20-03-10

HARELBEKE: OPVOLGERS GEMEENTERAADSLIJST VB STUREN COLLECTIEF HUN KAT

De afdeling van het Vlaams Belang in het West-Vlaamse Harelbeke verliest een gemeenteraadszetel tot het einde van de legislatuur in 2012. Voor één keer is er geen overloperij richting LDD of N-VA mee gemoeid. Het gaat om de zetel die bezet werd door Yolanda Van Walleghem (foto). In november 2009 overleed dit VB-gemeenteraadslid op de gezegende leeftijd van 88 jaar. Ze was daarmee het oudste Belgische gemeenteraadslid.

Het VB ging na het overlijden tevergeefs op zoek naar een vervang(st)er. Eerste opvolger Martin Pauwels bedankte voor de eer. Met in zijn kielzog àlle daaropvolgende opvolgers: Marleen Parmentier, Marie Thérèse Louncke, Dominiek Verfaille en Jean-Pierre Breuls. De zoektocht werd fors bemoeilijkt omdat Yolanda Van Walleghem zelf als opvolgster in de raad was gekomen. Zij verving VB-gemeenteraadslid Godfried Ryckbosch die al tijdens het eerste jaar van de legislatuur overleed. Van Walleghem kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 149 voorkeurstemmen. Bij haar aantreden vertelde ze aan de pers dat haar keuze voor het Vlaams Belang logisch was. "Ik was al van jongsaf lid van de jeugdafdeling van de Vlaamse Nationalistische Jeugd. Na de Tweede Wereldoorlog zat ik in de gevangenis omdat ik 'zwart' was tijdens de oorlog." Geen probleem voor Philip Dewinter die daarover diepzinnig gewijs in Het Nieuwsblad zei: "Het verleden is het verleden." Jawohl!

Tijdens de laatste gemeenteraad werd vastgesteld dat de lokale VB-fractie voor de rest van de legislatuur noodgedwongen uit nog maar twee raadsleden zal bestaan in plaats van drie: Frieda Van Themsche en Rik Vandenabeele. Burgemeester Rita Beyaert (CD&V) verklaarde aan de pers dat ze dit nog nooit eerder had meegemaakt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.