17-04-10

"WIJ MOETEN DE TAAK VAN BORMS DOORGEVEN"

Vorige zondag werd in Merksem de 64ste August Borms-herdenking ingericht (foto 1). Borms was een Vlaams-nationalistische voorman, controversieel wegens zijn collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog én de Tweede Wereldoorlog. De grootste vernieuwing bij de August Borms-herdenking dit jaar was de leeftijd van de hoofdspreker, NSV-praeses Tom Van Grieken (23 j., foto 2).

’t Pallieterke ging luisteren. Tom Van Grieken vertelde dat hij niet uit een “klassiek Vlaams nest” komt en Borms leerde kennen door zijn vader die naar de Bormsherdenking ging als… BOB’er bij de rijkswacht. Toen Van Grieken als 16-jarige een spreekbeurt moest geven over zijn idool, fluisterde zijn vader hem in August Borms als idool te nemen. Na lezing van de omvangrijke lectuur van Bormshuis-voorzitter Bob Hulstaert bleven bij de jonge Van Grieken naar verluidt twee kernwoorden hangen: offer en verantwoordelijkheid. “Ook wij, radicale jongeren, moeten voor Vlaanderen onze verantwoordelijkheid nemen”, klonk het zondag. “Laten wij, jongeren, ons in navolging van Dr. Borms als man van actie en verzoening, voor de 65ste Bormsherdenking in 2011 verenigen in een comité en ons bezinnen over de manier waarop Borms’ bezieling op een jongere manier kunnen uitdragen. Laten KVHV, NJSV, KVSV, VNJ, Voorpost en partijpolitieke jongerenorganisaties de koppen bijeensteken om de Vlaamse jeugd de figuur van August Borms op een andere manier te leren kennen.” “Borms”, klonk het tot slot, “is een te schoon voorbeeld om het niet door te geven aan de volgende generatie. Wij moeten zijn taak afmaken, het is onze plicht aan het volk van Borms, aan ons volk.”

De taak van een tot tweemaal toe voor collaboratie veroordeelde doorgeven, het is eens wat anders dan als student een anti-racistische website maken. Dat laatste was maar om te lachen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.