02-03-10

VANHECKE HOUDT WOORD. DEWINTER TRAKTEERT

Zondag, voorafgaand aan het Vlaams Nationaal Zangfeest in de Lotto Arena in Antwerpen, hield het VB haar maandelijkse partijraad. Frank Vanhecke (foto 1) had beloofd op die partijraad een en ander aan te kaarten over Eric Deleu (foto 2), een man met een niet onbevlekte reputatie die door het VB alweer was afgevaardigd naar de Raad van Bestuur van de VRT. Deleu die overigens nadat hij dat postje opnieuw kreeg uit de gemeenteraad van Aartselaar opstapte, waardoor weliswaar ongewild het niveau van de VB-tussenkomsten in die gemeenteraad merkelijk zal stijgen.

Het beraad bij het VB is in principe geheim, maar Gazet van Antwerpen publiceerde gisteren al dat op die partijraad Frank Vanhecke “de kat de bel aanbond. Vanhecke denkt dat zich ongeregeldheden hebben voorgedaan met geld dat de partij in het verleden investeerde in drukwerk voor campagnes. De kosten die daarvoor aan de partij zijn gefactureerd, zouden systematisch hoger hebben gelegen dan de marktprijzen van de drukkerijen. Met andere woorden: er zou ergens geld aan de strijkstok zijn blijven plakken.” Frank Vanhecke wilde hier zelf geen commentaar over kwijt aan de pers. “En de top van het VB communiceert niet over interne kwesties. Maar volgens anonieme bronnen binnen de partij viseert Vanhecke met zijn actie vooral Eric Deleu, de zaakvoerder van het reclamebureau ARB in Aartselaar (…). Deleu is een vertrouweling van Filip Dewinter (foto 3). Die naam zou door Vanhecke niet zijn genoemd, maar Dewinter is als hoofd van de Dienst Organisatie wel verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en opvolging van de VB-campagnes.” De krant weet verder nog dat Marie-Rose Morel in 2008 een onderzoek zou gedaan hebben naar het drukwerk van de partij. “Zij zou het resultaat daarvan hebben voorgelegd op een vergadering van het toenmalige partijbestuur, die vervolgens zou zijn ontaard in een scheldpartij tussen haar en Dewinter.”

Alleszins was er in 2007 al consternatie bij het VB toen een reclamebureau uit Schoten met een goedkopere offerte afkwam dan huisreclameman Eric Deleu, een verschil van 25 % (!). Waarna Filip Dewinter vlug een nieuwe offerte-aanvraag liet uitschrijven, en Deleu – om het in de woorden van Dewinter te zeggen – “wat beter zijn best deed”. Tom Cochez kon voor Apache, nieuwe naam voor De Werktitel, de brief van 10 december 2009 van Frank Vanhecke aan Bruno Valkeniers inkijken waar Vanhecke eerder al over sprak. Daaruit blijkt dat het over nog veel meer gaat dan over het drukwerk van het VB. Zo waren er volgens de brief van Frank Vanhecke nepoffertes van niet bestaande firma’s bij de aanbesteding voor lichtreclames aan de VB-partijkantoren, waren er malversaties bij de levering van de leeuwenvlaggen en personenalarmen die door het VB massaal verdeeld werden in Vlaanderen, waren er onnodige commissielonen voor de bestelling van 20 vierkante meter borden bij een affichagebureau… Ook zou Filip Dewinter bijzonder goed op de hoogte geweest zijn van wat er als ‘liefdesmails’ tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke een paar dagen later in Knack zou gepubliceerd worden. De VB-top die niet communiceert over interne kwesties – zo schreef Gazet van Antwerpen gisterenmorgen nog – liet gisterenmiddag al aan het persbureau Belga weten dat er niets aan de hand is: dat er geen geknoei is met drukwerk van het Vlaams Belang, en dat er dan ook geen onderzoek naar is. We kunnen het niet checken, maar waarschijnlijk was de brief van Vanhecke toen nog niet uitgelekt in Apache.

En Dewinter, de man die vanaf eind jaren zeventig, begin jaren tachtig de hand boven het hoofd van Eric Deleu houdt? Die leek weer eens de onschuld zelve en trakteerde zondagavond de aanwezigen bij de voorheropening van café De Leeuw van Vlaanderen op een vat bier. De Beest wordt voortaan uitgebaat door de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reek. Een vzw opgericht – dixit Bert Deckers, en wie zou het beter weten dan hij? – “door enkele bekende/beruchte Vlaamsnationalisten die niet per se uit Antwerpen afkomstig zijn”. Of Dewinter dat vat bier zondagavond uit eigen zak dan wel op kosten van het VB betaalde, is er niet bij verteld.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, deleu |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.