmlers SS-milities. Otto Strasser vluchtte het land uit. In 1955 keerde hij terug naar Duitsland waar hij actief werd bij de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

De Nationale Jeugd Nederland (NJN, foto 2) heette tot de jongste jaarwisseling nog Nationale Jeugd Brabant (NJB). Ze streven naar “een krachtige Nederlandse volksgemeenschap waarbinnen onze eigenheid en identiteit veilig gesteld worden” en verzetten zich “dan ook tegen het systeem evenals de volksvreemde en -vijandige elementen binnen onze hedendaagse maatschappij.” Hun voorlaatste actie was wat gaan staan joelen in Roosendaal tegen een musical over de voormalige ANC-leider en Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Leerrijk is ook altijd de pagina met ‘verwijzingen’ op een website. De eerste banner van een andere website/organisatie bij de NJN-website is een verwijzing naar de Combat 18’ers van Blood and Honour Nederland & Vlaanderen; de tweede website waarnaar verwezen wordt is die van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), opvanghuis voor (oud-)leden van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen. Het N-SA geeft trouwens aanstaande zaterdag een ‘scholing’ bij de NJN over Antikapitalisme en de Nationaal-Revolutionaire beweging. En ja, het traditionele Blood and Honour Vlaanderen was ook in Arnhem. In eigen land schuw voor het daglicht, in Nederland borst vooruit paraderend (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Een groepje van een zevental mensen van Blood and Honour Vlaanderen kwam wel te laat om nog veel te kunnen meebetogen. Ze waren er maar vlak voor de slottoespraak van Constant Kusters, die hen wel bedankte voor hun aanwezigheid. Zoveel kilometers rijden om dan niet eens een flink stuk te kunnen meebetogen, dat verdient wel een schouderklopje.

De Blood and Honour'ers hadden overigens meer geluk dan de antifascisten. De Arnhemse politie had het betogingstraject afgegrendeld als een no go area voor protest van antifascisten. Constant Kusters had tevoren een wedstrijd uitgeschreven over hoeveel antifascisten door de politie opgepakt zouden worden. Diegene die het dichtste bij 32 was (hij had 34 voorspeld) mag een cd naar keuze gaan afhalen in de NVU-winkel. Een winkel waar je volop je keuze kan maken uit cd's van groepen die eerder al bij Blood and Honour en aanverwante organisaties zoals Hammerskin Nation optraden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print