31-03-10

KORT NIEUWS

Min één

De Vlaams Belang - fractie in de gemeenteraad van Maaseik is één kop armer geworden. Raadslid Christine Kerckhofs stapt op "om persoonlijke redenen". Dat zullen hoogstwaarschijnlijk interpersoonlijke redenen zijn want Kerckhofs blijft waar ze is; in de gemeenteraad. Voortaan zetelt ze als onafhankelijke. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2006 stond Kerckhofs op de 4de plaats op de VB lijst en verzamelde 516 stemmen. 3 stemmen te weinig om rechtstreeks verkozen te worden. Ze kwam toch snel in de Maaseikse gemeenteraad na het vertrek in janari 2007 van Jan Knippenberg. Het Vlaams Belang heeft na dit vertrek nog vier raadsleden over in de gemeenteraad van Maaseik. Nog steeds voldoende om (verder) te kaarten.


Zo de vader, zo niet de zoon

Harre Vandenbulcke is verkozen tot secretaris van de kakelverse Jong N-VA - afdeling 'Antwerpen Zuidrand'. Harre is net als zijn vader gebeten door de politieke microbe. Vader Vandenbulcke, Hans voor de vrienden, is immers gemeenteraadslid in Lint. Niet voor de N-VA, wel voor het Vlaams Belang. De verkiezing van Harre zal ongetwijfeld leiden tot boeiende Vlaamse gesprekken ten huize Vandenbulcke.

In de Zuidrand (Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem) was de N-VA met ruim 21% van de uitgebrachte stemmen de grootste partij bij de verkiezingen voor het Vlaamse parlement

19:16 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, vb |  Facebook | | |  Print

29-03-10

N-VA STEEDS GROTER, VB STOPT VRIJE VAL

Volgens de resultaten van een peiling georganiseerd in opdracht van 'La Libre Belgique' en 'RTL-TVI', wordt de N-VA de tweede grootste partij in Vlaanderen, is Bart De Wever zowaar de populairste Vlaamse politicus geworden en zakt de VLD steeds verder weg in het moeras. Guy Verhofstadt werd nog tot 'populairste politicus' uitgeroepen in het Hoofdstedelijke gewest maar zal de onrust niet wegnemen in de VLD-rangen. De partij klokt af op 13,8% in Vlaanderen, dat was ooit (veel) beter.

Bij de Vlaamse Vrienden van het Belang hebben ze net iets meer reden tot lachen met een aandeel van 17,3% (+0,2% tov dec. 2009) en een derde stek in de 'rangschikking'. Het VB laat de sp.a en de VLD achter zich maar moet de 'collega's' van de N-VA laten voorgaan met 17,9%. De CD&V blijft veruit de grootste partij maar verliest wel van zijn pluimen (-2,9%). Net als de LDD (-1,7%) overigens die met 5,5% amper boven de kiesdrempel blijft. Aan de linkerzijde is er progressie voor Groen! (+0,9%) en een status quo voor de sp.a (+0,2%).

Het VB schuift dus een bank vooruit maar of dit de start is van een remonte zal de toekomst uitwijzen. Ook al omdat de uitslagen van dergelijke polls best met een stevige korrel zout genomen worden. De foutenmarge bedraagt immers 3,6% in Vlaanderen en Wallonië en liefst 4,4% in het Brusselse gewest. Het totale aantal respondenten; 750 in Vlaanderen, ook zoveel in Wallonië en 500 Brusselaars, zit daar voor iets tussen. Eén stem meer of minder maakt meteen een verschil uit van 0,13% à 0,20% op het totaal. Niet weinig.

De bescheiden vooruitgang van het Belang en de achteruitgang van de LDD zal het VB-partijbestuur alleszins gunstig stemmen. Nochthans scoorden beide partijen in de afgelopen maanden erg hoog in de categorie: "interne-conflicten-op-straat-uitvechten-vrije-stijl". De LDD lijkt hierop sterker afgerekend te worden. Het belangrijkste nieuws voor het VB is dat de neerwaartse tendens blijkbaar een halt toegeroepen werd. Ter hoogte van de Madou zal men daar ongetwijfeld heel tevreden mee zijn. Voorlopig toch.

In het Waalse gewest blijven de kwieten van het Front National (FN) ter plaatse trappelen onder de kiesdrempel. Bij de vorige LLB/RTL-TVI poll behaalde de extreem-rechtse partij nog 3,3% van 'de stemmen'. Afgelopen weekend bleek het FN goed voor 3,7% of een bescheiden vooruitgang van 0,4%. In en rond Brussel scoort het FN een schamele 1,5%. Dat is net genoeg om nog vermeld te worden in de statistieken. In Brussel verkruimelt het VB aandeel trouwens tot 0,4% of ca. 4 à 5 % van de Nederlandstalige stem daar. 

In Wallonië is er sprake van een positieve tendens voor Ecolo (+0.9), CdH (+0.9) en de 'Personen Partij' van de onnavolgbare Mischael Mondrikamen (+1,2%). De enquête werd afgenomen voor het losbarsten van het (vermeende) schandaal rond Mondrikamen. Naar de effecten hiervan op de populariteit van zijn nieuwe politieke formatie is het gissen. Het voornaamste nieuws is dat de populariteit van Ecolo in Wallonië blijft stijgen tot ongekende hoogtes. Een compleet ander verhaal in Brussel waar de groene partij met -4,3% stevig terrein verliest tov de voorlaatste LLB/RTL-peiling. 

Verliezers in het Waalse gewest zijn de PS (-1,2%) en de MR (-1%) die wegzakken naar respectievelijk 31,7% en 20,5%. PS - kopman Elio Di Rupo blijft wel de populairste Waalse politicus.

18:56 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: poll, n-va, vb, fn, ldd |  Facebook | | |  Print

28-03-10

DEWINTER WEER AAN DE MACHT

Begin vorige week stelde het Vlaams Belang haar voorjaarscampagne voor onder de slogan: "Omdat we de Vlaming verdedigen". De grootschaligheid van de campagne maakt dat je 'r werkelijk niet naast kan kijken. Alleen wie zich in de voorbije dagen thuis opsloot heeft de affiches - in het Frans, Arabisch en zowaar in 't Chinees - niet opgemerkt. 
 
Hiermee plaatst de partij - naar eigen zeggen althans - haar thema's opnieuw in de focus van het politieke debat. En maakt ze zichzelf meteen ook een vijand rijker - de Chinees! Na jaren strijd tegen rode rakkers, zwarte mannen en groene jongens neemt het VB het nu ook op tegen Het Gele Gevaar. Voor het overige niks nieuws onder de deugddoende voorjaarszon; het VB wil veiligheid, geen België en geen islam. Daarmee is het voornaamste zowat gezegd.
 
De campagne legt twee zaken bloot. Eén: Dewinter heeft weer de volledige controle over de partij. Voor wie daar nog aan mocht twijfelen; de campagnestijl en de harde, sloganeske taal eromheen zijn vintage Dewinter. Voorzitter Valkeniers zit er bij en kijkt er naar. Hij wordt het zo onderhand gewoon. Wie de lakens zoal uitdeelt bij het VB werd duidelijk na de rel rond de benoeming van Eric Deleu in de raad van bestuur van de VRT.  
 
Twee: het Belang is en blijft wanhopig op zoek naar 'airplay'. De laatste jaren speelden zich zoals bekend hoofdzakelijk af ter hoogte van het verdomhoekje. Dat stak na jaren van overweldigende aandacht in de media en daarbuiten. Het voorspelbare antwoord op de tanende belangstelling van buitenaf en het toenemende intern ongenoegen heet: teruggrijpen naar oude succesformules. 
 

Het is maar zeer de vraag of die (nog) zullen werken. Het politieke landschap waarin het VB 'groeide en bloeide' is onderhand voltooid verleden tijd. En de groep malcontente VB-kaders blijft indrukwekkend groot. De drietalige campagne wordt beëindigd met een zgn. 'actualiteitscongres' op 18 april in de Zuiderkroon in Antwerpen.

21:37 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vb, valkeniers |  Facebook | | |  Print

22-03-10

LOVE AND PEACE

Bij het VB is het na de extra partijraad van donderdag 11 maart al love and peace dat de klok slaat. We hebben Filip Dewinter en Frank Vanhecke nog niet gezien elkaar een dikke joint door te geven, maar de twee zijn al terug aan de praat geraakt over de ‘goede oude tijd in Brugge’. Gerolf Annemans heeft zich intussen voorgenomen het vrouwelijk schoon bij het VB eens goed te knuffelen (foto).

En daar houdt het niet mee op. Eric Deleu en Marie-Rose Morel brainstormen over een televisieprogramma als alternatief voor het programma van Jurgen Verstrepen en Margriet Hermans op GUNKtv gaan brengen. Bruno Valkeniers is een tevreden man. “We hebben samen besloten om de communicatie tussen de belangrijkste boegbeelden te herstellen. De wil is er in elk geval”, zei Valkeniers woensdag in Knack. En rechts van het VB? En nu ernstig: het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) blijft weg uit Nederland nu het ervaren heeft wat een wespennest de scene van rechtsradicalen tot neonazi’s daar is, en blijft weg uit het heropende café De Leeuw van Vlaanderen. Weliswaar omdat het na de laatste strapatsen van hun ‘kringleider’ in Antwerpen in De Beest niet meer binnen mag. En Blood and Honour Vlaanderen wordt tegenwoordig meer gesignaleerd op activiteiten in het buitenland (Duitsland, Hongarije…) dan in eigen land.

Zoveel geluk willen we niet verstoren en onze chef-weblog AFF/Verzet muist er dan ook even tussenuit. Over dik twee weken, vlak na Pasen, beginnen we terug met dagelijks te berichten over de stoten van extreemrechts. Tenminste zolang het interessant en plezant blijft. Inmiddels houdt naar goede gewoonte Wim Haelsterman de wacht, en krijg je niet dagelijks maar toch wanneer nodig en nuttig nog altijd de berichten waarvoor je naar deze blog surft.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dienstmededeling |  Facebook | | |  Print

21-03-10

VB BLIJ OM TERUGKEER VAN VERLOREN VADER

Vandaag vindt in Frankrijk de tweede ronde van de regionale verkiezingen plaats. Het VB becommentarieerde de uitslag van de eerste ronde vorige zondag met: “De regerende UMP van president Nicolas Sarkozy kwam als verliezer uit de bus. De onbetwiste winnaar was zonder twijfel het Front National (FN). Met een score van bijna 12 procent meldt de partij zich opnieuw op de politieke scène, nadat ze bij de verkiezingen van 2007 en 2009 bijna werd weggevaagd.” Het VB overdrijft weer eens.

Het is juist dat het FN beter scoorde dan bij de vorige verkiezingen. Het geloof in de democratie is helemaal weg in Frankrijk, vandaar ook de slechtste opkomstscore ooit (maar 27 % van de kiesgerechtigden ging stemmen). President Nicolas Sarkozy valt door de mand, en de economische crisis laat haar sporen na. Voeg daarbij nog het cadeau van het ‘identiteitsdebat’ in Frankrijk, en het wordt duidelijk waarom het FN in Frankrijk vorige zondag 11,4 % kon scoren. Met als absolute uitschieters Jean-Marie Le Pen die in de regio Provence - Alpes - Côte d’Azur 20,9 % procent van de stemmen binnenhaalde, en dochter Marine Le Pen (foto) die in de regio Nord - Pas de Calais 18,3 % scoorde. Twee sterke resultaten met elk een compleet verschillende stijl: de oude stijl van papa versus de moderne stijl van de dochter. Marine Le Pen is 15 à 20 kilo afgevallen, koos voor een nieuw kapsel en een nieuwe garderobe. Slank, vlot en blond, maar ook temperamentvol en goedgebekt is ze een graag geziene gast op televisie en in talkshows. Waar ze oplet niet zoals haar vader domme uitspraken te doen over Joden en concentratiekampen; meer aandacht besteedt aan de economische crisis, werkloosheid en koopkracht; open staat voor de diversiteit van de Franse samenleving, met als laatste traditionele extreemrechtse dada nog wel haar verzet tegen de bouw van moskees. Marine Le Pen als de Marie-Rose Morel van het FN. Toch toen Morel nog de eerste viool speelde bij het VB.

Het VB overdrijft echter in haar commentaar. Ten eerste is “de onbetwistbare winnaar” van de eerste ronde bij de regionale verkiezingen niet het FN maar zijn het de Parti Socialist (PS) en de groenen verenigd in Europe Écologie. Ten tweede is de uitslag van het FN nog altijd 3,3 % lager dan bij de vorige regionale verkiezingen, in 2004. Ten derde kan het FN vandaag nog in slechts twaalf kiesomschrijvingen meedoen aan de tweede ronde van de regionale verkiezingen; in 2008 deed het FN nog mee aan de tweede ronde in achttien kiesomschrijvingen.  Zeker is er tussen 2007 en 2010 vooruitgang van stemmen in enkele regio’s, maar evengoed verlies elders. Bekijken we het aantal uitgebrachte stemmen, dan stellen we vast dat het FN vorige zondag in vergelijking met de eerste ronde van de regionale verkiezingen in 2004 ongeveer 40 % van de stemmen verloor. De hoera-kreten bij het VB zijn dan ook voorbarig en misplaatst.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

20-03-10

HARELBEKE: OPVOLGERS GEMEENTERAADSLIJST VB STUREN COLLECTIEF HUN KAT

De afdeling van het Vlaams Belang in het West-Vlaamse Harelbeke verliest een gemeenteraadszetel tot het einde van de legislatuur in 2012. Voor één keer is er geen overloperij richting LDD of N-VA mee gemoeid. Het gaat om de zetel die bezet werd door Yolanda Van Walleghem (foto). In november 2009 overleed dit VB-gemeenteraadslid op de gezegende leeftijd van 88 jaar. Ze was daarmee het oudste Belgische gemeenteraadslid.

Het VB ging na het overlijden tevergeefs op zoek naar een vervang(st)er. Eerste opvolger Martin Pauwels bedankte voor de eer. Met in zijn kielzog àlle daaropvolgende opvolgers: Marleen Parmentier, Marie Thérèse Louncke, Dominiek Verfaille en Jean-Pierre Breuls. De zoektocht werd fors bemoeilijkt omdat Yolanda Van Walleghem zelf als opvolgster in de raad was gekomen. Zij verving VB-gemeenteraadslid Godfried Ryckbosch die al tijdens het eerste jaar van de legislatuur overleed. Van Walleghem kreeg bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 149 voorkeurstemmen. Bij haar aantreden vertelde ze aan de pers dat haar keuze voor het Vlaams Belang logisch was. "Ik was al van jongsaf lid van de jeugdafdeling van de Vlaamse Nationalistische Jeugd. Na de Tweede Wereldoorlog zat ik in de gevangenis omdat ik 'zwart' was tijdens de oorlog." Geen probleem voor Philip Dewinter die daarover diepzinnig gewijs in Het Nieuwsblad zei: "Het verleden is het verleden." Jawohl!

Tijdens de laatste gemeenteraad werd vastgesteld dat de lokale VB-fractie voor de rest van de legislatuur noodgedwongen uit nog maar twee raadsleden zal bestaan in plaats van drie: Frieda Van Themsche en Rik Vandenabeele. Burgemeester Rita Beyaert (CD&V) verklaarde aan de pers dat ze dit nog nooit eerder had meegemaakt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

19-03-10

FREDDY VAN GAEVER DUIKT NOG EENS OP IN DE KRANTENKOLOMMEN

Het is lang geleden dat we nog van VB-senator en zakenman Freddy Van Gaever (foto 1) gehoord hebben. Van de campagne voor de verkiezingen op 7 juni vorig jaar, en dan nog slechts omdat Van Gaever naar alle VB-meetings een imposante Amerikaanse truck meebracht waar VB’ers dan graag bij poseerden (foto 2).

Freddy Van Gaever is een man van twaalf beroepen en dertien ongelukken. Hij was actief in de toeristische, de transport- en de luchtvaartsector, wilde een nieuwe Vlaamse krant lanceren, schreef wat boekjes met titels als Voetbal, een feest?, Volksvertegenwoordiger, een feest?, Luchtvaart, een feest? (foto 3)…, en beheert tegenwoordig negentien wijndomeinen in de buurt van het Zuid-Franse Saint-Emilion. Freddy Van Gaever is ook één van de sponsors van het eerste uur van het VB. In 2004 werd hij als ‘verruimer’ binnengehaald bij het VB, maar anders dan Jurgen Verstrepen en Marie-Rose Morel had hij niet de minste moeite om zich aan het VB aan te passen. Van 2004 tot 2007 was Freddy Van Gaever Vlaams volksvertegenwoordiger, sinds 2007 is hij – op voorspraak van Filip Dewinter – gecoöpteerd senator. Freddy Van Gaever was go between voor een mogelijke samenwerking van Jean-Marie Dedecker en het VB, maar schuift evengoed aan voor een etentje met Jean-Marie Le Pen en was ten huize Marie-Rose Morels ouders toen Filip Dewinter daar Roosje kwam vragen van de N-VA naar het VB over te stappen.

Vorige week dook Freddy Van Gaever terug op in een krant. Niet op de politieke pagina’s maar op de justitiepagina’s. Van Gaever heeft immers voor de rechtbank in Leuven een proces gewonnen tegen zijn eigen advocaten, de van de Fortis-onderzoekscommissie bekende Christian Van Buggenhout en Dirk Caestecker. De twee hadden Van Gaever vertegenwoordigd op een proces in Antwerpen tegen de industrieel Tony Gram. Van Gaever eiste van Gram een kleine twee miljoen euro als vergoeding voor de aandelen van het door hem opgerichte VG Airlines, maar verloor de zaak. Van Gaever liet niet af en vroeg zijn advocaten hoger beroep aan te tekenen. Die deden dat, maar te laat. Waardoor het beroep niet ontvankelijk werd verklaard. Volgens de Leuvense rechter zijn de advocaten nalatig geweest. Zij veroordeelde de twee tot een schadevergoeding van 125 000 euro. De veroordeelde advocaten hebben tegen deze uitspraak beroep aangetekend, en deze keer niet te laat.

‘VG Airlines’ staat voor ‘Van Gaever Airlines’, maar werd ook wel eens schamper ‘Veel Geld Airlines’ genoemd. In elk geval: een schadevergoeding van twee miljoen euro die geëist werd… Het geeft aan dat ten huize Van Gaever veel geld omgaat. Het is dan ook niet te verwonderen dat Filip Dewinter zich inspant Freddy Van Gaever politieke mandaten cadeau te doen, terwijl Van Gaever toch niet echt opvalt door zijn parlementaire prestaties.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van gaever |  Facebook | | |  Print

17-03-10

NIET GRAPPIG MAAR BELEDIGEND EN KWETSEND

Facebook, het is niet alleen een communicatiemiddel. “Het is ook een strijdmiddel”, zei ons laatst nog de betreurde Jos Geudens. Helaas wordt Facebook ook gebruikt om weerzinwekkende grapjes over Joden te verspreiden, en vandaar is het maar weinig moeite om de Holocaust te minimaliseren.

“Weet je wat het luxueuste hotel ter wereld is? Auschwitz, met een miljoen sterren!”; “Een SS’er vraagt aan een meisje in Birkenau hoe oud ze is. Het meisje antwoordt dat ze morgen vijf jaar wordt. ‘Maar, neen…’, repliceert de SS’er.”; “Wat is het toppunt van een dilemma voor een Jood? Gratis hesp!”; “Geld heeft geen geur? Waarom hebben de Joden dan zo’n grote neus?”… Enzovoort, enzoverder. We besparen jou de ‘grappen’ waarom een Jood een keppeltje draagt, of wat het verschil is tussen een Jood en een pizza. Grappen die door de auteurs op het internet gelanceerd worden onder het motto dat grappen niet dodelijk zijn, zoals ook Zyklon B nooit iemand gedood heeft (sic).

Er zijn nogal wat mensen die zich ‘vriend’ hebben verklaard van deze Facebook-pagina’s, maar pas later zagen van wat ze eigenlijk ‘vriend’ waren geworden en dan ook hun ‘vriendschap’ expliciet opzegden. Desalniettemin zijn er meer dan drieduizend ‘fans’ voor deze weerzinwekkende pagina’s. Wie de initiatiefnemer is, is niet bekend. De profielpagina is blanco gelaten. In elk geval is er klacht over neergelegd bij Cyberhate. Niet door een Jood, maar door een gewone Vlaming.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, media |  Facebook | | |  Print

16-03-10

GEERT WILDERS BIEDT GEEN UITWEG VOOR VB

Enige commotie zaterdagavond in een hotel in Monschau (Duitsland). Rond 20.00 uur duiken een aantal bodyguards op in de lobby van het hotel. Even later verschijnt de politie, en er komt ook een ambulance aan. De hulpdiensten blijven enkele uren ter plaatse. Wat er aan de hand is? Geert Wilders verblijft er en is even onwel geworden. Waarom was de omstreden kopman van de Partij voor Vrijheid (PVV)  van de kaart? Het was toen toch nog niet bekend dat Jurgen Verstrepen en Margriet Hermans een nieuw televisieprogramma gaan maken. Was het dan omdat Job Cohen Wouter Bos als PvdA-leider opvolgt? “Die theedrinkende multiknuffelaar is wel het laatste wat we nodig hebben”, meent Wilders. Neen. De verklaring is eenvoudiger. Wilders was oververmoeid. Dat heb je natuurlijk als je quasi alleen het gewicht van een partij moet torsen. Vraag het Jean-Marie Dedecker maar, het is geen pretje.

We wensen niemand oververmoeidheid toe, maar het voorbeeld van Wilders is ook om een andere reden niet te volgen. Dat menen toch een paar lezers van Knack on line nadat daar vorige week een interview over het VB met kenner van conservatief Vlaanderen Leo Delcroix was verschenen. Leo Delcroix: “Het Vlaams Belang is steeds een partij met gesloten gelederen aan de top geweest. De huidige gevechten tussen personen en hun clans zijn daarom abnormaal. Blijkbaar geldt ook voor het Vlaams Belang dat alles gesmeerd loopt zolang het electoraal goed gaat. Maar als er nederlagen volgen, worden de barsten zichtbaar. Het Vlaams Belang heeft een stevige klap gekregen bij de Vlaamse verkiezingen vorig jaar. De ommekeer was echter reeds ingezet bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Filip Dewinter verloor in Antwerpen de slag om het burgemeesterschap en toen al bleek de rek eruit te zijn. Het Vlaams Belang kan enkel eendrachtig blijven als er opnieuw gewonnen wordt. Maar dat lijkt me alleen mogelijk te zijn als de partij kan inspelen op bijvoorbeeld een breed ongenoegen over een grote immigratiegolf. Doet die mogelijkheid zich niet voor, dan denk ik dat het Vlaams Belang in een koers naar beneden zit.'”

Delcroix meent dat het interne gerommel minder te maken heeft met de politieke lijn van het Vlaams Belang dan met een zekere animositeit tussen personen. “Die animositeit is er altijd geweest, ook toen wijlen Karel Dillen de partij voorzat. Ze werd ondergesneeuwd door de roes van de verkiezingsoverwinningen. Nu die verdwenen is, ontaarden de tegenstellingen in smerige aanvallen onder de gordel over geld, vermeende relaties enzovoort. Ik ken Valkeniers goed. Hij is zeker geen vreemdelingenhater. Hij heeft als niet-politicus de leiding van het Vlaams Belang genomen en geprobeerd om het over een andere boeg te gooien, omdat hij het uitzichtloze van het oppositiekeurslijf voor de partij inzag. Maar de oude, harde kern volgt hem niet. Ik vrees dat hij zijn tanden zal stukbijten en dat Dewinter met de radicale vleugel ook formeel de macht zal grijpen.” Delcroix ziet Dewinter dan ook niet meteen van stijl veranderen. “Van een rottweiler kun je geen schoothondje maken. Het is zijn sterkste troef. Als hij die harde aanpak opgeeft, verloochent hij zichzelf en verliest hij zijn geloofwaardigheid bij zijn achterban zonder nieuwe mensen aan te trekken.”

Het interview van Leo Delcroix verscheen vorige dinsdag op Knack on line, en in het commentaar van lezers werd tweemaal een vergelijking gemaakt met de Nederlandse politicus Geert Wilders. Lezer 1: “Dat gezever over ‘onenigheid’ binnen de partij is zo oud als de partij en haar voorgangster het Blok zelf. Meestal gewoon wishfull thinking van links of hooguit een poging om wat barstjes te slaan in het bastion, meer niet. Het VB is en blijft een fascistische partij, wat betekent dat ze in de oppositie zal blijven tot ze de absolute meerderheid haalt. De kans dat dat in de nabije toekomst gebeurt is eerder klein, dus om nu niet teveel aanhang te verliezen moet ze niet proberen ‘salonfähig’ te worden, maar keihard oppositie blijven voeren. Het experiment Valkeniers was het proberen waard, maar heeft geen resultaat, dus gaat men terug naar de bron. Niet met Wilders als voorbeeld, want die komt bij VB-stemmers over als een domme ‘janet’.

Na een uithaal naar Leo Delcroix die wegens verjaring is vrij gesproken van onwelriekende zaken zoals het milieuboxenschandaal, zegt lezer 2: “Neemt niet weg dat de Leo waarschijnlijk wel gelijk heeft: de Flup vertoont alle tekenen van iemand die niet kan beseffen dat de tijden veranderd zijn. Overigens lijkt de Jean-Marie uit ‘het Palermo aan de Noordzee’ mij in hetzelfde bedje ziek. Vandaag de dag moet men immers over de vaardigheden beschikken van een Pim Fortuyn of Geert Wilders: op een splijtende en bijtende manier de waarheid weten te treffen, en onderwijl toch hoffelijk weten te blijven. Een kunst die Geert Wilders meer beheerst dan wie ook hebben we moeten vaststellen ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen vorige week.” Volgens lezer 1 is Wilders dus geen goed voorbeeld voor de VB-kiezers; volgens lezer 2 is er bij het VB niemand die Wilders kán nadoen. Wat dan gedaan? Verder richting uitgang!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, dewinter, media, vb |  Facebook | | |  Print

15-03-10

JANICE LAUREYSSENS: WEG UIT BORGERHOUT, WEG BIJ HET VB

In het jongste nummer van het VB-blaadje Antwerps Nieuws, op de plaatselijke pagina’s voor het district Borgerhout, is het al “moet weg uit Borgerhout” dat de klok slaat. Wansmakelijk politiek toneel in Borgerhout. Vlaams Belang wil Groen! en Fatima Bali weg uit districtsbestuur is de titel boven het grootste artikel. Vlaams Belang wil illegalen weg uit Borgerhout is de kop boven een ander artikel. Nu mag er in Borgerhout wel een en ander weg, maar de enige die weg is uit Borgerhout… is VB-boegbeeld Janice Laureyssens. En meer zelfs: la Laureyssens is ook weg bij het VB.

Janice Laureyssens werd in 2000 lid van het VB. In 2003 vinden we haar al op de VB-lijst voor de parlementsverkiezingen. In Oost-Vlaanderen, want ze woont dan nog in Stekene waar ze paarden en ezels houdt en verkoopt. Ze komt in Borgerhout wonen, en is bij de verkiezingen op 8 oktober 2006 kandidaat zowel voor een zitje in de Antwerpse gemeenteraad als in de Borgerhoutse districtsraad. Voor die laatste raad wordt ze verkozen, en ze wordt er meteen VB-fractieleidster. Borgerhouts VB-lijsttrekker Bart Debie kiest immers voor een zitje in de gemeenteraad. Janice Laureyssens is tevens voorzitster van het VB-Borgerhout, en vindt daarnaast nog de tijd om regelmatig te bloggen. Zo pleit ze op één van haar twee blogs bijvoorbeeld voor een organisatie als het IRA in Vlaanderen, “misschien minder gewelddadig”. Een andere keer meldt ze op haar blog het bestaan van Blood and Honour Marokko, waar nog geen ernstig mens ooit van gehoord heeft.

Het VB-Borgerhout geeft af en toe een blaadje uit, De Borger. Toen wij naar aanleiding van De Borger van december 2007 schreven dat het VB in Borgerhout de kerstsfeer verstoort, reageerde Laureyssens als gestoken door een wesp. Op haar blog haalde ze meteen uit naar Het fascistisch clubje van het AFF. In het tweede nummer van De Borger ging ze hier nog op door. Bij de parlementsverkiezingen op 7 juni 2009 stond Janice Laureyssens elfde op de VB-lijst, maar spijts een intense campagne eindigde ze slechts zesentwingste qua voorkeurstemmen op de VB-lijst. In oktober vorig jaar nam Janice Laureyssens ontslag als districtsraadslid in Borgerhout. Ze kwam nog wel naar de districtsraad om te zien hoe haar plaatsvervanger aangesteld werd. We hebben Laureyssens toen gepolst naar de redenen voor haar ontslag, maar ze reageerde niet. Noch op onze rechtstreekse vraag, noch op ons artikel over haar ontslag – terwijl ze gewoonlijk furieus reageerde op AFF-artikels.

En intussen is Janice Laureyssens weg uit Borgerhout en weg bij het VB. Op 1 maart schreef ze op haar blog: “Toen ik mijn ontslag gaf bij het VB en de districtsraad ben ik terug verhuisd natuurlijk. Denk je dat ik daar voor mijn plezier een appartement huurde?” Janice Laureyssens woonde nochtans niet in het Borgerhout van de Turnhoutsebaan en omgeving, maar vlakbij het fraaie Te Boelaerpark in Borgerhout extra muros. Men bevestigde ons inmiddels dat Janice Laureyssens terug op het Vlaamse platteland woont. Maar ze wil nog verder emigreren. Janice Laureyssens, nog steeds op 1 maart op haar blog: “Wie zich verder nog de moeite getroost om mijn naam in te tikken onder Google, zal merken dat ik zowel bij extreem links (AFF) als bij extreem rechts persona non grata ben. Er bestaat dus duidelijk geen partij in dit land waarvoor ik nog kan stemmen. Maar ik hoop tegen de volgende verkiezingen al ergens in het zonnige zuiden te wonen. Because really, my dear friends, I don’t give a shit anymore.” Het is intussen verwijderd van haar blog, maar je kan het nog nalezen met Google Cache (en zien op foto 3, klik eenmaal op de afbeelding voor een duidelijker versie). Na Wim en Rob Verreycken, en Bart Debie, verliest het VB in Borgerhout zo haar vierde markante figuur op rij.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen |  Facebook | | |  Print

14-03-10

"VROLIJKE VROLIJKE VRIENDEN. VROLIJKE VRIENDEN, DAT ZIJN WIJ"

Donderdagavond werd de VB-partijraad in allerijl bijeengeroepen. In De Standaard luidde het dat er niets bijzonder aan de hand was: de vorige partijraad moest voortijdig afgebroken worden, omdat de partijleden niet wilden afwezig blijven op het Vlaams Nationaal Zangfeest diezelfde dag, en je het voorzitter Bruno Valkeniers niet kon aandoen zaterdag (gisteren, nvdr.) een partijraad te organiseren want diezelfde dag trouwde één van zijn dochters. Dat de aanstelling van Eric Deleu in de Raad van bestuur van de VRT en andere kwesties nog niet waren uitgepraat na de VB-partijraad van 28 februari, dat is duidelijk. Dat de zaak zwaar op de lever lag, is ook duidelijk want in principe worden VB-partijraden altijd pas de laatste zaterdag van de maand bijeengeroepen.

Na afloop van de VB-partijraad van donderdag 11 maart zei Bruno Valkeniers aan De Standaard: “Alles is sereen verlopen. Wij zijn het erover eens dat Vlaams Belang niet dood is. En dat we voortaan eensgezind voortgaan.” Dacht er iemand dat het VB dood was? Er was discussie over de snelheid van het aftakelingsproces: Knack zag het VB al barsten, Gazet van Antwerpen waarschuwde het VB niet te vlug af te schrijven. Maar dat het VB dood is, dat had nog niemand gezegd. Was de vrees de vader van de gedachte bij Bruno Valkeniers? Een andere geestige uitspraak is van Filip Dewinter, vlak voor het begin van de partijraad donderdagavond. Filip Dewinter (aan Het Laatste Nieuws): “Het is tijd om onze ego’s opzij te zetten en het grootste, dat van mijzelf, het eerst.” Het is het begin van wijsheid bij Dewinter, maar of de aard van het beestje hem toelaat zijn ego opzij te blijven zetten, is maar de vraag.

 

Frank Vanhecke, die boel had gemaakt over Eric Deleu, was niet bereikbaar om te bevestigen dat men bij het VB “eensgezind” voortgaat. Het blijft echter weinig waarschijnlijk dat Frank Vanhecke nu net als Filip Dewinter vrolijk zijn schouders zet onder Eric Deleu (foto).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, deleu, valkeniers |  Facebook | | |  Print

13-03-10

NO SURRENDER-CONCERT STILGELEGD DOOR DUITSE POLITIE

No Surrender - 6 maart 2010CottbusHet No Surrender-neonaziconcert vorige zaterdag (foto 1) was wel degelijk in ons land gepland, week uit naar het oosten van Duitsland, en werd daar in de loop van de avond stilgelegd door de Duitse politie.

Zoals eerder gemeld werden de concertgangers verwezen naar Berlijn en Leipzig voor de voorlopige verzamelpunten. Dat is op circa acht uur rijden van Vlaanderen, maar een Duitse bron bevestigde dat het aanvankelijk inderdaad de bedoeling was het concert in België te laten plaatsvinden. Waarom uitgeweken werd naar Berlijn en Leipzig is niet duidelijk. In elk geval was het daar wachten tot 16.00 uur vooraleer er meer informatie volgde. Dan werd verwezen naar Cottbus, een stad met een 100 00 inwoners vlakbij de grens met Polen (foto 2, klik eenmaal op de afbeelding voor een duidelijker kaart). In Cottbus volgden nieuwe instructies. Een en ander had tot gevolg dat van de verwachte 1 000 concertbezoekers er maar 200 opdaagden. En veel plezier beleefden die niet want de politie legde het concert in de loop van de avond stil. We schreven het vorige week al: doorgaans treedt de Duitse politie alert op. Alerter dan bij ons.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, blood and honour, internationaal |  Facebook | | |  Print

12-03-10

VB DRUKT VALS GELD

Filip Dewinter kan het weer niet laten. In Het Nieuwsblad, editie Antwerpen zei hij gisteren: “We beginnen een opmerkelijke campagne, die ongetwijfeld veel stof zal doen opwaaien, die veel reactie zal opwekken.” "Filip Dewinter (...) lijkt zich daar nu al over te verkneukelen", noteerde de krant.

Het VB-Antwerpen gaat campagne voeren rond de 500 euro die de Belgische staat dagelijks aan 55 asielzoekers moe(s)t betalen. Die waren naar de rechter gestapt omdat de overheid hen geen deftig onderdak kon bieden. De rechter gaf de klagers gelijk en legde de overheid een dwangsom op van 500 euro per dag en per persoon. Er werd al meer dan 200 000 euro aan boetes betaald. Om dat aan te klagen zal het VB een briefje van 500 euro in alle Antwerpse brievenbussen steken. “Lichtjes aangepast, natuurlijk”, zegt Dewinter. Want hij beseft maar al te goed dat zijn partij zich hiermee op de rand begeeft van wat mag. Bankbiljetten namaken, is valsmunterij en dus strafbaar. Maar dat risico is Dewinter als verantwoordelijk uitgever bereid te nemen. “In eerste instantie verspreiden we de campagnebiljetten maximaal in Antwerpen'” zegt Dewinter. “Niet alleen in brievenbussen. We zullen ze ook gaan uitdelen. En als de actie aanslaat, volgen mogelijk ook andere steden.” Premier Yves Leterme noemde vorige vijdag in TerZake de dwangsommen voor dakloze asielzoekers “gruwelijk”. Dat zijn regering geen menselijke opvang biedt voor asielzoekers, dát is pas gruwelijk. Dat het VB dit nu kan uitbuiten, maakt de zaak alleen maar nog perverser.

Want Dewinter valt niet alleen de regering-Leterme aan, wat volstrekt gerechtvaardigd is. Dewinter speelt ook de asielzoekers, en in één moeite door ook de migranten, uit tegenover “het eigen volk, (…) slachtoffer van de multiculturele politiek”. Niet vermeld in Het Nieuwsblad, maar de folder die met de 500 eurobiljetten verspreid wordt heeft als kop: 500 euro per asielzoeker per dag. En wat krijgt u? Wie verdient er in ons land 500 euro per dag?”, luidt het in de folder. “In tijden van economische crisis en van toenemende werkloosheid hebben vele Antwerpenaren het financieel moeilijk. Ondertussen krijgen asielzoekers 500 euro per dag. In tijden van crisis moet de overheid de immigratie afremmen. Na de algemene regularisatie van eind vorig jaar kent ons land daarentegen een forse stijging van het aantal asielzoekers. Met deze folder vraagt het Vlaams Belang om de immigratie te stoppen en de criteria voor gezinshereniging en huwelijksmigratie drastisch te verstrengen. Het federaal asiel- en immigratiebeleid kost de Antwerpse belastingbetaler handenvol geld. Het eigen volk is ook steeds meer het slachtoffer van de mutliculturele politiek van de federale regering. Er is een tekort aan sociale woningen, aan plaatsen in de scholen, bijkomende overlast, toenemende werkloosheid…”

Elders in de folder wordt wel uitgelegd dat enkel “asielzoekers die de federale overhead dagvaarden” die 500 euro per dag krijgen, maar in de hierboven geciteerde paragraaf lijkt het al alsof álle asielzoekers 500 euro per dag krijgen. De “algemene regularisatie” van asielzoekers is niet zo algemeen als het VB voorstelt, en bij de toegelaten aanvragers voor regularisatie moet nog blijken of hun verblijf inderdaad geregulariseerd wordt. Het stoppen van de immigratie is een illusie; het verstrengen van de criteria voor gezinshereniging en huwelijksmigratie is een legitieme vraag. Het afwegen van “de multiculturele politiek” tegenover “een tekort aan sociale woningen, aan plaatsen in de scholen, bijkomende overlast, toenemende werkloosheid…” is dan weer demagogische retoriek. En ook op andere fronten is de racisme-machine weer op gang getrokken. Volgens Filip Dewinter, woensdag in het Vlaams parlement, is het tekort aan plaatsen in scholen als in Antwerpen “in de eerste plaats” het gevolg van Gelijke Kansen Onderwijs-decreet. Er is wel wat in te brengen tegen de voorrangsregels die scholen kunnen hanteren, maar die regels veranderen niets aan het globaal tekort aan plaatsen in het lager onderwijs. Ze veranderen alleen iets aan welke kinderen uit de boot dreigen te vallen.

Volgens de 'strategische visietekst' die de VB-partijraad in november vorig jaar aannam, zou het VB schaven aan haar “stijl en discours”, zou het voortaan een “kritisch, assertief, maar niet schofferend of kwetsend discours” houden. Ofwel geldt die tekst niet voor Antwerpen en (aangespoelde) Antwerpenaren, ofwel legt het hele VB die tekst weer probleemloos naast zich neer. Bruno Valkeniers, wo bist du?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, racisme, dewinter |  Facebook | | |  Print

11-03-10

DE VLAAMS BLOK-TAAL WORDT WEER BOVENGEHAALD

Het Nationalistische JongStudentenVerbond (NJSV) was er rapper bij dan het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA): vorige donderdag pakte het NJSV op de NSV-betoging in Antwerpen uit met de slogan Genoeg integratie, nu remigratie (foto 1). Het N-SA pakte pas vrijdag uit met een gelijkaardige slogan: 800 000 werklozen. Remigratie nu (foto 2), een remake van een oude Vlaams Blok-slogan (foto 3).

Filip Dewinter is in zijn nopjes met de NJSV-spandoek. Filip Dewinter: “Dat het NJSV – waarvan ik ooit nog de stichter-voorzitter mocht zijn – uitpakte met de slogan: “1 op 2 Antwerpse scholieren reeds allochtoon. Genoeg integratie, nu remigratie!” deed me plezier. NJSV slaat de nagel op de kop. Wanneer 1 op 2 van de Antwerpse scholieren allochtoon is en reeds 41% van de kinderen in het basisonderwijs moslim zijn, is het zeer de vraag in hoeverre er nog sprake kan zijn van integratie. De enigen die tegenwoordig nog integreren zijn de Vlaamse autochtone kinderen die op school halal-vlees moeten eten, naar de moskee worden gesleurd en binnenkort weleens geacht worden Arabisch als tweede of derde taal te leren. Een vrijwillige remigratie waarbij jonge allochtonen aangemoedigd en gestimuleerd worden om hun toekomst uit te bouwen in het land van hun ouders en grootouders moet overwogen worden. Zij kunnen immers de beste ontwikkelingshelpers worden van hun eigen volk!”

Het officiële standpunt van het VB is: “Vreemdelingen die zich definitief in Vlaanderen willen vestigen, moeten onze wetten respecteren. Ze moeten zich aanpassen aan onze cultuur, onze normen en waarden, onze leefgewoonten en aan belangrijke traditionele principes van de beschaving die zich op het Europese grondgebied heeft ontwikkeld, zoals onder meer de scheiding van kerk en staat, de democratie, de vrije meningsuiting en de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Voor vreemdelingen en inwijkelingen die dit afwijzen, negeren of bestrijden, moet een terugkeerpolitiek worden ontwikkeld.” Dewinter gaat korter door de bocht. Voor hem is er al genoeg geïntegreerd, nu moet gereïmmigreerd worden. Maar zoals altijd zijn zijn oplossingen het zwakste punt. De overgrote meerderheid van de geviseerde allochtone scholieren is in ons land geboren, minstens het grootste deel van hun leven hier opgegroeid. Kan je die zomaar naar Marokko, Turkije of Afghanistan ‘terug’ sturen? En vooraleer die allochtone scholieren desgevallend “de beste ontwikkelingshelpers worden van hun eigen volk” zullen er nog wel een paar jaar studies aan vooraf moeten gaan. Nog los van de wenselijkheid is het plan van Dewinter irrealistisch. Plezier hebben in het propageren van een onrealistisch plan is een duivels genoegen.

De slogan op de NJSV-spandoek Genoeg integratie, nu remigratie! is overigens niet bedacht door de scholieren van het NJSV, maar door een oud-lid van het NJSV. Een "oud Senior Seniorum van ons verbond" zegt het NJSV zelf op haar website. De twee bekendste oud-leden van het NJSV zijn Filip Dewinter en Frank Vanhecke. Destijds nog goed met elkaar bevriend. En voor wie geïnteresseerd is in het geslacht van de engelen (al is 'engelen' niet echt de juiste beeldspraak): de slogan Genoeg integratie, nu remigratie! "heeft niets te maken met invloed van het N-SA zoals deze beweren op hun website."

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vb-vrienden, aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

10-03-10

VERKIEZINGEN IN NEDERLAND MAKEN EERSTE SLACHTOFFERS

De gemeenteraadsverkiezingen in Nederland, vandaag precies een week geleden, hebben hun eerste slachtoffers gemaakt. De Nederlandse Socialistische Partij (SP) verloor vijftig gemeenteraadszetels, waarop Agnes Kant die bijna twee jaar geleden Jan Marijnissen opvolgde als partijleidster, ontslag nam. Maar ook ter extreemrechterzijde is men aan bezinning toe.

 

We gaven hier eerder al de resultaten van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) van Constant Kusters (foto): van 0,5 % van de stemmen in Nijmegen, over 0,6 % in Arnhem en Heerlen, tot 0,7 % in Overbetuwe. En dat terwijl de NVU volgend jaar veertig jaar zou bestaan. Er is voor minder reden tot bezinning. Een eerste besluit is meteen al een goed besluit: de NVU gaat tot nader order geen betogingen meer inrichten. Constant Kusters en zijn NVU hebben de jongste jaren telkens een drietal betogingen per jaar ingericht. Tegen het Verdrag van Lissabon, tegen het casinokapitalisme, tegen pedofilie… Maar zoals bij de laatste betoging in Arnhem, zaterdag 30 januari, stapte daarbij steevast meer volk van andere groeperingen op dan van de NVU. En welk volk dan nog: de neonazi’s van de Nationaal Socialistische Actie (NSA), de Nationale Jeugd Nederland (NJN), Blood and Honour Vlaanderen… Een andere keer liep een eenzame ziel van het Vlaamse Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) mee in een NVU-betoging... Of Constant Kusters met zijn voorlopige stop op betogingen de beeldvorming rond de NVU zal kunnen veranderen, is nog wat anders. Maar al die groupuscules verliezen nu een paar keer per jaar de gelegenheid om hun getalsterkte en eigen ideeëngoed op straat te etaleren.

 

Er zal minder te lachen vallen nu we toespraken als die van Arnoud Kuipers “aan de kameraden en kameraadskes” bij NVU-betogingen zullen moeten missen, maar gelukkig biedt het leven nog wel genoeg andere humor.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

09-03-10

JOS GEUDENS OVERLEDEN

Jos Geudens 1LatinkundaJos Geudens 6 juni 1992Vandaag, 9 maart 2010, is onze vriend en kameraad Jos Geudens (foto 1) plots overleden. De jongste jaren woonde Jos in Mombasa, Kenia. Na veertig jaar engagement bij de linkerzijde in België, nooit het belang van internationale solidariteit uit het oog verliezend. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) en zovelen anderen verliezen aan hem een groot medestander en joviale vriend. Op foto 3 zie je Jos Geudens tijdens een AFF-actie op 6 juni 1992 tegen een VB-colloquium in het Elzenveld in Antwerpen. Achteraf bleek dat Filip Dewinter op dat colloquium zijn berucht zeventigpuntenplan voorgesteld had.

Op 1 januari 2006 vertrok Jos uit België. “Genieten van mijn pensioen en genieten van Afrika”, was toen zijn missie. Bij het VB waren ze blij dat Jos uit Antwerpen vertrok. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Jos richtte in Mombasa een computerklas in voor lagere schoolkinderen. Later volgde nog Cinema Paradiso, waar diezelfde kinderen op vrije dagen van film konden genieten. En Jos volgde ook nog de politieke actualiteit, in Kenia en bij ons. Op Groeten uit Mombasa kan je zijn Keniaanse ervaringen nog steeds lezen. De jongste tijd was vooral Facebook zijn geliefd communicatiemiddel. “Een strijdmiddel”, zei Jos ons vorige maand nog toen we hem een laatste keer in Antwerpen zagen. Een middel waarmee hij in contact bleef met Keniaanse gelijkgezinden én zijn Vlaamse vrienden. In één van zijn laatste berichten wenste hij het maken van een mensenketting voor de redding van Opel alle succes toe.

Jos was ook één van de militanten die steeds paraat stond met het Anti-Fascistisch Front (AFF), en het samenwerkingsverband Antwerpen Helemaal Anders dat later werd opgericht als gevolg van de eerste electorale successen van het Vlaams Blok. Jos las nog regelmatig deze blog, zo bleek tijdens ons laatste gesprek toen hij spontaan verwees naar een artikel op deze blog over een met Vlaamse steun gebouwd schooltje in Gambia. Van een bezoek bij Jos in Mombasa blijft ons de anekdote bij van Jos die aangesproken wordt door enkele Kenianen. Ze denken dat hij één van de vele blanke toeristen is, en wanneer ze Jos aanspreken valt meteen hun mond open want Jos antwoordt hen uitgebreid in de plaatselijke taal. Én hij geeft hen meteen een les plaatselijke geschiedenis, want Jos draagt op zijn T-shirt de beeltenis van een Keniaanse revolutionaire marxist en Jos legt de Kenianen en passant uit hoe belangrijk die man wel was voor Kenia. Jos, hij geloofde wel niet de Hemel. Maar mocht hij er terecht komen, hij zou ook daar een revolutionair zijn. Het ga je goed, vriend. Rust in vrede. Je hebt je ten volle geëngageerd voor een betere wereld.

21:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in memoriam |  Facebook | | |  Print

EEN MENSENKETTING VOOR OPEL

Het drama van Opel, Carrefour en andere bedrijven en bedrijfjes waar arbeiders, bedienden en kaderpersoneel aan de deur worden gezet als is het gewoon afval, de RVA zal ze wel oppikken en een tijdje zoet houden, zet aan tot acties.

Het voorbije weekend werden een aantal filmpjes ingeblikt met als acteurs Annick Segal, Ann Pira, Pol Goossen en Charles Cornette, die in zes zowel ludieke als meer ernstige filmspotjes oproepen tot solidariteit met de werknemers van Opel en Carrefour, en iedereen aansporen om aanstaande zaterdag 13 maart om 13 uur deel te nemen aan De Ketting op het Steenplein te Antwerpen. De spots werden geregisseerd door Antwerps filmicoon Robbe De Hert. De pittige scenarios zijn van de hand van Gerrie Van Rompaey, scenarioschrijfster voor onder andere De Kotmadam, Happy Singles en Code 37. Het project mocht rekenen op de logistieke steun van Stijn Coninx en van de filmafdeling van het Brusselse RITS, die zo bereidwillig was opnamemateriaal, laatstejaarsstudenten en montagecapaciteit ter beschikking te stellen.

Hier de filmpjes Peugeot, Velo, Volvo, Oppel of opel, Carwash en Koffie. En vooral: kom zaterdag met minstens 2 600 mensen een mensenketting vormen aan de Schelde. Wij laten Opel Antwerpen niet los. De arbeiders van Opel en de toeleveringsbedrijven hebben de crisis in de auto-industrie niet veroorzaakt. Zij moeten er dan ook niet het slachtoffer van worden. De strijd voor Opel is ook de strijd voor de Carrefour-werknemers en de honderdduizenden anderen die op straat gezet worden, geen werk vinden of in alsmaar slechtere werkomstandigheden moeten travakken. De Ketting wil een antwoord bieden voor mensen, niet op de kap van mensen met slogans zoals 800 000 werklozen? Remigratie nu!

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

08-03-10

N-SA: 1-MEIMANIFESTATIE IN MECHELEN EN EIGEN LIJSTEN BIJ DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN 2012

N-SA-1-mei-2010N-SA AntwerpenPoint n’est besoin d’espérer pour entreprendre, ni de reussir pour persévérer. “Het is niet nodig te hopen om te ondernemen, noch om te lukken om vol te houden.” Die uitspraak van Willem van Oranje lijkt het motto te zijn van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Amper bekomen van de televisiereportages over hun jeugdcongres in Oostkamp en hun betoging tegen ‘zinloos geweld’ in Gent, wil het N-SA op 1 mei 2010 in Mechelen betogen (foto 1), en in 2012 deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Het N-SA is een koepelorganisatie van allerlei neonazistische en extreemrechtse groepjes die elk voor zich geen toekomst meer hadden: de Vlaamse Jongeren Westland, Groen Rechts, Euro-Rus en Jongeren Actief. Opgericht in 2007 zochten de jongste jaren ook nogal wat (ex-)Blood and Honour’ers troost bij het N-SA. Een paar NSV’ers en een Voorpost’er gingen intussen ook hun geluk beproeven bij het N-SA. Maar toch blijft het N-SA een marginaal verschijnsel, zoals de opkomst voor het jeugdcongres in Oostkamp bewijst en de slechts tachtig betogers in Gent vorig jaar november. Het weinige volk dat naar het laatste, met het N-SA verwante, Identiteit door Muziek-concert ging is ook sprekend. Op 1 mei wil het N-SA nu een 1-meioptocht houden in Mechelen, stad van burgemeester Bart Somers en schepen/SP.A-voorzitster Caroline Gennez. Het N-SA uit een aantal kritieken waar Links kan achter staan, zoals kritiek op het kapitalisme en het Amerikaanse imperialisme. Maar als het N-SA haar alternatieven formuleert, glijdt het af naar solidarisme of de rauwe Vlaams Blok-standpunten van weleer over de ‘gastarbeiders’.

Ook nu weer. “Er zullen binnenkort 2,2 miljoen mensen worden betaald door de staat. Dit zowel direct als staatsambtenaren alsmede indirect door financiering van de sociale profitsector en alle nepprogramma's voor tewerkstelling die deze staat erop nahoudt. Inbegrepen de 800.000 volledige werklozen, maar exclusief het leger pre-gepensioneerden. Dit is een gigantische massa volk. Dit toont overduidelijk aan dat we in dit land een overcapaciteit aan productiekrachten hebben. Te veel volk voor te weinig werk. Dit teveel aan productiekrachten is echter ingevoerd door het grootkapitaal en zijn politieke verraderselite. (…) De lonen en sociale voorwaarden (worden) door deze overschotten aan mensen aan banden gelegd. En de afbraak van ons sociale zekerheidsstelsel is deels ook het resultaat van deze immigratieoverschotten. Het is dus tijd voor een grondig debat. En wij stellen daarin een op remigratie gericht beleid voorop.” Na een kritiek op het Belgisch asielbeleid, komt het N-SA tot de conclusie dat asielzoekers “uit het land verwijderen de enige correcte oplossing zou moeten zijn.” “Dit toont nogmaals aan dat de elite volledig gedegenereerd is en vervangen moet worden.”

Die elite, dat is niet alleen de CD&V en Open VLD, de SP.A tot de PVDA (!). Ook het VB deugt niet. “De partijnomenclatura heeft op dit ogenblik anderen katten te geselen (dan bijvoorbeeld de jobs bij Carrefour te redden, nvdr.). Zij maakt ruzie over welke maîtresse welke politieke topjob krijgt. Zij maakt ruzie over wie er met het vele Belgische geld heeft gemorst, geld dat de partij van de Belgische staat krijgt toegestopt en dat al vele jaren. Het zullen de militanten niet zijn die het onder elkaar hebben verdeeld. Het zijn de vrolijke vrienden aan de top die jarenlang een feestje hebben gebouwd. En juist omdat de nomenclatura elk gesprek en elke opening naar solidaristische frontvorming blokkeert hebben wij de beslissing moeten nemen om weer een stap verder te zetten. Wij stellen ons zelf de aartsmoeilijke opdracht om naast de beweging N-SA nu ook een partijpolitieke vleugel op te starten. Zij zal de Nationaal-Democratische Oppositie verenigen met als doel verkiezingsdeelname voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Daarbij zullen we voorstellen doen aan de basis van het VB om solidaristen op lijsten te zetten daar waar het kan. Daar waar dit niet mogelijk blijkt, zullen we zelf alles op alles zetten om eigen lijsten in te vullen.”

Op de vormingsnamiddag op 6 februari bij de Nationale Jeugd Nederland (NJN) kondigde Thierry Vanroy al aan dat het N-SA van een beweging naar een partij wil evolueren: “Politiek is (…) een klucht, een theater, een spel. En als je niet meespeelt volgens de regels, dan mag je ook niet meedoen. We hebben dus bij het N-SA de mogelijkheid gewoon de politiek te laten voor wat het is en toen ik erbij kwam was ik daar zelfs van overtuigd. Maar onze hoofdcoördinator (Eddy Hermy, nvdr.), als een van de oprichters van het voormalige Vlaams Blok, heeft me op andere gedachten gebracht waardoor we, en het mag geweten zijn, ik hoef dit niet geheim te houden, uiteindelijk een partijpolitieke werking zullen nastreven.” Voor het overige ziet het N-SA zich een rol vervullen zoals in de film Pirates of the Carribean, deel 3: At World's End? “Piraten waren in een tijd dat de laatste der wereldzeeën bekend werden, dat de het kapitalisme (…) iedereen meetrok, de laatste vrije mensen. Het waren avonturiers, een vrij ras, ze leefden voor oorlog en strijd zonder doel, ze waren anders, ze hadden een zin naar vrijheid en trokken daarmee tot aan het einde van de wereld.”

We wensen het N-SA een voorspoedige reis naar het einde van de wereld toe. Op de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 hoeft het N-SA niet te wachten. Dat worden toch maar resultaten van nul komma… Zoiets als bij de Nederlandse Volks-Unie (NVU), vorige woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Met Constant Kusters als de plaatselijke Eddy Hermy voortdurend aanwezig op het internet, regelmatig ook nog een betoging organiserend, en bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige week een score van 0,5 % van de stemmen in Nijmegen, 0,6 % in Arnhem en Heerlen, en 0,7 % in Overbetuwe. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde in Antwerpen het partijtje met de nochtans goed klinkende naam Protest, met Hitler-bewonderaar Olivier Bronselaer en Groen Rechts-voorman (nu N-SA’er) Wolf Kussé, 0,19 % van de stemmen.  Een verdriedubbeling van dit percentage zal een ‘groot succes’ voor het N-SA zijn, maar betekent nog altijd niets op het politiek schaakbord. (Foto 2: Het N-SA bij de NSV-betoging vorige donderdag in Antwerpen.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, aanverwant, n-sa |  Facebook | | |  Print

07-03-10

NSV TEVREDEN OVER DE “WAARDIGE MANIER” VAN OP STRAAT KOMEN (2). “RAMMEL OMDAT IK EEN LINKSE RAKKER BEN”

De Nationalistische StudentenVereniging (NSV) is tevreden over de “waardige manier” waarop ze donderdagavond op straat kwam in Antwerpen. Gazet van Antwerpen schreef gisteren dat volgens de politie vooral linkse betogers werden opgepakt. Dat donderdagavond de voorzitter van de studentenvereniging Comac in elkaar getimmerd werd door een praesidiumlid van het NSV werd weggemoffeld in twee zinnetjes. Het Laatste Nieuws schonk wel de nodige aandacht aan de zaak.”Omdat ik een linkse rakker ben, motiveerde de dader het zinloze geweld”, vertelt het slachtoffer.

Het Laatste Nieuws: “De betoging van donderdagavond voor een ‘Vlaamse toekomst’ van het NSV! op de Stadswaag lokte veel protest uit. Op de Dageraadplaats organiseerde Blokbuster een tegenbetoging , met de steun van onder andere de organisatie STeR, Studenten Tegen Racisme (foto’s). Tot een confrontatie tussen beide groepen kwam het niet. Na de betoging echter wachtte één van de tegenbetogers een minder aangenaam vervolg. Hij werd op straat aangevallen door een NSV-lid. ‘Helaas is weer eens gebleken dat ons protest terecht is. NSV blijft zich schuldig maken aan gewelddaden’, aldus de tegenbetogers. Slachtoffer Wout Schafraet (24), student muziekleraar aan het Conservatorium, kan het maar moeilijk vatten. De Antwerpse voorzitter van Comac, jongerenbeweging van de PVDA, was met enkele leden op weg naar hun stamcafé Jezuiet in de studentenbuurt. ‘Om een pintje te drinken op de geslaagde avond’, vertelt hij. Het was ondertussen 2 uur ’s nachts toen hij de NSV-er met zijn vriendin tegen het lijf liep. ‘Hij herkende mij. Twee dagen eerder viel hij ons ook al lastig. Wij waren toen affiches voor de tegenbetoging aan het plakken op de universiteit. Hij rukte ze gewoon van de muur, waar we lieten het erbij’, herinnert Wout zich.

Donderdagnacht verliep het anders. ‘We wisselden een blik uit en hij passeerde me. Hij sprak me aan en ik noemde hem een oude bekende, meer niet. Ik had nooit verwacht dat hij me iets zou doen’, zucht de student. De vechtersbaas viel de jongeman echter langs achter aan. ‘Plots kreeg ik een boks recht in mijn gezicht. Hij droeg lederen vechthandschoenen. Op de vraag waarom antwoordde hij met meer geweld en de woorden “Omdat ge een linkse rakker zijt”. Onbegrijpelijk’, besluit Wout. Hij legde ondertussen klacht neer bij de politie en herkende de dader op foto. Sofie Sas, woordvoerster van STeR, hoopt dat de recente erkenning van het NSV aan de universiteiten van Leuven en Gent nu ingetrokken wordt. ‘Na de vorige betoging in Antwerpen hebben ze café Markies de Sade – thuisbasis van Animo – kort en klein geslagen. Ook verschillende leden van de Actief Linkse Studenten kwamen al in aanraking met hun vuisten. NSV zal altijd geweld blijven gebruiken tegen andersdenkenden. Het toont bovenal aan dat voor dergelijke gewelddadige organisatie geen plaats kan zijn aan onze universiteiten.”

Blokbuster bereidt intussen een klacht voor over de politie die toezag op de tegenbetoging gehuld in… Blokbuster-vestjes. Op de NSV-betoging zagen we ook heel wat ‘stillen’, maar geen politieagent die een NSV-petje op had. Dat zou té belachelijk zijn.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, actie, nsv, aanverwant |  Facebook | | |  Print

06-03-10

NEONAZICONCERT WAARSCHIJNLIJK NIET IN ONS LAND MAAR IN DUITSLAND

Zoals hier gisteren gemeld worden in verschillende plaatsen in Europa vandaag neonaziconcerten ingericht. In Lontano del Garda (Italië), Praag (Tsjechië), Londen (Groot-Brittannië), Thüringen (Duitsland) en Boedapest (Hongarije, foto 2). Het voor België aangekondigd concert (foto 1) lijkt verplaatst te zijn. Minstens is de kans groot dat ons land gespaard blijft van het concert en de komst van de neonazi’s.

Er is nog geen precies verzamelpunt gegeven, maar naar alle waarschijnlijkheid vindt het concert plaats ergens tussen Berlijn en Leipzig. In die twee steden zijn immers de voorlopige verzamelplaatsen, en het zou sterk zijn als het vanaf daar doorrijden naar ons land wordt. Slechts vanaf 16 uur worden meer details vrijgegeven, terwijl het concert met de zes verwachte groepen vanaf 18 uur zou aanvangen. We zijn benieuwd hoe de Duitse politie zal reageren. Doorgaans treedt die nogal alert op bij neonaziconcerten. Klik eenmaal op de afbeeldingen voor een grotere versie van de affiches.

10:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

NSV-BETOGING EINDIGT VOOR SOMMIGEN IN DE POLITIECEL (2). NSV TEVREDEN OVER DE "WAARDIGE MANIER" VAN OP STRAAT KOMEN

Bij de NSV zijn ze tevreden over de “waardige manier” waarop ze donderdagavond in Antwerpen op straat zijn gekomen (foto 1, klik eenmaal op de foto voor een grotere versie en let op het schoeisel van de middenste NSV'er). Of het van een “waardige manier” getuigt om op te komen voor jobs in een onafhankelijk Vlaanderen, en dan als eerste slogan te scanderen Links gespuis, blijf thuis. Het is maar de vraag.

En de uitleg van Voorpost’er Björn Roose dat Ben van der Kooi na de betoging zou zijn opgepakt, en niet tijdens de betoging, is flagrant fout. Volgens Roose zou Van der Kooi overigens opgepakt zijn wegens… wildplassen. Dat kan. De aanleiding hebben we niet gezien. We merkten Van der Kooi wel op tussen een paar tientallen die door de politie tegen een muur en een container gezet werden, en vervolgens met vier politiebusjes afgevoerd werden. Hopelijk niet allemaal wildplassers. Van der Kooi was overigens niet de enige Nederlander die donderdagavond mocht kennis maken met de politiecellen in Antwerpen. Deze keer was het wél na afloop van de betoging als Nederlandse neonazi’s van Nationale Jeugd Nederland (NJN), in gezelschap van enkele Vlaamse kameraden, op stap waren richting Groenplaats. Plots werden een twaalftal van hen ingesloten door de politie en tegen de muur gezet. Knellende tyrips gingen om de polsen, waarna de Nederlanders en Vlamingen afgevoerd werden naar een politiecel waar ze drie uren vastgehouden werden.

De Wereld Morgen toonde ons overigens nog een staaltje van de “waardige manier” waarop de NSV propaganda maakt. Op de Identiteit door Muziek-avond op 13 februari in Leest, bij Mechelen werd onder meer de verzamel-cd Italia Presente in première voorgesteld. Op die cd staan nummers als No ai Rossi. Hoe men Neen aan de Roden wil zeggen wordt duidelijk gemaakt op de hoes van Italia Presente (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). En waar werd die cd onder andere te koop aangeboden? Op één van de eerste vormingsavonden van het pas erkende NSV-Gent! Ja ja. De NSV maakt op een “waardige manier” reclame voor een gewelddadige confrontatie met andersdenkenden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, nsv, n-sa |  Facebook | | |  Print

05-03-10

NEONAZI-CONCERTEN IN HEEL EUROPA. MORGENAVOND OOK BIJ ONS (OF IN NEDERLAND)

Vorige zaterdag werd de eerste Geburtstagsfeier voor Adolf Hitler dit jaar georganiseerd. De verjaardag van Adolf Hitlers geboorte is weliswaar pas op 20 april,  maar er kan maar één zijn die die verjaardag als eerste viert. En als je maar een kleine organisatie bent, moet je stunten om op te vallen. Het ‘meetingpoint’ was vlakbij Bergen-op-Zoom, en anders dan de vorige keer toen ook daar werd afgesproken reisde men niet door naar België maar bleef men in Nederland. En al doken er maar iets meer dan een honderdtal neonazi’s op, blijkbaar had men in de uitgekozen locatie nog nooit zoveel volk bijeen gezien want de zaaluitbater putte zich uit om zijn Duitse gasten te voorzien van spijs en drank. Dux et Patria trad als eerste groep op, daarna bracht Exitus een aantal covers, waarna het de beurt was aan Devil’s Project. Headliner Non Plus Ultra had haar optreden afgezegd, Nordglanz verving hen maar moest voor een leeg lopende zaal spelen.

 

Het voor morgenavond in België of Nederland aangekondigde concert (foto 1) is van een ander kaliber. Als eerste groep morgenavond wordt het Duitse Cynic aangekondigd, opgericht in 2004 en naar eigen zeggen behorend tot de ‘National Socialist Hardcore Scene’. In het nummer Alter Mann, op de cd Wach endlich auf, belooft de groep de ‘moord’ op Rudolf Hess, de plaatsvervanger van Adolf Hitler, te wreken. “We zullen je nooit vergeten. Onze eed: wij zullen je wreken.” In Die Erde ist eine Scheibe ageert Cynic tegen de macht van de Verenigde Staten van Amerika, wat in neonazi-kringen gelijk staat met de vermeende wereldoverheersing van de Joden. In Das Volk steht auf vordert men het “nationale socialisme, en wel nu”. Het nationale socialisme is de antikapitalistische tendens binnen de Duitse nazipartij NSDAP, vertegenwoordigd door onder andere de gebroeders Strasser. Na Cynic wordt de Zwitserse groep Indiziert verwacht. Enkele leden van deze sinds 2001 actieve groep zijn ook lid van extreemrechtse organisaties en partijen zoals de Partei National Orienter Schweizer. Voor Indiziert zijn vluchtelingen criminelen, die zich vergrijpen aan vrouwen en vervolgens genieten van het leven in Zwitserland (Der Asylant, teil 1 en teil 2 op de cd Marsch auf Bern). In Ausnahmezustand op de cd Eidgenossischer Widerstand, en in het titelnummer van die cd, hekelt men de buitenlandse invloeden die de Zwitserse cultuur kapot maken. “De tijd is gekomen, nu direct. Verjaag opnieuw het vreemde gebroed”, is de conclusie. Rassenvermenging wordt gelijkgeschakeld met volkerenmoord in Volkermord, en homo’s worden als pervers omschreven in het nummer Abnormal. In een interview in het neonazistische blaadje White Revolution verklaarde Indiziert uit te zijn op de vernietiging van Israël.

Kahlkopf, die als derde groep verwacht wordt, is in 1983 opgericht en daarmee een van de oudste Duitse zogenaamde Rechtsrock-groepen. Meerdere cd’s van de groep staan op de Duitse index, een lijst van cd’s die bijvoorbeeld niet aan minderjarigen mogen verkocht worden wegens geweldsverheerlijking of racisme. Voor het logo van de groep wordt een keltenkruis gebruikt. Uit Estland komt P.W.A. (Preserve White Aryans), een groep die we hier al geportretteerd hebben naar aanleiding van het concert van Blood and Honour Vlaanderen in Bellegem, bij Kortrijk. Concert op 19 april 2008 waarvoor de organisatoren pas nog verwezen zijn naar de correctionele rechtbank in Veurne. Het concert in Bellegem werd georganiseerd door de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen, nu wordt P.W.A. aangekondigd bij een concert van de Combat 18-versie van Blood and Honour Nederland & Vlaanderen. Het Duitse Sturmwehr is de volgende groep op de affiche, en alweer een oudgediende van de Rechtsrock. Op de hoes van hun cd Totaler Widerstand gebruikt de groep het nationaal-socialistisch symbool van de zwarte zon (een twaalfpotig hakenkruis). Samen met andere rechtsextremisten ageerde Sturmwehr tegen een tentoonstelling over de Wehrmacht, “de beste soldaten, die men als moordenaars en misdadigers ziet”. Headliner is het Amerikaanse Blue Eyed Devils, hier al eerder geportretteerd want op 14 oktober 2006 ook al headliner van een concert in ons land georganiseerd. Een concert in Weelde (Ravels) waarvoor niet minder dan 2 000 neonazi's naar de Antwerpse Kempen afzakten. “We hebben dit te lang getolereerd”, schreef men in de pers. Vier jaar later worden de Blue Eyed Devils en soortgelijke groepen opnieuw verwacht in deze contreien.

De kans dat er opnieuw 2 000 neonazi’s op pad gaan om Blue Eyed Devils te zien is evenwel miniem. Ten eerste was het in 2006 een concert ingericht door de Duitse Combat 18-afdeling van Blood and Honour Duitsland, die toen aan de top van haar mobilisatiecapaciteit stond. Het concert morgenavond wordt aangekondigd door de Nederlandse/Vlaamse-afdeling van Blood and Honour / Combat 18, en die hebben tot nu toe amper iets bewezen. Hun vorig gepland concert viel in het water nadat de zaaluitbaters in Nederland hen de toegang weigerden zodra ze zagen voor wat hun zaal eigenlijk was gehuurd. Helaas zijn er nu aanwijzingen dat het concert eerder in België dan in Nederland zal plaatsvinden, en zijn de zaaluitbaters en politiediensten bij ons in zulke zaken meegaander dan in Nederland. Ten tweede worden er morgenavond in heel Europa neonaziconcerten ingericht. Door verschillende strekkingen binnen Blood and Honour, en door nog andere neonazi’s. In Lontano del Garda (Italië), Praag (Tsjechië), Londen (Groot-Brittannië, foto 2), Thüringen (Duitsland) en Boedapest (Hongarije). Groot of klein, neonazi's moeten er niet zijn. Gaan politie en parket tolereren dat de organisatoren van het vorig concert in ons land van het Estlandse P.W.A. momenteel voor de rechtbank in Veurne zijn gedaagd, en P.W.A. intussen probleemloos zou kunnen optreden bij een andere tak van Blood and Honour in Vlaanderen?

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

NSV-BETOGING EINDIGT VOOR SOMMIGEN IN DE POLITIECEL

Blokbuster-DageraadplaatsNSV-betoging-2NSV-betoging-3

Van de Dageraadplaats in de Antwerpse wijk Zurenborg tot aan het Frans Van Hombeeckplein in Berchem betoogden gisterenavond een 700-tal jongeren tégen de betoging van de NSV elders in de stad, en voor jobs, geen racisme (foto 1, klik eenmaal op de foto’s voor een grotere afbeelding). De NSV-betoging maakte intussen met een 350-tal betogers een rondje in de Antwerpse studentenbuurt, vertrekkend aan de Stadswaag (foto 2,  de Gentse NSV-praeses Wouter Opdenacker schouwt de troepen staande op een bankje onder een lantaarnpaal). De politie pakte uit voorzorg enkele tientallen betogers en anderen op.

Waren bij de tegenbetoging vooral jongeren op de been, bij de NSV-betoging was weer de hele fauna en flora van de extreemrechterzijde in Vlaanderen vertegenwoordigd. Van Arnoud Kuipers (Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18) en Jarno Roppe (Bockenreyders, gelieerd met de Autonome Kameraden), over Yves Pernet (NSV, Voorpost) en Tom Van Grieken (NSV-Antwerpen, VB), tot Filip Dewinter en Pieter Huybrechts (VB). Daarnaast waren ook nog een tiental Nederlandse neonazi’s naar Antwerpen afgezakt. Officieel betoogde de NSV voor een onafhankelijke Vlaamse staat, jobtoekomst voor jongeren, en tegen de “verkleuring en vervreemding van onze steden.” De eerste slogan die gescandeerd werd was echter Links gespuis, blijf thuis. Daarna volgden de klassiekers Linkse ratten, rol uw matten en België Barst!. Af en toe klonk ook Europa, Jeugd, Revolutie! Het jongere broertje van de NSV, de NJSV, en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) hadden een eigen spandoek bij. Genoeg integratie, nu reïmmigratie! luidde het bij de NJSV. Al bij de start van de NSV-betoging klonk boe-geroep vanuit een café aan de Stadswaag, van een groep Antwerp-supporters. Even later maakte een groep studenten zich aan de Venusstraat vrolijk over de NSV-betoging, maar de massaal gemobiliseerde politie voerde hen meteen af naar de politiekazerne. Ter hoogte van de Minderbroedersrui verliet Filip Dewinter met een achttal acolieten de NSV-betoging. Hij toog richting café De Leeuw van Vlaanderen. “Kan je niet tegen de kou?”, schampte een lid van de Voorpost-ordedienst richting Dewinter.

Aan de Kaasbrug, vlak voor het einde van de optocht, was er een incident waarbij enkele tientallen mensen opgepakt werden. Onder hen de Nederlander Ben van der Kooi, broer van de actieleider van Voorpost Nederland Florens van der Kooi en begin vorige maand nog veroordeeld tot een werkstraf van zestig uren wegens het roepen van discriminerende en haatzaaiende leuzen bij de start van een kortgeding over Geert Wilders’ film Fitna. “Uiteraard ga ik die taakstraf niet doen, ze komen me maar halen desnoods”, schreef hij op zijn Facebook-pagina’s. Komt de Nederlandse politie hem nu halen, of heeft de Antwerpse politie hem te vlug weer vrijgelaten? (Foto 3: Eén van de busjes waarmee de gearresteerden afgevoerd werden.)

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden, nsv |  Facebook | | |  Print

04-03-10

NSV STEEKT ZICHZELF DE BROEK AF

Vandaag richt de Nationalistische StudentenVereniging (NSV) haar jaarlijkse betoging in. Deze keer in Antwerpen. De even traditionele tegenbetoging vertrekt om 19.30 uur aan de Dageraadplaats in Antwerpen (foto 1). Organisator Blokbuster pleit uitdrukkelijk voor een vreedzame betoging en geen gewelddadige confrontatie. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) sluit zich bij deze oproep aan. Om 20 uur worden aan de Stadswaag de spieren losgegooid voor de NSV-betoging. De heren en dames van de NSV hebben hun grijze hersencellen al genoeg laten werken de voorbije dagen. Weliswaar in Gent, maar toch.

Donderdag 18 februari organiseerde de NSV in Gent, voor het eerst sinds 27 jaar erkend als officiële studentenvereniging, een eerste publieke activiteit. In een klein klaslokaal in de faculteit Economie van de UGent. Een lezing met Bob Maes, oprichter van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Een groep die ontbonden werd in 1971, waarna Bert Eriksson een tweede VMO-groep oprichtte. De eerste VMO-groep onder leiding van Bob Maes en vooral diens – intussen overleden – naamgenoot Wim Maes, kreeg vier jaar na haar oprichting in 1949 al een proces aan haar been wegens verboden militievorming. Bob Maes verbleef hiervoor twee maanden in voorhechtenis. In 1963 volgde een nieuwe veroordeling wegens het met teer besmeuren van gevels en uithangborden in Oostende. In 1971 ontbond Bob Maes het clubje na jaren in onmin geleefd te hebben met de Volksunie uit wiens schoot de VMO was ontstaan. Bob Maes werd hiervoor beloond met een Senaatszetel van diezelfde Volksunie. Volgens een verslag van De Wereld Morgen praatte Bob Maes in Gent om nogal wat zaken heen. De Vlaamse beweging had fouten gemaakt, maar het was onduidelijk welke fouten Maes dan wel bedoelde. Fouten waren overigens eerder tactisch dan ethisch. De collaboratie was een foute zet, maar dan vooral omdat Duitsland de oorlog verloren had. Die mentaliteit, dus. Twee verschillende bronnen zeggen ons dat er maar een dertigtal aanwezigen waren die avond. Trek daarvan af de Gentse NSV-bestuursleden, de aanwezige Voorpost’ers en andere security-mensen, en de conclusie is niet anders dan dat de avond maar weinig buitenstaanders kon boeien. Wel was er volgens De Wereld Morgen een kleine LDD-delegatie.

Belangrijker volk was er vorige week dinsdag 24 februari, op het NSV-colloquium Europa Europees. Kosten noch moeite waren gespaard. De ICC-congreszaal afhuren kostte 1 700 euro, en verder waren er nog een paar andere kosten om Frank Vanhecke (VB), Nick Griffin (BNP), Andreas Mölzer (FPÖ) en Bruno Gollnisch (FN) te ontvangen. Moderator was Koen Dillen die elke spreker in zijn moedertaal situeerde binnen het politieke landschap. Frank Vanhecke wees als eerste spreker op het streven naar erkenning en herkenning van de Vlaamse cultuur, en de noodzaak deze in stand te houden binnen een Europa van de regio’s. Nick Griffin wees op de “noodsituatie” in Engeland waar “meer dan zes miljoen moslims het mooie weer (?!) uitmaken in een land dat nooit het hunne was en het ook nooit mag worden.” De oproep om als middel tegen de oprukkende islamisering “het maken van meer kindjes te gaan promoten”, werd bij de aanwezigen in Gent enthousiast onthaald. Het is niet duidelijk of de vrouwelijke aanwezigen daar even enthousiast over waren als de mannelijke. Andreas Mölzer klonk wat gematigder: voor hem is er in Oostenrijk nog wel plaats voor allochtonen op voorwaarde dat hun aantal niet overweldigend wordt en zij zich willen aanpassen aan de Westerse normen. Bruno Gollnisch haalde hierna zijn mooiste Frans en beste Franse uitdrukkingen boven om te zeggen dat Nicolas Sarkozy met een rechts imago tot president is verkozen maar intussen de ene na de andere toegeving doet aan de linkerzijde. En wij die dachten dat de Franse Parti Socialist (PS) alsmaar meer invloed verliest, verscheurt door een interne machtstrijd.

Het Nieuwsblad telde 170 aanwezigen op het NSV-colloquium, en dubbel zoveel tegenbetogers. Volgens de krant was Frank Vanhecke onder de indruk. “Het doet me plezier dat we hiermee de politieke correctheid doorbreken door voor het eerst in het openbaar samen kunnen optreden met deze drie politieke paria’s. Alleen jammer dat er niemand bij is van de Italiaanse Lega Nord en van de Nederlandse PVV van Wilders. Misschien de volgende keer”, zei Vanhecke. De Lega Nord erbij betrekken lukt ongetwijfeld, maar Geert Wilders heeft zich tot nu toe altijd gedistantieerd van het VB. De NSV motiveerde vooraf de aanwezigheid van die (dixit Frank Vanhecke) “politieke paria’s” met: “waarvan enkelen denkbeelden hebben waar wij ons ofwel vragen bij stellen ofwel ons niet akkoord mee kunnen verklaren. Onze bedoeling is echter niet om een colloquium te houden dat neerkomt op een ideologische masturbatie van standpunten die wij al lang kennen en eigen hebben gemaakt.” Het was dan ook des te opvallender dat de meest controversiële van alle sprekers, Nick Griffin, het meeste applaus kreeg van het NSV-publiek en de aanwezige VB’ers (van Rob Verreycken over Tanguy Veys tot volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn). De Gentse NSV-praeses Wouter Opdenacker poseerde al te graag voor een foto naast Nick Griffin (foto 2). “Ik en één van de meest controversiële politicus van Europa”, schreef hij in zijn beste Nederlands op zijn Facebook-pagina's. De vooraf geëtaleerde reserves over sommige sprekers op het NSV-colloquium blijken window dressing te zijn.

Het verslag van Het Nieuwsblad eindigt met: “Uiteindelijk diende de politie gisterenavond slechts één man kort op te pakken. De man deed een beetje vervelend en had zijn broek afgestoken. Het is niet bekend wat hij van de nieuwe plastic handboeien vond.” Voor alle duidelijkheid: de man die zijn broek liet zakken was geen linkse tegenbetoger maar een NSV’er uit Wetteren, drummer bij de rockabillygroep met de toepasselijke naam… Adios Pantalones (foto 3). De jongen is uiteraard op Netlog aanwezig. Zijn pseudoniem daar is Psycho_aarsbaard. Behalve figuurlijk laten NSV’ers ook letterlijk hun broek zakken.

Update. In een reactie op bovenstaand artikel laat NSV-Gent weten dat de persoon die zijn broek afstak ten aanzien van de tegenbetogers geen NSV'er is, dat op de Bob Maes-activiteit exact 44 mensen aanwezig waren en op het Europa-colloquium 214 (exclusief ordediensten). Fijn dat het allemaal zo goed wordt bijgehouden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vb-vrienden, nsv |  Facebook | | |  Print

03-03-10

NEDERLANDERS VANDAAG NAAR DE STEMBUS. STADSCOMMANDO VAN WILDERS WAS AL OP PAD

Vandaag trekken de Nederlanders naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tenminste zij die er zin in hebben, want in Nederland is er geen stemplicht. De veel besproken Partij voor Vrijheid (PVV) van Geert Wilders doet slechts mee in twee steden: in Den Haag en in Almere. Volgens een peiling zou de PVV in Almere, een nieuwbouw stad in de polders van Flevoland, de grootste partij worden. Meteen zijn alle ogen gericht op Almere. Vandaag houden de lokale en provinciale ambtenaren in het kader van een nationaal loonconflict in Almere trouwens een werkonderbreking… omdat men weet dat de persbelangstelling vandaag massaal op Almere is gericht. Wat Wilders niet allemaal teweegbrengt!

Het is dan ook des te opmerkelijk dat een bericht over een PVV-militie in Almere gisteren na een paar uren verdween van de website van De Telegraaf, Nederlands meest verkochte krant. Twee andere bronnen bevestigen nochtans het verhaal. Vier blanke jongens stonden namelijk vorige week in Almere in een winkel waar verkiezingsaffiches ophingen van de Nationaal Democratische Partij (NDP). De affiches moesten weg, of anders zouden ze de zaak kort en klein slaan. De jongeren noemden zich de voorlopers van ‘de stadscommando’s van Wilders’. In een andere winkel, een kledingzaak, kregen ze een telefoontje dat de verkiezingsaffiches van de NPD van de ramen moesten gehaald worden, of anders zou er een steen door de ruiten gaan. In beide winkels werden de affiches dan maar verwijderd. “Het was de toon die door deze halve gekken werd aangeslagen, waardoor ik heb besloten de posters ter verwijderen”, zei één van de winkeliers. “Ik heb twaalf dames in dienst, ik wil niet dat hen iets overkomt.” De man legde wel klacht neer bij de politie, en vertelde vorige zaterdag zijn wedervaren al in het NCRV-praatprogramma Rondom 10. Volgens de ondernemer wordt er “een opgefokte sfeer" gecreëerd door Geert Wilders en de Almeerse lijsttrekker voor de PVV, Raymond de Roon. “Die twee weten niet wat zij bij sommige mensen losmaken. Ik denk dat Wilders de boel onderschat. Zijn partij trekt blijkbaar ook imbecielen aan.”

PVV-lijsttrekker Raymond de Roon reageerde furieus op het bericht dat PVV-aanhangers bedreigingen zouden hebben geuit jegens winkeliers. "De PVV is tegen geweld en bedreiging met geweld. Dergelijke acties behoren niet tot ons campagne-arsenaal. Wij distantiëren ons daarvan", aldus De Roon. "Ik denk eerder dat dit is gedaan door PVV-haters die ons zwart willen maken. Ik hoop dat de politie de daders snel pakt." Het is te hopen dat de daders inderdaad snel gepakt worden. Net zoals de daders van de auto’s die in brand zouden gestoken zijn, wat in de schoenen van gefrustreerde antifascisten wordt geschoven. Eén ontkenning is alleszins volstrekt ongeloofwaardig. PVV-lijsttrekker Raymond de Roon zegt dat niet zijn partij systematisch de affiches van alle andere partijen overplakt met PVV-affiches (foto). Maar wie anders zou dat doen? En het idee van stadscommando’s is een idee dat De Roon zelf opperde tijdens een verkiezingsdebat. Waar hij ook zei dat “een knieschot” op criminelen geoorloofd is. Met Geert Wilders verruwde het woordgebruik in Nederland (denk aan de “kopvoddentaks”), nu dreigen we met Wilders en zijn volgelingen in een volgende fase van verruwing van de samenleving te belanden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

02-03-10

VANHECKE HOUDT WOORD. DEWINTER TRAKTEERT

Zondag, voorafgaand aan het Vlaams Nationaal Zangfeest in de Lotto Arena in Antwerpen, hield het VB haar maandelijkse partijraad. Frank Vanhecke (foto 1) had beloofd op die partijraad een en ander aan te kaarten over Eric Deleu (foto 2), een man met een niet onbevlekte reputatie die door het VB alweer was afgevaardigd naar de Raad van Bestuur van de VRT. Deleu die overigens nadat hij dat postje opnieuw kreeg uit de gemeenteraad van Aartselaar opstapte, waardoor weliswaar ongewild het niveau van de VB-tussenkomsten in die gemeenteraad merkelijk zal stijgen.

Het beraad bij het VB is in principe geheim, maar Gazet van Antwerpen publiceerde gisteren al dat op die partijraad Frank Vanhecke “de kat de bel aanbond. Vanhecke denkt dat zich ongeregeldheden hebben voorgedaan met geld dat de partij in het verleden investeerde in drukwerk voor campagnes. De kosten die daarvoor aan de partij zijn gefactureerd, zouden systematisch hoger hebben gelegen dan de marktprijzen van de drukkerijen. Met andere woorden: er zou ergens geld aan de strijkstok zijn blijven plakken.” Frank Vanhecke wilde hier zelf geen commentaar over kwijt aan de pers. “En de top van het VB communiceert niet over interne kwesties. Maar volgens anonieme bronnen binnen de partij viseert Vanhecke met zijn actie vooral Eric Deleu, de zaakvoerder van het reclamebureau ARB in Aartselaar (…). Deleu is een vertrouweling van Filip Dewinter (foto 3). Die naam zou door Vanhecke niet zijn genoemd, maar Dewinter is als hoofd van de Dienst Organisatie wel verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en opvolging van de VB-campagnes.” De krant weet verder nog dat Marie-Rose Morel in 2008 een onderzoek zou gedaan hebben naar het drukwerk van de partij. “Zij zou het resultaat daarvan hebben voorgelegd op een vergadering van het toenmalige partijbestuur, die vervolgens zou zijn ontaard in een scheldpartij tussen haar en Dewinter.”

Alleszins was er in 2007 al consternatie bij het VB toen een reclamebureau uit Schoten met een goedkopere offerte afkwam dan huisreclameman Eric Deleu, een verschil van 25 % (!). Waarna Filip Dewinter vlug een nieuwe offerte-aanvraag liet uitschrijven, en Deleu – om het in de woorden van Dewinter te zeggen – “wat beter zijn best deed”. Tom Cochez kon voor Apache, nieuwe naam voor De Werktitel, de brief van 10 december 2009 van Frank Vanhecke aan Bruno Valkeniers inkijken waar Vanhecke eerder al over sprak. Daaruit blijkt dat het over nog veel meer gaat dan over het drukwerk van het VB. Zo waren er volgens de brief van Frank Vanhecke nepoffertes van niet bestaande firma’s bij de aanbesteding voor lichtreclames aan de VB-partijkantoren, waren er malversaties bij de levering van de leeuwenvlaggen en personenalarmen die door het VB massaal verdeeld werden in Vlaanderen, waren er onnodige commissielonen voor de bestelling van 20 vierkante meter borden bij een affichagebureau… Ook zou Filip Dewinter bijzonder goed op de hoogte geweest zijn van wat er als ‘liefdesmails’ tussen Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke een paar dagen later in Knack zou gepubliceerd worden. De VB-top die niet communiceert over interne kwesties – zo schreef Gazet van Antwerpen gisterenmorgen nog – liet gisterenmiddag al aan het persbureau Belga weten dat er niets aan de hand is: dat er geen geknoei is met drukwerk van het Vlaams Belang, en dat er dan ook geen onderzoek naar is. We kunnen het niet checken, maar waarschijnlijk was de brief van Vanhecke toen nog niet uitgelekt in Apache.

En Dewinter, de man die vanaf eind jaren zeventig, begin jaren tachtig de hand boven het hoofd van Eric Deleu houdt? Die leek weer eens de onschuld zelve en trakteerde zondagavond de aanwezigen bij de voorheropening van café De Leeuw van Vlaanderen op een vat bier. De Beest wordt voortaan uitgebaat door de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reek. Een vzw opgericht – dixit Bert Deckers, en wie zou het beter weten dan hij? – “door enkele bekende/beruchte Vlaamsnationalisten die niet per se uit Antwerpen afkomstig zijn”. Of Dewinter dat vat bier zondagavond uit eigen zak dan wel op kosten van het VB betaalde, is er niet bij verteld.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vanhecke, deleu |  Facebook | | |  Print

01-03-10

WOENSDAG GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN IN NEDERLAND

Aanstaande woensdag 3 maart worden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het verloopt daar wel wat anders dan bij ons. Er is geen stemplicht, de verkiezingen worden op een gewone werkdag georganiseerd, en de gemeenteraadsverkiezingen vinden er om de vier jaar plaats en niet om de zes jaar zoals bij ons. Kandidaten bij de gemeenteraadsverkiezingen moeten in Nederland, anders dan bij ons, niet wonen in de gemeente waar ze zich kandidaat stellen. Vandaar dat de Nederlandse Volks-Unie (NVU) van Constant Kusters in Nijmegen, een stad met meer dan 160 000 inwoners, weliswaar deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen… maar geen enkele Nijmegenaar op haar lijst heeft staan.

De Partij voor Vrijheid (PVV) van Geert Wilders (foto 1) doet maar mee in twee gemeenten: Den Haag en Almere. Wilders had schrik voor een VB- of LDD-scenario met kandidaten die afkomen op het succes van de partij maar achteraf geen knip waard blijken te zijn, de partij meer  schade dan baat bijbrengen. De schrik van Wilders voor de gemeenteraadsverkiezingen kan echter wel eens een averechts effect hebben. Terwijl Wilders goed scoort in de landelijke peilingen, is de rechts-populistische Trots Op Nederland (TON) van de voormalige Nederlandse liberale minister Rita Verdonk in de peilingen van de kaart geveegd. Maar omdat TON opkomt in een veertigtal gemeenten waar de PVV geen lijsten heeft ingediend, zou TON wel eens aan de haal kunnen gaan met stemmen van mensen die eigenlijk liever voor concurrent Geert Wilders stemmen. In Almere, waar de PVV wél opkomt, zou de partij van Wilders volgens de peilingen meteen de grootste partij worden. Een andere peiling werd afgenomen onder 3 300 ambtenaren van het Rijk, de provincies en de gemeenten. En daaruit blijkt dat 6 op 10 ambtenaren er moeite mee heeft als ze onder een PVV-bestuurder zouden moeten werken. Ruim één derde overweegt naar verluidt zelfs ontslag te nemen als ze voor een PVV-bestuurder zou moeten werken. Al wordt de soep vaak niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt, het is een ernstige aanduiding over wat de doorgaans serieuze Nederlandse ambtenaren denken over de zotskappen van de PVV.

De collega’s van Kafka traceerden aan de hand van de verschillende kandidatenlijsten dertien partijen en partijtjes die zich rechts van traditioneel rechts (de christendemocraten van de CDA, de liberalen van de VVD) situeren. En daar zijn ze bij Kafka goed in, erkent zelfs GeenStijl. De PVV van Wilders komt dan wel maar op in twee steden, ze heeft nog wel would be’s in Groningen, Almelo en Utrecht. Lijsttrekker in die laatste stad is Wim Vreeswijk met wie Filip Dewinter naar analogie van het Vlaams Blok het Nederlands Blok probeerde op te richten. Bij TON van Rita Verdonk hebben ze ook een bekende in Vlaamse rechtsradicale kringen op de lijst staan: Anton van Wijngaarden (links op foto 2 tijdens een Voorpost-betoging, arm-in-arm met NSV’er Dieter Leemans en achter zich onder andere VB-volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts). Nadat Kafka wees op de antecedenten van Anton van Wijngaarden heeft Rita Verdonk zich gedistantieerd van Van Wijngaarden, maar het was te laat om hem nog van de kandidatenlijst te kunnen verwijderen. De NVU van Constant Kusters, bij betogingen regelmatig gesteund door Blood and Honour’ers uit Vlaanderen, komt op in Arnhem, Nijmegen, Heerlen en Overbetuwe met in totaal elf verschillende personen die in wisselende samenstelling op elk van deze lijsten staat. Olav Schollaerdt en Monique Willard (foto 3) zijn twee van die elf kandidaten. De ‘Gelderse Centrumdemocraten’: het klinkt heel gematigd maar is het niet. Eén van hun kandidaten was vroeger lid van clubjes als De Elite Eenheid, Combat Hooligan Brigade en Revolutionair Elite Front. Verder zijn er nog de erfgenamen van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), met Marco Pastors als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam en lijstduwer op de LPF-lijst in Eindhoven. Liberaal Sociaal Democraten is een afsplitsing van dat Leefbaar Rotterdam, met onder andere een met de Turkse extreemrechtse Grijze Wolven gelieerde kandidaat op hun lijst. Naar het voorbeeld van Forza Italia zijn er een paar Forza-partijen. En zo zijn er nog enkele marginale figuren en partijtjes, zoals die van Hilbrand Nawijn met wie Filip Dewinter nog het huis van Pim Fortuyn na diens dood bezocht.

Elke verkiezing brengt wel mensen aan de oppervlakte die de kans missen om te zwijgen. In Nederland is het niet anders. Ronduit extreemrechts zijn de Partij Vrij Almelo en Partij Vrij Utrecht. Neonazi’s zijn te vinden bij de NVU en de Gelderse Centrumdemocraten. Op een uitzondering na zijn het bij Trots Op Nederland deftiger rechtse kandidaten, maar het is maar de vraag of mochten ze verkozen zijn een aantal ex-PVV’ers niet terugkeren naar hun vroegere partij. De kans is groot dat het VB na 3 maart Geert Wilders opnieuw feliciteert met de resultaten van zijn PVV, maar Wilders zelf wil niet weten van het VB. De kandidaten waar het VB in het verleden wél echte contacten mee had, zijn slechts marginale figuren.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, dewinter, internationaal |  Facebook | | |  Print