10-05-10

ZWEEDSE MULTIMILJONAIR PATRIK BRINKMANN TE GAST BIJ HET VB IN ANTWERPEN

Bij het VB klaagden ze steen en been dat de VRT noch VTM een reportage maakte over het ‘actualiteitscongres’ van het VB in Antwerpen op 18 april, waarna het VB dan maar haar eigen filmpjes over het congres op het internet plaatste (zie hier, hier en hier). Maar het VB vertelde niet alles over dat congres. Dat Gerolf Annemans wegens een parlementair snoepreisje en de problemen met een IJslandse aswolk verhinderd was op het congres te zijn. Tot daar aan toe. Voorzitter van de VB-partijraad Filip De Man was omwille van het vliegverbod trouwens ook niet op het partijcongres. Anders is als men verzwijgt dat een Zweedse multimiljonair te gast was op dat VB-congres.

De Zweedse multimiljonair Patrik Brinkmann maakte dan maar zelf bekend dat hij half april in Antwerpen bij het VB te gast was. Patrik Brinkmann, die tot twee jaar geleden op het Zweedse platteland woonde, had eerder al contacten met de extreemrechtse, zelfs neonazistische, Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) en de al even rechtse Deutsche Volksunion (DVU). Partijen die beide financieel geholpen werden door Brinkmann. In 2007 kocht Brinkmann een villa in één van de meest exclusieve buurten van Berlijn, waar hij een jaar later ging wonen. Het stulpje kostte hem 3,3 miljoen euro. Het staat wel op naam van zijn vrouw, die ook eigenares is van nog ander vastgoed. Een manoeuvre als gevolg van een langdurig geschil van Brinkmann met de Zweedse belastingsdienst.  Personenkwesties drijven Brinkmann weg van de NPD en DVU, richting ‘pro Nordrhein-Westfalen’ (pro NRW). Pro NRW kreeg vijf miljoen euro toegestopt van Brinkmann, in de hoop dat pro NRW binnen vijf of tien jaar even groot zou worden als de FPÖ in Oostenrijk of de SVP in Zwitserland. In een Duitse televisiereportage over de extreemrechtse pro NRW wordt de rol van Patrik Brinkmann in beeld gebracht. In die televisiereportage overigens ook in beeld, maar niet interessant genoeg bevonden om erop te focussen, VB’ster Hilde De Lobel.

Vrijdag 29 januari 2010, na besprekingen in het Hilton-hotel in Wenen over de steun die het VB en Patrik Brinkmann zouden geven aan de pro NRW, trokken Patrik Brinkmann en Filip Dewinter naar het Wiener Korporations Ball (foto 1), een dansfestijn (hier foto’s en een filmpje) tevens bijeenkomst van extreemrechts. Vorig jaar was Patrik Brinkmann er in gezelschap van FPÖ-Europarlementslid Andreas Mölzer. Blijkbaar had Brinkmann voor zijn bezoek aan Antwerpen zijn smoking thuisgelaten (foto 2). In het beeldverslag dat hij op zijn eigen website zette, zien we hoe Filip Dewinter Brinkmann rondleidt op het Antwerps stadhuis. Koen Spitaels, deze keer niet als bodyguard van Benno Barnard maar als schaduw van Filip Dewinter, is er ook bij. Op het VB-actualiteitscongres in zaal Zuiderkroon in Antwerpen wordt Brinkmann even vernoemd, maar niet voorgesteld aan de aanwezige militanten. Een multimiljonair op een congres van een partij die voorwendt dat ze een sociale partij is, het past immers als een tang op een varken. Brinkmann is gecharmeerd door het VB. Hij noemt de partij een voorbeeld voor anderen. Zowel qua uitbouw van de organisatie als ideologisch. De voorbije weken steunde Patrik Brinkmann de verkiezingscampagne van pro NRW met een reeks eigen meetings in Nordrhein-Westfalen tegen de islamisering, voor de christelijke waarden. Waar hij telkens naartoe vloog met zijn eigen helikopter. Als je het breed hebt, kan je het breed laten hangen.

Zelf heeft Brinkmann ook politieke ambities. Hij richtte een eigen beweging op in Berlijn die – origineel in het bedenken van namen zijn ze niet – ‘pro Berlin’ heet. Eén probleem nog: Brinkmann kan zich geen kandidaat stellen bij verkiezingen in Duitsland: hij is nog steeds Zweed. In andere omstandigheden gaan partijen als het VB en pro NRW als een duivel te keer tegen vreemdelingen die politieke activiteiten ontplooien. Maar voor Brinkmann ligt dat anders. Wil hij écht meespelen in de Duitse politiek, moet Brinkmann zich eerst laten naturaliseren tot Duitser. De regionale verkiezingen in Berlijn zijn, gelukkig voor Brinkmann, pas in juni 2011, uiterlijk september 2011.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, vb, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.