23-04-10

BASEBALLKNUPPEL IN VBJ-FILMPJE: HET WAS MAAR OM TE LACHEN

Woensdag wezen we hier op het filmpje dat de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) op het jongste VB-congres toonden: als voorzitster Barbara Pas haar militanten oproept voor actie, reppen die zich uit alle uithoeken van het land naar de plaats van afspraak. In dit geval: de Congreskolom in Brussel. Uit het beruchte café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen stormde daarbij een man buiten met een baseballknuppel in de hand (foto 1).

Björn Roose reageerde onmiddellijk op zijn blog. We hadden trouwens niet anders verwacht. Björn Roose schreef dat het fragment met de man met de baseballknuppel hem niet was opgevallen, maar het filmpje niet anders is dan zelfspot. VBJ-voorzitster en VB-volksvertegenwoordigster Barbara Pas ging dezelfde toer op op haar website: “Het congresclipje van VBJ is ook door onze goede vrienden van het AFF opgemerkt. Zij wijden een volledig artikel aan een analyse van het fimpje (sic). Zoals steeds is hun conclusie totaal fout. Ze zien in het filmpje het bewijs dat het Vlaams Belang het als normaal beschouwt om met een baseballknuppel het café uit te lopen. Wel beste AFF, zulke knuppel is voor mij even ‘normaal’ als de eveneens in het filmpje aanwezige kamelen, space shuttle of roadrunner… Het was te verwachten dat men vanuit die hoek de humor en de zelfspot er niet van inziet.”

Dat de kamelen, space shuttle en roadrunner niet pasten in het VBJ-filmpje is nogal vanzelfsprekend, duidelijk vreemde filmfragmenten die men tussen de eigen filmopnamen had geplakt. Dat het nogal dwaas is in duikerspak naar een VBJ-actie te gaan of stuntelig met een speelparachute van een muurtje te springen op de plaats van bijeenkomst, dat kunnen we enkel maar bevestigen. Maar met een baseballknuppel naar een actie gaan, is dat zo abnormaal in VB-kringen? Hoe werd Filip Dewinter in zijn jonge jaren in Leuven opgemerkt (foto 2)? Daarenboven is de plaats waar Barbara Pas in het filmpje haar ingeving voor een actie kreeg – aan de Congreskolom in Brussel – ook niet zonder symboliek in deze tijden van communautaire hoogspanning. In 1963 was het al eens heibel rond de Brusselse randgemeenten, en VMO’ers plaatsten daarom een bom onder de Congreskolom in Brussel die het Nationaal Congres van 1830 herdenkt dat de Belgische grondwet bekrachtigde.

De stuntelige manier van uitvoeren (zie hieronder) was om te lachen. Maar het idee van een bomaanslag vinden wij evenmin grappig als met een baseballknuppel een café buiten stormen.

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb-vrienden, vbj, pas |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.