09-05-10

BNP EN NICK GRIFFIN: GEEN SANT IN EIGEN LAND

Voorbije donderdag kozen de Britten hun volksvertegenwoordigers. De aandacht van pers en publiek ging vanzelfsprekend uit naar het resultaat van de drie grote partijen. Met 36,1 % van de stemmen krijgen de conservatieven 306 zetels (+ 97); voor de sociaal-democraten waren er nog 256 zetels (29 % van de stemmen, - 91 zetels); voor de liberaal-democraten zijn er maar 57 zetels (spijts een lichte winst in stemmenaantal tot 23 % van de stemmen, een verlies van 5 parlementszitjes). Dat laatste was de grote verrassing van de verkiezingen, samen met de ene zetel die de Britse ecologisten bekwamen. En de Grote Vriend van het VB en NSV, Nick Griffin (foto 1)? Hoe deed die het?

De extreemrechtse British Nationalist Party (BNP) dong mee naar de gunst van de kiezer in ongeveer de helft van alle kiesdistricten in Groot-Brittannië, en in Groot-Brittannië zijn er maar liefst 649 kiesdistricten. Het Britse kiessysteem mag dan wel ondemocratisch zijn (“the winner takes it all”), ze doen daar niet mee aan provinciale kieskringen enzomeer. Na een woelige kiescampagne waarbij de BNP enkele keren vakkundig in de eigen voeten schoot, komt geen enkele BNP-kandidaat ook maar in de buurt van een zitje in het parlement. Dat de BNP haar stemmenaantal ten overstaan van 2005 zowat verdriedubbelt is niet echt om hoera over te roepen. De BNP springt nationwide van 0,7 % van de stemmen naar 1,9 %, maar dat levert de partij finaal niets op én is een zware achteruitgang tegenover vorig jaar. Bij de Europese verkiezingen vorig jaar kreeg de BNP nog 6,2 % van de stemmen, 950 000 kiezers die zich toen voor de BNP uitspraken. Wat de BNP twee zitjes in het Europees parlement opleverde, waaronder één voor BNP-voorzitter Nick Griffin.

Nick Griffin (51 j.) was bij de verkiezingen vorige donderdag kandidaat in Barking, in Oost-Londen. Het leek de BNP de beste regio om kans te maken op een zitje in het Lagerhuis, met een oplopende werkloosheid bij de plaatselijke bevolking en een dalende blanke bevolking (van 83 % naar 75 % van de inwoners op minder dan een decennium). Maar de BNP is wie ze is. Vorige maand werd BNP-kopstuk Mark Collet aangehouden wegens doodsbedreigingen aan het adres van BNP-voorzitter Nick Griffin, en pas werd een ander BNP-kopstuk, Bob Bailey, betrapt met het schoppen van Aziatische jongeren terwijl hij op campagne was in Barking. De socialistische kandidate Margaret Hodge (65 j., foto 2) behield haar mandaat in Barking, en verhoogde haar stemmenpercentage zelfs van 47,5 naar 54 %. Terwijl de BNP in Barking 2 % verloor, en nog ‘maar’ op 14,5 % van de stemmen uitkwam. De overwinning was zo duidelijk dat Griffin zijn verlies al erkende nog voor de uiteindelijke uitslag werd bekendgemaakt.

“De kiezers werden geconfronteerd met een scherpe keuze”, zei Margaret Hodge. “En ze hebben massaal gekozen voor een democratische politiek, gebaseerd op tolerantie, eerlijkheid en fatsoen. Niet een fascistische politiek gebouwd op verdeling, vooroordelen en haat.” Tegen Nick Griffin zei ze: “Pak je koffers, en ga weg.” Nick Griffin weet zijn nederlaag aan de hogere opkomst bij de verkiezingen, en declameerde: “Voor Barking is het te laat, maar het is nog niet te laat voor Groot-Brittannië.” AFF/Verzet heeft niet de gewoonte zijn tegenstanders te onderschatten. Een heropleving van het extreemrechts gevaar blijft mogelijk in Groot-Brittannië, maar een goede beurt maakte de BNP vorige donderdag allerminst. Nick Griffin kreeg dan wel applaus van het NSV-publiek in februari in Gent, de Britse kiezers denken er niet zo over. Intussen is datzelfde NSV in Gent haar recente erkenning als studentenvereniging al kwijtgespeeld. Een ongeluk komt nooit alleen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groot-brittannie, internationaal, nsv |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.