04-03-10

NSV STEEKT ZICHZELF DE BROEK AF

Vandaag richt de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) haar jaarlijkse betoging in. Deze keer in Antwerpen. De even traditionele tegenbetoging vertrekt om 19.30 uur aan de Dageraadplaats in Antwerpen (foto 1). Organisator Blokbuster pleit uitdrukkelijk voor een vreedzame betoging en geen gewelddadige confrontatie. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) sluit zich bij deze oproep aan. Om 20 uur worden aan de Stadswaag de spieren losgegooid voor de NSV-betoging. De heren en dames van de NSV hebben hun grijze hersencellen al genoeg laten werken de voorbije dagen. Weliswaar in Gent, maar toch.

Donderdag 18 februari organiseerde de NSV in Gent, voor het eerst sinds 27 jaar erkend als officiële studentenvereniging, een eerste publieke activiteit. In een klein klaslokaal in de faculteit Economie van de UGent. Een lezing met Bob Maes, oprichter van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Een groep die ontbonden werd in 1971, waarna Bert Eriksson een tweede VMO-groep oprichtte. De eerste VMO-groep onder leiding van Bob Maes en vooral diens – intussen overleden – naamgenoot Wim Maes, kreeg vier jaar na haar oprichting in 1949 al een proces aan haar been wegens verboden militievorming. Bob Maes verbleef hiervoor twee maanden in voorhechtenis. In 1963 volgde een nieuwe veroordeling wegens het met teer besmeuren van gevels en uithangborden in Oostende. In 1971 ontbond Bob Maes het clubje na jaren in onmin geleefd te hebben met de Volksunie uit wiens schoot de VMO was ontstaan. Bob Maes werd hiervoor beloond met een Senaatszetel van diezelfde Volksunie. Volgens een verslag van De Wereld Morgen praatte Bob Maes in Gent om nogal wat zaken heen. De Vlaamse beweging had fouten gemaakt, maar het was onduidelijk welke fouten Maes dan wel bedoelde. Fouten waren overigens eerder tactisch dan ethisch. De collaboratie was een foute zet, maar dan vooral omdat Duitsland de oorlog verloren had. Die mentaliteit, dus. Twee verschillende bronnen zeggen ons dat er maar een dertigtal aanwezigen waren die avond. Trek daarvan af de Gentse NSV-bestuursleden, de aanwezige Voorpost’ers en andere security-mensen, en de conclusie is niet anders dan dat de avond maar weinig buitenstaanders kon boeien. Wel was er volgens De Wereld Morgen een kleine LDD-delegatie.

Belangrijker volk was er vorige week dinsdag 24 februari, op het NSV-colloquium Europa Europees. Kosten noch moeite waren gespaard. De ICC-congreszaal afhuren kostte 1 700 euro, en verder waren er nog een paar andere kosten om Frank Vanhecke (VB), Nick Griffin (BNP), Andreas Mölzer (FPÖ) en Bruno Gollnisch (FN) te ontvangen. Moderator was Koen Dillen die elke spreker in zijn moedertaal situeerde binnen het politieke landschap. Frank Vanhecke wees als eerste spreker op het streven naar erkenning en herkenning van de Vlaamse cultuur, en de noodzaak deze in stand te houden binnen een Europa van de regio’s. Nick Griffin wees op de “noodsituatie” in Engeland waar “meer dan zes miljoen moslims het mooie weer (?!) uitmaken in een land dat nooit het hunne was en het ook nooit mag worden.” De oproep om als middel tegen de oprukkende islamisering “het maken van meer kindjes te gaan promoten”, werd bij de aanwezigen in Gent enthousiast onthaald. Het is niet duidelijk of de vrouwelijke aanwezigen daar even enthousiast over waren als de mannelijke. Andreas Mölzer klonk wat gematigder: voor hem is er in Oostenrijk nog wel plaats voor allochtonen op voorwaarde dat hun aantal niet overweldigend wordt en zij zich willen aanpassen aan de Westerse normen. Bruno Gollnisch haalde hierna zijn mooiste Frans en beste Franse uitdrukkingen boven om te zeggen dat Nicolas Sarkozy met een rechts imago tot president is verkozen maar intussen de ene na de andere toegeving doet aan de linkerzijde. En wij die dachten dat de Franse Parti Socialist (PS) alsmaar meer invloed verliest, verscheurt door een interne machtstrijd.

Het Nieuwsblad telde 170 aanwezigen op het NSV-colloquium, en dubbel zoveel tegenbetogers. Volgens de krant was Frank Vanhecke onder de indruk. “Het doet me plezier dat we hiermee de politieke correctheid doorbreken door voor het eerst in het openbaar samen kunnen optreden met deze drie politieke paria’s. Alleen jammer dat er niemand bij is van de Italiaanse Lega Nord en van de Nederlandse PVV van Wilders. Misschien de volgende keer”, zei Vanhecke. De Lega Nord erbij betrekken lukt ongetwijfeld, maar Geert Wilders heeft zich tot nu toe altijd gedistantieerd van het VB. De NSV motiveerde vooraf de aanwezigheid van die (dixit Frank Vanhecke) “politieke paria’s” met: “waarvan enkelen denkbeelden hebben waar wij ons ofwel vragen bij stellen ofwel ons niet akkoord mee kunnen verklaren. Onze bedoeling is echter niet om een colloquium te houden dat neerkomt op een ideologische masturbatie van standpunten die wij al lang kennen en eigen hebben gemaakt.” Het was dan ook des te opvallender dat de meest controversiële van alle sprekers, Nick Griffin, het meeste applaus kreeg van het NSV-publiek en de aanwezige VB’ers (van Rob Verreycken over Tanguy Veys tot volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn). De Gentse NSV-praeses Wouter Opdenacker poseerde al te graag voor een foto naast Nick Griffin (foto 2). “Ik en één van de meest controversiële politicus van Europa”, schreef hij in zijn beste Nederlands op zijn Facebook-pagina's. De vooraf geëtaleerde reserves over sommige sprekers op het NSV-colloquium blijken window dressing te zijn.

Het verslag van Het Nieuwsblad eindigt met: “Uiteindelijk diende de politie gisterenavond slechts één man kort op te pakken. De man deed een beetje vervelend en had zijn broek afgestoken. Het is niet bekend wat hij van de nieuwe plastic handboeien vond.” Voor alle duidelijkheid: de man die zijn broek liet zakken was geen linkse tegenbetoger maar een NSV’er uit Wetteren, drummer bij de rockabillygroep met de toepasselijke naam… Adios Pantalones (foto 3). De jongen is uiteraard op Netlog aanwezig. Zijn pseudoniem daar is Psycho_aarsbaard. Behalve figuurlijk laten NSV’ers ook letterlijk hun broek zakken.

Update. In een reactie op bovenstaand artikel laat NSV-Gent weten dat de persoon die zijn broek afstak ten aanzien van de tegenbetogers geen NSV'er is, dat op de Bob Maes-activiteit exact 44 mensen aanwezig waren en op het Europa-colloquium 214 (exclusief ordediensten). Fijn dat het allemaal zo goed wordt bijgehouden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden, nsv |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.