14-05-10

NA HET ONTSLAG VAN BRUNO STEVENHEYDENS. ZES GEMEENTERAADSLEDEN WEG UIT VB IN BEVEREN

Twee weken geleden maakte Bruno Stevenheydens, door vriend en tegenstander erkend als één van de degelijkste volksvertegenwoordigers, bekend dat hij geen kandidaat meer is bij de volgende parlementsverkiezingen. Meer zelfs, dat hij zijn lidmaatschap van het VB voor 2010 niet vernieuwd heeft. Stevenheydens blijft wel gemeenteraadslid in Beveren en intussen stapten nog vijf andere gemeenteraadsleden van het VB in Beveren op bij de partij van Dewinter. De VB-partijtop zwijgt erover in alle talen, maar Filip Dewinter werd toch tot een reactie gedwongen door de camera's van TV Oost.

Bruno Stevenheydens (foto) heeft zijn ontslag bij het VB al eind vorig jaar gemeld aan het VB-partijbestuur, maar om geen verschuivingen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers te veroorzaken wachtte Stevenheydens met het publiek maken van zijn ontslag tot de laatste zittingsdag van het parlement. De partijafdrachten vanuit zijn inkomen als VB-parlementslid bleef Stevenheydens nog wel tot de laatste dag betalen aan het VB. Stevenheydens toonde zich hiermee eens te meer als een correct man. Op zijn website vatte Stevenheydens de reactie van de VB-partijtop intussen samen als: “Nul, nadda, niks, noppes, nougabollen.” “Het partijbestuur had het immers veel te druk met zichzelf in plaats van constructief naar oplossingen te zoeken.” Maar ook in de bevriende pers (’t Pallieterke, Angeltjes) en bij de VB-politici (op Marie-Rose Morel na) bleef het stil. RechtsActueel was toen nog niet online, maar ze mogen er natuurlijk nog op terugkomen gezien de oorverdovende stilte. Bruno Stevenheydens staat intussen met een wrang gevoel aan de kant. “Enerzijds is er de opluchting van de duidelijkheid, anderzijds was/is politiek voor mij een microbe die me elke dag bezig hield. Elke dag opnieuw is het nu afkicken. (…) Mandataris zijn is voor mij steeds (gemeente, provincie of kamer) een werkwoord geweest en mijn parlementaire bezigheden (…) de voorbije drie jaar zijn samen te vatten in 175 mondelinge vragen in commissies, 12 interpellaties, 13 vragen in plenaire, enkele tientallen wetsvoorstellen (ofwel als hoofdindiener of als medeondertekenaar), ruim 400 schriftelijke vragen en tal van tussenkomsten in plenaire of commissie, waarvan er een flink aantal in kleine of grote artikels hun weg vonden in kranten of internetberichtgeveing. In ieder geval is al dat werk relatief onbelangrijk in de partijwerking. Daar geldt immers eerder de netwerking, het in het gareel blijven, het vleien van de juiste partijbonzen, het uitbouwen van persoonlijke macht… Allemaal zaken waar ik me niet mee bezig heb gehouden.”

Bruno Stevenheydens vat ook nog even samen wat hem tot zijn ontslag bij het VB dreef: “Het gebrek aan inspraak en overleg. Het gebrek aan steun van collega’s (op uitzonderingen na) bij inhoudelijke discussies. Terwijl men mij inhoudelijk wel gelijk gaf maar niet wenste (durfde) in te gaan tegen hogere partijbonzen. Het gebrek aan visie, strategie, stijl en deontologie. De meningsverschillen omtrent Waaslandhaven en mobiliteit, en de gelijkschakelingvan partijbelang met Antwerps of havenbelang.” Bruno Stevenheydens besluit: “Mijn beslissing leidt tot nieuwe wegen. Sinds 1997 was ik werkzaam voor de partij als achtereenvolgens administratief, vervolgens universitair medewerker, fractiesecretaris in het Vlaams parlement en tenslotte federaal parlementslid. De komende maanden wordt het uitkijken naar een nieuwe job. Lokaal blijf ik nog actief in de gemeenteraad. Het worden boeiende tijden.” Voorbije woensdag geraakte bekend dat in die gemeenteraad van Beveren naast Bruno Stevenheydens nog vijf van de acht andere VB-gemeenteraadsleden uit het VB stappen. Filip Dewinter betreurt dat de Beverenaars te weinig interesse hebben in de Vlaamse onafhankelijkheid en hun interesse verengen tot hun regio (sic) (video).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, stevenheydens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.