10-04-10

VLAANDEREN VLAGT STOPT ERMEE

Bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen vorige zondag waren er opvallend veel Belgische vlaggen te zien (zie vanaf 3’40” de VRT-samenvatting). De initiatiefnemer voor de actie legde uit dat dit een actie was om aan te tonen dat er ook een pak Vlamingen zijn die houden van de Belgische staatsstructuur. De actie is een tegengewicht voor de leeuwenvlaggen die alsmaar in beeld verschijnen bij wielerwedstrijden en andere manifestaties. Op initiatief van Vlaanderen Vlagt.

Voorzitter van Vlaanderen Vlagt Ivan Mertens werd deze week geïnterviewd in het Dietse Dinsdag-programma van Radio Rapaille. DJ Hadjememaar, alias Tim Mudde, had op het laatst nog een interview met Ivan Mertens kunnen regelen. Maar het is maar de vraag of het was om de bekentenis die aan het einde van het interview spontaan werd gedaan. DJ Hadjememaar was hoorbaar verbaasd, en wij spitsten natuurlijk onze oren, toen Ivan Mertens zich liet ontvallen dat men eraan denkt om met Vlaanderen Vlagt te stoppen. Zelf is Mertens 75 jaar, en het kruipt natuurlijk in de koude kleren om telkens naar Roubaix, San Remo en andere oorden  af te reizen om er wat met een Vlaamse vlag te zwaaien in de hoop dat die in beeld komt op televisie. Voor deze maand staat nog op de agenda: “Parijs-Robeke” (Parijs-Roubaix, dus), de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de “10 mijlen van Antwerpen” (in Antwerpen en daarbuiten beter bekend als de 10 miles). Maar de huidige generatie van Vlaanderen Vlagt ziet het niet zitten er nog lang mee door te gaan. De medewerkers van Mertens die we al aan het werk zagen – naar verluidt zouden er een dertigtal vaste en een honderdtal losse medewerkers zijn – zijn zoals hun voorzitter ook eerder van een hoge leeftijd. Voor de wielerliefhebbers is het alvast goed nieuws. De vlaggen, zeker voor wie langs het parcours staat, ontnemen vaak het zicht en hinderen soms zelfs de deelnemers aan het sportevenement. Het bekendst is het voorval tijdens Parijs-Roubaix in 2004 toen de ontsnapte Vlaamse renner Leif Hoste vanwege een in zijn wiel gedraaide Vlaamse vlag door het peloton werd bijgehaald. De overwinning ging daarop dat jaar naar de Deen Magnus Backstedt.

Voor Parijs-Roubaix morgen geldt een algemeen alcoholverbod en zeker ter hoogte van de kasseienstrook aan Carrefour de l'Arbre zou er strikt op toegezien worden. Dat verhoogt overigens de kansen van de Vlamingen op een overwinning want als Leif Hoste door een Vlaamse Leeuwvlag gehinderd werd, was het door een dronken medewerker van Vlaanderen Vlagt. Naast het bierverbruik is er overigens nog een ander probleem. Hubert Couplet van de 'Vrienden van Parijs-Roubaix' (in Het Nieuwsblad): "We zien steeds meer extremistische flaminganten die zich agressief gedragen langs het parcours. Ook dat schaadt het imago van de Vlamingen."

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.